Us imagineu passar el Rubicó amb aquest Jeep?

Aquest era el model de Jeep que estava de promoció a l’aparador, quan vaig passar i vaig veure el nom “Rubicón” (“Rubicó”). Ja se sap que els jeeps passen per tot arreu,  fins i tot per on no es pot passar, i vaig trobar que el nom estava molt ben posat.

Si m’ajudeu a fer memòria, potser podrem  dir la nostra i esbrinar a la nostra manera Per què li han posat a aquest Jeep aquest nom?:
 • Què és el Rubicó? On es trobava/troba?
 • Per què va ser famós a l’antiguitat?
 • Què va fer Cèsar i què va provocar?
 • Què va dir Cèsar?
 • Quan s’utilitza avui aquesta frase?
 • Què vol dir “aleatori, -òria”?
Mercè Otero-Vidal (professora jubilada)
Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat

40 thoughts on “Us imagineu passar el Rubicó amb aquest Jeep?

 1. Zícora

  Salve.

  Moltes feliçitats per l’article. He buscat informació sobre el Rubicó i he trobat que es tracta d’un riu del nordest d’Itàlia i que desenboca en el Mar Adriàtic. Respecte a la seva història, el ríu tenía especial importància en el dret romà perque a cap general s’ha li permetía creuarlo amb el seu excèrcit en armes. Apartir del 59 aC, va servir de frontera entre les províncies romanes i la Gàl·lia Cisalpina. Aquest riu és molt conegut perque també, apart de tot aixó, quan Júli Cèsar el va creuar amb la seves tropes, va pronunciar en llatí la famosa frase ” alea iacta est “, que significa ” la sort està tirada “.

 2. Alba Arroyo

  Salve!

  Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.
  l riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC).

  Cèsar va nombrar la frase “la sort està decidida” (alea jacta est).
  “aleatori, -òria” vol dir depen de l’atzar.

  Vale!

 3. Luis

  Salve!
  Rubicó és com es anomenat un riu situat al nor-est d’italia, el qual desenvoca en el Mar Adriàtic..
  Te un certa importància ja que estava prohibit que qualsevol general amb un exèrcit.Aquest riu es considerava el límit entre ql que seria roma i la Gàl·lia Cisalpina. Tot i que més tard va quedar sota el govern de Cèsar on el Rubicó era el límit. Un cop va ser creuat per Cèsar va esclata la guerra.

 4. Andrea i Irina

  Salve!

  El riu Rubicó (en llatí Rubico) és un curt riu de règim torrencial del nord-est d’Itàlia, que discorre per la província de Forlì-Cesena i desemboca al mar Adriàtic. Sembla que el nom deriva del color de l’aigua, ja que discorre per una regió argilosa, que tenyeix l’aigua d’un color robí. El riu tenia especial importància en el dret romà perquè a cap general li estava permès creuar-lo amb el seu exèrcit en armes.Juli Cèsar es va aturar un instant davant del Rubicón turmentat pels dubtes: creuar significava cometre una il · legalitat, convertir-se en enemic de la República i iniciar la guerra civil.
  Juli Cèsar va donar l’ordre a les seves tropes de creuar el riu, pronunciant en Llatí la frase «alea iacta est» (la sort està tirada ». Juli Cèsar va citar en grec la frase del dramaturg atenès Menandre, un dels seus autors preferits: «ἀνερρίφθω κύβος» que significa «Que comenci el joc!»). D’aquest esdeveniment prové l’expressió «creuar el Rubicó» que expressa el fet de llançar irrevocablement a una empresa d’arriscades conseqüències.

 5. Aitor

  Salve!!
  Rubicó és com es anomenat un riu situat al nor-est d’italia, el qual desenvoca en el Mar Adriàtic. Sembla que el nom deriva del color de l’aigua, ja que discorre per una regió argilosa, que tenyeix l’aigua d’un color robí. Llatí la frase «alea iacta est» (la sort està tirada ». Juli Cèsar va citar en grec la frase del dramaturg atenès Menandre, un dels seus autors preferits: «ἀνερρίφθω κύβος» que significa «Que comenci el joc!»). D’aquest esdeveniment prové l’expressió «creuar el Rubicó» que expressa el fet de llançar irrevocablement a una empresa d’arriscades conseqüències.

 6. Laia Simón

  El Rubicó, és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. A l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena. La identificació del curs actual no està clara, normalment s’identifica amb el Pisciatello en els seus inicis i com el Fiumicino fins al mar, però no se sap exactament. Era considerat el límit entre Gàl·lia Cisalpina i Úmbria, per tant el límit nord d’Itàlia i la llei romana prohibia als generals creuar-lo amb qualsevol excèrcit preparat. Quan va esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC. Segons diuen, Juli Cèsar va entonar la famosa frase “alea jacta est”, que vol dir: La sort està tirada. Aquesta frase actualment s’utilitza quan algú s’ha d’arriscar a fer alguna cosa, es diu que la sort està tirada. Aleatori-òria, vol dir que depèn d’un esdeveniment incert o d’una contingència. Com podem veure la frase que va utilitzar Juli Cèsar expressa que la sort pot estar o no de la seva part, per tant que depén d’un esdeveniment incert.

 7. marcus

  rubico es el nom d’un riu al nordest d’italia en llati rubico es un riu curt de regim torrencial que discorre per la regio forli-cesena i desemboca per el mar adriatic . sembla que el nom deriva del color de l’aigua ja que discorre per una regio argilosa que tendeix l’aigua d’un color robi el riu tenia especial importancia en el dret roma perque el cap general cesae es va aturar un istant davant el rubicon turmentant pels dubtes creuar significava fer una ilagalitat conventir-se un enemic de la republica i iniciar la guerra civil julicesar va donar l’ordre a les seves tropes de creuar el riu pronunciant la frase en llati alea iacta est la sort esta tirada juli cesar va citar en grec la frase del dramaturg atenes menandre un dels seus autors preferits aveppwbw kuboç que significa que comenci el joc d’aquest esdevinent prove la frase creuar el rubico que expressa el fet de llençar irrebocablament a una empresa d’arriscades consequencies per aixo es diu jeep rubicon en onor al riu rubico

 8. Andrea Planas

  Salve!
  El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.
  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat. A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa. Segons Suetoni, Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Suetoni també descriu la indecisió de Cèsar conforme s’acostava al riu, i l’autor atribueix el fet del creuament a una aparició sobrenatural.
  Aquesta frase s’utilitza cuan vas a fer una cosa i dius la sort esta decidiada, que vol dir que pasi el que tingui que pasar.
  Vale!

 9. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  El Rubicó (Rubicon, Ῥουβικων) és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.
  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria. D’aquesta manera, la llei protegia la república d’una amenaça militar interna.
  En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar la guerra (49 aC).

  Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Avui en dia s’utilitza quan ja s’ha fet algu que implica un no retorn; una vegada fet, ja no te marxa enrere.

  “Aleatori, -òria” significa a l’atzar.

  Vale!

 10. Marta Gallardo

  Salve!

  He buscat informació sobre el Rubicó i he trobat que, és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia i a l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic, i actualment desenvoca al mar Adriàtic.
  Aquest riu va ser famós a l’antiguitat perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC).
  A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa. Segons Suetoni, Juli Cèsar va pronunciar la frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Avui en dia, aquesta frase es segeuix utilitzant i vol dir que la sort pot estar de part teva o en contra, que està tirada. “Aleatori, -òria” significa que depèn d’un esdeveniment incert, d’una contingència o de l’atzar.

  Vale!

 11. Andreu Punsola

  Salve!

  Crec que han anomenat així a aquest Jeep perquè Rubicó és un riu que deia la llei romana que no havia de ser creuat per cap general amb el seu exèrcit. Aquest nom al Jeep hi vol indicar la capacitat tot-camí del vehicle.
  Aquest riu està al nord d’Itàlia, neix vora Ravenna i baixa cap a l’est fins el mar Adriàtic.
  Juli Cèsar va ser el primer general que es va saltar la mencionada llei romana, tot dient “Alea iacta est“, que significa que el dau de la sort i la fortuna ha sigut tirat. Avui en dia s’utilitza per dir que la sort està tirada. Aleatori s’utilitza per dir d’un fet que depèn de la sort.

  Vale!

 12. Álex Aguilera

  Salve, Lida.
  El Rubicó en efecte es un riu que es situa al nord-est d’Italia, que passa per la província Forlì-Cesena i desemboca al Mar Adriàtic. Va ser especialment famós ja que la llegenda romana deia que cap general podia traspassar aquell riu. Cèsar va donar l’ordre de fer-ho, conscient de que podria provocar una Guerra Civil de rellevància. Al fer-ho, va pronuncia la frase «alea iacta est» (la sort està tirada). Si, aquesta frase es sol utilitzar avui en dia. Aleatori vol dir alguna cosa alternativa, espontània.

 13. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  -El Rubicó és un riu que es troba a la Península Itàlica que passa entre la provincia de Forlì-Cesena i desemboca al mar Adriàtic i neix al savignano sul Rubicone a l’altura de la Via Emilia.

  -Va ser famós perquè a l’antiga Roma estava prohibit als generals romans que ho creuessin amb el seus exèrcits armats i va ser el detonant per començar la Segona Guerra Civil de la República Romana.

  -Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra civil (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat. A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa.

  -Cèsar va dir “Alea iacta est”- la sort ja està decidida.
  Ja no es pot tornar enrere , el que s’ha fet ja no es pot canviar.

  -Aleatòri- a l’atzar.Per tant podem dir que no està en les nostres mans.

  Crec que aquest toterreny és molt potent i es diu RUBICON perquè pot creuar tot i tot està decidit com dient que és un cotxe molt potent.

  Vale!

 14. Jordi Rodríguez i Sergio Fernández

  Salve!

  Com ja han dit els nostres companys El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.
  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat.

  Hem de dir que és un molt bon article i en ha agradat molt trobar informació al respecte, molt bé si senyor!

 15. Marta Verde

  Salve!
  El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.
  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat. A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa. Segons Suetoni, Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Suetoni també descriu la indecisió de Cèsar conforme s’acostava al riu, i l’autor atribueix el fet del creuament a una aparició sobrenatural.
  Aquesta frase s’utilitza cuan vas a fer una cosa i dius la sort esta decidiada, que vol dir que pasi el que tingui que pasar.
  Podem trobar un altre cotxe amb referent clàssic com per exemple el Gumpert Apol·lo.

 16. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  La nit de l’onze al dotze de gener de l’any 49 abans de Crist, Juli César, ple de dubtes, es va aturar davant del riu Rubicó amb les seves tropes. Sabia que el riu marcava la frontera entre la Gàlia Cisalpina, d’on era governador, i Itàlia. I sabia també que travessar-lo significava iniciar una guerra civil. Diuen que fou llavors que pronuncià la frase «Alea iacta est» (la sort ja està llençada) amb la qual volia manifestar que era perfectament conscient que, igual que els daus quan surten de la mà del jugador, la seva decisió desencadenava uns esdeveniments polítics que ja no es podrien aturar.
  «Travessar el Rubicó», però, no significa pas el mateix que «La sort està llençada». La segona frase, en qualsevol cas, és conseqüència de la primera. Aquesta marca el punt que inicia la seqüència de fets, el punt temporal o físic. En canvi, aquella indica el resultat d’un acte de la voluntat.
  El pas del Rubicó, metafòricament, indica la presència d’un llindar, d’un abans i un després clars, i no solament des del punt de vista temporal. Un «Rubicó» indica un punt de no retorn, i això es pot referir a l’espai-temps (anem pel desert amb aigua per a quatre dies, si en caminem tres d’anada, ja no podrem tornar); es pot referir a la moral (un cop hem traït algú resulta molt difícil refer els bocins trencats de la relació); als afers socials i econòmics (si ens aixequem de la taula de negociacions sense acord el govern imposa la reforma laboral per decret); a la situació econòmico-administrativa (quan signes la hipoteca amb la nòvia t’hi cases més que no pas quan passeu per l’església o el jutjat), etc. A la vida n’hi ha molts de Rubicons, i de diferents qualitats i mides: decideixes estudiar Enginyeria i no Medicina, et converteixes al judaisme i et fas la circumcisió, decideixes declarar el teu amor a algú… D’alguns Rubicons et pots fer enrere, però d’altres no i cal parar molt de compte a travessar-los, perquè no solament t’impliquen a tu sinó també a altres i la sort o la desgràcia són compartides.
  He dit que travessar un Rubicó és un acte de la voluntat: hom sap o hauria de saber on vol anar o quedar-se a casa. Diuen que César, un cop travessat el riu, va fer destruir el pont, perquè la seva voluntat no flaquegés davant de les dificultats que havia de trobar. Aquest és l’esperit i la lliçó del Rubicó: saber què fas, quan ho fas i on et du la teva decisió.

 17. Maryam Alaoui

  Salve!!

  Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.

  Va ser important perquè la llei romana va prohibir a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. Quan va esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu,la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit.

  Juli Cèsar va donar l’ordre a les seves tropes de creuar el riu, pronunciant en Llatí la frase “alea iacta est” que vol dir:”la sort està tirada”. Juli Cèsar va citar en grec la frase del dramaturg atenès Menandre:”ἀνερρίφθω κύβος” que significa:”Que comenci el joc!”.D’aquest esdeveniment prové l’expressió “creuar el Rubicó” que expressa el fet de llançar irrevocablement a una empresa d’arriscades conseqüències.

  Vale :)!!

 18. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Em sembla molt bé que en el sector de l’automòbil tingui el detall de possar “Rubicón” en un Jeep.
  També he buscat informació de d’aquest cotxe:

  Jeep és una marca de cotxes que fabrica l’empresa Daimler-Chrysler. Aquest mot s’associa més aviat a un vehicle militar que es construí per a l’Exèrcit dels Estats Units d’Amèrica en la Segona Guerra Mundial, el qual es produí més endavant un model més apte per al consum quotidià, en què es mantingué aquest nom.
  Els orígens del terme “jeep” no són gaire clars. Generalment se’n diu que es tracta d’una deformació fonètica en la pronúncia de la seua denominació inicial, GP de General Purpose (“utilitat general” en anglès) que finalment es convertí en “jeep”. R. Lee Ermey declarà que es designà el vehicle per a propòsits específics, i que l’acrònim no es referia a la “utilitat general”, sinó que pot derivar-se de la nomenclatura de Ford per al cotxes en què la lletra “G” indicava que es tractava d’un cotxe d’ús governamental, i “P” a la grandària dels eixos de les rodes.

  En qualsevol cas, algunes persones, incloent al Sr. Ermey, afirmen que l’origen més probable bé d’un personatge del còmic de Popeye conegut com a Eugene the Jeep (en la versió original en anglès). Aquest personatge podia caminar verticalment pels murs i per les parets, trepar pels arbres, volar, i qualsevol altra cosa que volguera, i se suposa que com els soldats es quedarien impressionats de la versatilitat del vehicle aleshores el batejaren amb el nom del personatge informalment.

  El primer prototipus es construí per al Departament de l’Exèrcit per la companyia American Bantam, seguit per altres dos prototips fabricats per Ford i Willys-Overland. Després de provar cadascun dels prototipus en diferents terrenys, es trià el prototip de Willys per la seua durabilitat i el potència del motor. Es fabricà primer, en grans quantitats, el model militar de Jeep MB per la companyia Willys-Overland Motor, però per la incapacitat d’aquesta de produir la quantitat necessària, el govern estatunidenc permeté a Ford construir-ne uns altres jeeps designats com a “GPW”, amb la qual cosa la producció arribà a més de 600.000 vehicles.

  El cotxe jeep ha estat àmpliament imitat en altres països a més dels EUA, com a França amb la seua versió de Hotchkiss, o als Països Baixos amb el seu Nekaf. Hi existeixen diferents versions del jeep com ara un per a transitar per ferrocarril, o un jeep amfibi. A més a més, com a part dels esforços de la guerra, es proveïren aquestos cotxes a l’Exèrcit Roig de l’URSS durant la Segona Guerra Mundial.

  Actualment, el jeep ha estat força substituït pel “Hum-Vee” (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, “vehicle rodat multiús de gran mobilitat” en anglès) per l’exercit nord-americà.

 19. Elisa Moya

  Salve!

  Després de fer una mica de recerca he trobat aquesta informació:
  El Rubicó (Rubicon, Ῥουβικων) és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàticentre Ariminum i Caesena. El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb unexèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat. A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa. Segons Suetoni, Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Suetoni també descriu la indecisió de Cèsar conforme s’acostava al riu, i l’autor atribueix el fet del creuament a una aparició sobrenatural
  Ciceró l’esmenta després com a frontera de la Gàl·lia Cisalpina.
  Alea jacta est (o alea iacta est) és una locució llatina d’ús actual que significa literalment “s’ha tirat el dau”, “el dau ha estat tirat” o “la sort s’ha llençat”.
  Un nombre aleatori és un resultat de generar una variable a l’atzar.

 20. victoor

  Salve!!
  El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia, el qual en els temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic. El riu Rubicó, va ésser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat, ja que en aquells moments era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna.
  El que Cèsar va fer, va ser creuar el riu, la qual cosa fer esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat. A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa.
  La famosa frase, que va dir Juli va ser: “alea jacta est” (“la sort està decidida”). Aquesta frase, que per cert, em sorpren que provingui d’aquí, mai ho hauría dit jaajjaaj , vol dir que et vagi be amb el que facis.
  Vale 😀

 21. Clàudia Cazaux Cuberas

  1-Què és el Rubicó? On es trobava/troba?
  El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia.
  2-Per què va ser famós a l’antiguitat?
  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit.
  3-Què va fer Cèsar i què va provocar?
  Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra.
  Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase “la sort està decidida” (alea jacta est).
  4-Quan s’utilitza avui aquesta frase?
  Avui en dia s’utilitza quan ja s’ha fet algu que implica un no retorn; una vegada fet, ja no te marxa enrere.
  5-Què vol dir “aleatori, -òria”?
  Significa a l’atzar, és a dir, que no està en les nostres mans.

 22. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  M’ha semblat força interessant saber quin va ser l’origen d’aquesta frase tant coneguda que ara explicaré una mica.
  1. El Rubicó, com ja han dit els companys, és un riu que trobem a Itàlia . A l’Antiga Roma anava dels Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.
  2. Va ser famos perquè els romans van prohibir que els generals amb el seu exèrcit el creuenssin.
  3. Juli Cèsar a l’any 49 aC va creuar aquest riu trencant la llei i així va esclatar la guerra cívil entre Juli Cèsar i Pompeu.
  4. Juli Cèsar va dir una de les frases més famoses en llatí “alea iacta est”, que vol dir “la suerte está echada”
  5. Es creu que aquesta frase va ser originaria dels grecs i podria ser “ανερριφθω κυβος” i la seva traducció “que se lance el dado”. Actualment utilitzem aquesta frase cèlebre com la primera traducció i la podem dir quan fem una cosa que no està a les nostres mans i volem que vagi bé.
  6. Una cosa aleatoria està relacionada amb l’atzar i per tant també amb la frase que va dir Juli Cèsar al Rubicó.

 23. Tania

  Salve!
  El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena. La identificació del curs actual no està clara, normalment s’identifica amb el Pisciatello en els seus inicis i com el Fiumicino fins al mar però la identificació ha estat objecte de polèmica; se sap que era entre Ravenna i Rimini i entre el Savio (al sud de Ravenna) i el Marecchia (al nord de Rimini), però en aquest terreny hi ha dos rierols, al sud el de Luso o Lusa i una mica més al nord el ja esmentat Fiumicino amb una branca anomenada Rugone. Per una butlla papal del 1756 es va considerar el Luso com el Rubicó però certament no hi ha cap prova concloent i la majoria dels erudits pensen que en realitat es tracta del Fiumicino o del Pisciatello.
  En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit.Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra.
  Diuen que Juli Cèsar va dir la famosa frase “alea jacta est”, que vol dir: La sort està tirada. Aquesta frase s’utilitza quan algú s’ha d’arriscar a fer alguna cosa. Aleatori-òria, vol dir que depèn d’un esdeveniment incert Es pot veure la frase que va utilitzar Juli Cèsar expressa que la sort pot estar o no de la seva part,així que depén d’un esdeveniment fals.

  Crec que aquest toterreny anomenat Rubicó s’anomena així per fer creure que és un cotxe molt potent que si el tens podràs tenir la sort, com si tot depengues del cotxe.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *