“Londinium II: Quid est?”

Després de la sorpresa de l’avió i abans d’altres articles més específics, aquí teniu petites endevinalles i algunes mostres que, per molt saxona que sigui la boirosa Londres, la petja clàssica hi és molt present.

De camí cap al British -quina emoció!-, la parada de metro em va rebre amb aquesta imatge, que d’altra banda, no té res a envejar a la d’una parada de Badalona… Podríeu definir-me-la i explicar-me-la al més detalladament possible? I l’enllaç que ens expliqui a quina parada badalonaina em refereixo, me’l podeu posar?

Més tard, caminant per l’exterior, em va sortir a l’encontre aquesta botiga -o ho hauria de dir al revés?- amb un curiós objecte a l’aparador. A què fa referència el nom de l’establiment? I la imatge que la representa?

Us sona d’alguna cosa, aquest objecte? Si voleu una pista, segur que l’heu acabat de veure, si heu treballat amb atenció un dels articles precedents… Expliqueu-me’n detalladament el nom que rep.

El que faltava, per arrodonir el meu passeig londinenc fins al museu on em retrobaré amb els meus estimats marbres hel·lènics, era contemplar com en tots els àmbits, les divinitats gregues supervisen i segurament dirigeixen la vida dels mortals. Una furgoneta blanca m’ajuda a confirmar-ho. Us sembla adient el nom per al tipus d’empresa que representa?

L’últim que us porto no sé si ve gaire a tomb, perquè aquesta troballa queda una mica lluny de la zona i de l’aire més hel·lènic de la visita al Museu Britànic. Aquest escut tan pompós el vaig trobar entre armadures de reis, llances i ensenyes, i després de les enlluernadores joies custodiades a la torre de Londres. Amb els ulls fent-me pampallugues i l’esperit embafat de sumptuositat -tan diferent de la sensació d’equilibri que proporciona la visita als tresors antics- vaig pensar que el tal James Gow Mann se sentia més  atret  per la  fastuositat de l’Imperi Româ i les seves llegendes pseudohistòriques, així com la literatura que les va fer immortals. Com pot explicar-se, si no, la inscripció que corona l’escut? Sabeu a què em refereixo?

[Foto: Josep Lario]

See you again

TERESA

13 thoughts on ““Londinium II: Quid est?”

 1. Jessica Llavero

  Per començar, ja sabem on ha passat la Teresa les festes de nadal…
  Respecte a la primera imatge dir que es tracta de dues columnes d’ordre jònic i l’article que té relació és de l’Andrea i l’enllaç és el següent:http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/10/12/la-parada-de-baetulo/comment-page-1/#comment-5877
  La segona imatge sembla Zeus, anomenat Júpiter en llatí, és el déu sumprem entre núvols amb els seus llamps a la mà. Sota de la imatge hi ha el terme “Atlantis”, que suposo que té relació amb l’illa enfonsada Atlàntida.
  La segona imatge és la estrella de David, és un simbol d’origen hebreu, que segons alguns historiadors simbolitza la fertilitat femenina i està relacionada amb l’inici de la vida (vèrtex cap adalt) i com el sexe de la dona i la seva funció generatriu (vèrtex cap avall).
  La tercera imatge, és una furgoneta que patrocina el nom de la seva empresa. En un principi, Apol·lo, anomenat igual en llatí, és el déu de la bellesa i les belles arts, i està representat amb un arc i una lira. Llavors, no trobo gaire relació amb una empresa de neteja. Podria ser, però potser seria massa imaginatiu, que sigui comparable a com l’empresa deixa els llocs on treballa, resplandents i nets.
  De la quarta imatge dir,que Gow fa referència, com ha dit la teresa, a la fastuositat de l’Imperi romà. La inscripció vol dir: Porto les armes i l’home.

 2. Edgar Baena

  Bon any a tothom! (ANFF)

  Després d’unes bones vacances de nadal toca tornar al treball i que menys que fer-ho amb un article de clàssiques.

  Estic d’acord amb la Teresa i aquesta parada de tren no té re a envejar a la nostra, aqui us deixo el link:

  http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/10/12/la-parada-de-baetulo/comment-page-1/#comment-5877

  La imatge ens mostra dos columnes jòniques facilment reconegudes per la semblança amb el temple de Nike a l’Acròpoli.

  La segona imatge fa referencia a l’illa que Plató feia referencia als seus dialegs: “Timaeus” i “Critias”, l’illa d’Atlas. Buscant per internet també he trobat que podria ser la forma femenina del deu Atlas.
  Pero, la fotografia mostra a Zeus, representat amb els llamps a la mà, i aixó és el que no em quadra.

  Analitzant l’empresa “Apollo group” que ens mostra la fotografia de la furgoneta la veritat que m’he quedat una mica perplex quan he entrat a la seva web, i m’ha costat bastant trobar una relacio entre una empresa de neteja i el déu Apollo. La unica “relació” és el concepte que Apollo dona, la bellesa, cosa que la empresa vol donar als llocs després del treball corresponent que fan.
  Algu ha pogut trobar unaltre relació?

  L’última imatge la he intentat traduïr pero sense diccionari em falta una paraula i em queda algu així com:
  ” L’arma i l’home són… ”
  És una traducció una mica “made in Edgar” així que no estic molt segur del resultat.

  Edgar.B

 3. andrea martinez serrano

  Teresa! quina enveja que ens dones, tu pels carrers de Londres i nosaltres aqui Treball de Recerca cap a munt i cap a vall. Enfi es el que ens toca.
  Doncs bé, tens tota la raó, aquesta estació de metro decorada amb un mural que representen unes colúmnes dòriques no pot competir amb la nova parada de metro Pompeu Fabra Badalona, tot i que són diferentes referències, ja que una ens endina en la época romana i l’altre en el món dels temples grecs.

  Atlantis és Atlàntida en català, va ser una extenció de terra que es va enfonsar entre les aigües marines, desapereixent de per vida. L’ imatge que l’ acompanya pertanya a la representació de Zeus, el déu dels deus, amb els llamps a la mà i la seva poblada barba.
  La furgoneta de neteja ha estat anomenada amb el nom del déu de la bellessa i les arts, de manera que en poques paraules diu: ” Resultats de neteja divina”.
  Per acabar l’ últiam imatge em transmet una força i un coratge ensordidor, pot ser per la inscripció que corona l’ escut que em sembla que vol dir: armes i valor (gero).

  P.D: no se que vol dir ”Gero” però esta clar que es el verb. no?

 4. Ariadna Jiménez Ferrer

  Aquest article és sorprenent, quantes imatges relacionades amb el món clàssic, en concret amb el grec.
  El dibuix que apareix a la parada de metro representa dues columnes jòniques, que és un dels tres ordres clàssics de l’arquitectura grega,els altres són el dòric i el corinti.
  Com a exemples d’aquest ordre es podrien destacar el temple d’Atena Nike (421 aC) a l’Acròpolis d’Atenes de Cal·lícrates, l’Erectèon (421 aC-406 aC) de Mnèsicles o Fílocles i l’altar de Zeus (~188 aC) a Pèrgam d’autor desconegut.
  A la segona imatge, que és d’una botiga apareix el nom d’Atlantis, en grec Ἀτλαντὶς, segons la mitologia grega un continent enfonsat sota les aigües durant l’antiguitat a causa d’un terratrèmol. A més, la imatge que l’acompanya sembla la de Zeus, en grec Ζεύς, el déu suprem de l’Olimp.
  A la tercera imatge apareix ..
  Ja continuare!!

 5. David Gomollón

  Respecte a la primera foto no te’n sabria dir res, però de la 2a, el personatge que hi surt és Ζεύς, el déu suprem de l’Olimp, però no entenc la relació d’aquest amb Atlantis… La 3a imatge és l’estrella de David, d’origen hebreu, em penso que era. La 4a imatge hi surt el nom del déu del sol a una furgoneta… no sé de que és l’empresa que representa. Pel demés no en sé gairabé res…

 6. Teresa Devesa i Monclús Post author

  David, t’hi has d’esforçar una mica més. Podries buscar d’on pové el nom atlantis, per quin motiu dedueixes que es tracta de Zeus… L’estrella de David està formada per dos triangles contraposats. Té també 5 puntes, però és diferent. Caldria buscar en els articles sobre etimologies o fixar-s’hi una mica més en baixar l’escala cap al vestíbul. Pel que fa a la furgoneta si t’hi fixessis veuries que hi diu “cleaning division”, però també podies haver buscat a la web, com l’Edgar.
  Si repassem els enigmes, crec que el de l’estació de metro està superat. Vigila que són colúmes jòniques, no dòriques. Completa i exemplificada la resposta, si no haguéssim estat parlant del Treball de recerca ho hauries acabat segur, però no oblidis completar-ho a casa.
  A mi tampoc no em quadra el títol amb la imatge de la botiga. M’agrada que veieu tan clar que el déu representat ha de ser Zeus.
  Fins aquí tot bé, però amb la tercera il·lustració no us en sortiu, tal com he dit al començament. Cal insistir.
  En el cas de l’empresa de neteja, jo faig la mateixa interpretació. Em recorda una mica al personatge de “Mister Proper” (Don Limpio) que ho deixa tot lluent, ple de la llum d’Apol·lo. Ara, em quedo amb la frase de l’Andrea, un magnífic lema publicitar-hi “Resultats de neteja divina”. No us sembla?
  La darrera qüestió deixarem que l’acabin de polir els compnays de llatí. Encara ningú no ha fet esment a la referència literària.

 7. Thaïs Jiménez

  – A la primera imatge surten columnes jòniques, encara que no he trobat on hi ha una parada de metro aquí a badalona o barcelona amb una imatge semblant.

  – a la segona imatge es veu al déu Zeus, que se’l reconeix pels raigs que porta a la mà, pel que fa al nom és el nom d’una ciutat sota el mar de la qual era rey el dú Posidó, jo diria que la relació està en que quan Zeus s’enfada llança raigs i aleshores el mar es mou com si també ho estigués.

  – A la tercera imatge surt una estrella de 5 puntes que pels hebreus representava la veritat i el cinc llibres del Pentateuc, però a l’Antiga Grècia era anomenada Pentalpha, perquè està geoggraficament composta per cinc A i el grecs no li donen cap altre representació simbòlica a la de les lletres del seu alfabet.

  – A la quarta imatge surt una furgoneta d’una empresa de neteja anomenada Apollo, com el déu Apol·lo déu de la bellesa i suposo que té relació amb que quan tu neteges un lloc sembla més bonic.

  – A la ultima imatge, crec que posa a l’escut: “Jo porto les armes i els homes”, però no estic del tot segura.

  Adeu!! 😀

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Bé, Thaïs, veig que et poses al dia.
  Pel que fa a la parada de metro, entra a l’enllaç que ens proporciona l’Edgar i veuràs que la tens molt a prop. Deixa-hi un comentari per demostrar que ho has fet.
  Continuem amb problemes amb el que penseu que és l’estrella de David hebrea. La reposta l’heu de trobar en el mural de les etimologies. Crec que la persona que va seleccionar aquest objecte per a la seva presentació de diapositives ens l’hauria de dir “ipso facto”, abans de destapar de nou el mural.

 9. Ariadna Jiménez

  Seguint amb el meu comentari de l’altre dia, he de dir que la tercera imatge no se que és, tinc dubtes.

  De nou una sorpresa per a mi, fins i tot empreses de neteja amb nom de déus, en aquest cas Apol·lo, del grec Απόλλων, que és el déu del Sol, la bellessa, la música i la poesia de la mitologia grega, més tard adoptat per els romans, entre molts altres.
  Jo penso que han possat aquest nom a l’empresa de neteja perquè és el déu de la bellessa, i així tothom que compri aquest producte deixara la casa més bonica i neta de totes.
  També podria relacionarse per el fet que diuen alguns mitògrafs, que durant l’estudi d’aquest déu diuen que
  Apol·lo va néixer el 7è dia, en grec ἡβδομαγενης, de Targelió segons la tradició dèlia o potser en el mes de Bisi, segons la tradició dèlfica. Per aquest motiu els dies 7è i 20è, que són llunes nova i plena són consagrats a ell. Es podria relacionar, perquè la lluna nova i plena il·luminen amb una llum molt blanca, potser que si utilitzes aquest producte deixis tota la casa ben neta, és a dir blanca, sense bruticia. Això és més rebuscat però a la vida tot pot ser.

 10. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Segurament, Ariadna, l’amo o la mestressa d'”Apollo group” va tenir uns motius molt més simples per donar nom a la seva empresa, però “si non e vero, e ben trovato”. A més, amb la teva reflexió podem comprovar que després de TR t’has convertit en tota una experta en déus.

 11. Margalida Capellà Soler

  Per cert, ja els heu posat al Google Maps de referents? Aprofito per avisar: passeu, rectifiqueu… abans que jo hi entri i n’elimini alguns que estan pel mig de l’oceà o mal endreçats que ja és hora de fer dissabte!

 12. Zícora

  Salve.

  Un molt bon article. En la primera imatge apareixen unes columnes pertanyents a l’ordre jònic, ja que es caracteritzen per les volutes que adornen la seva part superior. En la segona imatge apareix Zeus, Júpiter pels romans. S’identifica amb facilitat gràcies als llamps que sosté a les mans. En la mateixa podem observar que té una inscripció: ATLANTIS, que és la forma femenina derivada del nom Atlas o Atlant. En la quarta imatge, es mostra una furgoneta que té el nom d’Apol·lo. Segons la mitologia clàssica, era el déu de la música i les arts. L’última imatge no sé que vol dir.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *