Cèrber en animes!

Χαίρετε aràcnids i aràcnides!!

Des de fa molt de temps que a mi m’agraden els éssers mitològics grecs. El meu preferit és el gos Cèrber (Κέρβερος).

Cerberus
Cèrber, en una aquarel·la de William Blake

En la mitologia grega Κέρβερος era el guardià de les portes d’Hades (Αἳδης, el déu de l’infern), en què la seva tasca era impedir la sortida dels morts i l’entrada dels vius. Com podeu veure en la imatge, Κέρβερος se’l descrivia com un gos de tres caps amb cua de serp i moltes altres serps li naixien en el llom, a més a més, deien que la seva mossegada era verinosa. Ha tingut una llarga pervivència en la literatura, en l’art, en la ficció, en el cinema, en videojocs (com em>Kingdom Heats 2), en l’astronomia, en la biologia, en la música, en el lèxic  i, fins i tot, en l’àmbit militar.

Fa uns dies, em vaig posar a pensar en aquest animal mitològic i vaig recordar alguns animes, que possiblement coneixeu també, en què surten diferents versions de Κέρβερος. En concret aquests animes són: Sakura, la caçadora de cartes i One Piece.

En el cas de “Sakura, la caçadora de cartes”, és una mica difícil adonar-se de quin és el personatge basat en Κέρβερος ja que no s’assembla en res al gos gegant de tres caps que tots ens imaginem, sinó que en aquest anime, Κέρβερος està representat amb la forma d’un peluix volador que es diu Kero, encara que el seu nom real es Κέρβερος (Kerberos). En aquest cas, Kero és el guardià de les cartes de Clow, i encara que té forma de lleó, el personatge està basat en el gos de l’infern.

keroberos

L’altre anime on surt una versió de Κέρβερος, és “One Piece” i apareix en la temporada de “Thriller Park”. En aquest cas, Κέρβερος és més fàcil d’identificar ja que el personatge és un gos gegant de tres caps, però la característica que el diferencia és que Κέρβερος, és un zombie. Si ens hi fixem, podem veure que dos dels caps són de gos però el cap restant és d’una guineu, ja que qui va crear Κέρβερος en aquest anime, va ajuntar parts del cos d’aquests tres animals per crear al gos de l’infern. En aquest cas, Κέρβερος també és un guardià, concretament el guardià de l’entrada a “Thriller Park”. Aquí us deixo un vídeo de la part on surt Κέρβερος en “One Piece”:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BV-bY9HMDME[/youtube]

Què us sembla això de que posin personatges de Κέρβερος en anime? Coneixeu algun anime, pel·lícula, videojoc… que també tingui un personatge basat en Κέρβερος?

Xènia Serra

1r Batxillerat C Grec i Llatí

 

13 thoughts on “Cèrber en animes!

 1. irina

  Salve!
  Primer de tot felicitats Xènia pel treball, penso que és molt original. Jo no me n’havia adonat de que en Kero, venia del gos Cerber, ni de que aquest personatge de thriller park fós basat en el gos Cèrber. A la pel·lícula Harry Potter i la pedra filosofal surt el gos de tres caps, que és guardià de la pedra filosofal. I també en la pel·lícula de Hèrcules d edibuixos que surt Hades i el gos Cèrber.

 2. Margalida Capellà Soler

  Xènia, no sabia que t’agradessin tant els animes ni de la pervivència del gos Cèrber en aquests dibuixos animats nipons. Crec que, entre tots els aràcnides, podreu estirar el fil de la pervivència del gos de tres caps en tots els àmbits que proposes. Jo en conec alguns, però segurament aviat els companys i companyes els esmentaran. Benvinguda a l’Aracne i l’enhorabona per aquest primer apunt que, de ben segur, no serà l’últim.

 3. Zícora

  Salve.

  Felicitats pel teu article!. A mi també m’agrada molt el manga. Sabia que ha Sakura, la caçadora de cartes, sortia el personatge de Κέρβερος, perquè quan era més petita veia aquesta sèrie. Per altre part, ignorava que ha One Piece, sortís una versió d’aquest monstre mitològic. També és sorprenent que els nipons, tan allunyats d’aquesta cultura, facin servir la mitologia grega per crear les seves obres.

  Vale.

 4. Pingback: One Piece, un anime ple de mitologia | Aracne fila i fila

 5. Pingback: Ser un Cèrber | L'univers clàssic dels nostres mots

 6. Sebastián Lindo A

  Salve
  Aquestes representacions m’han semblat interessants, és comú a l’anime i el manga veure representacions del món clàssic (per exemple Saint Seiya on la història es basa en això) però no coneixia aquestes perquè he vist aquests animes en específic.
  Recordo que també va ser representat a la serie d’animació “The Grim Adventures of Billy & Mandy” però en una representació còmica.
  http://img.sharetv.com/shows/episodes/standard/1069123.jpg

 7. Neus Borniquel

  Salve!
  Quan vaig veure la saga de “Thriller Bark” de “One Piece” fa un parell d’anys, vaig notar que era una referència mitològica, però no sabia si era part de la mitologia grecoromana, de la japonesa, etc. Quan ho vaig llegir en el llibre “A la recerca d’una pàtria”, em vaig sorprendre molt.
  Per altra banda, realment m’he sorprès mentre llegia l’article, ja que no sabia que en Kero de “Sakura la Caçadora de cartes” estigués basat en l’ésser mitològic grecoromà Κέρβερος; en realitat pensava que es tractava d’un personatge inventat per CLAMP.
  Realment m’agrada molt que incloguin, en animes, personatges mitològics o basats en éssers mitològics, ja que realment, almenys jo, aprenc indirectament mentre veig un anime que m’agrada.

  En el llibre, i més tard en l’adaptació cinematogràfica, de “Harry Potter i la pedra filosofal”, l’encarregat de protegir l’accés a la següent prova (tots els professors havien posat una), també té tres caps i tal com fa “Κέρβερος”, s’encarrega de protegir l’accés.
  https://i.makeagif.com/media/3-22-2015/RDmpbO.gif

 8. Albert Muñoz

  Salve!

  Jo mai he vist aquestes sèries, perquè l’anime no és el meu estil de dibuixos o sèrie, però si que haig de dir que One Piece o coneixia i havia vist algú que altre capítol. Jo no sabia que el gos de tres caps era de la mitologia, i menys que a series pogués sortir amb o sense diferències.
  A mi em sembla genial que posin als dibuixos, sèries, o pel·lícules coses relacionades amb la mitologia grega, i m’ha sorprès que haguessin posat un Κέρβερος a una sèrie tan coneguda com One Piece.
  Jo només conec una sèrie de dibuixos animats que és diu Naruto que es també d’anime que si que surt un Κέρβερος. A la sèrie surt un monstre/gos de 10 caps, i al videojoc surt un gos de 3 caps.

  http://es.naruto.wikia.com/wiki/Cancerbero
  http://es.naruto.wikia.com/wiki/Monstruo_Guardi%C3%A1n_de_Tres_Cabezas

 9. Gisela Aliagas Serrano

  Salve!

  L’entrada del blog de la Xènia Serra m’ha semblat molt interesant, ja que amb la seva lectura m’he assabentat de moltes coses que no sabia sobre la figura del gos Cèrber i d’algunes de les representacions artístiques, literàries, i cinematogràfiques que hi existeixen.

  Sincerament, no sóc fan de l’anime, encara que em sembla molt interesant que agafin conceptes i figures mitològiques per tal d’adaptar-les a aquest estil, ja que aquest fet comporta que no es perdi la figura del personatge ni el mite, encara que en alguns casos hi hagin modificacions. Tampoc conec series actuals que parteixin d’un mite o de la mitologia, però sí que conec l’existència de videojocs coneguts que es creen a partir de la mitologia, així com: l’Assassin’s Creed Odissea o Good of War, el qual posa al jugador en el paper de Kratos, un guerrer espartà al servei dels deus grecs. La trama d’aquest joc gira entorn la idea de la hibris (desmesura) de Kratos en rebel·lar-se contra els déus i el seu propi destí, això ho podem posar en comparació amb els propòsits de l’heroi Eneas a l’Eneida, el qual anteposa els seus desitjos als propòsits dels deus.

  Fent referencia a Cèrber, el gos de tres caps, i als videojocs, podem trobar diverses adaptacions en les quals apareix Cèrber, el qual fa que les coses ens resultin més difícils pel seu caràcter de protecció, ja que hem de recordar que, en la mitologia, la seva missió és protegir les portes de l’infern per tal d’evitar els atacs al regne de l’Hades, així com que aquelles persones que a travessin el riu Estix no puguin escapar. Grans títols en els quals apareix aquesta figura mitològica són: Good of War, el qual ja he esmentat anteriorment, Devil May Cry 3 en el qual Cèrber es presenta com a guardià de l’entrada a Temen-ni-gru i cada cap te una habilitat diferent per tal de defensar-se millor, i, finalment, Kingdom Hearts saga Cèrber fa de gos guardià pel món dels morts i per a poder entrar-hi hem de vènce’l.

  Finalment, m’agradaria afegir que m’agrada molt la iniciativa de que incloguin aspectes relacionats amb la mitologia a les “noves tecnologies”, com poden ser els videojocs, series, pel·lícules o còmics, per tal que els més joves i no tan joves estiguin en cert contacte amb la cultura, encara que l’aprenguin indirectament, però d’un forma que els agrada.

 10. Gisela Aliagas Serrano

  Salve!

  L’entrada del blog de la Judith i de la Claudia m’ha semblat molt interesant, tot i que ja coneixia la figura de Caront, és a dir, qui era i a què es dedicava. Si més no, penso que la seva entrada està molt ben feta, ja que s’entén molt bé qui era Caront i quina era la seva tasca.

  Caront és un personatge molt recurrent a moltes obres de la literatura clàssica de gairebé tot els períodes literaris, un clar exemple és el de Juan Boscán, qui reflexa literalment a Caront en aquests versos:

  Y esto, con la furia del deseo,
  corrió a pasar la miserable barca;
  mas el viejo Carón que es el barquero,
  no le dexó y así quedó en l’arena.

  Aquest és un exemple de la influencia dels tòpics clàssics grecollatins i de l’interès que sempre s’ha mostrat pel tema de la mort com a tòpic literari i com a font d’inspiració per a poetes, escriptors, artistes i músics, entre d’altres.

  Com hem pogut veure en la lectura A la recerca d’una pàtria, Caront és una figura mitològica que tenia el paper de conduir a les ànimes dels morts cap a les portes de l’Avern.

  Tot i tenir diferents representacions, Caront sempre segueix uns paràmetres fixos i uns trets comuns que es repeteixen en totes les seves aparicions, així com la barca, que és un element que va lligat a ell; el far, ja que en moltes narracions s’explica que les travessies pel riu Estix estaven formades per un camí fosc i tètric el qual solament estava il·luminat per un far que penjava de la barca de Caront; la seva manera de vestir, en l’Eneida es descriu com un vell que va vestit amb una túnica haraposa; la moneda de plata, que era el preu que el difunt havia de pagar per tal de ser transportat i poder descansar en pau, ja que si no estaven condemnats a vagar cent anys per la riba del riu Estix fins que Caront accedís a transportar-los sense cobrar-los; i, per últim, les ànimes en pena, ja que alguns documents diuen que la barca de Caront estava arrossegada per les ànimes en pena que vagaven per la llacuna.

  Com a conclusió, he decidit buscar representacions artístiques on aparegui Caront i, com la Judith i la Clàudia, no he aconseguit trobar-ne moltes obres, la qual cosa em fa pensar que, potser, els artistes no volien pintar o esculpir el personatge per por del seu mite.

 11. Gisela Ramón

  Em sembla molt bé que fiquin a Cerbero a animes ja que la gent que tingui curiositat per cercar-ho podrà conèixer la història de Eneas a l’Hades. Cerbero apareix a altres animes com Saint Seiya, Eyeshield 21, Card Captor Sakura, Beyblade o Digimon Frontier. No només apareix a animes com aquests, si no que també a videojocs com Dante’s Inferno, God of War, Devil May Cry 3/5 i Final Fantasy VIII.
  També a la pel.lícula de Harry Potter y la piedra filosofal es basen en Cerberus per a un personatge d’aquesta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *