Emporiae MMXI: Importància i riquesa d’Empúries i Bètulo

Hem anat d’excursió a Empúries i hem decidit comparar la ciutat d’Empúries amb la nostra Bètulo i veure les diferències i semblances i quines relacions hi havia entre elles.

L’origen i el motiu de la fundació dels emplaçaments d’Empúries i Bètulo ja marca d’alguna manera el seu futur en relació a l’activitat econòmica que desenvoluparan.

Empúries va ser constituïda com una colònia pels foceus, que ja per  l’any 600 a C. van fundar Massàlia (Marsella)  amb l’objectiu d’obrir una ruta comercial des del Meditarrani cap a l’interior de l’actual França i Europa central a través del riu Ròdan. Aquesta ciutat es va convertir a la vegada en metròpoli d’altres colònies del Mediterrani occidental per assegurar el comerç amb el Migdia francès i amb la península ibèrica, com van ser Niça, Dènia, Màlaga i Empúries.
El nom d’Empúries (Empòrion), que vol dir mercat,  ja ens ve a determinar quina va ser la seva funció i la seva principal activitat econòmica.

Photobucket
Foto d’Annia durant la sortida

Si bé els grecs fundaven colònies de forma pacífica per poder comerciar, els romans ho feien utilitzant la força i el seu potent exèrcit. Si bé el component econòmic era important per a la metròpolis, no ho feien en un pla d’igualtat amb els pobles indígenes, com els grecs, i conquerien el territori i imposaven les seves lleis. D’aquesta manera Baetulo va ser fundada pels romans, al voltant de l’any 100 a.C. La romanització comportava un desplegament de les institucions romanes a tot el territori que es trobava sota el seu domini i per això es va potenciar la urbanització dels pobles conquerits.

Amb l’arribada dels grecs, els indígenes esdevenen productors de bens de consum, els quals intercanvien amb els primers per altres mercaderies com és el ví. Empúries va destacar per ser un port comercial, i va adquirir gran importància actuant com a colònia de Focea. Va arribar a ser la colònia grega més important a la Península Ibèrica, i fins i tot va encunyar moneda pròpia (dracma d’Empòrion).

Baetulo es va convertir també en una ciutat important a l’època romana, encara que no va a arribar al grau d’esplendor d’Empúries a la seva època daurada, tot i que aquesta va perdre el paper de primer pla que havia tingut, davant la importància de Tàrraco i d’altres ciutats romanes de Catalunya.  Si voleu saber més sobre la fundació de Bètulo podeu anar a  aquest enllaç que ens ho explica.

Bètulo es va constituir com una ciutat urbanitzada, amb vies de comunicació importants (Via Augusta), clavegueram, muralles, termes, teatre, comerços, etc, que denoten la importància que va adquirir com a ciutat, la qual es convertirà en la més puixant de la regió de Laietània. Els jaciments d’àmfores romanes i els textos històrics reflecteixen la importància, a l’igual que a Empúries, del sector vinícola i la seva exportació. Les explotacions agrícoles i ramaderes es trobaven als afores de la  ciutat, entre les que destaquen, pel seu estat de conservació, la de Ca l’Alemany, la de la Vinya d’en Trias, Can Boscà i la del Turó d’en Seriol.

La ciutat va créixer extramurs, augmentant el seu límit fins a les 10 hectàrees. En relació a la seva població, va a arribar a tenir prop de 15.000 habitants cap a finals del segle I a.C.

Baetulo perd el caire comercial, urbà i polític que tenia, però encara continuarà sent un petit nucli de població, centrat a l’actual barri de Dalt de la Vila, que es mantindrà al llarg de l’edat mitjana. Pel contrari Empúries aquesta va entrar en crisi per la competència comercial que es va generar al Mediterrani.

Alba Lorenzo 1r Batx

12 thoughts on “Emporiae MMXI: Importància i riquesa d’Empúries i Bètulo

 1. Jordi Berdún

  Salve Alba!

  M’ha agradat molt el teu article sobre les riqueses i l’importància de la nostra ciutat (Baetulo) i Empúries. Crec que has fet molt bon treball sobre les dues ciutat, però crec que, també, hauries de fer menció de les riqueses que les dues ciutat contenen. Per una banda, Empúries té Asclepi ( a més ha posat la foto de l’Annia) i Badalona, la Venus. Espero que no te’l prenguis com una crítica despectiva, sino per donar-li més complement al teu article. Això si, t’he de felicitar perquè se que darrera de tot això hi ha molt de treball. Tant a a priori com a posteriori .

  Vale !

 2. Margalida Capellà Soler

  Jordi,fer una crítica constructiva és cabdal i tots els apunts s’enriqueixen amb tots els comentaris. Aquesta és precisament la filosofia d’Aracne fila i fila. Faltaria l’enllaç a l’apunt publicat.

 3. Sara

  Molt bon article Alba!

  És molt interessant saber l’origen de la nostra ciutat i he descobert algunes coses en aquest article però m’ha despertat la curiositat de saber que vol dir “Baetulo”, ja que “Empòrion” vol dir mercat com bé has dit. Algú ho sap?

 4. Anna Pardo

  Ave

  Bon treball i bona aportació d’en Jordi respecte la connexió d’ambdues ciutat en relació amb la cultura romana. Després d’haver visitat les restes de Baetulo i les d’Emporiae, la cosa que més valoro de la segona és que estàn a l’aire lliure i això, per mi, és un punt extra, ja que dóna una sensació molt més real i no es tancat com el museu de Baetulo, que és genial igualment!

 5. Teresa Devesa i Monclús

  Has fet un enfocament força original de la comparació entre les dues ciutats. L’enhorabona, Alba.
  Continua utilitzant llatinismes, Jordi, per això els estudiem.
  Qui busca informació sobre l’etimologia del topònim Bètulo?
  Tens raó, Anna, especialment si ens fa un dia tan bo com aquest any!

 6. Júlia Bardera i Noemi Gallego

  Salve!

  Molt bona feina Alba, ens ha servit per la nostre visita que farem d’aqui uns dies a “Tàrraco”, ara anirem més preparades i sabent que a part de la nostre ciutat “Baetulo” hi ha moltes més com Empúries, Màlaga, etc…

  “Graco!”

 7. Miriam Liarde Rodriguez

  M’agradat molt la idea de comparar la ciutat d’Empúries amb la nostra Bètulo, M’ha interssat molt poder saber les diferències , semblances i les relacions que hi havia entre elles, ja que tenia duptes de moltes coses. Gràcies aquest article e surtit de duptes sobre les dues ciutats. E captat informacio que hem vindrà molt bé per el meu treball de optativa. Jo també vaig visitar Empúries, però no vaig profundir tant la surtida i els detalls com tu ho has fet. Dona una sensació molt mes realista al aire lliura, més original per mi, que esta tancat a un museu. Un gran article.

 8. Ainhoa Astasio

  Salve!
  Tot i que fa temps d’això, he de dir que he trobat aquest article molt interessant i amb una bona comparativa entre la ciutat d’Empúries i la de Bètulo. Jo ja havia visitat Empúries fa uns anys, a cinquè o sisè de primària, però no recordava gairebé res sobre la ciutat. Dintre de poc hi tornarem a anar i aquest article m’ha anat molt bé per refrescar la memòria i reprendre la importància de la ciutat en aquella època.
  He vist que va ser un gran motor econòmic, ja que va ser una font molt important de comerç (com el seu nom indica).
  Serà interessant estar en la que ha sigut la colònia grega més important de la Península Ibèrica i descobrir moltes més coses sobre aquesta.
  Vale!

 9. Maria Sorribes

  Salvete omnes!

  M’agrada com compara la meva ciutat amb Empúries perquè primer comença esmentant les diferències entre grecs i romans, en segon lloc passa a explicar resumidament la formació d’ambdues ciutats i per últim compara el desenvolupament d’Empúries i de Bétulo.
  M’he assabentat de coses de la història de la meva ciutat que potser no sabia com que Bétulo no era tan important com Empúries i que Empúries era un port molt important i una colònia grega.

  Em sembla que em fixaré en aquest tema quan vagi dimarts que ve a Empúries i la veritat és que m’interessa aquest tema de la vida i història de les dues ciutats.

  Valete omnes!

 10. Maria Sorribes

  Salve!

  Teresa m’agradaria fer una comparació de la cultura i manera de viure d’Empúries i de Badalona o un reportatge fotogràfic.

  Això és tot, no ho vaig posar ahir perquè no tenia molt clar el que volia fer.

  Vale!

 11. Neus Borniquel

  Hola!
  Ha estat una bona comparació, primer explicant quan i perquè es van crear aquestes ciutats i el que va anar comportant la creació d’ambdues. M’he quedat amb molta curiositat de saber més coses sobre la història d’ambdues ciutats. La comparació i explicació sobre Empúries i Bètulo, m’ha fet adonar que no en sé gaire ni de la meva ciutat. Espero anant descobrint coses tan interessants com el que he llegit!

 12. Sebastián Lindo Azañero

  Salve !
  Aquest és un article molt útil per a conéixer més sobre Empúries i Bétulo comparant la seva història i els seus detalls. M’ha agradat l’article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *