Oda a la veritat

Salvete! Aprofitant que aquesta setmana es celebra el Dia Mundial de la Poesia, he decidit escriure un poema de tema filosòfic, concretament una oda dedicada a la veritat i al coneixement. Espero que us agradi:

 

El meu objectiu és trobar la veritat,

per això totes les coses sensibles haig de rebutjar

si a l’hora de triar entre allò cert i fals

no em vull equivocar.

 

No tot el que sentim no és original,

no deixa de ser una còpia de l’essència real.

Així doncs la còpia i el model

són com la terra i el cel,

una és clara i precisa

i l’altra més confosa i mística.

 

Si volem descobrir com l’essència és,

hem de trobar dins nostre el Coneixement;

un procés llarg i lent,

però també satisfactori i plaent.

 

Deslliga’t de les pesades cadenes, esclau,

fuig de la δόξα i de l’ἐπιστήμη busca la clau.

No escoltis els teus companys ignorants,

però un cop hagis aconseguit el teu objectiu, dóna’ls-hi la mà.

 

No surtis fora! Et cremaràs,

prepara’t els ulls, sinó patiràs,

doncs la llum del sol és molt potent,

el foc farà que el que vegis sigui sincer.

 

Poc a poc surt de la foscor,

descobriràs dins teu una tendra escalfor

i pel Coneixement un gran amor

que serà correspost,

si has seguit aquest camí sense repòs.

 

La llum del sol il·lumina el teu ser,

això vol dir que has arribat a la meta: el bé.

 

Ara només queda alliberar el món

de l’opinió ignorant que ha perseguit com a sol.

No t’espantis si en parlar t’amenacen amb la mort,

perquè un dels millors filòsofs -el meu mestre- va trobar aquesta sort.


Escola d'Atenes

Detall de L’Escola d’Atenes de Rafael Sanzio, 1509-1510, Museus Vaticans.

 

A quin filòsof grec correspon aquesta teoria? Quin nom rep aquesta teoria? Quins són els passos segons aquest filòsof per arribar al Coneixement? Quin és el mestre a qui fa referència a l’últim vers? Per cert, com és en grec “veritat”?

 

Laia Muñoz Osorio

2n Batx Llatí i Grec

13 thoughts on “Oda a la veritat

 1. Margalida Capellà Soler

  L’enhorabona, Laia! El professor de filosofia n’estarà també content!

 2. Zícora

  Salve.

  Un poema increible Laia. Feliçitats de tot cor. Veig que en el final de tots els versos introdueixes una rima, i crec que estàn molt ben trobades i les lligues en relació de lo que estàs parlan’t. A mi personalment em costa molt fer rimes.

  Segueix fent poemes tan xulos com aquests.

  Vale.

 3. ariadnaruiz

  Salve!
  Es el segon poema que llegeixo d’aquesta autora i es nota que se li dona molt bé.
  Aquesta teoria correspon al filòsof grec Plató, aquesta teoria rep el nom de la teoria del coneixement i per arribar a aquesta, es pot classificar en tres idees: dialèctica, anamnesi, amor que es pot relacionar amb la felicitat!

 4. Erola Such Tormo

  XAIPETE!

  És una oda que fa reflexionar, com a mínim a mi m’ha fet reflexionar. Fa reflexionar sobre prendre decisions, ser tu mateix, ja que tot té un clar patró per no equivocar-se, la veritat. És a dir, la veritat sempre et conduirà per el bon camí, fagis el que fagis.

 5. Mar Cruz Viladoms

  Xaipe!!
  Com diu la meva companya Erola, aquest poema et fa reflexionar molt, ja que parla de decisions i futur pel bé de cada persona. M’ha agradat molt i crec que analitzant-lo profundament, ens donem compte que la veritat és molt important.

 6. sanchez.cano

  Xaipete!!

  Un poema magnífic!!

  Tal i com diuen les meves companyes és un poema de reflexió i el va escriure un filòsof grec que s’anomenava Plató.

 7. Sebastián Lindo A

  Xaipete
  M’ha semblat molt bo el poema. El filòsof del tema que surt representat al quadre “L’escola d’Atenes” es Plató. Degut a que el poema parla de la veritat i de trobar-la al coneixement, jo crec que la teoria esmentada és potser la teoria de l’epistemologia. Plató deia que el coneixement estava basat en creences veritables justificades i distingeix entre la creença i el coneixement per mitjà de la justificació.

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Ressons epistemològics platònics és el que ens fa arribar la Laia, amb encert! L’any que ve, Sebastián, quan feu Història de la filosofia, recorda el que has llegit aquí i encara copsaràs més referències. Llàstima que no hi ha cap referència a la Vida quotidiana, que és el tema en què estem immersos actualment.

 9. Albert Muñoz

  Aquest poema m’ha fet reflexionar molt, perquè parla de decisions i del futur, i també del bé de cada persona. M’ha agradat molt el poema perquè cada cop ens donem compte de que la veritat a les nostres vides es molt important. És un poema per reflexionar bastant sobre la nostra vida. El poema va ser escrit per un filòsof anomenat Plató.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *