“Magna celebratio A.D MMXI”: Fem un pas més?

Recordeu la Magna celebratio de l’any passat? Vam començar fent la proposta, que molts de vosaltres vau acollir amb molt d’entusiame. Un cop confeccionada la llista de participants, més nombrosa del que esperàvem les professores, vam posar mans a l’obra i vam reunir-nos a hores intempestives a les entrayes del Museu de Badalona per arribar al dia fixat en les millors condicions. I finalment, després de dos dies intensos, el bloc es va anar omplint de reportatges sobre la nostra experiència: l’Andrea Sala es va afanyar a mostrar-nos les fotos amb un formós legionari, jo mateixa vaig aprofitar les imatges de l’experiència per proposar-vos un qüestionari en llatí (sempre fent-vos treballar!) i la Margalida va publicar enregistraments sobre el nostre taller de Ludi Romani, la demostració de pintura mural i el taller de titelles. Fins i tot, al cap d’uns mesos, em vaig permetre analitzar tota l’experiència en conjunt i compartir-la amb d’altres professionals del món clàssic al Fòrum Auriga que va tenir lloc al Museu de Badalona.

Foto de família amb alguns dels participants. No hi som pas tots!
[Foto: Josep Lario]

Potser alguns dels que ara visiteu aquest post us heu incorporat aquest curs a l’entorn d’Aracne, ja sigui perquè curseu 4t o perquè sou d’altres instituts que comenceu a seguir-nos o a fer col·laboracions al nostre bloc. Doncs bé, us recomano que feu repàs als enllaços abans presentats perquè aquest curs hi tornem amb una nova proposta. Les Jornades de reconstrucció històrica MAGNA CELEBRATIO se celebraran a Badalona en la seva setena edició els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig. Els clàssics i clàssiques de l’Institut Isaac Albéniz, en el marc del projecte col·laboratiu en xarxa Aracne fila i fila, volem convidar-vos a tots a participar activament en aquesta festa en què estudiosos, estudiants i aficionats recreen un bocí de Baetulo romana al bell mig de la Badalona actual.

L’any passat, 16 estudiants de clàssiques de l’Albéniz  i dues del Cristòfol Ferrer van gestionar el taller de Ludi Romani, on els nens i nenes aprenien a jugar com els antics romans romans amb reproduccions de peces del Museu de Tarragona.

Dues alumnes de 1r de batxillerat juguen a l’scarpeda davant de la mirada d’una de 2n de batxillerat que sostè una pila. Des de l’esquerre s’ho miren dues alumnes de Premià de Mar. [Foto: Josep Lario]

La veritat és que el professorat responsable, la Núria Valls, el JAM, la Margalida i jo mateixa no vam tenir massa cosa a dir, perquè l’empenta, la il·lusió i l’interés de tots els participants van fer que l’activitat rutllés sola i, gràcies a la possibilitat de fer rotacions, tots poguéssim gaudir del festival i descansar de tant en tant. És per això que he gosat proposar als organitzadors una ampliació de la nostra participació: al costat del recinte on continuarem fent el taller de jocs, tindrem un espai per fer demostracions de com era el sistema educatiu romà. El taller constaria de tres parts, corresponents a les etapes d’aquest sistema, molt semblants, d’altra banda, al nostre: ludus litterarius, ludus grammaticus i ludus rhetoricus. L’escola i el pati d’esbarjo, ¿què més pot desitjar el visitant?

Escena escolar, relleu d’un sepulcre del segle IV, Rheinische Landesmuseum, Trèveris (Alemanya) [Font: Labyrinthus]

Ben aviat ja concretarem i acabarem de donar forma al projecte, però primer de tot vull llençar una crida una crida a la participació als aràcnids i aràcnides d’arreu, i amb això incloc els hilariencs de la Dolors, els ampostins del Francesc (tot i que sóc conscient que és molt lluny), els tripulants del Vaixell d’Odisseu, o d’altres que demano que em perdonin si me’ls deixo. Als de Premià ja no us esmento perquè estic convençuda que enguany en sereu molts més.

En fi, necessitem l’experiència dels que hi vau participar l’any passat, l’empenta dels més joves, suport logístic dels més tímids i poc propensos a vestir-se d’un altra època, fotògrafs, càmeres de vídeo, reporters… També ens faria il·lusió tornar a comptar amb  aquells i aquelles que ara ja sou exalumnes, sigui per trasllat o per trobar-vos immersos en la vida universitària.

Deixeu, doncs, els vostres comentaris per saber si us animeu i parleu amb la Margalida o els vostres professors per concretar la vostra possibilitat horària entre dissabte i diumenge, matí o tarda. Encara que sigui mig dia, sereu benvinguts.

Recollides totes les propostes, podrem començar amb l’organització i us diré la data de la primera reunió al Museu amb els responsables del festival.

TERESA

46 thoughts on ““Magna celebratio A.D MMXI”: Fem un pas més?

 1. Júlia Vallespir

  Hola! Sóc una tripulant del vaixell d’Odisseu i m’agradaria molt poder participar en la Magna Celebratio! M’aniria bé participar dissabte tan pel matí com per la tarda!

  Ens veiem!

 2. Paula Daniel

  Hola! Sóc la Paula, una tripulant del vaixell d’Odisseu. I em faria molta il.lusió poder participar a la “Magna celebratio A.D MMXI”. Podria anar el dissabte pel matí.

  Ja ens anireu informant!

  Fins aviat!

 3. Carla A.

  Encara que ho hagi dit a classe, que consti per escrit que jo vull participar. He escollit diumenge al matí, però si és necessari un canvi no pasa res! Estaria bé ensenyar grec i llatí als visitants… ja veig el cartell: “analisi sintàctic amb oracions de relatiu, vine i disfruta!”

 4. Sanja Rahim

  Hola! 🙂
  Sóc la Sanja, tripulant del Vaixell d’Odisseu i alumne de l’escola Vedruna-Gràcia. M’agradaria tenir el plaer de participar amb tots vosaltres a la Magna Celebratio. Estic disponible per col·laborar el dissabte pel matí.

  Valete!

 5. Ana Rosa

  Ave!
  Doncs jo l’any passat no hi vaig poder anar però em van dir que va estar molt bé i va ser molt interessant a veure aquest any.
  És una molt bona oportunitat per fer saber als nens petits com era la vida y que feien els nens com ells en aquella època, encara que hi ha gent gran que segur que també queda sorpresa del que poden arribar a saber.

 6. Meritxell Masana

  Hola!

  Em dic Meritxell i sóc una tripulant del vaixell d’odisseu, i m’agradaria partissipar a “Magna celebratio A.D MMXI”
  A mi m’aniria be dissabte al matí i diumenge pel mati també, però aquest últim no estic gaire segura, tornaré a publicar per confirmar diumenge, però disabte segurissim

  Fins aviat!

 7. Margalida Capellà Soler

  Teresa, tenim els alemanys a Premià, a més de la moguda de fusió.
  L’únic que sé és el que m’han deixat aquí en comentari. Crec que hauràs de posar numerus clausus. Ja em comentaràs el dia de la reunió i faré el possible per venir. Bon cap de setmana!

 8. Maria Canales

  Hola a tothom!
  Sóc la Maria, una tripulant del Vaixell d’Odisseu i com alguns dels meus companys a mi també m’encantaria participar a la Magna Celebratio, doncs crec que serà una experiència magnífica. Jo estic disponible el dissabte 30, espero servir d’ajut!
  Suposo que ja ens informareu de les reunions per organitzar-ho tot.
  Fins aviat!

 9. Anna Ruiz de la Fuente

  Hola!
  Sóc una tripulant del vaixell d’Odisseu i em fa molta il·lusió participar en les activitats de la Magna Celebratio.
  Estic disponible dissabte 30 al matí segur i a la tarda ho hauria de confirmar.
  Fins aviat! 🙂

 10. Clara Olóndriz

  Hola a tots i a totes! Sóc una tripulant del Vaixell d’Odisseu i m’encantaria participar en la Magna Celebratio, i estaria disponible dissabte pel matí i potser tarda!

  Valete!

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Sou genials, nois i noies! Quan torni a sentir que el jovent d’avui dia no té interessos culturals, els parlaré de la vostra predisposició i el vostre interès. I estic segura que la Núria, el Ramon, la Margalida i el Jordi deuen compartir la meva satisfacció.
  Recullo totes les vostres propostes horàries, tant les del bloc com les dels alumnes de l’Albéniz que m’ho heu comunicat personalment a mi o al vostre professor. Ara em toca la feina de distribuir-vos per torns i, a través dels vostres professors, mantenir-vos informats de tot el procés. Ells s’encarregaran d’explicar-vos tot el procés, però esteu a l’aguait del bloc, que aniran apareixent articles sobre les novetats.
  Un record també per als aràcnids i aràcnides de Sant Hilari. Potser alguns ens vindran a visitar -tenen un camí més llarg- amb la seva professora, la Dolors, o amb la família, per què no?.

 12. Margalida Capellà Soler

  Teresa, ja ens informaràs, doncs! A les V Jornades de didàctica de les Llengües Clàssiques vaig convèncer sobretot la Dolors, en Jordi ja ho tenia bastant clar. Els alumnes sempre responen.

 13. eulàlia costa

  HOLA! jo sóc l’Eulàlia una tripulant més del vaixell i estic interessada en ajudar el diumenge al matí, la veritat és que en tinc moltes ganes! Espero que ens veiem aviat!

 14. Esther Soria

  Hola!

  Em dic Esther i sóc una tripulant del Vaixell d’Odisseu i m’encantaria poder participar amb vosaltres a la Magna Celebratio, penso que és una oportunitat que s’ha d’aprofitar!

  Estic disponible el dissabte, preferiblement pel matí.
  Fins aviat!

 15. Eulàlia Bou

  Hola, sóc l’Eulàlia, una tripulant del vaixell d’Odisseu, m’agradaria participar a la Magna Celebratio, m’aniria bé diumenge pel matí.
  Fins aviat!

 16. Aina Vallés Julià

  Hola, sóc l’Aina, una tripulant del vaixell d’Osisseu i m’encantaria participar a la Magna Celebratio, m’aniria bé el diumenge al matí.
  Fins aviat!

 17. Margalida Capellà Soler

  No desespereu, aràcnids i tripulants. Aviat tindreu notícies. Aquesta tarda hi ha reunió. Així m’agrada interessats pel món romà i les reconstruccions històriques!

 18. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Ja hem fet la primera reunió conjunta al Museu de Badalona. A partir d’ara comença la tasca de preparació i distribució dels participants. Ben aviat publicarem un article amb el resum de la reunió. Esteu a l’aguait i recordeu que dintre de dues setmanes tindrà lloc la segona trobada.

 19. andrea martinez serrano

  AVE!
  Estic desitjant que arribi el moment en que Badalona es converteixi en la Baetulo romana que tant em fascina. Per això espero que la propera reunió no hem coinsideixi amb cap examen, vull estar preparada per aquest any que amb l’ampliament de l’educcació ens soposara més feina i preparació.
  Fins aviat!:D

 20. Fàtima El Azouan

  Ho sento molt Teresa per no haver assistir ahir a la reunió, em va sortir un imprevist.
  Però et dono la meva paraula de que el diumenge 1 estaré allà a Badalona.

 21. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Baetulonis schola: darrers preparatius

 22. Pingback: Magna Celebratio MMXIV, t’hi apuntes? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *