De itinere: Helvetia

Aquest nou article de viatge us el presento, al contrari d’altres vegades, amb més preguntes que respostes. Per començar, el títol ja pretén ser una mena d’endevinalla que us ha de portar a descobrir el racó de món que he visitat, altrament anomenat Confederació Helvètica. Quin és aquest país, doncs? Quina és la relació d’aquesta denominació amb el món romà? Quin famós historiador i polític llatí ens parla dels Helvetii i a quina obra?

Per completar-ho, us presento un reguitzell d’imatges per demostrar-vos que, com a vosaltres, a mi també se’m fa present el món clàssic arreu on vaig. No us equivoqueu, no és que, com sovint em comenteu alguns, ara us trobeu amb molts referents clàssics, és que ara aneu amb els ulls oberts, de manera que els veieu i en preneu consciència.

 • Per començar, podeu contemplar a vista d’avió la magnificència d’uns dels grans accidents geogràfics del continent europeu, els Alps, i concretament del seu cim més alt, el Montblanc. Una viatgera actual com jo té la sort de poder-lo travessar a bord d’aquesta mena d’ocell mecànic que ja hauria agradat als romans, però això no va ser impediment perquè en època republicana un exèrcit sencer aconseguís passar d’una banda a l’altra. Explica els protagonistes i el desenvolupament d’aquest episodi històric. En el context de quin enfrontament bèl·lic va tenir lloc aquesta gesta? Quins animals força desconeguts per als romans hi van contribuir activament?

 • Al castell de Gruyères, localitat famosa pel seu formatge (fer-hi una fondue és un plaer diví), el món clàssic em va aparèixer en els formats més diversos. D’això darrer us n’he fet un tastet en forma d’imatges, ja que el gastronòmic caldrà que l’experimenteu vosaltres mateixos quan en tingueu l’ocasió. Per ubicar-vos, no estaria malament que en féssiu una petita introducció històrica.

 • A banda i banda de la porta d’entrada al pati interior es troben els escuts de bronze de Mart (1997) i de Venus (1999) realitzats per Patrick Woodroffe. Mireu-ne amb atenció els detalls i comenteu-los des del punt de vista d’experts en mitologia clàssica. Quins elements comuns presenten les imatges amb les característiques de les divinitats esmentades? Aquests déus tenien alguna relació entre ells? I des d’un punt de vista artístic, ¿què us semblen? Potser us ajudarà buscar dades sobre l’autor.

 • Ja a l’interior, la Cambra de la bella Llúcia, segons la llegenda una donzella d’origen humil estimada pel comte Jean II (1514-1539), està guarnida per dos grans tapissos de tema clàssic. El de sobre el llit, basat en un cartró de Charles le Brun (1700), representa el triomf d’Alexandre, i el de sobre la xemeneia (1600) presenta el moment en què Ulisses troba Hèctor a les portes de la ciutat de Troia. En aquesta sala no em vaig poder estar de pensar que potser aquesta dona, allunyada de l’educació pròpia de la noblesa, tenia no obstant una sensibilitat humanística que l’apropava al món clàssic, i posats a imaginar, tal vegada per això el noble comte se’n va enamorar perdudament i la va voler tenir a prop seu. Ja veieu que d’imaginació i romanticisme no me’n falta, a mi, però millor que no seguiu el meu exemple i comenteu els tapissos i les escenes que representen.

 • La decoració de la Sala dels cavallers, molt més prosaica que l’anterior, comprèn, vora la finestra, una col·lecció de medallons d’Antoine Bovy (1795-1877), escultor i gravador pertanyent a una de les famílies que al 1849 va adquirir el castell per restaurar-lo com a residència d’estiu. Us en presento una mostra amb referències clàssiques de diferents menes: en uns casos podeu identificar els personatges que hi surten representats, en d’altres podeu transcriure i traduir les inscripcions en llatí…

 • Les darreres imatges mostren els paisatges exteriors complementaris d’aquestes decoracions interiors, que en cap cas arriben a eclipsar la natura esplendorosa que guarneix l’exterior i que els habitants de la mansió podien contemplar a través de la finestra o amb un desplaçament curt.

Bells paisatges i una mica de pervivència clàssica per començar l’any, trobo que no està gens malament…
ANFF!
Teresa

18 thoughts on “De itinere: Helvetia

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Teresa, per compartir un cop més amb nosaltres les teves troballes clàssiques arreu en temps de vacances! Que tinguis un molt bon any clàssic! ANFF

  N.B.: deus haver mogut de lloc alguna imatge al Photobucket i almenys ara no es veu.

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies Margalida, bon any també per a tu. Mentre editava l’article, ja vaig veure que la visualització de les imatges no funcionava sempre del tot bé. Si no es visualitza, cal tornar a carregar l’article i aleshores sí funciona. L’Slideshow correcte té les imatges numerades i identificades, per tal de poder realitzar bé els exercicis. No sé si és culpa del bloc o del Photobucket, però va bé que ho diguis perquè així els alumnes ho poden provar fins que ho vegin bé. A mi m’ha sortit a la segona.

 3. Margalida Capellà Soler

  Encara n’hi ha una que es resisteix!A veure si més tard o demà es deixa contemplar!

 4. NURIA VALLS ROVIRA

  Gràcies Teresa per fer-nos viatjar als que no ens hem mogut de casa, enguany. Les imatges que ens mostres en aquest article són molt interessants.
  Quan viatges, a part de portar sempre la càmera de fer fotos a punt, també hi vas amb l’enginy despert per pensar tot de preguntes per als nostres alumnes. A veure si demà puc demanar als de 1r. que comencin a pensar an algunes de les respostes. Ànims a tots per aquest 2013 que encetem amb tantes preguntes per contestar!

 5. Tania

  Gracies per un viatge petit tan ineresant!
  Aqui teniu les respostes a algunes de les preguntes:
  Helvetii era un poble celta que en temps de Juli Cesar ocupava la regio entre el Jura, el Roine, el llac Leman i el Rin. Ara Helvetii es troba en Suïssa.
  De bello gallico es una obre de Juli Cesar que narra sobre la guerra de les Gàl·lies.
  Gruyères es un poble de Suïssa famós per la producció de formatge Gruyère i per el seu castell (un dels mes importants de Suïssa)que es va construïr al rededor del segle XI on es troben els escuts de bronze de Mart i de Venus.

 6. Artem Shramchenko

  Salve!

  *El país és Suïssa. Al segle 15 abans de Crist, Tiberi I, va conquerir els alps, afegint-los a formar part de l’imperi Romà. Helvetia és una dona, que fins-i-tot en aquests temps apareix en les monedes de de 1/2, 1 y 2 francs Suïssos.

  *Als alps hi va haver les guerres púniques, el protagonista de les quals va ser Hanníbal. Els animals que van fer de transportistes van ser els elefants.

  * Gruyères és una petita ciutat de Suïssa, és medieval i té un castell i tres museus. La ciutat se situa sobre una colina, asobre del riu Saane.

  no em dona temps per a les altres preguntes… Ho completaré a casa!

  Vale!

 7. gimenez_tha

  Salve!

  Gràcies per aquest article i les seves imatges, que ens mostren un bon viatge.
  Ara respondré a les preguntes:

  1.- El país és Suïssa, Helvetia en llatí. Aquest antic nom prové del nom de la tribu dels helvecis.
  Helvetia és una dona que representaba aquest país. Va apareixer per primera vegada al segle XVIII com a dona i va guanyar importància amb el resorgir del sentiment nacional en el segle XIX. Apareix en monedes i segells i en il·lustracions polítiques i patriòtiques.
  Juli Cèsar va escriure De bello gallico la qual narra en tercera persona la Guerra de les Gàl·lies.

  2.- Als Alps hi va haver les Guerres Púniques. Els cartaginesos estaven establerts al sud de la Península Ibèrica (Cartago Nova), per compensar les pèrdues a Sicília a la Primera Guerra Púnica.
  Anníbal va travessar els Pirineus i els Alps, amb un gran exèrcit, i entrà en Itàlia, on va aconseguir grans victòris, però no es va gosar d’assetjar Roma. Els va travessar amb elefants.

  3.- Gruyères és una ciutat històrica i comuna suïssa del cantó de Friburgo. El castell és un dels més importants de Suïssa i presideix la petita ciutat medieval. Allà van residir 19 comtes entre els segles XI i XVI.

  La resta de preguntes les contestaré més tard, perquè no em dóna temps…

  Vale! 🙂

 8. Carla Pallach Ros

  Quina sort, Teresa! Suïssa em sembla un lloc molt bonic i interessant per visitar.

  De moment faré la introducció històrica de Gruyères.

  Gruyères va pertànyer des del 888 d.C al regne de Borgonya. Més tard, el 1195, el comte Rudolph va mantenir el castell i el poble de Gruyères com un lloc avançat independent de les diòcesis .

  Mentre Fribourg estava desenvolupant sota la dominació successiva de les famílies Zaehringen, Kybourg i els Habsburg, el comtat de Gruyères va mantenir la seva independència, però no sense algunes dificultats. Al principi estava “protegit” pels ducs de Savoia, però més tard va ser de nou cobejada pels Bisbes de Lausanne. Els Bisbes de Lausanne,finalment, van utilitzar la ciutat de Bulle com fortalesa i per construir el castell de Bulle.

  Finalment,l’últim comte de Gruyères, el comte Michel, ja no podia fer front als seus creditors i va desaparèixer. El país com ho era llavors es va dividir entre Berna i Friburg.

  Durant la Reforma, el cantó de Friburg va optar per romandre catòlics i per això, és clar, Gruyères es va veure obligat a fer el mateix. A causa d’això, el 1781 va esclatar una revolució.

  El districte, com ho és ara, va ser fundat el 1848. Els seus límits es basen en límits naturals i tradicions culturals.

  En un altre moment seguiré amb les altres qüestions.

 9. Anna Carmona

  Hola! Bon any a tots els aracnids

  El país que ens mostren les imatges es Suïssa en llatí: Helvetia, un dels grups tribals més importants de la regió foren els helvecis, dels quals es deriva el nom actual de la Confederació enguany la relació amb el món romà es degut el conegut Juli Cèsar en la seva obra més coneguda que narra la conquesta de la Gàl·lia: De bello gallico, que vol dir, sobre la guerra de les Gàl·lies. Probablement el nom original era C. Iulii Caesaris commentarii rerum gestarum ja que era el nom que rebien les memòries oficials.

  El episodi històric al que et refereixes són les guerres puniques, concretament la segona quan Hanníbal amb un gran exèrcit(els cartaginesos), travessà els Pirineus i els Alps amb cavalls i elefants. Els protagonistes d’aquesta batalla son la familia Bàrquides: Almícar, Asdrúbal i en aquest cas Hanníbal en front, als romans dirigits per els germans Escipió.

  Referent al castell de Gruyère ha mantingut el seu aspecte medieval fins a l’actualitat. Aquesta antiga residència de comtes se situa sobre un turó, a dalt del riu Saane. Pertany al segle XIII és ara un museu que exhibeix l’arquitectura, història i cultura regional de vuit segles.

 10. Cristina Ortiz

  Hola!
  El pais que has anat a veure és Suïssa, quina sort!
  Helvetii era com anomenaven els romans a aquest poble celta que en temps de Juli Cèsar ocupava la regió entre el Jura, al oest, el Roine i el llac Leman al sud, i el Rin al est i nord.
  L’historiador i polític llatí que ens parla dels Helvetii és Juli Cèsar en la seva obra “De bello Gallico”
  Ja continuaré més avant amb la resta de qüestions!
  Adeu! 🙂

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies, Núria, potser se m’ha enganxat el teu costum de portar-nos enigmes en tornar de les vacances d’estiu.
  La primera incògnita veig que tothom la té clara, efectivament, la Confederació helvètica és Suïssa. M’alegra comprovar també que les alumnes de segon de seguida heu identificat Hanníbal i els seus elefants com a responsables de la gesta ingent de travessar les muntanyes que jo vaig fotografiar des de l’avió. Es nota que fa poc vau estudiar a fons les Guerres púniques!
  Ara, després que alguns de vosaltres ja ens heu fet cinc cèntims de la història del castell que vaig visitar, espero que obriu les portes, entreu al seu interior i comenteu les imatges que us n’he portat. No cal que repetiu més les primeres preguntes, avanceu i feu noves aportacions, que hi ha molt a dir…

 12. Sònia Juan

  Salve!

  1. El país és Suïssa.
  I va ser al segle XV AC quan Tiberi I va conquerir els Alps formant,així doncs, part de l’imperi romà.
  Helvetia era la dona que representaba aquest país i tenia poder i a la qual se la respectava. Temps déspres va ser quan van començar a aparèixer monedes i segells.

  2. Les Guerres Púniques van ser ala Alps,on la figura més destacada va ser Hanníbal que va fer moles guerres en las que va tenir bastants victòries. Com no tenien un altre tipus de transport es transportaven amb elefants.
  Al sud de la Península Ibèrica estaven els cartaginesos , per ajudar una mica a les pèrdues de Sicília a la Primera Guerra Púnica.

  3. La ciutat històrica és Grunyères. És una ciutat bastant petita que es troba a Suïssa i asobre d’un riu. Té un castell i uns museus molt importants i molt representatius i és una ciutat medieval molt important. Allà van viure molts comtes.

  Vale!

 13. Noelia Roldan Diaz

  Salve!
  El país és Suïssa, va ser al segle XV on Tiberi va conquerir els Alps formant part de l’imperi romà. Helvetia era la dona que representava aquest país i tenia el poder.
  En els Alps van estar les Guerres Púniques on la figura que més destacaba era Hanníbal.Va fer moltes guerres en las que va tenir victòries. Utilitzaven els elefants com a un tipus de transport.
  La ciutat històrica es Grunyères que és una petitat ciutat de Suïssa medieval.

 14. Anna Carmona Rivas

  holaa!

  En el meu comentari anterior em vaig quedar a mitges, m’agradaria continuar on em vaig quedar que era en el deus esmentats a Mart d’identifica amb el déu grec Ares sovint en l’art se’l caracteritza com un guerrer armat i amb un casc crestat. També se’l presenta sobre un carro amb un escut i una llança anant a la batalla, en la foto que mostra a Mart al centre d’una batalla molt violenta en canvi l’atre deessa que es esmentada Venus el seu nom grec Afrodita, al contrari de Mart es mostra la bellesa i la sensualitat Venus va néixer de l’escuma del mar al caure els membres mutilats de Urà, per aquest motiu en el escut tambe hi han peixos representats. Aquest deus tenen en comú que el seu pare es Jupiter (nom grec Zeus) i entre ells dos va haber una relació amorosa del cual va néixer Cupido.
  Artisticament pensó que estan representats de manera fidel a les caracteristiques esmentades en documents històrics.

 15. Blanca Pérez

  Salvete! Ara intentaré respondre les preguntes:

  -Quin és aquest país?
  El país és Suissa.

  -Quina és la relació d’aquesta denominació amb el món romà?
  L’antic nom del país, Helvetia, ve de la palabra Helvetii, una tribu celta que va viure a Suissa abans de l’época dels romans. Els noms de neollatí Confoederatio Helvetica o Helvetia van ser introduits quan Suissa es va convertir en un Estat federal el 1848, remontant-se a la república Helvética.

  -Quin famós historiador i polític llatí ens parla dels Helvetii i a quina obra?
  És Juli Cèsar en la seva obra “De bello Gallico”.

  -Explica els protagonistes i el desenvolupament d’aquest episodi històric. En el context de quin enfrontament bèl·lic va tenir lloc aquesta gesta? Quins animals força desconeguts per als romans hi van contribuir activament?
  Als Alps hi va haver les Guerres Púniques. Els cartaginesos que estaben establerts al sud de la Península Ibèrica. Els protagonistes d’aquesta batalla son la familia Bàrquides. Anníbal va ser el que va travessar els Pirineus i els Alps, amb elefants.

  M’ha encantat el teu article Teresa, felicitats!

  Valee!

 16. Alba Lorenzo

  Salve!
  El país és Suïssa.
  Helvetica era una colònia romana, la Confederació Helvètica en llatí s’anomenaria “Confoederatio Helvetica”.
  L’antic nom del país, Helvetia, que prové de la paraula Helvetii, una tribu celta que va habitar a l’altiplà suís abans de l’època dels romans. En el 58 a. C., en la batalla de Bibracte, les forces de Juli Cèsar van derrotar als helvecios.16 L’any 15 a. C., Tiberio, qui més tard seria emperador de Roma, i Druso el Major, van conquistar els Alps, integrant al creixent Imperi romà. L’àrea ocupada pels helvecios, d’on prové el nom Confoederatio Helvetica, va passar a formar part de la província romana de Gallia Bèlgica i més tard a la província Germania Superior, mentre la porció est de la Suïssa moderna va estar integrada a la província romana de Raetia.
  L’ historiador i polític llatí que va parlar d’Helvetti va ser Juli César a l’obra “Bellum Gallicum”.
  Els protagonista principal de la creuada dels romans als Alps va ser Anníbal amb el seu exèrcit cartaginès i el context de l’enfrontament bèl•lic són les guerres púniques, concretament a la segona on travessen els Pirineus i els Alps amb elefants i cavalls.
  El castell d’aquesta ciutat és un dels més importants de Suïssa el qual presideix una ciutat petita medieval. Entre els segles XI i XVI van residir-hi 19 comptes. L’últim compte, Miquel, va tenir problemes financers que els van portar a declarar-se en fallida a l’any 155. Per aquest els creditors de Friburg i Berna es van repartir les terres.
  El castell de Gruyères es va convertir en seu dels corregidors de Friburg i finalment dels caps de districte, que van residir aquí fins a 1848. Posat a la venda, va passar a ser propietat de la família Bovy i, més tard, de la família Balland, qui ho van utilitzar com a residència estiuenca i, juntament amb els seus amics artistes, el van restaurar. El 1938, l’Estat de Friburg readquireix el Castell per fundar-hi un museu. Des de 1993, una Fundació s’encarrega de la gerència del lloc i s’ocupa de la conservació i de la posada en valor dels edificis i de la col•lecció.
  Mart i Venus eren familiar llunyans, ja que Ura, el pare de Venus, era el rebesavi de Mart. Com que Mart és el deu de la guerra el seu escut esta ple de imatges d’homes lluitant contra altres, i en canvi el l’escut de Venus hi ha representada Venus al mig i al voltant homes nues perquè Venus era la deessa de la bellesa.

  Vale!

 17. Alba Malagón

  Salve!

  1. El país on tracta l’acció és Süissa.
  I va ser al segle XV Ac quan Tiberi I va conquerir els Alps formant, part de l’imperi romà.
  Helvetia era la dona que representaba aquest paísa. Temps déspres va ser quan van començar a aparèixer monedes i segells.

  2. Les Guerres Púniques van ser ala Alps,on la figura més destacada va ser Hanníbal que va fer moles guerres en las que va tenir bastants victòries. Es transportaven amb elefants.
  Al sud de la Península Ibèrica estaven els cartaginesos , a les pèrdues de Sicília a la Primera Guerra Púnica.

  3. La ciutat històrica és Grunyères. És una ciutat bastant petita que es troba a Suïssa i asobre d’un riu. Té un castell i uns museus molt importants i molt representatius.

  Vale!

 18. Pingback: “De Itinere”: Berna | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *