Pompeia i les Idus de març

Hem arribat a les Idus de març que ja sabeu que és una data de malastrugança perquè va ser quan van matar Juli Cèsar.
Juli Cèsar havia estat avisat del complot contra ell, però no en va fer cas. Un dels avisos va ser un somni de la seva dona Calpúrnia. Però abans Cèsar havia tingut una altra dona important, que era Pompeia i de la qual es va divorciar.
Atenció. No s’ha de confondre, doncs, la ciutat de Pompeia que va patir l’erupció del Vesuvi, amb el nom de la dona de Cèsar.

 photo Pompeies_small_zps1dbc2c7f.jpg
Aquí teniu un article del diari La Vanguardia del 5 de març que porta aquest títol estrany de “Les Pompeies de Mas”.
Si us llegiu l’article, podreu explicar de quina Pompeia es tracta i què va passar concretament

Hauríeu de buscar una mica d’informació sobre qui va ser Plutarc i de què va la seva obra Vides Paral·leles.

També trobareu citat a l’article Marc Tul·li Ciceró i podríeu comentar quina al·lusió es fa a la seva activitat política i per què.

Potser és més difícil veure i explicar com es relaciona tota aquesta història clàssica amb la política actual, però ho podeu intentar.

A la premsa constantment surten cites clàssiques i potser aquests dies al voltant dels Idus de març en surtin més, podríeu fer una mica de recerca a veure què trobeu.

Ja hem repassat què va dir Cèsar quan va passar el Rubicó, ara toca recordar què va dir quan va veure qui hi havia entre els conjurats per matar-lo.

 

Mercè Otero-Vidal (professora jubilada)
Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat

8 thoughts on “Pompeia i les Idus de març

 1. imad

  Salve!

  Pompeia era la dona de Julio Cèsar. L’any 44 A.C. Julio César, dictador de Roma i pontífex màxim, va ser assassinat a la Cúria del teatre de Pompeu on es reunia el Senat.Cèsar és conegut per el llatinisme ”veni vidi vinc” vol dir ”vaig venir, vaig veure i vaig vèncer”.

  Va ser un personatge molt important per a la història romana, avui dia 15-3-2013 faran una recreació de la mort de Julio Cèsar al teatre.

  Vale!

 2. macus

  em semblava molt malament que matessin a julius caesar perque va ser molt bon emperador roma
  que va possar el banyes a pompeia amb clepatra
  el va mata el seu fill brutus a les portes del senat despres 44 punylades al any 44 ac
  hi ha una ciutat a italia que es deia pompeia en honor a la dona de julio

 3. Andreu Punsola Soler

  Salve!
  Plutarc va ser un escriptor del segle primer després de Crist, famós per la seva obra “Vides Paral·leles”. Aquesta obra és un recopilatori de biografies, la majoria d’elles emparellades amb gent semblant, com en el cas d’Alexandre el Gran i Juli Cèsar.

  Ciceró va donar suport a Pompeu, que fou enemic de Juli Cèsar en la guerra civil, però tot i que Cèsar va guanyar, li va perdonar la vida.

  Quan va veure que Brutus era entre els seus assassins, exclamà: “Tu també, fill meu?”

  Vale!

 4. Mar

  Bonum diem!
  Gràcies a aquesta entrada he pogut saber més informació sobre la mort de Juli Cèsar. El text està molt bé, ja que l’explicació és entenadora. Però la veritat és que no diu exactament com va morir, i m’agradaria saber-ho.

 5. Marta

  No parla casi de la mort de la mort de Juli Cesar. M’ha començat agradant, pero conforme anava llegint em faltava bastant informació sobre la seva mort. Igualment, esta bastant bé l’article.

  Vale!

 6. Judit Giménez Roig

  Bon artícle!
  És realment curiós que la dona que havia tingut Juli César, i que més tard es va divorciar, es digui com la ciutat que va se submergida sota la lava de l’erupció del Vesubi. Plutarc fou un escriptor, és a més el nom que rep un dels personatges de l’exitosa trilogia dels jocs de la fam. Vides paral·leles, escrit per Plutarc, és una col·lecció de biografies de personatges il·lustres de l’antiguitat. Juli César va ser assassinat a la Cúria del teatre de Pompeu on es reunia el Senat. No som al mes de març així que no servirà de gaire que busqui referents classics als diaris. Quan Juli Cesar va veure que Marcus Junius Brutus, el seu fill adoptiu, era entre els seus assassins, va exclamar: “Tu també, fill meu?” Realment, Brutus no es portava bé amb Juli César ja que aquest, entre altres coses, el va denunciar per una cosa de la qual era completament innocent.

 7. Maria Cancio

  Salve!
  És un article interesant, però falta informació sobre la mort de Juli Cèsar. Al principi m’ha agradat però a mida que anava llegint-ho he trobat que hi manca informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *