Ser un Cèrber

Cèrber (Κέρβερος), gos d’Hades, era el gos guardià de l’infern a l’antiga mitologia grecoromana i gaudeix de llarga pervivència fins al segle XXI. Tenia tres caps (Hesíode diu que en tenia cinquanta) i una cua de serp. Moltes altres serps li naixien del coll i es diu que la seva mossegada era verinosa.

La seva tasca era impedir la sortida als morts i l’entrada als vius. Era fill d’Equidna i Tifó, i germà d’Ortre.

El seu origen s’associa amb la constel·lació de Canis maior, en la qual es poden veure les portes de l’inframón tancada i una bèstia similar a Cèrber al centre vigilant-la aterradorament.

Tot i que alguns herois van desafiar el seu valor i conseguiren eludir-lo, Orfeu (que el va adormir amb la seva dolça música) o Hermes (que l’adormí amb aigua del riu Leteu), molts es van rendir envers la seva feresa. Fins que un dia, Hèrcules, en un dels seus dotze treballs, va aconseguir vèncer-lo. El seu dotzè treball consistia en treure el Cèrber dels inferns.

D’aquí prové l’expressió ser un Cèrber, que es diu a aquell que vigila o aguarda molt alguna cosa. En alguns països, en el futbol, s’anomena Cacèrber a aquell jugador que vigila el més preuat del camp: la porteria.

 • He trobat l’expressió en diferents llegües:
  Ser un Cerbero (castellà)
  To be a Cerberus (anglès)
  Être un Cerbère (francès)
  Essere un Cerbero (italià)
  Sein ein Cerberus (alemany)

Tanmateix, de ben segur, perviu en moltes d’altres; m’ajudeu a esbrinar-ho?

Hèrcules i Cèrber de P.P.Rubens

Irene Sanz

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a Ser un Cèrber

 1. Valentina Restrepo diu:

  Xaipe!
  Molt bona feina Irene, he trobat molt interessant tot el que has dit i que ara hem après una mica més gràcies a tu.

 2. thiriet.carlos diu:

  Χαιρε,
  Mai he escoltat l’expressió d’ésser un cerber, però sí que he vist alguns gossos guardians amb aquest nom. Cèrber és una de les criatures mitològiques més significatives, sobretot per estar molt relacionat amb la mort, ja que és el guardià de l’inframón. Té tres caps i està subordinat al déu de l’inframón, Hades. Molt pocs herois han aconseguit entrar i sortir vius de l’inframón derrotant a Cèrber. Alguns del que han aconseguit evadir aquest gos infernal han estat Hèracles pels dotze treballs i Orfeu.

 3. Robert Cepeda diu:

  Cérber es un de les criatures mitologiques que mes m’agraden ja que es el que vigila la entrada al mon infernal, apareix en moltes histories mitologiques, com ha mencionat la meva companya al apunt, molts herois varen enfrentarse a ella pro nomes el gran heracles el va derrotar.
  Per acabar, felicitar a la meva companya. Bona feina

 4. Claudia P. Torrabadella diu:

  Cèrber era el gos d’Hades ( déu de l’infern ) . Era aquest un dels monstres que guardaven l’imperi dels morts ; prohibia l’entrada a ell o impedia la sortida. Cèrber tenia tres caps i una cua formada per una se
  El seu alè i la seva saliva eren molt perillosos i, igual que Medusa, la seva mirada podia convertir a qualsevol en pedra.

  Havia escoltat aquesta expressió en el futbol, del meu entrenador precisament dient-li a la portera del meu equip “ Has de ser el cèrber de l’equip, de la portaria”

 5. Mireia Sánchez diu:

  Xaipete!!

  Jo mai havia escoltat l’expressió ser un Cèrber.
  Era un gos gegant de tres caps i cua de serp. Moltes altres serps li naixien del llom. A més, es diu que la seva mossegada era verinosa. Hesíode diu que tenia 50 caps però altres autors indiquen que en tenia tres.

  Era fill d’Equidna i Tifó, i germà d’Ortre. L’existència d’un gos infernal en l’entrada dels inferns sembla que ja estava present en la mitologia indoeuropeua original, ja que apareix en els mites d’altres pobles indoeuropeus, com és el cas del gos e Garm en la mitologia escandinava.

 6. Maryama diu:

  Bonnum diem!

  M’ha semblat molt interessant el que ha escrit aquesta noia, encara que de les expressions de les que parla mai l’escoltat dir a alguna persona que conegui, jo tampoc l’utilitzo.

 7. Raquel diu:

  Salve!

  Cèrber és un monstre fascinant, un dels meus personatges preferits. Al llarg de la història ha resultat ser motiu d’inspiració en diversos camps. Podem veura’l a la pel·lícula Hèrcules, Harry Potter i la pedra filosofal etc.

  Vale!

 8. Mar Cruz Viladoms diu:

  Xaipete!!
  No havia escoltat mai aquesta expressió, d’ésser un cerber. Cèrber és una de les criatures mitològiques gregues més significatives, sobretot pel fet d’estar relacionat amb la mort, al ser guardià de l’inframón. Pocs herois han conseguit entrar i sortir vius de l’inframón, derrotant a Cèrber, tret d’Heràcles.

 9. Rocío Rodríguez diu:

  Xaipe!
  M’ha semblat un apunt interessant, però mai havia escoltat aquestes expressions en cap lloc. Sempre és bo saber-n’he més.
  Jo, no les utilitzo.

 10. Arnau Torres Nadal diu:

  Xaipe!
  Un cèrber era un gos de tres caps. Una persona a la que se li atribueixi aquest mot ha de ser molt mala persona. Apareix en pel·lícules com Harry Potter o la sèrie Once Upon a Time.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *