Els Argonautes i la lluita contra el càncer

Tal com us confessava fa uns dies, l’esmorzar de diumenge, amb la flaire de cafè en l’aire i l’olor de paper acabat d’imprimir del diari, és un dels plaers setmanals que em donen energia per entomar la rutina del dilluns següent. Font, doncs, de gaudi íntim, és també moment de descobertes i sorpreses.

Aquesta vegada ha estat una referència mitològica la que ha cridat la meva atenció, en llegir un titular que deia Jàson i el càncer, seguit d’aquest paràgraf introductori:

Jàson i els argonautes es van embarcar amb un objectiu comú: aconseguir el velló d’or. Avui, els argonautes també s’embarquen, però el seu objectiu és derrotar el càncer.

Es tracta d’una interessant entrevista a Antoni Brugarolas, metge i director de la plataforma d’oncologia de l’hospital USP Sant Jaume de Torrevella. He de confessar que no coneixia aquest eminent científic, però gràcies a aquest article he descobert un metge i cirurgià docte en la seva especialitat i pioner en la investigació oncològica, però també amb una base humanística que acaba d’arrodonir la seva vàlua com a científic.

[Foto: Andreu Puig]

Us recomano que llegiu l’article i us demano que desenvolupeu les referències mitològiques que s’hi fan, per tal d’explicar el paral·lelisme en què es basa el títol. En quin moment de la entrevista es fa la referència mitològica i per què?

TERESA

7 thoughts on “Els Argonautes i la lluita contra el càncer

 1. Marina Garcia

  Aquest article tracte sobre el càncer i si trobaran una manera o no de poder viure amb ell.
  El Doctor i director de la plataforma d’oncologia de l’hospital USP Sant Jaume de Terrevella, Antoni Brugarolas parla sobre el càncer, d’aquesta malaltia per la que mort tanta gent, i de com al igual que Jàson, si de veritat vols una cosa, a força de buscar molt, l’acabes trobant, amb aixó és on relaciona el càncer amb els argonàutes, Jàson i la recerca del velló d’or. Després de intentar amb forçes aconseguir el velló d’or, el van aconseguir tal i com Pelèias li havia imposat, amb l’ajuda de Medea, aleshores, van marxar a Corint, i allà Jàson es va prometre amb la princesa i va deixar a Medea.
  Brugarolas creu en aquesta ideea, pensa que si busquen molt, podran fer que amb aquesta malaltia no mori tanta gent. Segons Brugarolas, aquesta no és la única situació en que aquesta idea, del mite grec s’ulilitza, sinó que ho estem fent continuament , s’han de fer plataformes por cambatre les coses que volem.

 2. Edgar Delgado

  En aquesta entrevista al doctor Antoni Brugarolas, es parla sobre la terrible enfermetat que és el càncer. Parla sobre la cura del càncer, com comparant-ho amb la recerca del velló d’or, un difícil objectiu, que el compara als temps actuals amb aconseguir una cura al càncer. Jo crec que quan de veritat vols alguna cosa, ho pots aconseguir a base d’esforç, com els argonautes.

 3. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Marina, crec que has explicat força bé la relació entre l’objectiu mèdic del doctor Brugaroles i el mite. Tant de bo hi hagués alguna Medea que ajudés els científics a trobar el seu velló particular, perquè, com bé diu l’Edgar, és una malaltia terrible, aquesta…

 4. Chaima Anza

  Salve a tothom!
  He de dir que es molt especial aquest article, perquè tracta un tema delicat que es el cancer. Com tot sabeu el càncer es una malaltia que malaugradament no té medicament come el sida, i les altres malaties.

  Malaugradament aquesta malatia afecta a moltes persones del món i provoquen la mort de manera desagradable. Els cientifics fan lo possible com els metges,con Jasòn i les seves aventures. Però el que passa en les aventures de Jasòn es una aventura imaginaria no rela, però el càncer en la nostre vida si que existeix i causa la mort.

  He de dir que una persona per poder raconseguir el seu objectiu si s’ho proposà l’ aonsegueix, pel fet de que posa colzes en el assumpte i el pots afrontar.De fet aquesta malatia causa morts de persones innocents esitmades com totes les malaties infeccioses que no tenen medicament, per això dic que es un tema delicat a tractar!!!

  I tinc el desitg i esperança de què l’esforç dels cientifics poguin trobar un medicament per aquestes malaties que ens causens tant de dolor a l’hora d’enfrentar-les ie star amb els nostres estimats!!!

 5. Maria Sorribes

  Salvete!

  Ego Maria Sorribes sum!

  La referència que es fa del velló d’or en aquest article és comparar la recerca del càncer amb la recerca del velló d’or.
  Aquí es compara la difícil tasca que va tenir Jàson per aconseguir-ho perquè per fer-ho va haver de construir una nau i agafar els millors navegants i músics amb el càncer que és una cosa que encara no se sap ben bé quina és la cura d’aquesta malaltia.
  Si aconsegueixen la cura seria gràcies a una “Medea” ja que Medea era una gran maga que es va enamorar perdudament de Jàson mentre l’ajudava en les seus difícils treballs per aconseguir el velló d’or a la Còlquida.
  Aquest titular també fa referència al dur viatge que va fer jàson després de ser enviat per Èson a buscar el velló d’or a la Còlquida i com la Còlquida és un lloc molt llunyà de Grècia situat a l’Àsia Menor amb el dur treball dels investigadors i els resultats que no donen molta esperança per la investigació i que encara s’ha de progressar molt.
  Crec que el velló d’or per al càncer s’aconseguirà.

 6. Sebastián Lindo Azañero

  Salve
  En aquesta entrevista es fa referència quan compara la col·laboració que fa amb el seu equip per al fi comú de trobar la cura al càncer amb la història dels argonautes col·laborant per al fi comú de trobar el velló d’or amb herois i semidéus com Heràcles, Jàson i Asclepi. Aquest símil és present al títol de l’article, a la descripció i quan l’entrevistador pregunta a Antoni Brugarolas si la idea de la plataforma és seva.

 7. Erica Román

  Aquest article tracta sobre una entrevista que li fan al doctor Antoni Brugarolas. Aquest, ens explica el que ell està fent per tal de que els pacients de càncer puguin superar aquesta malaltia i fer un camí més lleuger.
  Aquest doctor ens parla de les ‘plataformes’, és com un departament però que s’adapta més al malalt, a partir d’aquí, l’entrevistador li pregunta si això s’ho ha inventat ell, però Brugarolas respon que aquesta idea ja existia als mites grecs, i és aquí on fa referència al mite de Jàson i els argonautes; el qual explica que una tripulació formada pels millors es van embarcar per anar a pel velló d’or que li va encarregar Pèlias. Això ho compara amb un grup de metges que es planifiquen per tractar al pacient de la millor manera possible, que és el que es fa a l’abans esmentada ‘plataforma’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *