Les Lisístrates modernes

El passat dilluns 7 de febrer va sortir a la televisió la notícia que una senadora de Bèlgica havia proposat una vaga de sexe per acabar amb la falta de govern del país.

vid. notícia al Youtube en la llengua dels signes.

Casualment, el dimecres 9 de febrer, quan vam anar a Girona a la conferència organitzada per la Secció Catalana de la SEEC, la doctora Esperança Borrell, durant l’acte va fer esment d’aquest fet, que lligava amb el tema de la conferència de Grec de la doctora Pilar Gómez, sobre el tema Literatura i Poder a l’antiga Grècia. Arran d’això, i després d’haver llegit el trimestre passat la Lisístrata d’Aristòfanes (a El Fil de les clàssiques podeu trobar la versió sonora de la lectura de la versió de Carandell que van llegir dia 3 de març del 2003 actors catalans coneguts en un acte pacifista d’actors d’arreu del món per la pau en contra de la guerra d’Iraq: 1a part i 2a part), he buscat altres Lísistrates del s. XXI.

Les dones de Pereira

A la ciutat de Pereira (Colòmbia), una de les localitats més violentes del país, hi ha contínues baralles entre bandes. Les dones dels membres d’aquestes bandes van utilitzar l’abstiència sexual com a mètode per acabar amb la violència i l’elevat nombre de morts.

Les dones de Kirca

Les dones del poble de Turquia, Kirca, van decidir iniciar una vaga de sexe per demanar aigua corrent al seu poble. Per aconseguir aigua potable, havien de recórrer 13 quilòmetres.

Les dones de Kènia

Un grup de dones de Kènia van convocar una vaga de sexe durant set dies. El que volien era aconseguir que s’acabessin les baralles entre el president Mwai Kibaki i el primer ministre Raila Odinga. vid. El Fil de les Clàssiques.

La Senadora belga Marleen Temmerman

Bèlgica va celebrar eleccions el passat 13 de juny de 2010. No obstant això, el país continua sense ningú al capdavant de l’executiu. La senadora belga Marleen Temmerman ha proposat a les dones dels homes que es debaten pel poder iniciïn una vaga de sexe.

Cristina Badalona
Sant Hilari Sacalm

37 thoughts on “Les Lisístrates modernes

 1. Chaymae Zaouaghi

  Xaipete!!!
  Avui en dia hi ha moltes Lisístrates modernes arreu del món que fan vagues de sexe per tal d’aconseguir certs objectius. En aquest article tenim molts exemples com ara les dones de Pereire que van utilitzar l’abstinència sexual com a mètode per acabar amb la violència entre dues bandes i l’elevat nombre de morts. Les dones de Kirca van iniciar la vaga de sexe per demanar aigua corrent al seu poble.
  Les dones de Kènia van convocar la vaga de sexe durant set dies per aconseguir que s’acabessin les baralles entre el president Mwai Kibaki i el primer ministre Raila Odinga.
  No totes les Lisístrata modernes han aconseguit els seus objectius com la Lisístrata d’Aristòfanes.

 2. Ari Vila

  Es impressionant com després de tants anys es segueixi seguint la tradició de les dones de Grècia, que va funcionar com vam poder veure a l’obra de Lisístrata. Gràcies a les dones de Grècia les dones actuals han sabut com manifestar-se d’una manera en que els homes els hi fan cas, encara que no em sembla del tot ver aquesta vaga perquè les dones es fan veure a elles mateixes com a objectes sexuals.

 3. Abigail.dina

  La veritat és que hem sorprent molt auquest apunt!
  És incrieble que dones de diferents parts del món s’hagin revelat de la mateixa manera ,de Colòmbia,kenia…Sembla ser que les dones veuen que aquesta és una bona manera per tal de ser escoltades i no salament això,sinó que volen conseguir amb això millorar la situació del seu pais ,de la seva societat ,ja que no esta vivin un bon moment.
  Hem sorprent en el cas de Colòmbia sobretot ,ja que jo sóc llatina mai m’havia enterat d’aquest fet.
  Però la veritat és que si pensan que és una bona forma ,hem sembla bé que ho fassin,ja que el que volen sobretot a Colòmbia és acabar amb la violència.És increible com viu el món avui en dia ,que no pot viure sense violència.Hem sembla bé que les dones és revelin per tal d’acabar amb ella.

 4. Alina Roman

  Xaipete!

  Per començar una altra vegada tenim casos similars a Lisistrata de vaga de sexe per motius polítics . Sincerament em sorprèn bastant que una idea tan simple com aquesta encara perduri i tingui efecte avui en dia. És bastant impressionant el que podem arribar a fer les dones i sempre intenem buscar solucions ràpides i eficaces per poder resoldre un conflicte tan de guerra com polític entre d’altres. Espero que d’aquesta manera conseguim molts més beneficis i que deixin d’haber guerres i conflictes perque no porten a res bo . Les coses s’haurien de parlar i hauriem de estar tots contra la guerra però gràcies a l’astúcia de les dones hem arribat a obtenir grans beneficis.

 5. Pingback: L’absentisme sexual a la Lisístrata | Literatura grega a escena

 6. Ariadna Ruiz

  Xairete!

  És una bona eina i és una manera d’aconseguir el que vulguem amb aquestes vagues, crec que la gent li està agafant el gust de fer aquestes vagues, però en realitat crec que a tothom li agrada que es faci això per a fer una mica de justícia.
  Hi ha molts països que estan fent aquestes pràctiques, però no us heu fixat que dues d’aquestes vagues tenen a veure amb el govern? No se suposa que aquestes coses ja no haurien de passar en ple segle XXI?
  En la meva opinió crec que a la democràcia li falta un bull, però si anem aconseguint coses, al final aconseguirem tenir una democràcia molt millor.

 7. Robert Cepeda Machuca

  Un article molt bo i molt interesant.
  Em sembla increible que un altre cop estigui llegint un article de dones que actuen com a la comedia d’Aristofanes però aquest cop no es ficcio, les dones belgues estan indignades amb el govern i al igual que les kenianes ajunten forçes per lluitar per un be comu. Molt valent per part d’elles.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  ‘Lisístratas’ para frenar a Donald Trump
  http://www.elmundo.es/cultura/2016/11/07/5820482ae5fdea76188b45c5.html

  Anda, o andaba, por la cartelera Aristófanes, lo que me lleva a pensar que las únicas que pueden torcer el voto, hoy a favor del nazi Donald Trump, son las mujeres.El voto femenino contrario es insuficiente, por más que ninguna mujer con dos dedos de frente y un poco de sensibilidad en la entrepierna vaya a votarle. Me sobresaltó la admirada Susan Sarandon, modelo de progre ambigua, como toda la progresía, diciendo que no votará a Hillary Clinton; luego aclaró que votará a los verdes. Vale. Donald Trump es el adalid de la agresión sexual y el desprecio por la inteligencia femenina. Pero, voto a voto, las papeletas de las mujeres no bastan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *