Us imagineu passar el Rubicó amb aquest Jeep?

Aquest era el model de Jeep que estava de promoció a l’aparador, quan vaig passar i vaig veure el nom “Rubicón” (“Rubicó”). Ja se sap que els jeeps passen per tot arreu,  fins i tot per on no es pot passar, i vaig trobar que el nom estava molt ben posat.

Si m’ajudeu a fer memòria, potser podrem  dir la nostra i esbrinar a la nostra manera Per què li han posat a aquest Jeep aquest nom?:
 • Què és el Rubicó? On es trobava/troba?
 • Per què va ser famós a l’antiguitat?
 • Què va fer Cèsar i què va provocar?
 • Què va dir Cèsar?
 • Quan s’utilitza avui aquesta frase?
 • Què vol dir “aleatori, -òria”?
Mercè Otero-Vidal (professora jubilada)
Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat

40 thoughts on “Us imagineu passar el Rubicó amb aquest Jeep?

 1. matiida

  Salvee!
  El 10 de gener de l’any 49 aC Juli Cèsar va passar el riu Rubicó perquè, deia, els daus havien estat tirats (‘iacta alea est’). Des d’aleshores aquesta frase ha servit per qualificar una presa de decisió o una acció sense retorn, sense possibilitat de fer marxa enrere. El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana

 2. Inés Lloveras

  Salve!
  El Rubicó (Rubicon, Ῥουβικων) és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia.
  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina i Úmbria i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna.
  Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament va ser el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei.
  Avui día s’utilitza per prendre una decisió important, afrontant un risc.

 3. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  El Rubicó és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.Aquest riu va ser famós a l’antiguitat perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. En esclatar la guerra civil entre Juli Cèsar i Pompeu, la Gàl·lia Cisalpina va quedar sota govern de Juli Cèsar amb el Rubicó com a límit. Quan Cèsar va creuar el riu va esclatar de fet la guerra (49 aC).
  A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa. Segons Suetoni, Juli Cèsar va pronunciar la frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Avui en dia, aquesta frase es segeuix utilitzant i vol dir que la sort pot estar de part teva o en contra, que està tirada. “Aleatori, -òria” significa que depèn d’un esdeveniment incert, d’una contingència o de l’atzar.

 4. Jose Maria Fernandez

  Salvee!!!!

  Moltes feliçitats per l’article i el Rubicó i he trobat que, és el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia i a l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic, i actualment desenvoca al mar Adriàtic.

 5. Yussuf Ebneljabri Boukhriss

  El Rubicó és el nom d’un riu situat a Itàlia. Es coneix aquest riu perque hi havia una llei romana que impedia als generals creuar el riu.Era considerat la frontera entre Roma i Gàl.lia.I Cesar una vegada va crear el riu i va esclatar la guerra al 49 aC.
  I el nom del jeep li han posat perquè es vegi que aquest cotxe pot creuar qualsevol cosa que se li posi per davant inclós el riu Rubicó.

 6. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Malgrat els meus companys ja hagin comentat l’article explicant què és el Rubicó, jo vull fer la meva aportació ja que fa dies que tenia les respostes contestades al calaix de sastre, jajaj!

  -Què és el Rubicó? On es trobava/troba?
  El Rubicó és un riu que es troba al nord est d’Itàlia. Antigament, fluïa als Apenins.

  -Per què va ser famós a l’antiguitat?
  Va ser famós a l’antiguitat perquè perquè hi havia una llei romana que prohibia creuar el riu amb un exèrcit preparat. Aquest riu era considerat el límit entre la Gàl·lia Cisalpina i Úmbria.

  -Què va fer Cèsar i què va provocar?
  Cèsar, quan va esclatar la guerra civil entre ell i Pompeu, va creuar el riu (aquest va ser el fet real de l’inici de la guerra). El que va provocat va ser doncs el trencament de la llei i provocar també la guerra.

  -Què va dir Cèsar?
  Juli Cèsar va dir un famós llatinisme: “alea iacta est” (la sort està decidida).

  -Quan s’utilitza avui aquesta frase?
  Avui en dia aquesta frase s’utilitza per a dir que ja s’ha decidit una cosa i “que passi el que hagi de passar!”, Pot passar una cosa aleatòria, no podem decidir-ho nosaltres perquè ja hem comès algun acte que no ens permet canviar les coses.

  -Què vol dir “aleatori, -òria”?
  Que alguna cosa depen de l’atzar i de la sort.

  Valete!

 7. Uxue Avilés

  Salve!

  1. Què és el Rubicó? On es trobava/troba?
  El Rubicó és un riu que trobem a Itàlia . A l’Antiga Roma anava dels Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.

  2. Per què va ser famós a l’antiguitat?
  Va ser famós perquè els romans van prohibir que els generals amb el seu exèrcit el creuenssin.

  3. Què va fer Cèsar i què va provocar?
  Juli Cèsar a l’any 49 aC va creuar aquest riu trencant la llei i així va esclatar la guerra cívil entre Juli Cèsar i Pompeu.

  4. Què va dir Cèsar?
  Juli Cèsar va dir una de les frases més famoses en llatí “alea iacta est”, que vol dir “la suerte está echada”.

  5. Quan s’utilitza avui aquesta frase?
  Es creu que aquesta frase va ser originaria dels grecs i la seva traducció fos “que se lance el dado”. Actualment, utilitzem aquesta frase cèlebre com la primera traducció i la podem dir quan fem una cosa que no està a les nostres mans i volem que vagi bé.

  6. Què vol dir “aleatori, -òria”?
  Una cosa aleatoria està relacionada amb l’atzar i la sort i, per tant, també amb la frase que va dir Juli Cèsar al Rubicó.

  Vale!!

 8. Alina Roman

  1-Què és el Rubicó? On es trobava/troba?

  És el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic entre Ariminum i Caesena.

  2-Per què va ser famós a l’antiguitat?

  El riu va ser important perquè la llei romana prohibia a qualsevol general creuar-lo amb un exèrcit preparat. Era considerat el límit entre la província romana de Gàl·lia Cisalpina (Gallia Cisalpina) i Úmbria i per tant el límit nord d’Itàlia i d’aquesta forma la llei protegia la república d’una amenaça militar interna.

  3-Què va fer Cèsar i què va provocar?

  Cèsar va creuar el riu i va esclatar de fet la guerra (49 aC). Aquest creuament fou suposadament el 10 de gener del calendari romà, i va suposar trencar la llei i va fer inevitable el conflicte armat. A la vora del riu Cèsar va meditar si creuar el Rubicó i marxar cap a Rimini, tal com esmenten Suetoni, Plutarc i Lucà, i “creuar el Rubicó” esdevingué un manera proverbial de dir que es començava una etapa. Segons Suetoni.

  4-Què va dir Cèsar?

  Juli Cèsar va pronunciar la famosa frase “la sort està decidida” (alea jacta est). Suetoni també descriu la indecisió de Cèsar conforme s’acostava al riu, i l’autor atribueix el fet del creuament a una aparició sobrenatural

  5-Quan s’utilitza avui aquesta frase?

  Es creu que aquesta frase va ser originaria dels grecs i podria ser “ανερριφθω κυβος” i la seva traducció “que se lance el dado”. Actualment utilitzem aquesta frase cèlebre com la primera traducció i la podem dir quan fem una cosa que no està a les nostres mans i volem que vagi bé.

  6-Què vol dir “aleatori, -òria”?

  Una cosa aleatoria està relacionada amb l’atzar i la sort i, per tant, també amb la frase que va dir Juli Cèsar al Rubicó.

 9. Marta Bautista

  Salve!!

  1.-Què és el Rubicó? On es trobava/troba?

  És el nom d’un riu del nord-est d’Itàlia. En temps de l’Antiga Roma fluïa als Apenins cap al Mar Adriàtic

  2.-Per què va ser famós a l’antiguitat?

  Va ser famós perquè els romans van prohibir que els generals amb el seu exèrcit el creuenssin.

  3.-Què va fer Cèsar i què va provocar?

  Juli Cèsar a l’any 49 aC va creuar aquest riu trencant la llei i així va esclatar la guerra cívil entre Juli Cèsar i Pompeu.

  4.-Què va dir Cèsar?

  Juli Cèsar va dir “alea iacta est” que vol dir “la suerte está echada”.

  5.-Quan s’utilitza avui aquesta frase?

  Aquesta frase la utilitzem quan fem una cosa que no està a les nostres mans i volem que vagi bé.

  6.-Què vol dir “aleatori, -òria”?

  Significa a l’atzar que no està en les nostres mans!

 10. sheila

  Salve!
  -El rubicó és un riu del nord-est d’Itàlia, que desemboca al mar Adriàtic.
  -En l’antiguitat aquest riu va ser famós perquè els romans tenien prohibit creuar-lo.
  -Cèsar va creuar el riu, i això va provocar que esclatés una guerra.
  -Cèsar va dir: “alea iacta est”, que vol dir “la suerte està echada”?
  – Aquesta frase avui en dia es fa servir quan desitgem que una cosa surti bé, però ja no podem fer res perquè surti bé i només ens queda esperar a veure com surt.
  – Aleatori vol dir que no és una cosa que ningú hagi decidit que sigui així, sinó que passa a l’atzar.

 11. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Pompeia i les Idus de març

 12. Pingback: El Fil de les Clàssiques

 13. Aitor

  Salve!!
  El Rubicó és el nom d’un riu que esta situat a Itàlia.
  En l’antiguitat aquest riu va ser famós perquè els romans tenien prohibit creuar-lo. Cèsar va creuar el riu, i això va provocar que hi agués una guerra. El nom de jeep li van possar perquè es vegi que aquest cotxe pot creuar qualsevol cosa com per exemple el riu Rubicó.

 14. gimenez.judit

  És realment interessant això del Rubicó”
  El Rubicó és el nom d’un riu d’Itàlia. En l’antiguitat va ser famós perquè els generals romans tenien prohibit creuar-lo. Era considerat el limit entre la Gàl·lia Cisalpina i Úmbria. Cèsar va creuar el riu i va provocar una guerra l’any 49 aC. Cèsar va dir la famosa frase de “Alea iacta est” que vol dir que el llau ja esta llançat, no es pot tornar enrere. Avui en dia utilitzem aquesta frase pel mateix, en moments en que ja s’ha fet una acció i només queda esperar veure el resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *