Les Lisístrates modernes

El passat dilluns 7 de febrer va sortir a la televisió la notícia que una senadora de Bèlgica havia proposat una vaga de sexe per acabar amb la falta de govern del país.

vid. notícia al Youtube en la llengua dels signes.

Casualment, el dimecres 9 de febrer, quan vam anar a Girona a la conferència organitzada per la Secció Catalana de la SEEC, la doctora Esperança Borrell, durant l’acte va fer esment d’aquest fet, que lligava amb el tema de la conferència de Grec de la doctora Pilar Gómez, sobre el tema Literatura i Poder a l’antiga Grècia. Arran d’això, i després d’haver llegit el trimestre passat la Lisístrata d’Aristòfanes (a El Fil de les clàssiques podeu trobar la versió sonora de la lectura de la versió de Carandell que van llegir dia 3 de març del 2003 actors catalans coneguts en un acte pacifista d’actors d’arreu del món per la pau en contra de la guerra d’Iraq: 1a part i 2a part), he buscat altres Lísistrates del s. XXI.

Les dones de Pereira

A la ciutat de Pereira (Colòmbia), una de les localitats més violentes del país, hi ha contínues baralles entre bandes. Les dones dels membres d’aquestes bandes van utilitzar l’abstiència sexual com a mètode per acabar amb la violència i l’elevat nombre de morts.

Les dones de Kirca

Les dones del poble de Turquia, Kirca, van decidir iniciar una vaga de sexe per demanar aigua corrent al seu poble. Per aconseguir aigua potable, havien de recórrer 13 quilòmetres.

Les dones de Kènia

Un grup de dones de Kènia van convocar una vaga de sexe durant set dies. El que volien era aconseguir que s’acabessin les baralles entre el president Mwai Kibaki i el primer ministre Raila Odinga. vid. El Fil de les Clàssiques.

La Senadora belga Marleen Temmerman

Bèlgica va celebrar eleccions el passat 13 de juny de 2010. No obstant això, el país continua sense ningú al capdavant de l’executiu. La senadora belga Marleen Temmerman ha proposat a les dones dels homes que es debaten pel poder iniciïn una vaga de sexe.

Cristina Badalona
Sant Hilari Sacalm

36 thoughts on “Les Lisístrates modernes

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Cristina!,- i Dolors!-, quina alegria he tingut en trobar aquest matí aquesta altra fantàstica col·laboració des de Sant Hilari Sacalm i d’un tema de pervivència clàssica tan actual i, a més relacionat, amb la conferència “Literatura i poder a Grècia” que nosaltes vàrem sentir a Barcelona i que l’alumna Rebeca Sánchez ha sintetitzat a la seva manera aquí. Moltíssimes gràcies per la vostra aportació a la teranyina clàssica i ja esperem amb il·lusió la propera. Dolors t’espero veure’t aviat a les Jornades de Clàssiques amb temps suficient per parlar. Una aferrada pes coll a ses dues, Cristina i Dolors! Molt bon cap de setmana!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Acabo d’obrir un Google Maps perquè hi aneu localitzant aquestes Lisístrates, des de la d’Aristòfanes fins a les belgues, i les que en un futur sorgeixin!

 3. Dolors Clota

  Ha estat tot un plaer seguir col.laborant en aquesta magnífica teranyina… Quina cara posaria Aristòfanes si pogués fer un viatge en el temps i veure com vint-i-cinc segles després la seva Lisístrata continua vigent… Trobarem la manera de solucionar els problemes de forma més dialogada?
  Hem avançat molt des d’un punt de vista tecnològic, però… des d’un punt humanístic encara ens queda molt camí per recórrer…

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Moltes gràcies Cristina. Cada vegada que has publicat o has comentat m’he fixat en el teu cognom, que coincideix amb el de la nostra ciutat, ja que el nostre institut, l’Isaac Albéniz, és de Badalona.
  A part d’aquesta curiositat, he de dir que el teu article és molt interessat i actual. No hem canviat pas tant d’aquelles gregues que protestaven durant les Guerres del Peloponnès, oi?
  Com que el vídeo està en francès, demanem ajuda als que heu estudiat o esteu estudiant aquesta llengua per tal que ens feu cinc cèntims del que diu aquest senyor belga tan simpàtic, amb la Grande Place de fons.
  Tot i això, els que ja heu llegit la comèdia comenteu per què aquestes dones poden considerar-se Lisístrates modernes.

 5. Ariadna Jiménez

  Realment és un article molt interessant, ja que puc relacionar el que es parla, amb el llibre que vaig llegir l’any passat, l’anomenat Lisístrata.
  Primer començaré explicant el que se sobre aquest llibre, i després, intentaré explicar perquè, aquestes dones, es podrien considerar Lisístrates modernes.
  Lisístrata, en grec Λυσιστράτη, és una comèdia escrita pel principal representant de la Comèdia Antiga, Aristòfanes, en grec Ἀριστοφάνης, que va ser un còmic i dramaturg grec, que data del 448 aC – 380 aC.
  El primer cop que va ser representada va ser a Atenes el 411 aC, i tracta de l’extraordinària missió d’una dona per acabar la Guerra del Peloponnès (un conflicte bèl·lic que va afectar Grècia del 431 aC al 404 aC i va enfrontar Atenes i els seus aliats, de tendència democràtica, i Esparta i els seus, de tendència oligàrquica.).
  Fent més referència al contingut de l ‘obra, espot dir que Lisístrata va tenir una idea per acabar amb la guerra, va convèncer a les altres dones gregues per iniciar una vaga de sexe, així doncs podrien forçar als homes a negociar la pau, una estratègia que va donar lloc a una batalla entre sexes.
  Ara sí, després de fer aquest breu resum sobre l’argument de l’obra i la manera d’actuar de Lisístrata, una dona extraordinària amb un gran sentit de la responsabilitat individual, puc dir que es podria relacionar amb aquesta dona, la senadora de Bèlgica.
  L’obra és notable per la seva exposició de les relacions sexuals en una societat masclista, fet que en cara pasa a la actualitat.

 6. andrea martinez serrano

  Bon dia de Sant Valentí grecs i gregues! Tant si esteu enamorats com sino d’algu o d’alguna cosa disfruteu avui dels qui més estimeu i demostreu-li com millor pogueu.

  Quin article més adient per 14 de febrer, no us sembla. Jo haig d’ANIMAR a totes les dones que han decidit fer una vaga de sexe, és bastan evident que en algunes fets nosaltres i només nosaltres, les dones, tenim el PODER ABSOLUT. Serà per que és el punt feble dels homes, pot ser per què no som tan carnals, pot ser per que som més intel·ligents…sigui com sigui és una passada que encara després de tant anys, la simplicitat masculina sigui tan evident i que l’intel·lece femení sigui tan encargolat.

 7. Carla A.

  És curiós que se segueixi amb el model de la comèdia de Lisístrata, però és veritat que la situació de Bèlgica és extrema: porten mesos sense govern i no es posen d’acord els grups polítics per diferències ètniques entre altres. Fa un parell de setmanes, al canal 33 van passar un documental sobre el problema franco-flamenc, per la disputa de les dues llengues parlades oficialment a Bèlgica. La falta d’acord pel simple fet de no parlar una sola llengua a les reunions de govern ha portat a pactes trencats, lleis no aprovades, retirada de subvencions de biblioteques ( les que disposen de llibres en neerlandès, per exemple ). En resum, és tan extrem que inclús jo m’apuntaria.

 8. Laura Galán

  Primer explicaré l’orígen de Lisístrata i després comentarçe perquè les dones encara han de fer aquests actes d’abstenció sexual per tal d’aconseguir els seus objectius.

  Lisístrata

  Aristòfanes (448 aC-380 aC) va ser un còmic i dramaturg grec.
  Va ser el màxim representant de la comèdia àtica* antiga, que oscil·la entre la sàtira personalitzada de personatges públics i l’al·legoria amb danses i cors. El llenguatge és al·lusiu i obscè. La finalitat d’Aristòfanes és fer una crítica contra la vida pública de l’actualitat en un moment difícil com és la Guerra del Peloponnès.
  De les quaranta comèdies que se li han atribuït, només ens han arribat onze senceres:
  Els cavallers, Els núvols, Les vespes, La pau, Els ocells, Lisístrata, Les tesmofòries, Les granotes, Les assembleistes i Plutus.

  *Hi ha tres tipus de comèdia àtica:

  1-ANTIGA: Comèdia política i de la vida pública.
  2-MITJANA: Comèdia satírica però no política.
  3-NOVA: Comèdia burgesa, és a dir, sobre temes de la vida privada.

  Lisístrata va ser representada per primer cop a Atenes l’any 411 aC.

  Lisístrata és una dona amb un gran sentit de la responsabilitat individual que ha convocat una reunió de dones de vàries regions de Grècia. Té el suport de Lampito, una dona una espartana, amb la qual convenç a les altres per negar-se a mantenir relacions sexuals fins que hagi una treva (Guerra dels Peloponnès). Després d’aquest jurament, és desencadena una baralla constant amb els homes i el magistrat, perquè elles s’han fet amb el poder de la fortalesa on està amagat el tresor de la ciutat, el qual es necessari si els homes volen continuar amb la guerra. Aleshores apareix Cinesies, el marit de Mirrine (una de les dones que està a favor de Lisístrata) que està embogit per l’abstenció sexual i accepta no tornar a la guerra a canvi de sexe. D’aquesta manera també apareix en escena un herald espartà amb una gran erecció i demana veure el consell per tal de trobar un acord de pau. Lisístrata aprofita el moment per mostrar als delegats espartans i atenencs a una jove anomenada Reconciliació, una noia bellísima gràcies a la qual es resoldran les diferències entre les dues ciutats.
  L’obra, és una parodia. És notable per la seva exposició de les relacions sexuals en una societat masclista. Tan de bo les dones haguessin pogut iniciar una vaga de sexe per tal de forçar els homes a negociar la pau. És un tema tan impensable, que fins i tot els feia gràcia.

  Actualment:
  El cas de Pereira és molt similar el de Lisístrata, tot i en comptes de tractar-se de dos ciutats en guerra , el conflicte és entre dos bandes de carrer. Pel que fa Kirca, trobo molt fort que les dones hagin de negar-se a tenir relacions sexuals per aconseguir aigua corrent en el seu poble, però en l’actualitat, de la mateixa manera que en l’època de Lisístrata, el sexe és una acte que condiciona molt la nostra vida, sobretot perquè ens crea una necessitat biològica important, i si no la satisfem, ens empenya a fer coses que en un moment passat, no hauríem determinat.

 9. Teresa Devesa i Monclús

  Una exposició ordenada i força completa, Ariadna, tot i que et faltaria aprofundir més en l’anàlisi dels casos reals esmentats a l’article, com fa la Laura al final. Per cert, es nota que les dues heu utilitzat la mateixa font perquè hi ha frases idèntiques, tot i que estan entrellaçades en un discurs personal. És millor no manllevar frases exactes a no ser que se’n citi la font.
  Andrea, quin ímpetu! Vols dir que no se’ns revoltaran una mica els col·laboradors masculins?
  Carla, m’agrada comprovar que estàs al dia de l’actualitat i ens has donat detalls que completen la notícia. Podries comentar també els casos de les altres Lisístrates del món que ens presenta la Cristina.

 10. Laura Galán

  Tens raó Teresa, les dues hem escollit el llibre de Grec2 de l’editorial Teide per fer la recerca sobre Lisístrata.

 11. Rebeca Sánchez

  Lida, he afegit al Google Maps de “Les Lisístrates modernes” a “Les dones d’Argentina” agafant la història d’Eva Perón con a base, sempre fidel als meus ideals.

  El comentari de la Laura m’ha ajudat molt i m’ha fet pensar amb les seves paraules:
  “[…]trobo molt fort que les dones hagin de negar-se a tenir relacions sexuals per aconseguir aigua corrent en el seu poble”.
  Hi ha una pel·lícula que recentment va ser estrenada anomenada “También la lluvia” (guanyadora de tres Goyas aquest any) i que precisament va d’aquest tema, un poble que lluita per aconseguir l’aigua que el govern està robant (entrellaçada amb altres històries).
  Hi ha una escena especifica en la que totes les dones de la barriada, soles, lluiten contra la policia per a que no els hi robin el pou que ells mateixos, amb les seves mans, havien construït.
  Realment és una pel·lícula bonissima que val la pena veure amb un guió fantàsticament escrit.
  Pròximament faré un article a La Cinta de Nike!

 12. Dani Costa

  Hola

  Margalida he introduit en el google maps “les lisistretes modernes” les dones que practiquen l’abstinencia de relacions matrimonials a Bèlgica, Bruseles; per tal d’aconseguir que els polítics formin govern.

 13. Alis Komarova

  Hola Margalida!
  Que fort, que encara avui en dia, passin aquestes coses..!
  Jo he entroduït, les de Colombia, i vaig llegir una mica sobre la conflictiva “ciutat” Pereira.
  És una ciutat on hi ha molta violència i espero que s’acabi, perque aquelles dones tenen fills i vida, i no poden seguir endavant d’aquesta manera..!

 14. El-Mekki Hali Al-Kassir

  Com en Lisístrata, l’obra del dramaturg grec Aristòfanes, que explica la història d’una dona soldat atenesa que cansada de la guerra entre Atenes i Esparta reuneix les dones d’ambdós bàndols i els proposa iniciar una vaga de tipus sexual, les dones a Kenya van decidir recórrer a la mateixa estratègia per acabar amb la confrontació política al seu país. Durant set dies, els homes kenyans no van tenir les seves dones disposades a complaure els seus desitjos sexuals. Un grup feminista, denominat G10, va convocar la “vaga de sexe” per impulsar als membres del partit de govern i de l’oposició a seure a la taula de diàleg i negociar un acord polític.

 15. Chaima Anza

  Perdonaa Teresa per haver-me dirigit tard a vostè, però li he d dir que m’agradaria anar el teatre, peròe l problema que és que no tinc entrada si et sobrà un entrada per mi i cop més pdoer gaudir amb vosaltres d’un diumenge! M’he dirigit a vostè per demanar-li i dir que jo vull anar i que per casualitat o per algun alte motiu que algú,no hagi pogut comprar-la per anar doncs que m’agradaria que m’ho diguessis per poder anar i gaudir del bon teatre Lisistrata!
  Espero que vostè m’escrigui abans possible i que sigui una bona noticia, com sempre un record de part meva a tots i especialment a vostè! records!

 16. Teresa Devesa i Monclús

  Chaima, ja he comprat les entrades que m’havien confirmat, però em faria molta il·lusió que poguessis venir tu també i alguna companya de Premià, si s’hi anima. Teniu dues possibilitats: comprar-les per telentrada (l’enllaç està en un comentari del Ferran), la qual cosa suposa una comissió, o bé comprar-la diumenge al teatre. Ahir vaig veure que està força ple, però a la zona on ens trobem nosaltres, el primer pis central, jo crec que una o dues places més, les podrem trobar encara, trobo bastant improbable que no quedi cap entrada diumenge. T’hi espero, doncs, i fins i tot podem quedar i véns amb nosaltres des de Premià. Escriuré a la Margalida i ens posarem en contacte amb tu per decidir la manera d’anar-hi. Tinc moltes ganes de retrobar-te després de la nostra coneixença a la “Magna”, on vas col·laborar amb tant d’interés.
  Aprofito també per comentar-vos que a la taquilla del teatre, mentre comprava les entrades per a tots vosaltres, vaig conèixer el Ferran, el membre de la companyia que amablement ha participat en el nostre bloc. Pura casualitat! Vam estar una estona conversant sobre el tractament dramàtic que faran de la comèdia, però tot i que em va explicar alguns detalls, va mantenir la incògnita i el misteri sobre algunes de les meves preguntes. El vaig prevenir també que érem una colla de clàssics amb molta curiositat per saber detalls com quina traducció seguien com a guió, si canviarien moltes coses de l’original,… i uns blocaires que a partir de dlluns deixaríem el nostre comentari sobre l’obra en aquest mateix article. No vaig recordar-me d’avisar que anàvem sempre càmera en mà per deixar constància de les nostres experiències i, de pas, donar difusió al seu treball.
  Gràcies Ferran per visitar el noste bloc i mantenir-nos informats!

 17. Chaima Anza

  Teresa moltes gracies en respondre’m, m’ha gradat saber que aniré acompanyada de tots vosaltres i de la meva cosina que es alumne de la Lida i de la meva classe. Moltes gracies anirem! Això si ens agradaria anar amb tots vosaltres si voleu esclar, perquè ens agrada estar acompanyats de tots vosaltres!Doncs a la Lisistrata anirem! Doncs Teresa o Lida responeu-me i digueu-me on podem quedar!! moltes gracies epr fer lo possible per anar amb tots vosaltres serà un diumenge més amb vosaltres! 😉

 18. Chaima Anza

  Anirem i ens acompanyareu a comprar les entrades
  !! en el teatree! 😉

 19. Margalida Capellà Soler Post author

  Ara són les dones de Togo que fan una vaga de sexe durant una setmana per exigir la dimissió del president d’aquest país africà, Faure Gnassingbé.
  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/dones-togo-faran-vaga-sexe-per-exigir-dimissio-president-2191779

  Les dones de Togo s’inspiren en Lisístrata: http://www.vilaweb.cat/noticia/4036304/20120827/dones-togo-sinspiren-lisistrata.html

  Las mujeres de Togo no practicarán sexo si el presidente no dimite. La Vanguardia: http://www.lavanguardia.com/vida/20120827/54341443260/mujeres-togo-no-sexo-dimision-presidente.html

  http://actualidad.rt.com/actualidad/view/52329-mujeres-togo-declaran-huelga-sexo-exigir-dimision-presidente

  No us oblideu d’anar completant aquest Google Maps: https://maps.google.com/maps/ms?msid=211171202001905697331.00049c10989585dab6163&msa=0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *