Setmana de la ciència MMXI – 1r. de Batxillerat

Aquest any els alumnes de 1r. de Batxillerat de l’Institut Isaac Albéniz han fet una recerca per relacionar el món dels animals amb el món llatí.  La relació entre ambdós és evident ja que tot el món científic, fins a finals del segle XIX, parlava en llatí.  Però no es tractava tant de buscar aquestes relacions en la nomenclatura, a partir de la taxonomia proposada per Linneum, sinó de relacionar alguns animals amb  personatges de la mitologia romana. La font principal de la nostra recerca han estat, evidentment,  les Metamorfosis d’Ovidi. A poc a poc aniran apareixent al nostre bloc els articles sobre els animals que han treballat. Aquí en teniu el llistat:

Podríem haver-ne triat d’altres, però aquests són els que ells han treballat. Espero que gaudiu de la seva recerca i pogueu afegir-ne més informacions amb els vostres comentaris.

Núria Valls

9 thoughts on “Setmana de la ciència MMXI – 1r. de Batxillerat

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Heu fet una molt bona feina, els de primer, m’he mirat amb atenció els murals que heu confeccionat i realment n’hi ha de molt interessants. Quan fem el reportatge de la feina de 2n, també hi posarem imatges de les vostres composicions i les de quart, que fan goig al suro de la biblioteca.
  Estaria bé que anéssiu enllaçant els articles a mida que es publiquin i així, des d’aquesta entrada, els podrem consultar tots.

 2. Margalida Capellà Soler

  Els mites ovidians, sens dubte, expliquen el perquè de les coses: per què els llops són voraços; per què les granotes viuen al voltant dels bassals… Relacionar aquests mites amb la ciència és una bona manera de divulgar-los. Esperem a Aracne fila i fila amb candeletes els vostres treballs ja que no els hem pogut veure in situ als murals del vostre centre.
  També m’agradaria per anar lligant les entrades del bloc que els relacionats amb ocells els deixéssiu en comentari a Els ocells i la mitologia.

 3. Jordi Berdún

  Salvete omnes a tots els meus companys de 1r!!

  Avui precisament hem fet la nostra exposició sobre els catasterismes i espero que , quan pengem el vídeo pugueu gaudir del nostre treball. El vostre, també l’hem vist i sincermanet és força interessant, tant la txonomia científica com el fet mitológic. El treball en si, està molt ven fet i sobretot, els dibuixos. Nose qui es el que ha dibuixat,però estan molt ben fets i representats. Dóna goig de veure’ls ! Molt bona feina! A veure si aneu penjant els diferents treballs. De moment, el treball de la Núria sobre Dedaliò i l’esparver ,es força interessant.

 4. Margalida Capellà Soler

  Bona aportació, Jordi! Aprofito per dir que el nostrum, vostrum a ses Illes la u s’obre i dóna nostro, vostro.

 5. Anna Pardo

  Ave

  Per començar dir que m’ha agradat molt la feina que ens ha tocat fer aquesta setmana de la ciència, m’encanta l’art i poder relacionar-ho amb la cultura romana és tota una aventura. La nostra feina estava relaciona amb els catasterismes i el seu origen que es troba en els mites que tots hem estudiat. Tot i que la nostra tasca ha estat molt interesnat, també trobo que el treball dels de primer, en relació amb el món animal és molt complet i interesant. Crec que és de les millors maneres d’estudiar i els mites i, en general, cultura romana.

 6. Mireia Franco

  Ave!
  M’ha semblat un tema molt interessant ja que hi ha coses sobre la mitologia, que m’agrada molt, que no en sabia. La metamorfosi d’Ovidi m’ha semblat molt interessant, explica moltes coses de la vida d’ara, del present, del comportament de molts animals. La mitologia i la ciència estan molt juntes i es una cosa que temps enrere no m’hagués plantejat, però en aquest cas, per que si que sé que els noms científics estan en llatí, per que el comportament d’alguns animals mai m’ho hagués arribat a imaginar que estigués tant relacionat amb la mitologia.

  Vale.

 7. Paula Olid

  Salve!
  M’hagués agradat poder veure l’enllaç de la relació entre l’àguila i el dragó perquè són 2 animals que sempre m’han agradat molt.
  Tot i això he de dir que m’ha sorprès molt el de l’home llop ja que en cap moment mencionaven la lluna plena.
  També he trobat destacable la història de la ossa major i la ossa menor, ja que jo pensava que Arcas sí que havia matat a Cal·listo i que l’havia convertit en ossa menor com a càstig. La història real té més sentit, però també és més trista.

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Pensa, Paula, que els mites originals han estat sovint canviats per aportacions de tradicions posteriors. El cas de les sirenes, per exemple, és similar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *