POSIDÓ I HERMES (DIÀLEG DELS DÉUS)

POSIDÓ I HERMES (DIÀLEG DELS DÉUS) DE LLUCIÀ DE SAMÒSATA from Francesc Franquet on Vimeo.

Continuem amb les estrenes. En aquesta ocasió us presentem un dels diàlegs dels déus, el de Posidó i Hermes de Llucià de Samòsata. Els dos déus mantenen un interessant diàleg sobre el curiós naixement del déu Dionís.

M’agradaria que respongueu les següents qüestions:
Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
Quins són les seves funcions, símbols i atributs? Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
Esperem que us agradi la filmació i fins aviat, gaudete!

Francesc Franquet
INS Ramon Berenguer IV d’Amposta

21 thoughts on “POSIDÓ I HERMES (DIÀLEG DELS DÉUS)

 1. Margalida Capellà Soler

  Quins artistes més olímpics! Moltes gràcies, Francesc, per donar-nos a conèixer aquesta primícia! L’enhorabona!

 2. Francesc Franquet

  Moltes gràcies, Margalida. Vam riure i vam fer moltes repeticions durant la filmació. Espero que us serveixi per a les clases de mitologia. També espero les col.laboracions del teu alumnat tant per a aquest article com per al del diàleg bilingüe.
  Ahir em vaig adonar que a l’article de “La France versus Roma” vaig fer una errada en llatí al títol: on diu bilinguis colloquium hauria de dir bilingue colloquium, ja que el substantiu és neutre. No sé si es pot rectificar, jo ho vaig intentar i no vaig poder. De tota manera no és massa important.
  Salutacions i fins a la propera col.laboració que està al caure,
  Vale

 3. Marta Bautista

  Salve!!

  Dionís te aquesta forma perquè a nascut de la cuixa de Zeus.

  Vale!!

 4. Mireia Moral

  SALVE!!
  -Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Perquè la mare de Dionís mor cremada, perque ella li va demanar a Zeus que li fes l’amor amb llamps i tons com li feia a la seva dona, i llavors cuan ella va morir Zeus li va treure el fill que portava al seu ventre, i s’el va posar a la cuixa, llavors respresenta que Dionís neix dos cops.
  -Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Funcions: era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable.
  Atributs:Se’l sol caracterizar de dues maneres: una com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i apareix representat sovint als vasos àtics amb una banya amb beguda i raïms. La segona caracterizació del déu apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.
  El video està molt ben fet!

 5. Francesc Franquet

  Molt bé Marta i Mireia, veig que coneixeu el mite del naixement de la divinitat. Moltes gràcies Mireia.
  Valete!

 6. Francesc Franquet

  Aquí us deixo el test bilingüe del diàleg. Espero les vostres traduccions. Valete!

  DIÀLEG ENTRE UN ROMÀ I UNA GAL.LA
  -Salve, peregrina! E qua natione venis?
  -Bonjour, mon ami! Je viens de La Gaule.
  -Latinum rarum loqueris. Numquam audiveram!
  -C’est vrai. Je parle freançais, que c’est l’evolution du latin dans mon territoire quand vous nous avez conquis.
  -Itaque, vos cepimus?
  -Oui, c’est ça.
  -Et quis imperator vobis regit?
  -On n’a pas d’empereur! Ça, c’est de votre époque! Maintenant nous avons un président qui s’appelle Sarkozy.
  -Sarko quid?
  -Sar-ko-zy. Et Carla Bruni est sa femme.
  -Et pulchra est?
  -Bien sûr! Et elle est actrice et chanteuse.
  -Praesentare mihi poteris!
  -C’est imposible! Elle n’aime pas les homes grands. Comme ça, elle peut
  se faire voir.
  -Et e qua urbe venis?
  -De Paris.
  -Tam magna et pulchra quam Roma est?
  -Oui. Paris est trés belle.
  -Non opinor aedificia et templa pulchriora quam Roma habere.
  -Bien sur! On a même un arc de triomphe, une tour qui s’appelle Eiffel et on a aussi un grand fleuve, comme vous, La Seine.
  -Igitur Octavio Augusto dicam vobis visitare veniat.
  -D’accord! Moi, je vais dire aussi à Sarkozy de faire une visite à Rome.
  -Cura ut valeas, cara amica!
  -Au revoir, mon courageux soldat!

 7. aiida

  -Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?

  Perquè la mare de Dionís va morir, perquè ella li va demanar a Zeus que li fes l’amor amb llamps i trons com li feia a la seva dona, i aleshores quan ella va morir Zeus li va treure el fill que portava dins, i s’el va posar a la cuixa, llavors respresenta que Dionís neix dos cops pel que es diu.

  -Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  La seva funció era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable.
  Té dos atributs. Un d’ells és que se’l sol caracterizar de dues maneres: una com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i la segona caracterizació del déu apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.

 8. moral.mireia2010

  SALVE!
  Me dona’t compte de que m’he deixa’t una pregunta aixi que la contesto ara.
  -Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
  Gímedes va ser un heroi que formava part de la cort de Troia que va servir a l’Olimp. Gímedes cuan era un adolescent va ser raptat per Zeus, ja que deia que era “el més bell dels mortals”, és diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Zeus va recomprensar el pare de Gímedes, li va regalar una caballs divins.
  VALEE!

 9. aida.alvarez1220

  Saaalve!
  dionisis te aquesta forma perque ha estat creat de la cuixa de Zeus.

  valeeeeeee

 10. gomez.luque2011

  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Perquè la mare de Dionís que mor cremada al demanar a Zeus que li fes l’amor com li feia a la seva dona (amb llamps i trons)i cuan pasa això Zeus li treu el fill a ella i se’l va posar ala cuixa així representa que neix dos cops, Dionís.
  Quins són les seves funcions, símbols i atributs? déu del vi i la vegetació. Ell era bo i amable.
  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història:
  Ell va ser un heroi que formava part de la cort de Troia que va servir a l’Olimp. Cuan ell era un adolescent va ser raptat per Zeus, perque deia que ell era el més bell dels mortals, diuen que Zeus després s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Zeus va recomprensar el pare d’ell donant-li uns caballs divins.

 11. fontanet.alba2010

  Salve! M’ha agradat molt, el vídeo està molt ben fet!
  Bon treball, felicitats.

  ·Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  La mare de Dionís (Sèmele) era una dona mortal i el seu pare era Zeus, rei dels deus olímpics.
  Zeus estava casat amb Hera, que es va adonar de la infidelitat del seu marit quan va veure a Sèmele embarassada i, amb l’aspecte d’una dona gran, es va guanyar la confiança i amistat de la mare de Dionís i li va explicar que el seu estimat no era Zeus si no un home normal i va plantar a la ment de Sèmele les llavors del dubte. Sèmele, impulsada per la curiosistat, va demanar a Zeus que es mostrés amb tota la seva glòria com a prova de la seva divinitat i, desprès de molta insistència per part de la mortal, va acceptar i, al mostrar-se, Sèmele va morir carbonitzada ja que va apareixer amb llampecs, trons i llamps.
  Zeus va aconseguir salvar a Dionís, que encara era un fetus, i se’l va “guardar” a la cuixa fins al moment que va nèixer. Aixì doncs, va néixer dos cops.

  ·Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Les seves funcions eren: Era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable.
  Els seus atrivuts eren: Com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i apareix representat sovint als vasos àtics amb una banya amb beguda i raïms. I també apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.

  ·Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
  Gímedes va ser un heroi que formava part de la cort de Troia. Quan era un adolescent va ser raptat per Zeus, i és diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Zeus va recomprensar el pare de Gímedes regalant-li cavalls divins.

  Vale!

 12. padros.xenia2009

  Salve! (Traducció)

  DIÀLEG ENTRE UN ROMÀ I UNA GAL.LA
  -Hola peregrina, de quina nació vens?
  -Bon dia amic meu! Vinc de La Gaule
  -Diu alguna cosa de llatí
  -Jo parlo francés! És una llengua que ha evolucionat del llatí quan vosaltres vau conquerir la meva terra.
  -Així doncs, hos vàram agafar/vàram acullir?
  -Qui és.
  -Quin emperador teniu?
  -No tenim pas un emperador! Això es de la vostra època.
  Actualment tenim un president que es Sarkozy.
  -Sarko que?
  -Sar-ko-zy. I Carla Bruni és la seva dona.
  -És guapa?
  -Sí molt, és actriu i cantant.
  -Presenta-me’la
  -Això es impossible! Ella no estima als homes grans.
  -De quina ciutat ve?
  -De Paris.
  -Tan gran i bonica com Roma?
  -Sí, Paris es més bonic.
  -Roma té molts edificis molt grans i bonics.
  -A París hi ha un Arc de Triomf, una torre que es diu Eiffel.
  -Igur Octavio Augusto la visitarà aviat.
  -D’acord! Ja li diré a Sarkozy que fagi una visita a roma
  -Cuidat amiga!
  -Adéu, el meu soldat.

 13. macias.gene2010

  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  perque la mare de dionís mor cremada ella li va demanar a zeus que li fes l’amor com a la seva dona i ella va morir aquesta tenia un fill en el seu ventre zeus s’el va treure i s’el va posar en la cuixa per portar-se’l.

  Quins són les seves funcions, símbols i atributs? Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
  la seva funcuio es el déu del vi i la vegetació era amable i simpatic i bo amb els demes.
  es el deu de la vegetacio s’el representa com el deu dels fruits dels arbres i s’el representa adalt d’una copa dels arbres.

  molt ven fet el video molt macu :)!

  VALE!

 14. irina

  Està molt bé aquest diàleg entre Posidó (Déu de l’aigua) i Hermes (Déu missatger).
  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Perquè la mare de Dionís que mor cremada al demanar a Zeus que li fes l’amor com li feia a la seva dona (amb llamps i trons)i cuan pasa això Zeus li treu el fill a ella i se’l va posar ala cuixa així representa que neix dos cops, Dionís.

  Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Les seves funcions eren: Era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable.
  Els seus atrivuts eren: Com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i apareix representat sovint als vasos àtics amb una banya amb beguda i raïms. I també apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.

  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
  Gímedes va ser un heroi que formava part de la cort de Troia. Quan era un adolescent va ser raptat per Zeus, i és diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Zeus va recomprensar el pare de Gímedes regalant-li cavalls divins.

 15. Andrea

  Salve! El video està molt ben fet i el diàleg és molt original.
  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular? Dionís és fill del déu Zeus i de Sèmele, una mortal. Sèmele demana a Zeus que li mostri tot el poder que té, i Zeus, rei dels déus, mostra amb una gran força tot el seu potencial. En veure el gran poder de Zeus, Sèmele es mor de la por que sent; aleshores el déu, que sap que Sèmele està embarassada, li agafa el nadó que porta a la panxa i se’l cus a la cuixa.

  Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Les seves funcions eren: Era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable.
  Els seus atrivuts eren: Com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i apareix representat sovint als vasos àtics amb una banya amb beguda i raïms. I també apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.

  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
  Gímedes va ser un heroi que formava part de la cort de Troia. Quan era un adolescent va ser raptat per Zeus, i és diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Zeus va recomprensar el pare de Gímedes regalant-li cavalls divins.

 16. Eva Perez

  SAALVE!

  -Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Perquè la mare de Dionís va morir, perquè ella li va demanar a Zeus que li fes l’amor amb llamps i trons com li feia a la seva dona, i aleshores quan ella va morir Zeus li va treure el fill que portava dins, i s’el va posar a la cuixa, llavors respresenta que Dionís neix dos cops.

  -Quins són les seves funcions, símbols i atributs? Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.
  Les seves funcions eran que era el déu del vi i la vegetació, i era bo i amable, els seus atributs eren Com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i apareix representat sovint als vasos àtics amb una banya amb beguda i raïms. I també apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.
  Gímedes va ser un heroi que formava part de la cort de Troia. Quan era un adolescent va ser raptat per Zeus, i és diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade.

 17. Paula Pla

  Bonum diem!

  PER QUÈ EL DÉU DIONÍS VA NÉIXER D’AQUESTA MANERA TAN SINGULAR?
  Dionís, fill de Zeus (rei dels Deus olímpics)i de Sèmele (una dona mortal), però Zeus estava casat amb Hera.
  Sèmele va morir cremada al demanar-li a Zeus que li fes l’amor amb llamps i trons com s’ho feia a Hera. Zeus va poder salvar Dionís (que encara era un fetus) treient-li del ventre de la mare i possant-se’l a la cuixa fins que nasqués. I així va nèixer dos cops.

  QUINES SÓN LES SEVES FUNCIONS, SÍMBOLS I ATRIBUTS?
  Era el Déu del vi i de la vegetació, era amable i bo amb els demés.
  Com a Déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, apareix representat sovint amb una banya amb beguda i raïms.

  QUI VA SER GANÍMEDES I EXPLICA LA SEVA HISTÒRIA
  Va ser un heroi que formava part de la cort de Troia. Va ser raptat per Zeus, i es diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Llavors Zeus per recompensar d’alguna manera al pare de Ganímedes li va regalar cavalls divins.

 18. Sabina

  El video està molt bé aquí he respòs les diferents preguntes:

  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Representa que Dionís neix dues vegades ja que la seva mare morí al donar-li llum ja que el Déu Zeus li va fer amor amb llamps i trons i així la dona morí cremada. Quan això passa, el Déu Zeus agafà el nadó de la dona i se’l posa a la cuixa. Així és com Dionís neix dues vegades.

  Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Era el déu del vi i la vegetació i era afable i agradable amb tothom.
  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història:
  Ell va ser un heroi que formava part de la cort de Troia que va servir a l’Olimp. Quan era adolescent Zeus se’l va emportar a l’Ida de Tórade ja que era el més bell dels mortals. Per recompensar al pare del jove Zeus li dona uns caballs divins.

 19. ihssan

  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Perquè la mare de Dionís mor cremada, perque ella li va demanar a Zeus que li fes l’amor amb llamps i trons com li feia a la seva dona, i llavors cuan ella va morir Zeus li va treure el fill que portava al seu ventre, i se’l va posar a la cuixa, llavors respresenta que Dionís neix dos cops.
  Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Funcions: era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable amb tothom.
  Atributs:Se’l sol caracterizar de dues maneres: una com a déu de la vegetació, la segona caracterizació del déu apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics.
  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història:
  Ell va ser un heroi que formava part de la cort de Troia que va servir a l’Olimp. Quan era adolescent Zeus se’l va emportar a l’Ida de Tórade ja que era el més bell dels mortals.
  salvetee !!

 20. Laura Torrent Garcia

  Salve!
  Aquest vídeo està força bé.

  Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?
  Dionís neix dues vegades ja que la seva mare mor al donar luum, el Déu Zeus li va fer amor amb llamps i trons i així la dona va morir cremada. Quan això va passar, el Déu Zeus va agafar el nadó de la dona i se’l va posar a la cuixa. Així és com Dionís va neixer dues vegades.

  Quins són les seves funcions, símbols i atributs?
  Era el déu del vi i la vegetació i era afable i agradable amb tothom.
  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història:
  Ell va ser un heroi que formava part de la cort de Troia que va servir a l’Olimp. Quan era adolescent Zeus se’l va emportar a l’Ida de Tórade ja que era el més bell dels mortals. Per recompensar al pare del jove Zeus li dona uns caballs divins.

  Salve!

 21. aparicio.erik2012

  SALVE!
  -Per què el déu Dionís va néixer d’aquesta manera tan singular?

  Perquè la mare de Dionís va morir, perquè ella li va demanar a Zeus que li fes l’amor amb llamps i trons com li feia a la seva dona, i aleshores quan ella va morir Zeus li va treure el fill que portava dins, i s’el va posar a la cuixa, llavors respresenta que Dionís neix dos cops.

  Quins són les seves funcions, símbols i atributs?

  Les seves funcions eren: Era el déu del vi i la vegetació. Era bo i amable.

  Els seus atrivuts eren: Com a déu de la vegetació, específicament dels fruits dels arbres, i apareix representat sovint als vasos àtics amb una banya amb beguda i raïms. I també apunta als misteris d’una divinitat que inspirava cultes orgiàstics, dels quals són exemple les mènades o bacants.

  Qui va ser Ganímedes i explicar la seva història.

  Gímedes va ser un heroi que formava part de la cort de Troia. Quan era un adolescent va ser raptat per Zeus, i és diu que Zeus després de raptar-lo s’el va emportar a l’Ida de Tórade. Zeus va recomprensar el pare de Gímedes regalant-li cavalls divins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *