“Visne nostram scholam Baetulone visitare?”

Tal com anunciàvem fa uns dies, ja s’ha posat en marxa el procés per a la nostra participació en la Magna celebratio de Badalona, que tindrà lloc els dies 30 d’abril i 1 de maig.

En primer lloc he de dir que els responsables del projecte estem meravellats de l’èxit de la convocatòria, en forma de 42 comentaris, la majoria d’ells oferiments de col·laboració. Tot un luxe! Però, a part de la quantitat, crec que val la pena destacar la diversificació en la procedència de l’alumnat: l’institut Cristòfol Ferrer de Premià de Mar, com a bon company de bloc, reitera la seva participació, amb dues alumnes més que l’any passat, i l’Escola Vedruna de Gràcia, des del seu bloc El Vaixell d’Odisseu, estrena participació amb un allau d’oferiments. La implicació del professorat dels tres centres de ben segur que hi té molt a veure, tot aportant cadascun el nostre gra de sorra a l’engrantge general.

Imatge de la façana del Museu de Badalona procedent de la seva pàgina web oficial

Fa dos dijous va tenir lloc la primera reunió al Museu de Badalona i va ser en aquest vestíbul que veieu més avall on vam conèixer alguns dels nostres companys d’aventura, entre ells una bona representació dels tripulants d’El Vaixell.

Un cop a la sala de reunions, vam començar a dibuixar el nostre programa d’ampliació de l’espai dels Ludi Romani amb una schola adjacent, consistent en tres espais diferenciats en funció dels tres estadis del sistema educatiu romà. Les dues primeres zones, la del ludus litterarius i la del ludus grammaticus, estaran permanetment actives i la de l’educació superior, el ludus rethoricus, tindrà activitat a hores determinades, després d’una introducció dramatitzada. Ara per ara tenim els textos gairebé enllestits i, el que és més important i gratificant, alumnes valents disposats a anar una mica més enllà i posar-se realment en la pell dels discipuli Romani per donar veu a la representació d’un exercici de controversia, intercanvi d’arguments en pro i en contra d’un tema, o suasoria, discurs adreçat a convèncer el públic sobre una qüestió.

[Font: Viam stratam, bloc de l’institut MGB d’A Estrada]

Els alumnes de Grec seran indispensables en l’espai del grammaticus, on el públic entrarà en contacte amb aquesta llengua, que adquiria el nivell de llengua educativa principal a partir de l’educació secundària. Al ludus litterarius el visitant també podrà aprendre de lletra, en aquest cas la llatina. I evidentment, els jocs infantils continuaran sent l’objectiu de molts nens que sé per exeperiència que seran molt ben atesos per tots vosaltres.

Relleu romà del 150 aC on veiem nens i nenes jugant. Museu del Louvre

Pregunteu als vostre professor/a el torn i la tasca que us ha estat assignada i demaneu-los la documentació necessària en cada cas: el discurs de presentació, el text de la controversia o la suasoria o el dossier de jocs, que mentre el museu no concreti més, podeu consultar en aquest enllaç. En la propera reunió general al Museu, la setmana entrant, i les reunions internes que mantingeu amb el vostre professor/a, consulteu tots els dubtes que se us hagin presentat.

Com deia al principi, ara ens hem posat en marxa i, sigui com sigui el final de la travessa, el camí segur que haurà valgut la pena… No oblidem que tots som deixebles i el nostre objectiu és aprendre una mica més sobre els nostres avantpassats romans, tal com diu el final del parlament introductori del nostre taller:

Passeu, passeu… I abans de jutjar massa severament les nostres errades i mancances, penseu que nosaltres mateixos som alumnes i probablement encara no en sabem prou…

TERESA

22 thoughts on ““Visne nostram scholam Baetulone visitare?”

  1. Margalida Capellà Soler

    Et homines, dum docent, discunt!
    Ja en tinc ganes, Teresa!

  2. Jordi Rincón

    Els tripulants ja estan en marxa! Dijous vinent espero que alguns ens representin a la segona reunió al Museu de Baetulo. Jo sóc a Madrid amb els de 4t. Ja queda menys… quina il·lusió!

  3. Margalida Capellà Soler

    Jo també espero que els meus alumnes hi facin acte de presència! Bon viatge, Jordi!

  4. Cristina Fdez

    Vaja…M’hagués agradat tant poder participar aquest any però justament aquell cap de setmana tinc una pràctica obligatòria de prehistoria a un jaciment, el dissabte. De totes maneres, us desitjo que vagi molt bé, que segur que aquest any tindrà molt més éxit 🙂

    Salut!

  5. Teresa Devesa i Monclús Post author

    Cristina, quina il·lusió retrobar-te per aquí. Hauria estat bé que haguessis tornat a col·laborar amb nosaltres, ja que l’any passat les de segon de batxillerat vau fer-ho molt i molt bé. Tot i que la vida universitària ja sabem que no us deixa tot el temps que voldríeu, si entre cop i cop de pala pots venir, ni que sigui a saludar, em faria molta il·lusió! Suposo que ja ens informaràs del desenvolupament d’aquesta pràctica de prehistòria a través de teu bloc Domus sapientiae.

  6. nuria

    Quines ganes de que arribi ja el dia! M’hagués encantat poder anar a la reunió però resulta que em coincideix el dia i la hora amb l’entrenament que porto dels nens de l’escoleta de bàsquet, aixi que em sap molt de greu, a la reunió no hi podré assistir. Encara que aquest dijous no pugui anar a la reunió vull que seguiu comptant amb mi =), suposo que si hi va alguna companya de primer de batxillerat em podrà explicar que s’hi ha parlat i fer acte de presencia en nom de l’institut ja que crec que la Margalida tampoc hi pot anar.
    Estaré encantada de col·laborar i fer totes les tasques que em maneu, espero estar recuperada per no tenir cap impediment a l’hora de la veritat!

  7. Sílvia Espinach García

    Salve!
    Teresa, m’ha dit la Lida que t’informi que aquest dijous assistiré a la reunió de dos de sis, encantada de fer el que m’heu proposat i a punt per la Magna Calebratio.

  8. Teresa Devesa i Monclús Post author

    T’hi esperem, Sílvia, estaré encantada de tornar-te a veure! Espero que ja hagis començat a treballar la introducció i aprofitis per preguntar-me tots els dubtes que tinguis.

  9. Sílvia Espinach García

    Teresa,
    Em vaig fer un embolic amb els busos i em vaig perdre, per tant, no vaig poder anar a la reunió. Sigui com sigui, continueu comptant amb mi per fer de discipula maior. Ja he començat a estudiar i la Margalida m’ajudarà a practicar tant bon punt tornem a fer classe. No et preocupis que allà hi seré al peu del canó!

  10. Teresa Devesa i Monclús Post author

    Em sap greu, Sílvia, que no poguessis arribar! Però no pateixis, que t’esperem com a presentadora de les dues sessions de diumenge, la primera a les 11:00 i la segona a les 12:30. Hem quedat a davant del Museu de Badalona a les 9:00.

  11. Margalida Capellà Soler

    Teresa, la Sílvia continua amb la seva acampada que ha hagut d’interrompre per això.

  12. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Baetulonis schola: darrers preparatius

  13. nuria

    Salve Teresa!!
    Sento no haver-me pogut posar en contacte amb tu abans però et confirmo del tot la meva assistencia aquest diumenge a la Magna Celebratio. M’ha comentat la Lida que estaré a la banda dels jocs i segurament conjuntament amb les meves companyes de 1er.
    El que encara no sé es com hi arribaré, si el tren no queda gaire lluny del Museu putser hi puc anar així, sinó t’agrairia que em recomanesis algun autobus que em deixi més a la vora =) ja que encara m’estic recuperant del esquinç.
    Fins aviat!

  14. Teresa Devesa i Monclús Post author

    Núria, crec que per no recaure de la lesió és millor que vinguis amb mi com l’any passat i així ens assegurem que durant la Magna estiguis fresca com una rosa. Ja saps que amb els nens esteu tota l’estona de peu i jugant amb ells. Això sí, prohibit pujar a les xanques! Tot i que em sembla recordar que l’especialista en això era la Bet.
    Com que hem de ser al Museu a les nou, ens escrivim per mail i quedem a prop de casa teva com l’any passat. Fins aviat.

  15. nuria

    Realment seria un gran favor =), si et va bé, podem quedar a la plaça de l’Ajuntament, només cal que diguis una hora i ja esta!

  16. Margalida Capellà Soler

    Núria, la Teresa et recollirà demà a les 8:30 al lloc on vàreu quedar l’any passat per la Magna. T’he enviat un correu al gmail. Pensava que estaves agregada al Facebook, però no t’he trobat.

  17. Ariadna Jiménez

    Ave!

    Segur que la “Magna Celebratio” va anar molt bé. Se que va participar molta gent de classe i tots ells van aplicar els coneixement que la professora de clàssiques, Teresa Devesa, ens ensenya.
    Com és pot llegir a l’article, vosaltres veu tracta el tema de l’educació romana.
    En resum, la primera etapa de l’educació, el “ludus litterarius” ( dels 11 als 12 anys, eren escoles de poc prestigi amb professors mal considerats i mal pagats), la segona etapa “ l’escola de gramàtica” ( dels 12 fins al 16, estava pensat com a preparació per al nivell superior, el professor s’anomenava “grammaticus”) i per últim la tercera etapa “ l’escola de retòrica” (entre els 16 i 18 anys, s’estudiava l’art de parlar en públic, és a dir, l’oratòria).

    Vale!

  18. Ilya Natarov

    Salve!

    La magna celebratio de l’any passat va ser genial! No vaig poder assistir-hi per ajudar als meus companys però si vaig tenir una estona lliure per donar-li un cop d’ull.
    Aquest any tampoc crec que pugui anar-hi per colaborar a la magna,per motius laborals. Però espero que tingui algúna estona com l’any passat per donar una volta i veureus a tots.

    Ara els alumnes de segon de Batxillerat estem fent el tema de l’educació i a la magna ens servirar molt veure com estan distribuides les classes, per les diferents etapes: ludus litterarius i la del ludus grammaticusludus rethoricus.

  19. Jordi Berdún

    Salvete omnes

    La veritat que tinc moltes ganes de participar-hi! L’any passat ja em vaig quedar amb les ganes, però aquest res em detindrà a anar.

    Com el tema d’educació l’estem estudiant ara mateix a classe i ens has dit Teresa que fem un breu repàs, em disposaré a explicar les diferentes etapes de la schola . La primera etapa del sistema escola era el ludus literarius. Aquesta primera etapa comprenia les edats fins els 11 o 12 anys. El qui donava la classe era el ludus magister . Aquest ensenyava legere ,escribire,numerare. S’ubicaven en el anomenat paradeta del mestre.

    La segona etapa era el ludus grammaticus . Aquest és el nivell per iniciar-se en el món dels negocis o de profesions liberats. Aquest s’establia fins els 16 anys. El professor era l’anomenat grammaticus. La classe es feia en Grec. I finalment , el ludus rhetoricus . S’establia fins els 20 anys. Els exercicis que feien era de controvèrsia les controversiae . Aquests eren discursos monogràfics per convèncer el públic d’alguna cosa. La ubicació era en un lloc cèntric, en aquest cas el fòrum en les ciutats importants. Quan s’acavava aquesta etapa, es pudia fer una espècia de viatge d’erasmus per fer un aprofundiment dels estudis a Grècia.

    Espero que la explicació sigui convincent i entenedora.

    vale

  20. Teresa Devesa i Monclús Post author

    Quina llàstima, Ilya, que finalment no hi puguis participar, però sí que esperem que ens vinguis a visitar, ni que sigui un moment.
    Jordi, repassa’t bé els tipus d’exercicis que es realitzaven al “Rhetoricus”. No ho has definit del tot bé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *