Salvete Aràcnids!
L’altre dia vaig participar en una xerrada-debat en què vaig pensar en vosaltres, ja que el tema principal girava entorn dels adolescents d’avui dia. La pregunta inicial, que donava peu a les intervencions dels presents, era: un alumne sap escriure quan acaba 4rt d’ESO? Francament, la conclusió no va ser del tot encoratjadora… Pel que veiem als Moodles, als xats i a les vostres activitats, us costa escriure seguint una ortografia correcta, mantenint una estructura i explicant-vos de manera coherent i ordenada. Ara bé, sou la generació que més escriu de tots els temps: escriviu al Facebook, a l’escola o INS, sms, xats gratuïts, correus electrònics i un llarg etcètera.
Mentre escoltava la xerrada, em vaig trobar a mi mateixa fent la reflexió següent: l’alumnat, quan acaba l’ESO, és conscient del valor que té l’escriptura dins la seva imatge? És conscient que la imatge que mostra de si mateix/a a les xarxes socials ve del tot determinada per la seva habilitat a l’hora d’escriure? I encara, com ens canvia la nostra opinió d’algú quan veiem com escriu? O no ens canvia gens? I quan veiem el tipus de lletra que fa servir? Pensem el mateix d’algú que ens envia missatges comprensibles, d’algú que ens envia informacions incoherents o incorrectes? I, doncs, l’habilitat d’expressar-se, d’escriure té el prestigi que es mereix (ja sigui en llatí, ja sigui en català o swahili)?
I, per acabar, us heu imaginat mai què pensarien al futur de nosaltres si, d’aquí posem 100 anys, no quedés res del món actual excepte els nostres escrits? Quina imatge creieu que es farien de vosaltres?
Us animo a participar en el debat que, tenint en compte que en sou els protagonistes, us toca de ben a prop. Som-hi!!
Valete!!!
Anna Vinyoles Auladell, Professora INS Premià de Mar
N.B.: Novena conversa pedagògica
[flv]http://video.xtec.cat/real/creav/conversa8nov12.flv[/flv]
Salve Anna
El alumne quan acabar l’eso te la seva escrptura li dona la seva imatge pero aixo no te res que veure per que pot ser una bona persona i tindre unas faltes de ortografi impresionat i pot tindra molt mala imatge i tindra una escriptura molt bona
Vale Anna
Salve!!
Jo crec que la escritura es molt inportant per la imatge que vols donar als demes.El tipos de lletre que fas si es neta i senten, la gent pensa que ets una persona ordenada i neta a l’hora de fer altres coses.
També penso que els que van inventar la escritura en català es va complicar molt la vida, perquè totes les normes els accents les b, x las g i les j, comparat amb altres llengues com el castellà o el engles que no es tan complicart de entendre i recordaró.
Vale!! 😀
Salve Anna!
Aquest tema a mi em sembla interessant,poden veure si la gent pensa que comet faltes o no.
Crec que quan acaben l’Eso no saben escruiure sense faltes, ja que en aquest temps tenin moltes tecnologies que ens faliciten l’escriptura com ara els sms,el facebook, whatsapp i chats..etc.
Per això tenin faltes ja que abreugem les paraules i quan tenin que fer una redacció o treball de qualsevol cosa no saben com s’escriure o si porta accent o no.
Però també si desde 1r Eso els professors haguessin sigut més estrictes con els de 4rt Eso que et baixen puts i molt per faltes, tindriem menys faltes de ortogragfia perquè no gent no voldria tenir-ne tant baixa nota.
Pensó que d’aquí 100 anys si només queden les notres escriptures,les persones que llegeixen aixó pensaran que tenin moltes faltesn d’ortografia i va ser la generació a lo millor amb més faltes.
Vale Anna!
Salve Anna!
Jo crec que un alumne cuan acaba 4t d’ESO sap escriure però no del tot bé, encara li falta una mica més.
Si que és veritat que sóm la generació que més escriu ja que utilitzem moltes xarxes socials, o ens comuniquem atráves de sms, whatsapps.. aixó fa que estiguem escrivint constantment, però no escrivim com ho fem a l’Institut, perquè amb els amics escrivim d’una manera diferent, escrivim la frase incompletament!
Vale 🙂
Salve Anna!
Primer de tot, m’ha semblat molt interessant el debat que has obert amb aquests article sobre la manera d’escriure, si realment ens representa o no.
He llegit alguns comentaris de companys de classe o de 4rt d’ESO i també he vist un fragment del vídeo no tot, està clar, perquè és una mica llarg, però està molt bé.
Si que és cert que nosaltres, gràcies a les noves tecnologies, som la generació que de ben segur escrivim més, no només durant la “vida escola”, si no després de classe, amb el facebook, el twitter, el whats app…
Això, si es fa un bon ús pot estar molt bé per practicar l’ortografia, però no en fem un bon ús, en el meu cas, i segur que de molta de gent, per mandra o voler escriure ràpid amb converses que podem tenir amb amics o companys. Una altra raó, almenys per la meva experiència, és el telèfon mòbil, jo personalment la majoria de xarxes socials les utilitzo al telèfon i és més complicat escriure de forma correcte, que no a l’ordinador.
Per últim, respecte a la pregunta que si un alumnes que acaba l’ESO sap escriure, jo diria que del tot no, si que és veritat que s’ha de tenir un nivell alt d’ortografia, però en molts casos encara no és del tot correcte.
VALE!
Salve!
La veritat és que aquest tema és molt interessant.
Jo penso que l’escriptura és un dels temes més importants que hi ha. Els alumnes, normalment fan moltes faltes i no s’ho prenen enserio, pero jo sóc una de les que no en fa gaires de faltes ja que és una cosa que si que em preucupa i em prenc enserio.
Quan una persona escriu, diu coses de sí mateixa, no és gaire maco veure una persona gran que escriu amb mala lletra i moltes faltes ja que l’escriptura es necessita per tot, sigui el que sigui,és molt important.
Trobo que tothom al sortir de 4t d’Eso de l’INS, hauria de saber escriure correctament, amb bona lletra i sense faltes. L’ortografia és una de les coses que més preucupa del tema de l’escriptura i crec que s’hauria de prendre més seriosament alhora d’escriure i ensenyar.
Vale!
Salve!
A mi personalment hem sembla un tema molt interessant per poder debatre. Els alumnes no veiem fins que algú de fora (del noste entorn) no ens diu “ei, fas moltes faltes” o “no se t’entén!” llavors és quan realment dius és veritat i et fa pensar en escriure millor, amb aquella persona com a mínim per no quedar malament.
No som conscients, segur que dintre de 5 anys, si fem un repàs al nostre Facebook al·lucinaríem de les faltes i les maneres d’escriure que tenim molts de nosaltres.
No pensem el mateix d’una persona que escriu correctament que d’una persona que escriu pèssim, està clar.
Jo per exemple puc escriure “ke com va?” però no arribo als límits d’escriure només les consonant com molta gent fa, que si t’escriuen un text llarg no t’enteres de res i li has de demanar que t’ho escrigui bé.
Però crec que això d’escriure malament per el mòbil i l’ordinador és un desavantatge, ja que ens acabem acostumant a escriure malament i desprès no ens enrecordem d’on van els accents o de si les paraules van accentuades o no.
Salvete.
En la meva opinio, quan la gent acaba la ESO, molts no pensen en el seu futur, i no es formen adequadament, i no troben treball. Aquesta es la majoria de gent que te problemes al escriure.
Salve!
Jo sincerament, crec que un alumne quan acaba 4rt d’ESO, no sap escriure. En un principi, tots sabem llegar, parlar i escriure, però d’aquí a fer-ho bé hi ha un bon tros. Com va dir la Anna en una de les nostres classes de català, tots som semi analfabets, sabem escriure però no de manera correcta. Segons he anat veient amb els anys, la nostra manera d’escriure va degenerant, ja que quan més grans som, més pensem que un cosa ja la tenim assumida, i llavors es quan fem els errors. L’única cosa que podem fer per millorar la nostra ortografia és anar aprenent dels nostres error, a mesura que passa el temps, els assimilem i els deixem de cometre, però a vegades, també se’ns escapen algunes faltes. Errare humanum est.
Depèn els escrits que quedin, pensaran coses bones o dolentes. No tothom es igual, no tothom fa les mateixes faltes, ni tothom s’expressa igual. Això es depenent de la persona i de l’esforç que impliqui en solucionar les seves errades.
Salve!
Jo normalment no faig gaires faltes d’ortografia, però quan escric per ordinador en faig moltes, ja que vaig més despresa i a vegades m’equivoco teclejant, però en general intento fixar-me i no fer faltes d’ortografia. Considero que l’ortografia és important, però que hi ha molta gent que no li dóna importància o que com que no sap com escriure les paraules, les escriuen sempre malament.
Salve!!
Quan escric a mà, normalment controlo més les faltes i doncs faig menys faltes però quan escric al ordinador, al mòbil, etc no ho controlo tant i faig més faltes, encara la majoria el ordinador les corretgeix. El inconvenient d’escriure a ordinador a l’hora de parlar amb els amics, normalment la gent escriu les paraules abreviades i crec que això influeix en la nostra escriptura.
En el futur, si fem textos mal escrits,crec que la gent no tindrà molt bona imatge de nosaltres, i considero que això és una cosa molt important per nosaltres.
Bé doncs jo crec que tens molta raó quan parles sobre que els nens d’avui dia no sabem escriure, ja que quasi sempre cometem faltes d’ortografia i moltes vegades les cometem volen. És a dir, quan parlem a les xarxes socials la majoria ens adonem de que cometem faltes d’ortografia però no sempre ens adonem de que també en cometem de coherència.
Possiblement la falta de coherència en un escrit, comentari o text sigui més visible a l’hora de llegir que una falta d’ortografia, encara que a l’hora de llegir es fa igual d’estranya qualsevol tipus de falta.
Sobre el que comentes de que dintre de 100 anys si només quedessin els nostres escrits que pensarien de nosaltres, jo crec que podríem saber-ho perfectament, és més la majoria d’escrits fets per nois i noies de la nostra edat donarien una mala imatge sobre el que fem a l’escola, el tipus de persones que som i sobretot el que volíem que pensessin de nosaltres perquè la majoria de persones que escrivim amb faltes i en som conscients estem demostrant que no ens fa res el que puguin pensar de nosaltres.
Llegint els comentaris dels demès, m’he fet a mi mateixa la reflexió següent: hi com podem saber nosaltres que la forma d’escriure correcte, és aquesta? I si en realitat no ho és? Crec que mai ningú podrà saber quina es la forma correcte d’escriure. Imaginem-nos que en un futur, la gent només tingués escrits nostres de les xarxes socials. En aquest cas no pensarien que escrivim malament, ja que creurien que s’escrivia d’aquesta manera i era la correcte.
Encara que avui dia, es veu malament escriure abreviant paraules o fent servir un vocabulari reduït, la majoria de nosaltres ho fem i ho seguirem fent sense preocupar-nos gaire. Però per altre banda, si que és veritat, que escrivint d’una forma coherent i ordenada la gent es fa una bona imatge de com ets. Però per contra, si algú escriu de forma que no s’entengui o sense gaire coherència, pensen que és inculta i desordenada. Encara que també, algú pot ser molt ordenat i intel•ligent i fer a l’hora moltes faltes d’ortografia. Hi veig molta diferència entre elles.
Però igualment, tot això es a causa que l’habilitat d’expressar-se i d’escriure no té el prestigi que es mereix ni el que tindria que tenir.
Finalment responent a la pregunta: un alumne sap escriure quan acaba 4rt d’ESO? Francament crec que no del tot, amb algunes excepcions. Hi podríem donar milions d’excuses, però penso que la causa principal la tenen dos grans factors. En primer lloc que nosaltres mateixos, els joves, no hi posem l’interès ni les ganes que hi tindríem que posar. I en segon lloc (relacionat amb el primer) crec que els professors no ens motivant gaire per l’escriptura ni per la lectura, ja que si llegíssim tots molt més escriuríem millor i amb més facilitat.