Carpe diem, quam minimum credula postero

Horaci va ser fill d’un esclau alliberat,aquest fet el marcarà profundament alhora de reivindicar el seu prestigi com a poeta després de destacar a partir de la misèria en la que va néixer. Va tenir l’oportunitat de seguir estudis a Roma, i posteriorment a Atenes, on es va traslladar per a estudiar filosofia; aquests estudis li proporcionaran la profunditat filosòfica a les seves odes. Va començar a treballar com escriba, càrrec que li deixava temps lliure per a dedicar-se a escriure versos. En aquells dies va conèixer Virgili, qui el va introduir en el cercle de Mecenàs.

Horaci fou molt respectat en els alts cercles romans, tant literaris com polítics, i es va mantenir sempre sota la protecció de Mecenàs, juntament amb qui està enterrat. Era conscient de la rapidesa amb què passa el temps i era partidari d’aprofitar tots els moments de la vida. De la seva Oda I, 11 s’extreu el tòpic del carpe diem . Aquesta oda va dirigida a Leucònoe i ens transmet un missatge directe i contundent: aprofita el moment. Aquest tòpic ha deixat una herència latent fins als nostres dies, el tòpic s’ha transformat en una filosofia de vida, molt relacionada amb els hedonistes. Els seguidors d’Epicur eren conscients que el plaer es troba en l’instant present i volien viure en un plaer continu.

No vulguis, és pecat saber-ho, quina fi a mi, quina a tu
els déus ens donaran, Leuconoe, no cerquis el futur
en els nombres Babilònics. Molt millor serà patir qualsevol cosa!
tant si Júpiter en envia més hiverns com si aquest és el darrer,
el que ara debilita el mar Tirrè contra les roques foradades:
tinguis seny, purifica els vins, i en la curta vida,
talla la llarga esperança. Mentre parlem, el temps haurà fugit:
aprofita el moment, i poc confiis en el que vindrà.

M’he adonat que aquest tòpic horacià s’ha deformat amb el pas del temps i la gent ha interpretat el missatge de carpe diem com una manera de viure sense límits i gaudir del plaer sense pensar. M’agradaria pensar que el missatge d’Horaci pretén que gaudim del nostre present sense pensar en desitjos a llarg termini o perdre’ns en somnis que encara no han arribat, crec que el seu missatge realment ens esperona a gaudir dels motius que ens fan feliços en el present sense implicar viure esbojarradament només per ser servents del plaer.

Si teniu un minut us deixo adjunt un poema que he escrit inspirant-me en el tòpic d’Horaci carpe diem de l’Oda I, 11.

L’instant és el major dels tresors,
sempre canviant, sempre inesperat.

Ens inspira i deixa la seva estela,
si volguessis, podries respirar profundament,
sentir així els bategs del món al compàs dels teus.

Com la llum infinita, és present en tots,
el company del nou nadó i del vell ancià.

Portarà a les teves mans l’essència de l’univers,
en el temps que dura un vers.

Avui pot ser el dia,
en què la llum del migdia,
il·lumini davant teu els teus somnis.

Podria ser avui, sense presses,
quan trobessis un somriure inesperat,
un petit cop de vent, alegre i sorprenent.

Perquè no avui, quan tot es gira en contra,
tu trobis un instant per abraçar la soledat
i adonar-te que tens gent maca al costat.

Pensa que avui és possible
deixar anar una llàgrima,
inundant així el desert de l’oblit.

Podria ser el dia de formar un llaç,
pensar que l’única arma és una abraçada,
que despertis amb el sol que ens coneix a tots.

Ara, descobreix-te,
avui, és la millor oportunitat,
encara hi som a temps,
carpe diem!

Dani Costa
2n de batx. Llatí

33 thoughts on “Carpe diem, quam minimum credula postero

 1. Margalida Capellà Soler

  Carpe diem, Dani! Sense adonar-nos i ja estem a finals de curs de segon de batxillerat. Esforça-t’hi. Has d’arribar-hi tot i les dificultats. Ets realment tot un poeta, l’enhorabona!

 2. Dolors Clota

  Dani,

  M’ha agradat l’essència que traspua el teu poema! Sovint a classe també faig reflexionar als alumnes sobre el sentit del tòpic del Carpe diem i estic plenament d’acord amb les teves reflexions.
  Bon final de curs! Per ardua ad astra!

 3. Ana Rosa

  M’agrada molt com s’ha fet i com s’ha creat el treball, és molt original! 🙂
  Aquesta oda, que avui dia ha donat un tòpic literari és molt coneguda.
  Sobre el poema diré que és una oda filosòfica perquè parla sobre la vida i la manera de vivir-la. L’objectiu d’Horaci era aconsellar a Leucònoe que no s’en refiés dels auguris ni dels oracles ni de tots aquells costums romans.
  Volia dir que s’ha de disfrutar dels plaers de la vida del dia a dia però sense ser esclau d’aquests plaers i ho fa com en un ambient agrari.
  Aquest poema el dividiria en tres parts: la primera seria el primer paràgraf on apareix el nom d’una noia que és real i dòna consell perquè visqui la vida i gaudeixi del dia a dia, la segona part seria el segon paràgraf, on es fan referències mitològiques per indicar que el que hagi de passar passarà quan calgui i que Jupiter dirigeix el destí, i la tercera part seria la rsta on fa una metàfora per indicar el “carpe diem”.

 4. Dani Costa

  Moltes gracies!

  Si el treball que hem realitzat Margalida i jo us ha fet pensar per una estona, ja estic orgullos. El poema despren reflexions i sentiments propis que he aprés amb el pas del temps, compartir-ho amb vosaltres és la millor manera de sentir que arriben a bon port.

 5. Toni Moreno Baza

  Molt maco el poema, Dani! De debó! Trobo que representa molt bé aquest tòpic iniciat per Horaci, que tanta importància ha tingut (i que segurament en seguirà tenint) en la literatura.
  I si és tan utilitzat aquest tòpic és per dues raons; la primera és que és molt breu i, per tant, impacta, i la segona és que fins i tot amb poques paraules aconsegueix expressar una gran realitat, com és el fet d’aprofitar el moment.
  Sempre l’hauriem de tenir present, i començar a fer les coses quan toca i no deixar-les a l’últim moment! I per això mateix, ara que encara ens queda un mes i mig, hem de tenir més present aquest carpe diem per a poder aprovar la selectivitat!

 6. lina

  Ets tot un poeta Dani, m’ha encantat molt el teu poema. Estic totalment d’acord amb tu i amb Horaci, tenim que aprofitar el temps i viure cada minut com si fos l’últim, simplement perquè les coses que vivim mai tornen.
  El tòpic de “Carpe Diem” des de sempre ha sigut molt utilitzat.
  Tant sols em queda dir que tenim en la nostra classe a un molt bon poeta i també a una molt bona correctora de faltes. Felicitats :)!

 7. Ariadna Jiménez

  Ave!

  La veritat és que el tòpic literari “carpe diem” ha tingut i té una gran importància, i sinó observeu, aràcnids, com apareix en diversos articles del nostre bloc.
  A més, aprofito per felicitar al Dani Costa, per el poema que ha fet, m’agrada molt i crec que ha sapigut reflectir el tòpic literari molt bé en els seus versos.
  Aquest és un article molt complet, bon treball! 🙂

  Vale!

 8. Margalida Capellà Soler

  Fa poc la Pepita es va inspirar en aquesta entrada i ens va regalar aquest poema <em>Carpe diem .
  A l’examen de llatí de la selectivitat del juny, ha sortit aquest tòpic horacià en la traducció catalana de la versió alemanya de Johan Christian Günther (1695-1723) de l’himne estudiantil Gaudeamus igitur!
  “El cel pot, abans que no sonin
  les campanades del matí,
  dur-nos a la tomba.
  Mentrestant viviu satisfets […],
  i fins que us venci la cervesa
  beveu com ho feien els avis!”
  Johann Christian GÜNTHER. Cançó d’estudiants. Fragment

 9. Anna Pardo

  Salue

  Després de llegir aquesta entrada, puc dir que és una de les que més m’ha agradat, tant per la temàtica d’aquesta com pel poema que en Daniel ha elaborat i que trobo que és preciós. El carpe diem és un dels tòpics literaris que més hem treballat a totes les literatures i, també, és un dels més coneguts. Sobretot hem quedo amb el significat que li donà Horaci en un primer moment, el de gaudir del present sense pensar en un futur llunyà, i no amb el significat que actualment se li dóna, una vida sense limits on el present és l’únic que té valor. Fent referència a aquesta deformació que ha viscut el carpe diem tinc una pregunta: aquesta deformació ha estat fruit del pas del temps o d’un fet més concret?

 10. Annia

  Ave!
  M’ha agradat molt la refelcció del Dani, quan diu que el significat de “carpe diem” s’ha distorsionat. Jo també estic d’acord en que avui dia quan algú diu “carpe diem”, es refereix a que ha d’aprofitar la vida, però no de la mateixa manera de com volia que la disfrutés Leuconoe, ja que en els nostres dies ens referim a no pensar en el demà i fer tot el que ens vingui de gust, sense pensar tant sols en les conseqüències.
  Jo el curs passat també vaig treballar la seva oda i la veritat és que em va agradar molt.
  Realment aquest gran poeta ens ha deixat un pensament, una filosofia de vida, que hauriem de saber aplicar avui dia, ja que amb els mals de caps, els embolics, les presses i l’estrés no gaudim de la família, els amics… tot el que hauriem de gaudir.

 11. berdun_perez

  En el poema d’Horaci és veu reflexat el carpe diem . Com llatinisme que és, conté un significat literal i un d’extens. En primer moment, el seu significat literal és el següent: la paraula carpe diem està format per el verb carpo en Imperatiu i diem un substantiu, acusatiu, singular, femení de la cinquena declinació. El seu significat extens és ”agafar el moment”.Nosaltres l’hem adaptat amb un significat d’ ”aprofita el moment”. En el poema líríc d’Horaci es pot veure reflexat la simbologia que vol dir aquest tòpic, ja que parla d’aprofitar els fets que estan succeint al present.Cal destacar-ne que conté una metáfora agrícola.

  Els fets rellevants que es veuen al poema són : El període de la vida és relativament curt, ja que en petit intermedi de temps pots pasar de ser nent a vell. No t’has de preocupar del què passarà demà, sinó has de viure el present.

  Tot i això ; la idea fonamental del poema és la de millor aprofitar el que s’està desvenint ara, ja que mai se sap el que et deparará el futur. Per tant, aprofita la riquesa que et dona la vida ara, i no ho esperis.

 12. gimenez_tha

  Enhorabona per l’article!

  M’ha agradat molt la veritat.
  Crec que has fet molt bé en explicar el que significa de veritat el tòpic Carpe diem, perquè hi ha molta gent que es pensa que es tracta de viure la vida, però com bojos i no s’adonen que és el pitjor que poden fer, perquè la vida es pot aprofitar sense fer tonteries.
  Bueno, m’encanta aquest poema i et torno a felicitar per això.

  Vale!!

 13. Teresa Devesa i Monclús

  M’agrada, Jordi, la reflexió lingüística qu has fer sobre el llatinisme, d’aquesta manera demostres que entens tant el seu sentit literal com l’extens.
  Un bon tema per reflexionar, sí senyor, i tots hi podem dir la nostra…

 14. Erik Aparicio

  A mi m’encanta aquest topic i el que representa realment i aquest apunt m’ha encantat. Felicitats.
  vale!!

 15. Laia Muñoz Osorio

  Quint Horaci Flac va néixer el 65 aC a Venusia, prop de Roma i hi va morir el 8 aC. El seu pare era un esclau llibert, però tot i ser pobre va invertir en l’educació del seu fill. Horaci va estudiar oratòria i gramàtica a Roma i llengua grega a l’Acadèmia platònica a Atenes.

  El 44 aC, quan Juli Cèsar va ser assassinat pels altres senadors, Horaci va fer costat al bàndol republicà que era contrari a Octavi August i a Marc Antoni. Els republicans van perdre la guerra i es va formar el segon triumvirat (Octavi August, Marc Antoni, Marc Emili Lèpid).

  Al cap d’un temps Octavi August va permetre una amnistia amb els republicans que havien lluitat contra ell en la tercera guerra civil romana. Horaci va optar per tornar a Roma, on va haver de viure en unes condicions pèssimes com a conseqüència de la seva pobresa.

  Poc després esclata la quarta guerra civil romana i Octavi August guanya i es proclama Imperator Augustus. Llavors Horaci coneix a Virgili i aquest l’introdueix en els cercles literaris, concretament en el de Mecenas, Allà conviu amb altres escriptors com ara Tibul. Horaci prospera econòmicament i es va molt amic del seu tutor Mecenas i fins i tot aquest li regala una finca al camp. Tanmateix Horaci sempre rebutjaria la vida política i preferiria la vida rural, de fet no va acceptar la proposta de treballar com a secretari privat d’August.

  És durant aquests anys quan Horaci publica la major part de les seves obres: Sàtires, Epodes, Carmina, Epístoles, Carmen Saeculare.

  Horaci conrea principalment la lírica i s’inspira directament en poetes grecs com ara Safo, Alceu i Anacreont. Però a més a més al llarg de la seva vida tracta diversos temes: amor, filosofia, sàtires, crítiques, reflexions personals…

  Alguns tòpics literaris freqüents en l’obra d’Horaci són: beatus ille, carpe diem, non omnis moriar, aurea mediocritas

 16. Rocío Molina

  SELECTIVITAT: La figura i l’obra d’Horaci. Mencioneu-ne les dades biogràfiques principals (lloc i any de naixement i de mort, estudis, preferències polítiques, relació amb August, etc.) i digueu a quin cercle literari va pertànyer i qui l’hi va introduir. Anomeneu el títol de les seves obres, el gènere al qual pertanyen i els temes que hi tracta. Per acabar, expliqueu dos dels tòpics literaris que apareixen sovint en la poesia horaciana.

  Quint Horaci va nèixer al sud d’Itàlia l’any 65 aC, membre d’una família humil. El seu pare era llibert i va oferir al seu fill educació primer a Roma i més tard a Atenes.
  Va ser fidel a la República i va lluitar contra August, qui finalment va guanyar i va deixar tornar a Horaci a Roma, tot i que les seves terres varen ser expropiades.
  Va treballar com a funcionari fins que va conèixer Mecènas, de qui es va fer molt amic i li va donar suport econòmic per a que es dediqués únicament a la poesia.
  Horaci va dividir les seves composicions en quatre reculls:
  – Sàtires: 18 poemes on Horaci critica a la societat d’una manera irònica i una burla amable.
  – Epodes: 17 poemes que es donen en la transició de poesia satírica i lírica on apareix el famós tòpic horacià beatus ille.
  – Odes: 103 poemes dividits en tres gran estils: odes a l’amor, odes filosòfiques, on apareixen els tòpics literaris carpe diem i aurea mediocratas, i odes romanes.
  – Epístoles: 23 poemes en forma de carta adreçades als seus amics.

  També si li atribueix un encàrrec d’August anomenat Carmen Circense, que va ser un cant molt important per a Roma en l’època d’August.

  A Horaci el podem considerar un poeta fred perquè evita expressar els sentiments i la passió d’altres poetes romans i l’amaga darrera la seva característica ironia.

 17. Margalida Capellà Soler

  Força bé, Rocío. Vols dir que l’obra no és Carmen Saeculare? Crec que hauries d’explicar i ampliar els tòpics literaris horacians.
  Recorda que el títol de les obres literàries l’has de posar en cursiva i si escrius a mà entre cometes o subratllat.

 18. Rocío Molina

  Efectivament Lida, l’obra manada a Horaci és Carmen Saeculare, i l’objectiu que tenia August és que fos un himnre per ser cantat de manera pública.

  Els tòpics que he esmentat en el comentari anterior tracten del següent: beatus ille simbolitza la vida en el camp i significa “feliç aquell…”; carpe diem significa “gaudeix del moment” i aurea mediocratas simbolitza la modèstia, el quedar-se amb el que es té prou i no abusar.

 19. Pingback: Comencem, doncs! | El Fil de les Clàssiques

 20. noradomingo

  Salve!
  Carpe diem és una expressió provinent del llatí que significa “aprofita el dia”, és un tema recurrent en la literatura occidental com a exhortació a no deixar passar el temps que se’ns ha brindat o a gaudir dels plaers de la vida i deixar de costat el futur, que és incert. Així mateix, es pot traduir com “Aprofita el moment”, “Viu el moment”, és a dir, “Aprofita l’oportunitat i no esperis a demà, perquè pot passar que demà l’oportunitat ja no existeixi”. Va ser el poeta llatí Horaci qui va utilitzar per primera vegada aquesta expressió a l’Oda 1,11: “Carpe diem quam minimum credula postero” (“aprofita el dia, no confiïs en el demà”).

 21. Naim

  Carpe diem és una expressió del llatina que significa “aprofita el dia”, és un tema recurrent en la literatura
  occidental com a referència a no deixar passar el temps que se’ns ha donat o a gaudir dels plaers de la vida i deixar de costat el futur, que és incert. Aqueta expressió també es pot traduir com “Aprofita el moment”, “Viu el moment”, és a dir, “Aprofita l’oportunitat i no esperis a demà, perquè pot passar que demà l’oportunitat ja no existeixi”.
  Va ser Horaci qui va utilitzar per primera vegada aquesta expressió a l’Oda 1,11: “Carpe diem quam minimum credula postero” (“aprofita el dia, no confiïs en el demà”).

 22. Marta Verde

  Salve!!!
  Carpe Diem viene del Latín y significa “Aprofita el dia” , és a dir que no deixis escapar el present, que aprofitis el temps, d’aprendre, de disfrutar, d’estimar, de crèixer com a persona…
  Carpe també vol dir “collir”, és a dir, ” Lo que siembres cosecharás”, el que has llaurat, cuidat, creixerà i veuràs els bons resultats.
  És un tòpic literari, un tema recurrent en la literatura universal per dir que no s’ha de deixar passar el temps, que el temps és or! Hem de gaudir dels plaers de la vida, deixant de banda el futur que encara no ha arribat i és incert. Aquest tòpic és molt recurrent sobretot al Barroc i al Romanticisme.

 23. Pingback: Oda a Taliarc | Tòpics horacians arreu

 24. Pingback: Garcilaso de la Vega, Sonet XXIII | Tòpics horacians arreu

 25. Pingback: Luis de Góngora, Mientras por competir con tu cabello | Tòpics horacians arreu

 26. Pingback: Luis de Góngora, Que se nos va la pascua, mozas, | Tòpics horacians arreu

 27. Pingback: Francisco de Quevedo, Con ejemplos muestra a Flora la brevedad de la hermosura, para no Malograrla | Tòpics horacians arreu

 28. Andrea Balart

  Salve!

  Aquest poema “Carpe diem quam minimum credula postero” és la oda 1,11 d’Horaci. Trobem el tòpic de “Carpe diem” que vol dir literalment aprofita el dia, és a dir, aprofita el dia abans que vingui l’endemà-

  Aquest tòpic s’ha entés moltes vegades malament i no com volia dir Horaci. La gent l’ha entés amb una concepció hedonista, de viure la vida esbojarradament. En el poema Horaci es refeiereix a que s’ha d’aprofitar les oportunitats abans que sigui massa tard, peruquè el temps passa. Trobem també el tòpic tempus fugit i podem veure la concepció filosòfica d’Heràclit sobre el canvi ( “L’instant és el major dels tresors, sempre canviant, sempre inesperat.”)

  En quant a la pervivència està ple de referents, per exemple trobem que una sabateria de Premià és diu “Scarpe diem” (ja que scarpe vol dir sabata>). També trobem el tòpic horacià en la pel·lícula “El club de los poetas muertos” on el professor ensenya als seus alumnes que és el veritable “Carpe diem” o la pel·lícula “El lado bueno de las cosas”. A més, trobem el tòpic en múltiples poemes com el ” Sonet XXIII” de Garcilaso de la Vega o el poema “Amorosa” de Miguel Hernández. En la música, “Hoy puede ser un gran día” de Joan Manel Serrat.

  En conclusió, aquest és un dels tòpics més importants d’Horaci però l’hem de saber interpretar tal i com ell el posa en el seu poema.

  Vale!

 29. irina

  Salve!!!
  Aquesta oda 1,11 d’Horaci anomenada “carpe diem quam minimum credula postero”, es troba el tòpic del carpe diem, que vol dir aporfita l’instant, el moment, i no el deixis escapar, doncs el futur és incert i mai se sap el que pot passar.

  Va dirigida a Leucònoe, a qui li transmet un missatge contundent: aprofita el moment. “No seas loca, filtra tus vinos y adapta al breve espacio de tu vida una esperanza larga. /Mientras hablamos, huye el tiempo envidioso. Vive el día de hoy. Captúralo. No fíes del incierto mañana.”. Per tant li diu que no es fii del demà i aprofiti el temps, doncs mentre parlen el temps va passant.

  Aquest tòpic té molta pervivència, sobretot en Epicur, que deia que calia aprofitar el màxim plaer (és a dir el que no ens causa dolor). Per altre banda, tenim l’oda a Taliarc del mateix Horaci, on li diu a un jove (Taliarc) que aprofiti el temps ara que és jove per estimar, per tenir relacions, per beure..

  Trobem pervivència d’aquest poema en el sonet XXIII de Garcilaso de la Vega o el poema “Mientras por competir con tu cabello” de Gòngora. En els dos es diu d’aprofitar el temps i de no deixar-lo escapar.

  En el cinema tenim la pel·lícula del “Curioso caso de Benjamin Button”,”El lado bueno de las cosas” o “El club dels poetes morts”.

  Fins i tot en la música trobem la canço amb el mateix nom del grup Falsalarma.

  En conclusió és un tòpic molt utilitzat avui en dia sobretot entre els joves doncs cal aprofitar el temps abans no ens fem vells!

 30. Pingback: Carpe Diem | Tòpics horacians arreu

 31. Pingback: Visions innovadores del Carpe diem per Víctor Botas | Tòpics horacians arreu

 32. Pingback: Carpe Diem i a ballar! | Tocats per Hermes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *