Emporiae MMXI: Es ven domus de luxe!

Photobucket

En plena crisi de construcció d’habitatges venem aquesta domus patrícia.  Evidentment no és nostra i no la podem vendre, però sí podem fer-ne un article.

A partir de la visita que vam fer a Empúries, hem volgut analitzar els diferents tipus d’habitatges que es podien trobar dintre i fora de les ciutats romanes. En aquest article ens hem centrat més en la domus de luxe (casa patrícia) . En les ciutats romanes es podien distingir tres tipus d’habitatges:

 • la domus tradicional, pròpia de la classe mitjana baixa (petits propietaris, artesans i comerciants);
 • l’habitatge de luxe de les classes privilegiades, i
 • la casa de pisos de lloguer, on s’apilaven els nombrosos treballadors urbans.

La domus que vam poder observar a la visita d’Emporiae era una domus de luxe, en la qual hi vivia una família patrícia, la que corresponia a la família de la nostra guia, la Julia, una dona benestant d’Emporiae que no parava de remarcar els seus orígens. De fet ens va ensenyar la casa de la família del seu marit, que era, per tant,  la seva des del seu casament, sense, però, oblidar la de la seva infantesa, que no varen poder veure ja que era molt visitada en aquell moment del recorregut.

Era una casa molt luxosa, mig romana i mig grega.  La part que donava al carrer mantenia la vella estructura de la domus, però estava dedicada als negocis i als seus locals com el tablinum o despatx,  magatzems i rebost.

Per a la vida privada hi havia una altra casa enganxada a aquesta, lluny del soroll del carrer, amb una estructura copiada de la casa grega tradicional. Es basava en una concepció més oberta, més espaiosa, més  còmoda i més luxosa. S’estructurava al voltant d’un atrium: un pati interior envoltat de columnes, anomenat peristylum, al qual donaven les habitacions. El menjador on es va posar de moda la instal·lació del triclinium fet d’obra, també per menjar a l’estil grec, les cuines, les sales de rebre o exedres. Segons la Júlia hi feien unes festes que devien ser impressionants ja que els agradava molt mostrar l’esplendor i la riquesa de la seva família, ja que ells ho eren molt de rics!

La decoració d’aquesta part de la casa solia ser molt luxosa: les pintures murals cobrien les parets, i els mosaics, fets a base de minúscules peces (tessellae) que cobrien el terra de totes les estances. De mosaics n’hi havia de molt bonics! En varen poder veure uns quants durant el nostre recorregut. Fins i tot els sostres, en forma d’artesonat i de volta estaven decorats, però aquests no els varen veure ja que no en quedaven restes.  Tampoc faltava la instal·lació d’un sistema termal complet i de comunes. Així s’estalviaven haver d’anar als banys que, segons ens va dir la Júlia, no els agradaven massa ja que s’ajuntaven amb segons qui!, que feia feredat!

Anna Carmona i Andrea Ocaña

1r batxillerat

26 thoughts on “Emporiae MMXI: Es ven domus de luxe!

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Noies, es nota que vau estar ben atentes durant la sortida i, malgrat que la Núria acompanyava el grup de quart i no va poder recordar-vos-ho, vau anar prenent nota dels comentaris de la nostra guia, especialment dels seus prejudicis de patrícia. M’ha agradat també la manera tan original que heu tingut d’introduir el vostre article i el títol suggeridor que li heu posat.
  Us proposo que, per completar aquesta bona tasca, vosaltres i tots els aràcnids en general deixeu un comentari amb enllaços d’articles del bloc que tracten el tema de l’habitatge. Així, qui en vulgui saber més ja sabrà on acudir!

 2. Anna Pardo

  Quina enveja de casa! Com es nota que els patricis vivien força bé durant la seva estada a Emporiae. L’única cosa a dir és que, com sempre, no tots vivien rodejats de tants luxes, cosa que em recorda a l’actualitat.
  Fins aviat!

 3. Jordi Berdún Pérez

  Salvete Omnes!

  Jo també estic amb el comentari de la meva companya, Anna. Mare meva quines cases tenien les families patrícies. Ara, perquè les veus en ruïnes, però a la realitat, haurien d’agradar moltíssim. Com a dit la Teresa, he estat fent alguna que altra cerca sobre els habitatges d’estil romà. He trobat una de molt interessants com parts d’una villa romana,on es troben imatges a color de com es veuria representada una domus. No he trobat cap altre més article referit sobre això.

  No em puc acomiadar, sense abans dir què : molt bon comentari Anna i Andrea, m’agradat molt perquè heu situat la crisis immobiliària d’avui en dia amb l’habitatge de la Iulia i això, vulguis o no, fa gràcia per els temps que corren.

  Vale!

 4. Jordi Berdún Pérez

  Salvete Omnes!
  Jo també estic amb el comentari de la meva companya, Anna. Mare meva quines cases tenien les families patrícies. Ara, perquè les veus en ruïnes, però a la realitat, haurien d’agradar moltíssim. Com a dit la Teresa, he estat fent alguna que altra cerca sobre els habitatges d’estil romà. He trobat una de molt interessants sobre domus. No he trobat cap altre més article referit sobre això.
  No em puc acomiadar, sense abans dir què : molt bon comentari Anna i Andrea, m’agradat molt perquè heu situat la crisis immobiliària d’avui en dia amb l’habitatge de la Iulia i això, vulguis o no, fa gràcia per els temps que corren.
  Vale!

 5. Sara

  Ja m’agradaria viure en una domus com la de la Iulia! La veritat és que no em sembla gens curiós que el sistema d’urbanisme de l’actualitat sigui tant semblant.

  A més, continuen havent cases enormes i precioses com les “domus” i cases de pisos que no s’assemblen gens…, amb les mateixes desigualtats que a l’época romana.

  Aquest tema m’agrada i en el seguent enllaç os deixo un article d’un altre bloc d’història molt interessant, clar que no té tant de mèrit perquè està fet per professionals:

  http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/categoria/historia/3-historia-antiga/page/2/

 6. Anna Ferrón

  Salve!

  Per cambiar una mica el tipus de comentari mitològic, he trobat aquest de la domus relacionat també amb el tema d’Empúries. El títol m’ha cridat bastant l’atenció : Es ven domus de luxe! m’ho he cregut i tot…
  En un primer moment he pensat que seria de divertit poder entrar i viure en una domus durant un temps no tota la vida i poder imitar i realitzar tot el que feia la gent a les seves cases.

  Com ha activitat faré una petita comparació de les domus de familias treballadores amb les dels patricis. Com es veu a la imatge tenien uns grans jardins i a diferència de les domus tradicionals no hi tenien llocs de treball dins les seves cases. Eren domus grans i ven decorades com les autores de l’article ens han explicat.

  Fins un altre!

 7. Abril Ramos i Aran

  Salve!

  Realment m’agradaria veure com eren les domus, villas i insules de l’època perquè semblen bastant pràctiques i boniques.

 8. Mariona Sabanés

  Salve!
  Ja m’agradaria a mi viure en una domus com aquesta!!
  Esta molt ben explicat, tant la distribució especifica com la domus en general. M’ha agradat molt l’article!

 9. Belén Cansino Hernández

  Salve!

  Felicitats m’ha agradat molt aquest treball sobre la domus romana i és molt útil. Es nota que vau prestar molta atenció a la visita d’Empúries.

 10. Ariadna Ruiz

  Salve!

  Com a la Sara a mi també m’agradaria viure a una domus tant gran i luxosa, però es una mica cruel de que els rics poguessin viure així de bé mentre que els pobres s’havien de conformar amb la insula.

 11. Robert Cepeda

  Una feina realment bona.
  Les edificacions romanes d’habitatge eran unes obres arquitectoniques meravelloses que malauradament hem perdut i en conservem mes ben poques. Seria tot un privilegi caminar per una villa romana

 12. L. Arcas

  Salve!
  Mare meva quines cases que tenien els romans rics, perquè els pobres, eren pobres i s’havien de conformar amb un piset(insula) on hi vivien dos famílies potser! És una gran llàstima què moltes d’aquestes no es conservin com eren abans, perquè seria una gran il·lusió poder tenir cases i arquitectónica com aquesta al nostre poble, però ara no queda quasi res, perquè si veus moltes d’aquestes cases, o elements com fórums, restes de circs o amfiteàtres, ara no sembla el que era abans, però tot i així és un gran honor saber que hi han grans restes romanes per petites que siguin!
  Bon article!! Vale!!

 13. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  Realment no tenia ni idea de que hi havia una casa amb tants privilegis i luxes. La veritat és que són molt envejables!!
  In proximum!

 14. Valentina Restrepo Rodríguez

  Bonum diem!
  molt bon apunt, he après moltíssimes coses com per exemple: a les ciutats romanes es podien distingir tres tipus d’habitatges:
  -la domus tradicional, pròpia de la classe mitjana baixa (petits propietaris, artesans i comerciants);
  -l’habitatge de luxe de les classes privilegiades, i
  -la casa de pisos de lloguer, on s’apilaven els nombrosos treballadors urbans.
  Em sembla fantàstic poder-nos fer una idea ara mateix de les caases que tenien els rics abans!!!

 15. Chaymae

  Salve!
  Quina casa més gran! Quina sort!
  M’agradaria molt viure en una casa així!
  Vale!

 16. Arnau Torres Nadal

  Salve!
  Descobrir el món dels romans és sempre molt fascinsnt! Hi ha tantes coses de les que hem apres d’ells i tantes que hem copiat…. La seva forma luxosa de vida no se la podia permetre tothom i això és algo que hem de tenir present. M’agradaria viure en una domus romana amb les comoditats i espai que tenien.

 17. Edgar.N

  Salve!
  Molt bon treball tot molt ben explicat.
  Aquesta vida luxosa nomes se la poden permitir alguns.

 18. Maryama

  Bonum diem!

  Quina casa més luxosa, bonica i gran. Mai m’hauria imaginat que en l’època dels romans existien cases així.

  Salve!

 19. Farah

  Salve!
  M’encanten les cases d’aquest tipus, tan luxoses. I m’agrada encara més la forma de descrire-la. Bon treball companys, entren ganes de tenir una!

 20. Álvaro

  Bonum diem!
  Como siempre solo se lo podían permitir algunos, aún así era una vivienda muy lujosa y que daba prestigio a la persona que vivía en ella. Me gustó bastante este trabajo.
  Salve!

 21. Dagmar

  Salve!
  Quan de luxe m’ha agradat molt, impressionat la casa molt bonica. M’agradaria tenir una casa així de gran!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *