Magna celebratio A.D MMXII: In crescendo!

Aràcnids i aràcnides, una nova edició de la Magna celebratio ens espera els dies 27, 28 i 29 d’abril. Si fa dos anys la nostra proposta de col·laboració en aquest festival de reconstrucció històrica de Badalona era més aviat modesta, d’aprenents, el curs passat ens vam proposar fer un pas endavant, objectiu que considero aconseguit amb escreix amb la nostra schola i la gran acollida que va tenir la convocatòria, sobretot per la incorporació a ple rendiment d’un nou centre, l’Escola Vedruna de Gràcia. Penso que juntament amb l’Institut Cristòfol Ferrer i l’Isaac Albéniz vam fer un gran equip que estic segura que enguany encara s’eixamplarà més i funcionarà millor, ja que els alumnes experts podran guiar i acompanyar els novells.

Consolidat el projecte, com ens hem proposat de millorar-lo? Doncs, la presència d’experts en les nostres files marcarà la diferència, atès que enguany tenim el plaer de comptar amb dos nous participants que donaran un toc de rigorositat científica a la nostra schola.

 • L’Albert Anglès, un apassionat estudiós del món romà, va participar com a voluntari a les excavacions de Vindolanda. Situat als confins de l’Imperi, vora al mur d’Adrià, aquest emplaçament romà és conegut per les seves tauletes de fusta, uns 1400 fragments, que actualment es troben majoritàriament al British Museum de Londres. Els textos que aquestes suporten ens aporten informació impagable sobre la vida al limes britànic. Doncs bé, al nostre ludus podrem aprendre més coses sobre aquest suport d’escriptura i tot el que s’hi relaciona.

Tab. Vindol. II 291. Carta de Clàudia Severa a Sulpícia Lepidina,
probablement el primer testimoni d’escriptura en llatí realitzada per una dona.
[Font: Vindolanda Tablets Online]
 • Josefet Fuentes és ja conegut en l’entorn del nostre univers aràcnid, des que vam poder gaudir de les seves escultures amb referents clàssics i ens va obrir les portes de la seva Officina litterarum Latinarum. Ben aviat des de l’Institut Premià ens explicaran com evolucionen els papirs que estan conreant per al taller d’escriptura que ell dirigirà per a nosaltres.

Estris d’escriptura a la biblioteca de INS Badalona VII. [Foto: Josefet]

Com sempre, a partir d’aquest hi haurà més articles on anirem precisant els detalls organitzatius i prepararem els alumnes participants per al correcte desenvolupament de les jornades, també hi haurà sessions als centres en què vindran a explicar-nos detalls sobre la reconstrucció històrica, de les quals deixarem testimoni al bloc per compartir experiències. No obstant, no hi ha dubte que sense vosaltres, nois i noies, res no seria possible. Necessitem la vostra empenta, la vostra implicació, interès i entrega, l’energia que dóna sentit a aquesta experiència, i per això us convido a deixar en comentari la vostra predisposició a participar-hi, de manera que el professorat de cada centre pugui anar fent la previsió de participants de dissabte i diumenge.

Fa dos anys va ser fabulós, el curs passat va ser increïble. Què ens depara el futur? Quin adjectiu hauré d’utilitzar? No sé què diran els fats, però el que està clar és que entre tots podem pujar un graó més per anar in crescendo….

TERESA

60 thoughts on “Magna celebratio A.D MMXII: In crescendo!

 1. Eva Serrano

  M’encantaria assistir a la Magna celebratio però justament aquest cap de setmana és pont i no estaré aquí. Em sap molt greu ja que m’agradaria haver participat!!

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Això va molt bé. Entre l’experiència dels repetidors i la il·lusió dels novells, passarem una bona jornada!
  Núria, si llegeixes bé l’article, veuràs que hi ha noves incorporacions que ens permetran a tots aprendre coses molt interessants.

 3. júlia tosses

  hola!
  Jo l’any passat ja vaig participar a la magna a l’apartat de luddus gramaticu crec, i tinc que dir que m’ho vaig passar molt bé, és una experiència bastant divertida. Aquest any que faig grec, més igual estar a qualsevol activitat tan sigui de grec com de llatí, així que a on necessiteu gent ja hi aniré jo.

  Fins aviat:)

 4. Michelle Iglesias

  Hola!

  Tot i que aquest es el primer any que faig grec, ja que estic a batxillerat, ja he tingut l’oportunitat de anar a la “magna celebratio”, realitzada al museu de Badalona i als voltants. L’any passat, amb els meus companys de llatí vam organitzar una sortida fora d’horari escolar, un dissabte en el qual també va fer l’esfroç de venir el nostre professor de llatí, Pablo. Vam anar y vam passejar i participar en els petits tallers que hi havien en les parades. Tot i que jo vaig a estar poca estona, vam passar una bona tarda i vam enriquir els nostres coneixements sobre l’antiga civilització romana.
  Espero que aquest any, al participar, sigui un altre cop una experiència inolvidable i sobretot, que ens ajudi a comprendre i saber com vivien els nostres antics antepassats.

  Fins aviat!

 5. Marta Molgosa

  Hola!

  Em dic Marta Molgosa i sóc alumne de l’escola Vedruna Gràcia, aquet és el meu primer any que faig Grec i Llatí , algunes companyes meves l’any passat van anar a la Magna Celebratio m’ha parlat molt be d’aquesta experiència i m’agradaria aquet any poder participar-hi!

  Fins Aviat!

 6. Aina Vallés Julià

  Salve!
  Soc tripulant del Vaixell d’Odisseu. L’any passat vaig participar a la Magna Celebratio i aquest any m’agradaria tornar-hi a participar.
  Vale! Fins aviat!

 7. Teresa Devesa i Monclús Post author

  54 comentaris i un munt d’oferiments. Sigueu tots molt benvinguts, els que repetiu i els que us hi impliqueu per primera vegada. Vaig recollint els vostres noms, però ara cal que en parleu amb els vostres professors, el Jordi, la Margalida, la Núria, el Ramon i jo mateixa. Us demanarem les dades que necessitem per la correcta organizació, per tal de saber quan i en quina de les tasques us oferiu a participar. Apa, que no ens n’adonarem i ja ho tindrem aquí…

 8. Margalida Capellà Soler

  Teresa, com bé has posat en aquest apunt in crescendo i tant! No us perdeu la continuació aquí!

 9. mhirou.lhassan2011

  ave!
  Fer aquesta activitat podria resultar ser molt divertida i a la vegada interessant ja que aprendriem més coses i a més practicant les coses pot ser una forma més ràpida i fàcil d’apendre, crec que aquesta sera una activitat molt bona, podrem aprendre més sobre diferents cultures i relacionar-les entre elles, m’agradarà molt assistir-hi.
  Salvee !!

 10. serna.marta2010

  Salve!!!
  Aquest ha sigut el primer any que participo a la magna celebratio i ha sigut molt gratificant. He aprés moltissim sobre l’antiga roma i he participat a alguns tallers. Vaig passar un gran matí. L’any que ve torno a anar-hi segur!

  Vale!!!

 11. Pingback: Els nostres papirs a la VIII Magna Celebratio | El Fil de les Clàssiques

 12. Pingback: Magna celebratio MMXII: Programa de mà | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *