Google Maps de temples romans

Per tal que situeu aquí i enllaceu amb els vostres apunts els diferents temples romans i entre tots i totes anem ampliant aquest mapa col·laboratiu de Temples romans:


Veure temples romans en un mapa més gran

Visioneu aquest vídeo i sabreu tota la història del temple romà de Vic:
Imatge de previsualització de YouTube

30 thoughts on “Google Maps de temples romans

 1. Laura Galán

  Hola lida!
  He introduït el temple romà de Baalshamin a Palmira, Síria.
  Després faré l’article per col·locar el vídeo de Bàrcino.
  Fins després.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Alumnes del Marroc i d’altres indrets orientals de la Mediterrània, Roma no sols era Itàlia i Hispània segur que trobareu arreu i als vostres països d’origen restes dels seus temples!

 3. Cristina Álvarez Barraca

  Salve Lida!

  Bé, he introduït un temple romà al google maps, que es troba a Pula, una ciutat de Croàcia. M’ha semblat molt interessant aquesta ciutat ja que hi ha molts més edificis romans a part d’aquest, com amfiteatres.

  Valete!

 4. Andrea Balart

  Salve! jo ho he fet del temple d’Adrià que està a Roma. és curiòs perquè d’aquest temple nomès s’en conserven les columnes corinties.

 5. irina

  Salve! jo ho he fet del temple d’Antonino i Faustina, que és un temple que es va fer per commemorar la mort de Faustina. Es conserva bastant bé.

 6. Andrea Balart

  Salve! m’he donat compte de que el temple romà d’Adrià ja estava fet així que he fet el de Hèrcules Víctor que es conserva sencer.

 7. Sabina

  Al google maps he posat el temple de Júpiter situat a la Colina capitolina.

 8. irina

  Salve!!

  Us deixo una mica d’informació sobre el temple romà:

  El temple principal de la ciutat solia estar dedicat a la Tríade Capitolina, composta pels déus Júpiter, Juno i Minerva, igual que el Capitoli de Roma, o bé al culte de l’emperador. Era l’edifici més destacat del fòrum, tant per la seva posició central com per la seva situació elevada. Al mateix fòrum, com també en altres llocs de la ciutat, n’hi solia haver altres, consagrats a diverses divinitats. L’arquitectura del temple romà es forma sota la doble matriu itàlica i grega. Els primers temples romans van ser construïts seguint el model itàlic -segons alguns etrusc. Així s’aixequen sobre un podium, una base rectangular elevada, al qual s’accedeix per una escala frontal, que condueix a un porxo sostingut per columnes. El porxo arrecera l’entrada a l’interior (cella) on solia haver-hi una imatge del déu. Tot i que més tard aquesta estructura va ser lleugerament modificada per la influència grega. La diferència bàsica entre el temple romà i el grec era que el porxo sostingut per columnes envoltava el temple grec completament i no solament per la façana de davant. Així és que els constructors romans van intentar acostar-se al model grec, allargant la columnata pels dos costats del temple o completant-la tot al voltant del temple, però amb mitges columnes adossades a les parets, com a la Maison Carré (Hostal Carrat) de Nimes.

  El temple era considerat tant en la religió grega com en la romana la residència del déu i els homes no entraven a pregar-li. Les oracions i sacrificis es realitzaven a fora, principalment entorn de l’altar (ara), situat en general just davant l’edifici.

 9. irina

  A Catalunya s’han conservat restes dels temples de Bàrcino i d’Ausa (Vic), aquest últim totalment reconstruït a principis del segle passat

 10. Sandra Moya

  Bonum Diem!
  Em faria molta ilusió visitar un temple roma com el de Grècia encara que, aquí s’han conservat molts temples.
  Ave!

 11. Laura Garcia

  Bonum diem!!

  He triat el Temple Romà d’Alcántara a Cáceres.

  Vale!!

 12. Pingback: El Panteó de Roma | Aracne fila i fila

 13. Pingback: La religió al món romà | Aracne fila i fila

 14. María Mayor

  Els temples de l’Antiga Roma es van originar per dur a terme el culte als seus deus. En el seu origen eren la combinació entre el tipus de cella etrusco – Italico i el portico de columnes del temple grec, amb planta rectangular i lleugeres diferències en el que Viturbio cridar ordre toscà gairebé quadrat sobre sòcol accessible per una escala anterior ( pòdium ) .
  La seva forma varia des o nsencillo monticle artificial fins als grans conjunts compostos per innumerablesconstrucciones . No obstant això includo en els sistemes més complexos sempre destaca una construcció que alberga el temple pròpiament dit. Alguns consisteixen en una plataforma des d’on s’observen fenòmens naturals o focs rituals però la majoria conté un sanrtuario reservat a exlusiva la divinitat la presència invisible se simbolitza una imatge esculpida una icona o un reliquiari .
  La població romana no entrava dincs els temples per predicar, sinò que quan anaven a resar portaven ofrenes i les deixaven dabant del temple, on també allà feien les seves pregàries.

 15. Maryam Alaoui

  Salve!!

  Els temples romans eren llocs de culte dedicats als déus de l’antiga Roma. Estaven atesos per sacerdots que feien rituals que requeria cada Déu.
  Normalment els temples romans eren hexàstils, de planta rectangular, s’utilitzava la pedra per la construcció dels temples, encara i que hi havia temples que estaven fets amb maons. Els materials utilitzats eren molt variats: formigó, maó, pedra, fusta, entre altres.
  L’arquitectura romana és fonamentalment civil.
  A l’antiga Roma, el temple principal de la ciutat estava dedicat a la Tríada Capitolina (Júpiter, Juno, Minerva). L’arquitectura dels temples romans es forma sota la influència etrusca i grega. Els primers temples estaven construïts segons el model estruc, estaven a sobre d’un pòdium al qual s’accedia a través d’una escala frontal i per entrar a l’interior es passava pel porxo.
  En mirar el Google maps dels temples romans, vaig estar buscant si a part d’aquest que trobem aquí, n’hi ha uns altres i vaig trobar aquesta pàgina web on podem trobar altres temples romans en diferents països del món.
  http://www.touropia.com/ancient-roman-temples/

  Vale 🙂

 16. Génesis Robalino

  Els temples

  La paraula temple deriva del llatí “templum”. Era l’edifici més important del fòrum, dedicat al culte religiós dels déus. Estava orientat segons els punts cardinals, seguint el ritual de la “inaguratio”, en una posició centrada. Aquest tenia una planta rectangular i normalment utilitzaven la pedra com a material de construcció, encara que també el marbre. S’aixecava sobre un “pòdium”, una base rectangular que elevava l’edifici, pel qual s’hi accedia per mitjà d’una escala frontal que conduïa a un porxo, rodejat de columnes que sostenien un entaulament ornamentat en relació amb la divinitat a la qual es feia culte.

  Una diferència amb els temples grecs és que alguns temples romans estaven totalment rodejats d’una columnata, en canvi els grecs solien construir les columnes només a la part frontal de l’edifici, anomenat pòrtic.
  Arquitectònicament els temples romans eren una barreja d’influència etrusca i grega. En quant les columnes, estaven construïdes amb tres estils: podrien ser d’estil dòric, més senzill, jònic, on el capitell tenia forma de banyes de carner, i per últim d’estil corinti, on el capitell tenia forma de fulles d’acant.

  http://www.geocities.ws/historiart2006/img/ordres02.jpg

  L’edifici constava de tres pars a l’interior: dos pòrtics, un anomenat “pronaos”, que era per on s’entrava i connectava amb un espai unitari anomenat “cel·la·, on hi havia l’estàtua del déu a qui es rendia culte, i per últim, un segon pòrtic anomenat “opistòdom”, que no comunicava amb la “cel·la” i era on es guardaven els tresors del temple.

  http://1.bp.blogspot.com/_PjlcuSQEKSw/SQIWvDgkoGI/AAAAAAAAA0U/Av5wdNbustg/s400/20070718klparthis_5_Ees_LCO.png

  Com he dit abans els temples tenien la funció de rendir culte als déus romans, però no s’hi podia entrar. Els únics que podien fer-ho eren els sacerdots, que s’encarregaven de fer les ofrenes corresponents als déus. Els altres rendien culte fora del temple, a un altar situat (en general) just davant l’edifici.
  Els temples romans no tan sols tenien la funció religiosa com els grecs, també tenien funció militar i civil.

  Un dels temples més ben conservats és el de Nimes, anomenat Maison Carrée, construit al 16 aC a França. Altres coneguts són el temple Fortuna Viril, a Roma i el Partenó, un gran temple que es va edificar a l’època de l’imperi d’August per guardar culte a tots els déus.

  http://www.tressisens.net/aplicascaceres/atenes/treballs/Parteno_archivos/image003.jpg

 17. barroso.rebeca

  Salvee!!!

  El temple romà era l’edifici consagrat al culte típic de la religió romana, sent altres per exemple els altars i els lararium. Temple deriva del vocable llatí templum, que no només indica l’edifici en si, sinó el lloc consagrat, orientat segons els punts cardinals, seguint el ritual de la inauguració o inaguratio, orientació que correspon a l’espai sagrat del cel.

 18. Alina Roman

  Salve!

  Els temples romans eren edificis que servien per a culte en la religió romana , sense altres com per exemple els altars i els lararium( petits altars dedicats als lars).Temple deriva de la paraula llatí templum, que no només indica l’edifici en si, sinó el lloc consagrat, orientat segons els punts cardinals, seguint el ritual de la inauguració o inaguratio, orientació que correspon a l’espai sagrat del cel. L’arquitectura romana utilitza els ordres clàssics dels grecs: el dòric, el jònic i el corinti, però en molts casos aquests deixen de ser elements estructurals i passen a ser elements simplement decoratius. Un canvi important respecte als estils grecs va ser la distància entre columnes, que augmentava gràcies a la millora en les tècniques de construcció de voltes. Els romans evolucionen les tècniques de construcció: descobreixen un mineral que convertit en pols i barrejat amb calç produeix un material amb característiques semblants a les de l’actual ciment. Aquest ciment serà molt útil per a la construcció de murs i, sobretot, per a la construcció de voltes de canó i voltes d’aresta.
  Si el temple grec generalment semblava el mateix vist pels seu quatre costats, no succeïa el mateix amb un temple romà. LEl temple romà és hexàstil, de planta rectangular. La millor perspectiva és la frontal i l’escala frontal d’accés aconsegueix conferir-li majestuositat, conjuntament amb l’alta façana que domina amb la seva presència l’espai que té al davant. La pedra era el material més utilitzat encara que hi ha exemples de temples construïts amb maons que revestien de plaques de marbre.
  A l’antiga Roma, el temple principal de la ciutat solia estar dedicat a la Tríada Capitolina (Júpiter-Juno-Minerva), igual que el Capitoli de Roma. Era l’edifici més destacat del fòrum, tant per la seva posició central com per la seva situació elevada. El temple era considerat tant en la religió grega com en la romana la residència del déu i la funció no era que els ciutadans hi entressin a pregar; les oracions i els sacrificis es feien fora, raó per la qual l’altar era normalment davant l’edifici i aquest –en no haver d’acollir molta gent- podia tenir unes estances interiors més petites que en el cas cristià o islàmic.

 19. Pingback: És un temple romà el Taller Masriera de Barcelona? | Aracne fila i fila

 20. Margalida Capellà Soler Post author

  Un equipo de arqueólogos de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) y del Instituto Catalán de Arqueología Clásica (Icac) han confirmado la existencia de un edificio de grandes dimensiones, que han identificado con un templo, en el foro romano de Llívia (Girona).

  Más información en: http://www.historiayarqueologia.com/2016/10/arqueologos-confirman-la-existencia-de.html?
  Publicado por Historia y Arqueología© en http://www.historiayarqueologia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *