Sorpresa a la biblioteca

Aquesta setmana hem estat anant cada tarda a la biblioteca Can Casacuberta de Badalona i vam trobar aquesta estàtua a l’entrada.

Photobucket

[Fotografia: Carla Pallach]
 • Sou capaços de reconèixer la divinitat representada? Feu-ne la definició completa i digueu quina relació pot tenir amb una biblioteca.
 • Se us acut quin altre personatge mitològic encaixaria en aquest mateix context?
 • Qui s’apunta a afegir, si encara no hi és, aquesta troballa al nostre Google map “Clàssiques a Badalona”? Animeu-vos a afegir-hi coses, que el tenim molt abandonat.


Mostra Clàssiques a Badalona en un mapa més gran

Si necessiteu ajuda per trobar la divinitat, podeu visitar aquest article. Tot i que, si cerqueu més, trobareu molts més articles sobre déus al bloc.

Cristina Ortiz
Carla Pallach
Grec i Llatí- 2.2 Batxillerat
INS Isaac Albéniz

24 thoughts on “Sorpresa a la biblioteca

 1. Margalida Capellà Soler

  Una sorpresa molt agradable per reprendre amb forces les classes! ANFF, aràcnides de Badalona!

 2. Natàlia Alert

  Salve!

  Deuria de ser Minerva, ja que es la deessa de les arts i la saviesa, i és l’imatge que representa millor a una biblioteca, perquè la biblioteca és un espai ple de saviesa i ofereix saviesa als que hi van.
  En altres escultures de Minerva, ella porta representat un escut i una llança, es així perquè Atena és el seu equivalent en la mitologia romana, i Atena, a part de ser la deessa de la saviesa, és també la deessa de la guerra.

  Vale!!

 3. Andrea i Sergi

  Nosaltres creiem que és Minerva, la deessa de la saviesa i les ciències. En la mitologia grega és Atena. Més endavant com a deessa de la activitat intel·lectual el seu culte es va relacionar amb el món del ensenyament. Ja que a la fotografia no es veu, porta un casc i una llança.
  També podriem relacionar una de les muses, Clio perquè és una de les nou muses concretament gregues que representa la història. Es representa amb un llibre de Tucídies. Avegades s’acompanya d’una globus terraqüi i un símbol del temps per mostrar que la història està present en tots llocs i moments.

 4. Júlia Bardera Arlà

  Salve!

  – Aquesta estàtua representa a la deessa Minerva, en la mitologia romana és la deessa de les ciències i la saviesa. Te relació amb la biblioteca perquè es un lloc on permeten la consulta i el préstec de llibres.
  He reconegut que era la deessa Minerva per la ègida, és una cuirassa de pell de cabra.

  – Sarasvatí, és la deessa del coneixement i una de les tres deesses principals del hinduisme.

 5. Monica Martínez i Rubén Mallenco

  La divinitat de la foto és Minerva, els seus origens van ser a Etrúria on va ser introduida a Roma en temps de Numa Pompili. Va formar junt amb Júpiter i Juno l’anomenada tríada capitolina i tenia el seu temple al cim del Capitoli. Els seus tributs eren el casc i la llança perque la van identificar amb Atena i la seva relació amb la biblioteca és que ella és la deesa de les ciències i la saviesa. Creiem que té relació amb Apol·lo perquè ell és el deu de la medicina i la poesia.

 6. Noemí Gallego

  Salvete i benvinguda deessa!

  Qui ens ha visitat a la biblioteca Can Casacuberta a sigut la deesa de les ciències i la saviesa, Minerva. També és identificada amb Atena i van prendre els atributs, com el casc i la llança. L’escollida és ella ja que com a deessa de l’activitat intel·lectual el seu culte es va relacionar amb el món de l’ensenyament, com fan les biblioteques.
  He trobat a Apol·lo Déu de la llum, la música i de la medicina, l’escollit perquè és Déu d’una de les terminacions de –teca, discoteca. Si en voleu saber més d’aquest Déu deixo un enllaç.

 7. Margarita Badoyan

  Salve!
  Crec que la divinitat podria ser Minerva, perquè en la mitologia romana és la deessa de les ciències i la saviesa. I per tant, es una de les divinitats que més relació podria tenir amb la biblioteca. Una altre personatge mitològic podria ser Atena, ja que és la seva equivalent de Minerva en la mitologia grega.
  A demés felicitats per l’article, no hagués pensat que hi podria haver una escultura d’una deessa en la biblioteca de Can Casacuberta.

  Vale!

 8. Carla Pallach i Cristina Ortiz

  Salvete!

  Gràcies per comentar! Heu encertat tots, però encara queden moltes coses per dir.

  En primer lloc, Natàlia Alert, has confós el nom de la deessa grec amb el llatí. I Atena més que deessa de la guerra, és deessa de l’estratègia militar. Hi ha un altre déu només de la guerra. Podeu dir quin és?

  Andrea i Sergi, felicitats per haver trobat la musa Clio. No creieu que en poden haver més que es puguin identficar amb l’entorn de la biblioteca?

  Júlia Bardera, gràcies per la teva aportació sobre Sarasvatí. Sempre és agradable descobrir coses d’altres cultures.

  Nomeí Gallego, el teu comentari ens ha desconcertat bastant, ja que no entenem a què et referies exactament amb això de la terminació “-teca”. Nosaltres, però, intentarem fer-ne una explicació etimològica per a que quedi més clar.

  El mot “biblioteca” prové del substantiu grec “βιβλίον”, que vol dir “llibre”, i del verb “τιθημι”, que significa “establir”. Per tant, discoteca també prové del verb “τιθημι”.

  Valete! Seguiu comentant!

 9. Irene Berdún

  Salve Carla.
  Aquesta estàtua que trobem en la Bibloteca de Badalona és Minerva. Minerva era la deessa de les ciències i la saviesa.La relació que hi trobem entre la Biblioteca i la estàtua, és com quelcom diu, la biblioteca és el temple de la Saviesa ( rodellat de llibres ) igual que Minerva, promocionadora de la ciència, és a dir, del saber.
  Un altre personatge mitològic podria ser Atena, ja que és el seu equivalent en la mitologia grega.

  Vale

 10. Dani Maqueda

  Salve!!
  Sou capaços de reconèixer la divinitat representada?
  -Si, aquesta escoltura es Minerva deessa de la siviesa i les ciències.
  Feu-ne la definició completa i digueu quina relació pot tenir amb una biblioteca.
  -La relació que trobem entre el personatge anomenat Minerva i la biblioteca, és que com bé sabem la bibloteca era i és el temple de la saviesa pel seu extens contigut de llibres. Això representa el saber, i com que Minerva es la deessa del saber,doncs és un bon lloc per col·locar una estàtua d’ella.
  Se us acut quin altre personatge mitològic encaixaria en aquest mateix context?
  -Crec que Apol·lo seria un bon personatge mitológic, ja que es el Déu de la medicina i la poesia

 11. Paula Almeida

  Salvete!

  Noies, molt bona troballa. Mai hauria imaginat trobar a una això a la biblioteca de Can Casacuberta.
  Sou capaços de reconèixer la divinitat representada? Feu-ne la definició completa i digueu quina relació pot tenir amb una biblioteca.
  En la mitología romana Minerva és la deesa de la saviesa, les arts, les técniques de la guerra i la patrona dels artesans.
  La relació diria que és el saber. Ja que una biblioteca és un lloc ple de saviesa i de pensament crític. Per tant és el lloc exacte per posar a Minerva. Com dic més enrere Minerva és la deesa de la saviesa, a quin lloc estaria millor que a una biblioteca?

  Se us acut quin altre personatge mitològic encaixaria en aquest mateix context?
  Bé Asclepio és el Déu de la medecina. I com ja sabem tots per saber de medecina, has d’estudiar molt i per tant tenir molt coneixement.

  Valete

 12. Teresa Devesa i Monclús

  En veure el seguiment que fan dels seus article les autores (comentari 8), crec que em puc permetre el luxe d’esperar que elles facin la feina. Segur que els revisareu amb atenció, els comentaris següents, oi Carla i Cristina?
  La resta, animeu-vos a seguir el fil que les autores us llencen en forma de preguntes.

 13. Sònia Juan

  Salve!

  La deessa que hi està representada és Minerva. És la deessa de, les arts, la sabiesa, les tècniques de la guerra, a més de protegir Roma.
  El seu nom Minerva el confonien amb Menrva.
  El nom segurament el confonien perquè be de la paraula llatina mens, ‘ment’, ja que és deessa no només de la guerra sinó también de la intel·ligència.
  Està relacionat ambl biblioteca perquè és el lloc on la gent pot apendre i ser més intel·ligent a més a més de poder consultar sobre qualsvol tema i gràcies a tots aquets coneixements poder defensar-te en la vida.

  Un altre personatge miològic que també podria tenir alguna cosa en comú és Neptú perquè ell té molt de poder i sabiesa i té tot el respecte.

  Vale!

 14. Alba Malagón

  Salve!

  La estàtua representada es la deesa Minerva.
  En la mitologia romana, Minerva és la deessa de les ciències i la saviesa per això aquesta estàtua es troba en una biblioteca.

  Vale!

 15. Noelia Roldan Diaz

  Salve!
  La figura representada és la deesa Minerva. És la deesa de les arts, de la saviesa i de les ciències. Confonien el seu nom amb Menrva, segurament el confonien perquè be de la paraula “ment”. Es troba a la biblioteca perquè és el lloc on la gent apren i observa cada cosa amb inteligència.

 16. Carla Pallach i Cristina Ortiz

  Hola de nou!

  Gràcies a tots per els vostres comentaris. Estem contentes, tot i que les nostres companyes encara no han comentat.

  En primer lloc, volem deixar clara una errada que heu comès tots en general. Minerva no era deessa de la ciència, sinó més aviat de la tècnica. Per aquest motiu era la deessa, també, de l’estratègia militar.

  Dani, Apol·lo està bé “lato senso”, ja que és el déu de les arts. Però cal mirar amb més atenció, ja que, com hem dit al comentari anterior, sempre va acompanyat de les muses.

  Bé Asclepio és el Déu de la medecina. I com ja sabem tots per saber de medecina, has d’estudiar molt i per tant tenir molt coneixement. Paula, Asclepi (no Asclepio, que és el nom en castellà) és el déu de la medicina, efectivament. Però creiem que la teva justificació no és correcta, ja que per fer qualsevol cosa s’ha d’estudiar molt. Per cert, t’imagines el déu Asclepi estudiant? La seva saviesa és innata, per tant no necessita estudiar.

  Sonia, no veiem cap relació entre una biblioteca i el déu Neptú. Encara hi ha personatges mitològics que podries desenvolupar. Pensa una mica més.

  Noelia Roldan, estem segures que pots aportar moltes coses interessants i noves en els teus comentaris. Serà millor que busquis la informació tu mateixa d’ara en endavant. Les faltes ortogràfiques t’han delatat, així que fixa’t millor i no et refiïs de qualsevol font d’informació.

  ATENCIÓ: el mot “deessa” va amb doble s. I vigileu el verb “ve”, que és diferent de “bé”.

  No perdeu el fil dels comentaris i desenvolupeu les nostres preguntes!

  Valete!!!

 17. Carla Latorre

  Salve!

  L’estàtua és la Minerva.La relació que trobem entre la Biblioteca i la estàtua,com que la biblioteca és el temple de la saviesa (ple de llibres ) al igual que Minerva, deessa de la ciència,i també del saber.
  L’altre personatge té que ser Atena, ja que és igual que Minerva però en la mitologia grega.

 18. Teresa Devesa i Monclús

  Carla i Cristina, veig que continueu fent un seguiment acurat de la vostra creació. També m’agrada que aneu aplicant els llatinismes que estudiem, tot i que no acabo de veure clar quin sentit li voleu donar en el context.
  Feu de les consideracions ortogràfiques del final, que són bons consells…

 19. Blanca Pérez

  Salve!
  Mira que hi he anat cops a la biblioteca de Can Casacuberta però havia vist aquesta estatua, molt bona troballa!

  Sou capaços de reconèixer la divinitat representada? Feu-ne la definició completa i digueu quina relació pot tenir amb una biblioteca.
  Se us acut quin altre personatge mitològic encaixaria en aquest mateix context?
  Si, és Minerva. En la mitologia romana, Minerva és la deessa de les ciències i la saviesa, i com la biblioteca es diu que és la casa del saber, aquesta és la relació.. El seu equivalent en la mitologia grega és Atena.

  Vale! 🙂

 20. Alba Lorenzo

  Salve!

  Bé com que veig que les preguntes de l’article ja hi estan força desenvolupades i amb les seves correccions adients per part de la Cristian i de la Carla em limitaré a contestar només ha una pregunta que han fet en un comentari i encara ningú l’ha contestada.
  La pregunta és “Hi ha un altre déu només de la guerra. Podeu dir quin és?”
  I la resposta és que l’altre déu només de la guerra és Mart, en grec Ares. Aquest déu porta com a atributs un casc, un escut i una llança i era un dels déus més venerats, sobretot pel poble romà.

  Adeu!

 21. Teresa Devesa i Monclús

  Ben fet, Alba, sempre es pot trobar algun element a comentar, sobretot si et llegeixes amb atenció els comentaris de seguiment de les autores.

 22. Zícora

  Salve.

  Jo crec que es tracte de la deessa Atena, Minerva pels romans i filla de Zeus i Metis. Penso que és molt adient que aquesta estàtua estigui situada a la biblioteca de Can Casacuberta, perquè després de tot aquesta dea representa la saviesa i que millor manera d’adquirirla en una biblioteca.

  Vale.

 23. Marco Moreira

  Salve

  Aquesta estàtua es la deessa Minerva, en la mitologia romana és la deessa de la saviesa i les ciències. Te relació amb la biblioteca perquè es un lloc on permeten la consulta de llibres.

 24. Maria Sorribes

  Què interessant això de situar les referències clàssiques a Badalona,on menys t’ho esperes allà hi apareixen elles!.
  No sabia que la meva ciutat en tenia de tantes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *