Un àlter ego estètic!

Perruqueria Alter Ego

Perruqueria Alter Ego

Com podeu veure “al barri hi ha de tot” i, aquesta vegada, a la Gran Via tocant a Casanova he vist aquesta  perruqueria que porta el nom en llatí d’ ALTER EGO.
Considereu que és adient aquest nom per a una perruqueria que té també altres serveis de tractaments corporals? Per què?
El podríeu localitzar en el Google maps d’Establiments clàssics arreu i, fins i tot , trobar-ne d’altres?
Quin significat té alter ego dins de la psicologia?
Com relacioneu alter ego amb els casos de  Clark Kent /Superman  i de Dr. Jekyll /Mr. Hyde? En coneixeu d’altres?
Sabíeu que àlter ego forma part del llistat de llatinismes i locucions llatines de les PAU de Llatí d’enguany? En comentari, deixeu una frase vostra tot utilitzant aquest llatinisme.

Quines paraules derivades d’alter coneixeu en català?

Quines paraules derivades d’ego coneixeu en català?

Mercè Otero-Vidal (professora jubilada)
Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat

20 thoughts on “Un àlter ego estètic!

 1. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  És curiós com una perruqueria utilitza aquesta llatinisme, “alter ego” en llatí vol dir “altre jo”, per això em sembla un bon nom, ja que quan anem a la perruqueria d’una manera un altre canviem el nostre aspecte.

  Dins de la psicologia aquest llatinisme s’utiltza per parlar d’un transtorn de la personalitat on la persona que el pateix es creu que té una doble personalitat.

  Per això ho relacionem amb els personatges de ficció Clark Kent i Superman, ja que el primer té una doble vida, el seu anomenat “alter ego” és Superman. Un altre personatge de ficció que també té dos personalitats pot ser Hulk.

  Podem veure com aquest llatinisme és molt utilitzat en còmics, pel·lícules, cinema…

  En català trobem diverses paraules que deriven d’ego, com per exemple egocentrisme, “ego” vol dir jo, per tant una persona egocentrica és aquella que només pensa en ella mateixa.

 2. marc

  e passat un mun de vegades a prop de la perruqueria alter ego i ma i m’havia fixat
  alter ego significa el meu jo un alter ego pot ser a les antipodes o amb el mur del facebook

 3. marc

  horror vacui

  DEFINICIÓ+EXEMPLE:

  Expressió llatina que significa ‘horror al buit’. Originalment expressa un concepte filosòfic; s’usa també en el món de l’art quan es fa referència a vasos de tal manera atapeïts de figures geomètriques que sembla que realment es tenia por de deixar algun espai buit. Actualment s’aplica en un sentit més general.
  Semblava que l’aparador l’havia arranjat algú amb horror vacui, perquè estava tot atapeïdíssim.

  PASSATGE QUE IL·LUSTRA L’ÚS DEL MOT:

  Aquesta referència a Webern, en relació amb la importància injustament menystinguda del silenci, és molt pertinent i encertada. També ho és la denúncia de l’horror vacui sonor que predomina en aquesta societat nostra; la insofrible omnipresència de musiquetes a tot arreu encara s’agreuja amb aquest costum irritant que s’ha estès entre els adolescents, el d’anar pel món amb l’altaveu del telèfon mòbil vomitant la seva execrable música per a retardats mentals. L’aposta pel silenci i la concentració és revolucionària, sens dubte, en aquest paisatge sonor ple d’excrements fins al capdamunt.

 4. imad

  Salve!

  He anat moltes vegades a Barcelona,i mai m’havia fixat en aquesta perruqueria. És una perruquria molt luxosa per el que he vist a l’imatge i té un tret característic ja que el seu nom és d’origen llatí(alter ego). Alter ego vol dir una persona que necesites perquè et complementi, o una ninot que fas que sigui el mateix que tú o un referent que t’agradaria ser com ell.

  Ex: Meus Alter Ego est Alex Aguilera.

  Vale.

 5. Zícora

  Salve.

  Semble que tenim referents a tot arreu. Respecte a la paraula llatina “alter ego”, es tracta d’una locució que pot ser entesa literalment com altre jo , és a dir, una altra personalitat d’una mateixa persona. Aquest terme s’utilitza habitualment en anàlisi literària per a indicar una identitat secreta d’algun personatge o per qualificar-lo amb el pròpi autor, de manera no explícita. També s’utilitza entre els personatges per designar al millor amic de l’altra. En el camp de la psicol·logia, l’alter ego és un altre “jo” inconscient. L’alter ego es pot apreciar clarament en personatges com el Dr. Jekyll, que acaba prenen’t multitud de posions fins a transformar-se en Mr. Hyde. En el de Superman pasa lo mateix, ja que en Clark Kent es posa el vestit del superheroi. Un altre alter ego que conec, també de ficció, és Hulk l’alter ego de Bruce Banner, o Agahnim, l’alter ego de Ganon, un personatge de la famosa saga de videojocs de The Legend of Zelda.

  Vale.

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Mercè, per fer-nos reprendre l’estudi dels llatinismes de les PAU amb el nom d’establiments comercials!

 7. Andrea Balart

  Salve!

  Doncs penso que és un nom bastant apropiat tenint en compte les característiques de la perruqueria (a més de ser perruqueria fa serveis corporals) ja que s’enten com a alter ego altre jo, una altra personalitat d’una mateixa persona.

  El terme ego Ego en llatí vol dir jo. En Psicologia, en la psicoanàlisi de Freud,és una estructura que busca l’equiibri entre l’allò i el super jo, és a dir entre l’instint i lo moral. L’ego a més vol dir excés d’autoestima.

  En psicologia, l’alter ego és un altre mateix, una segona personalitat. El terme també s’usa en la ficció, en els llibres, és una identitat secreta d’un súper heroi, vigilant o lluitador contra el crim. Per exemple l’alter ego de Superman és Clark Kent. Per tant en aquest cas l’alter ego és un ‘jo’ que podria haver estat si hagués triat un altre camí, una altra persona, tot i ser la mateixa.

  Del terme alter vol dir altre, diferent i d’aquest terme deriven mots com altermundista, alternativa, etc.

 8. Irina

  Penso que és força adient per una perruqueria ja que alter ego és un llatinisme que vol dir un altre jo, és a dir una altre personalitat, per tant com aquesta perruqueria no és només una perruqueria sinó que també es dediquen a altres serveis de tractaments corporals em sembla molt adient el nom.
  Té que veure amb la psicologia ja que alter ego vol dir un altre jo, una altre personalitat ja que ego es el jo, que en el psicoanalisis de Freud vol dir una instancia que es reconeix com el jo i que és conscient. L’esquizofrènia és una malaltia també anomenada doble personalitat.

  En el cas de Jekill i Hyde, el doctor Henry Jekill té una doble personalitat que és el doctor Edward Hyde, Jekill és el bo mentres que Hyde és el dolent. Clark Kent és l’alter ego de Superman. En els còmics hi ha molts alter egos, com Hulk és l’alter ego de Bruce Banner. Pasa el mateix en els videojocs, Agahnim,és l’alter ego de Ganon, un personatge de la famosa saga de videojocs de The Legend of Zelda.

  Alter deriva de
  Ego ve de el jo, és a dir en psicologia el jo és com el jo, la part conscient de la nostra ment. Egocèntric, egocentrisme és una paraula derivada de Ego.

 9. Uxue Avilés

  Salve!!

  La veritat és que aquest nom per la perruqueria penso que és bastant adient ja que en aquests establiments el que fan són canvis estètics i corporals i el que s’enten per a alter ego, és a dir, altre jo, una altra personalitat d’una mateixa persona.

  Dins del camp de la psicologia podriem dir que Freud parlava del psicoanàlisi, que tractava sobre una estructura que buscava l’equiibri entre l’allò i el super jo, és a dir, entre eñ que coneixem com l’instint i la moral. L’ego,
  actualment, el coneixem per excés d’autoestima.

  Pel que fa a Jekill i Hyde, el doctor Henry Jekill és el que té una doble personalitat que és el doctor Edward Hyde, Jekill és el que fa de bo mentres que Hyde és el dolent. Clark Kent és l’alter ego de Superman.
  També trobem alter egos en els videojocs o còmics.

  D’aquest terme d’alter provenen termes com: alternativa. Del terme ego prové, per exemple, el terme egocentrisme.
  Un exemple seria: Meus alter ego est Laura.

  Vale!!

 10. Paula Franco

  Salve!

  Això és impresionant, perruqueries utilitzen la llengua llatina! Com ha de ser!
  “Alter ego”, alter= altre i ego=jo, resumint, es diu “altre jo”. Crec que és bastant lògic que es digui així ja que quan anem a una perruqueria solem fer un canvi d’imatge, estètic i semblem altres.

  Un derivat d’alter és ALTERNANÇA que vol dir variació.

  Ho relacionem amb Superman perquè té dues vides, s’alterna i fa canvi radical d’home comú a un home amb poders sobrenaturals.

  Crec que la persona que ha pensat aquest títol per a la perruqueria ha sigut molt ingeniós!

 11. Judith M. Barranco

  Salve!!

  quina passada!!! perruqueries utilitzant la llengua llatina!
  ”Alter ego”: alter= altre i ego= jo, crec que és diu així ja que quan anem a la perruqueria, ens fem un canvi molt gran o a vegades petit canvi d’imatge.

 12. Jose Maria Fernanadez

  Salveee!!!!

  He anat moltes vegades a Barcelona pero mai he vist aquesta perruqueria sembla que es molt bona.

 13. matiida

  Salvee!!
  hem sembla interessant que aquesta perruqueria utilitzi aquest llatinisme, “alter ego” en llatí vol dir “altre jo”, per això em sembla un bon nom,per una perruqueria ja que vas per canviar el teu estil.

 14. Andreu Punsola

  Salve
  Aquesta tant llatina perruqueria es troba a Barcelona, vora l’estació d’Urgell.
  En la psicologia, l’alter ego d’un pacient és la segona personalitat d’aquest.

  L’alter ego, per exemple, es troba en els superherois de la Marvel i la DC; tots ells són ciutadans normals però alhora són altres persones dedicades a salvar vides. Peter Parker i Spiderman, Bruce Wayne i Batman, entre d’altres.

  “Tots tenim un alter ego online, i no som realment nosaltres!”

  Hi ha un fotimer de paraules derivades d’alter; alternar, alternatiu, alternador…
  De derivades d’ego hi ha egocèntric.

  Vale!

 15. Tania

  Salve!

  En primer lloc, dir que no en tenia ni idea d’aquesta peluqueria, vaig casi cada setmana a Barcelona però mai m’hi he fixat en el seu nom. M’ha sorprès bastant que una perruqueria utilitzi el llatí en el seu nom, aquí es demostra que hi ha més llatí del que es pensa la gent.
  El nom indicat: Alter ego, alter vol dir altre i ego vol dir jo, i en la meva opinió personal crec que li han posat aquest nom perquè quan entrem a la peluqueria entrem d’una manera i podem sortir d’una manera totalment diferent siguent els mateixos, et fan canvis que sorprenen.

  vale!

 16. Marta Verde

  Salve!
  Quin significat té alter ego dins de la psicologia?
  En psicología, l’alter ego és l’altre jo, una segona personalitat o una persona en una altre persona.

  L’alter ego de Superman és Clark Kent.
  El de Bruce Wayne és Batman.
  El de Peter Parker és Spiderman.
  El de Otto Octavius és el Doctor Octopus.
  El de Bruce Banner es Hulk.

  Sabíeu que àlter ego forma part del llistat de llatinismes i locucions llatines de les PAU de Llatí d’enguany? En comentari, deixeu una frase vostra tot utilitzant aquest llatinisme.
  La meva millor amiga sería com la meva ànima bessona, el meu alter ego.

  Quines paraules derivades d’ego coneixeu en català?
  En català coneixem l’egoisme, l’egocentrisme, egocèntric, ego, egoista, egolatría…

 17. Inés Lloveras

  Salve!
  ALTER EGO vol dir ‘altre jo’.
  Ens podem referir a 3 coses diferents amb aquest llatinisme:
  – Es pot referir a una persona que representi un paper important en la nostra vida;
  – A ’altra part de la nostra ment: el subconscient.
  – A la nostra cara oculta(els nostres pensaments reals enfront dels que expressem realment)

  Pot ser un nom adient per a una perruqueria ja que consideren que és important en ”la nostra vida”.

  “El meu ALTER EGO és el meu germà Ignasi”

 18. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!

  L’alter ego en psicología és l’altre jo com una segona personalitat o una persona semblant o igual en una altre persona.

  L’alter ego de Superman és Clark Kent.
  El de Peter Parker és Spiderman.
  El de Bruce Banner ´rs Hulk.

  La meva cosina és com la meva ànima bessona, el meu alter ego.

  En català coneixem l’egoisme, l’egocentrisme, egocèntric, egoista, egolatría…

 19. Maryam Alaoui

  Salve!!

  – Dins la psicologia “alter ego” vol dir l’altre jo.

  – L’alter ego de Clark Kent seria Superman, ja que ell és un ciutadà normal però desprès es converteix en un heroi. El mateix passa amb Dr. Jekyll que seria Mr. Hyde. Si, per exemple Peter Parker/ spiderman i altre també podria ser Hulk.

  Hem sembla un nom molt original per posar a una perruqueria, ja que sempre que anem a la perruqueria sortim molt canviats.

  Salve!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *