L’origen llatí dels noms i cognoms catalans

Origen llatí dels noms
vid. aquí

Què us ha semblat? Què en sabeu vosaltres? Quins apunts heu publicat als vostres blocs sobre l’antroponímia d’origen grecollatí?…

Si en voleu saber més, diumenge 3 de juny, a les 11.00 hores, a l’Escola de Mallorquí de Manacor, dins el cicle de xerrades d’Acampallengua no us perdeu la meva conferència “L’origen dels noms i cognoms catalans”.

Antoni Janer Torrens
professor de l’IES Damià Huguet
Campos, Mallorca

21 thoughts on “L’origen llatí dels noms i cognoms catalans

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina alegria, Antoni, que comparteixis també aquí aquest article teu tan interessant! De ben segur li podrem treure el suc a classe! Ben aviat vindré a sa roqueta però aquest cap de setmana malauradament no podré assistir a la teva conferència. Ja ens continuaràs fent cinc cèntims de tot plegat!

 2. Toni

  Hola Margalida,

  Moltes gràcies per donar difusió al meu article. Un dia d’aquests, quan venguis per Mallorca, ja quedarem.

  Toni

 3. Rocío Molina

  L’altre dia parlant amb la Laia Sánchez de com es deien les nostres mares, va coincidir que les dues tenen el nom en comú, Carme.
  Ens va entrar curiositat i vam decidir buscar el significat que tenien, per veure si tenia alguna relació amb els caràcters de les nostres mares, aquest és el seu origen i el seu significat:
  CARME:
  Procedent de l’advocació de la Mare de Deu del Carme, nom en que es coneix a la Mare de Deu del Mont Carmel. Carme és una alteració de Carmel segurament afavorida per analogia en una veu llatina que significa “cant, música, poema cantat”.
  La Mare de Deu del Carme és considerada la patrona dels mariners i peixadors.
  Té facilitat per comunicar els seus pensaments i les seves idees, el qual li ajuda a trobar el seu propi equilibi intern. Deixar-se conduir per la por i la excessiva prudència li fan perdre les bones oportunitats. El grup o l’equip són bàsics en l’expressió del seu dinamisme. No abandona una idea fins converir-la en realitat.

  Després de buscar el significat del nom de les nostres mares, ens va entrar la curiositat de saber d’on provenia els nostres noms, i això és el que vam trobar:
  LAIA:
  Nom d’origen espanyol-català de sexe femení a partir del grec Eulàlia.
  Laia, Eulàlia o Olalla són el mateix nom, només que Laia és en català. El seu significat és la ben parlada i també es diu que es advocada contra la blasfèmia, anteriorment era la patrona de Barcelona. Ara és la patrona del barri gòtic de Barcelona.

  ROCÍO:
  Nom d’origen llatí que significa llàgrima de flor. La seva personalitat és amb una execiva imposició de la seva voluntat i els seus desitjos d’ambició bloquegen els seus impulsos d’espontaneïtat o entusiasme. Té una lluita interior per aconseguir més perseverància en les relacions familiars, ajudat per la reflexió i la constància. És una persona romàntica i sentimental, encara que externament dona la impresió de ser una dona serena i objectiva, internament li costa molt demostrar les seves emocions.

  Llàstima que Laia no provingui del llatí, pero almenys ara sabem l’origen i el significat dels nostres noms! No teniu curiositat de saber els vostres? Va animeu-vos, pot ser us sorpreneu!

  No us perdeu aquest article de la Coty http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/10/29/els-antroponims-al-nostre-institut/, resum del seu treball de recerca, ara que nosaltres hem de fer el nostre!

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Rocío, Laia, el curs vinent continuarem amb l’antroponímia i tant.

 5. Pingback: Anònim

 6. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant. No sabia que molts dels nostres noms i cognoms provenen del llatí i és curiós saber-ho. També ens parla sobre que la Constitució obliga a que el primer cognom sigui el del pare, jo crec que tindriem que poder escollir quin cognom preferim que sigui el primer.
  In proximum!

 7. Marta Roman

  Bonnum Diem!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant. No tenia ni idea de que els nostres cognoms provenien del Llatí. Sobre l’article de la constitució, jo penso que s’hauria de poder escollir, em sembla bastant masclista que el primer cognom hagi de ser el del pare.

 8. Jennifer

  Bonum diem
  Molt bon article! Jo ja sabia que molts cognoms provenen del llatí però és curiós saber-ho i és sorprenent que n’hi han alguns que mai pensaries que ho son.
  Sobre lo de la constitució dels cognoms jo també penso que s’hauria de poder escollir.
  Ave

 9. Yasmina Groult

  Bonumdiem!!
  Es molt interessant aquest apunt! Ja sabia que hi ha cognoms d’origen Llatí, pero no sabia que hi havia tants. Jo també penso que tindriem que poder escollir quin cognom volem primer i quin segon.
  Vale!!

 10. ariadna

  Ave!
  Començaré pel tema que la constitució diu que va primer el cognom del pare i després el de la mare. La veritat es que a mi no em sembla malament, però també penso que es podria poder cambiar l’ordre, depen de com la persona ho desideixi,(crec que això últim ja es pot fer). Una cosa que no em sorpren, és que hi hagi un munt de cognoms que provinguin del llatí, perquè una de les coses que més he aprés a les classes i llegint els articles i comentaris, és que el llatí es pot trobar avui en dia a qualsevol lloc.
  In proximum!!

 11. Carlos Garcia

  Salve!
  M’agradat molt aquest article i m’ha semblat molt interesant! He buscat informcaió del meus dos cognoms GARCIA PANIAGUA.
  Garcia és el cognom més comú a tota Espanya i prové del país basc “gaztea, gaztia” que vol dir jove.
  Paniagua, en canvi, no és tan conegut i prové del Regne de Lleó

 12. Raquel Bernad

  Salve!

  La veritat es que aquest apunt es bastant interesant! Ja sabia que hi havien bastants cognoms d’origen Llatí, pero no sabia que hi havia tantíssims. Jo també penso que tindriem que poder escollir quin cognom volem primer i quin segon.

  Vale!!

 13. Ada Andiñach Cantón

  Bonum diem!
  L’article m’ha semblat molt interessant. Es curiós la de coses que provenen del llatí fins i tot els nostres cognoms. Sobre la constitució haig de dir que penso que cada persona hauria d’escollir quin cognom va primer i em sembla una mica masclista que el primer sempre hagi de ser el del pare.
  Salve 😀

 14. Pingback: El meu cognom Roman ve de “Romanus”… | L'univers clàssic dels nostres mots

 15. Miguel Ángel Valdivieso

  Bonum diem!
  M’ha semblat molt interessant l’article. M’agrada descobrir l’etimologia dels noms i cognoms (per exemple, el meu nom, que és bíblic, es refereix a l’Àngel Miquel, i vol dir “missatger de Déu”). A més, m’ha resultat curiós i he buscat l’origen del meu primer cognom: Valdivieso prové de la vall de Valdivielso, un petit però ric territori de Burgos, Castella i Lleó. A més, en llatí vol dir “diverses valls”!
  Sobre el tema de que segons la Constitució el cognom del pare hagi d’anar primer penso que no està bé. Vivim en el segle de la teòrica igualtat. Penso que el pare i la mare haurien de decidir quin és el cognom que volen primer i quin volen segon, sigui quin sigui el motiu.
  Salve!

 16. Laura

  Ave!
  Molt ben fet! Jo suposava que molts cognoms provenien del llatí, però no estava segura. És molt interessant i sorprenent saber-ho.
  Jo crec que els cognoms no s’haurien d’escollir. Per mi els cognoms són una forma d’enllaçar el teu ésser amb els teus progenitors (a part dels gens).
  Salve!

 17. Lua Gallen Izquierdo

  Bonum Diem!
  És curiós asabentar-se de l’origent romà de molts cognoms, i interesant esvrinar’ne alguns que mai ho haguesis dit.
  Salve!

 18. Leila Díaz

  Salve!
  Molt interesant aquest apunt no sabia que molts del cognoms provenien del llatí
  També he buscat el significat dels meus cognoms:
  Díaz— aquest és el meu primer cognom i prové del nom Diego i d’un rei que va ser el primer en tenir aquest cognom, Rodrigo Díaz.
  Chiheb— d’origen àrab
  I el meu nom vol dir:
  Leila– vol dir nit i és un nom d’origen àrab.
  Vale!

 19. Alba Zarcos

  Bonum Diem!
  L’article m’ha semblat la veritat molt interessant ja que en realitat no sabem quantes coses provenen del llatí i són moltes, jo sabia que hi havien cognoms que provenien del llatí.
  Jo sempre he pensat que cadascú hauria d’escollir quin cognom vol primer i això de que sempre hagi d’anar el del pare, no ho entenc, però quan jo tingui fills, això canviarà, ja que jo li possaré els meus fills primer el meu cognom.
  Ave!

 20. Maryama

  Bonum diem!

  Un apunt molt interessant!! He llegit el que posa i crec que l’ordre dels cognoms podriem decidir nosaltres quin volem posar primer o quin últim. Peruqè hem de posar el del pare primer?
  m’hi imaginava que molts cognoms provenien del llatí, però no sabia que hi haguessín tants. És molt interessant i sorprenent saber-ho.

  Salve!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *