“Londinium” I: “The Catalan pyramid”

Comença el viatge cap a Londres. En aquesta ciutat britànica que alguns de vosaltres heu visitat a 4t, estic disposada a retrobar-me amb les estimades cariàtides i els harmònics frisos del Partenó, la increïble pedra Rosetta…, però no esperava pas que a l’avió, tot fullejant el Daily mail, gentilesa de British Airways, el món clàssic em sortiria a l’encontre de seguida.

La qüestió estrella de l’apartat de preguntes dels lectors era la següent:

QUESTION On the A9 motorway on the Spanish/French border there’s a pyramid. Why is it there?


[Per poder visualitzar-lo millor, cliqueu a sobre de la imatge i utilitzeu el zoom]

Llegiu-lo amb atenció -no us faci mandra, tot i que està en anglès- i contesteu les preguntes següents:

 1. A quina referència clàssica al·ludia en la introducció? Completa-la amb tota la informació que en sàpigues.
 2. On es troba aquest monument? Quin és el seu autor i què simbolitza?
 3. Quina és l’etimologia del nom del municipi on es troba?
 4. Quina llegenda històrica s’explica al final de l’article? Tot i que és molt posterior, no té res a envejar a les llegendes fundacionals romanes que tan bé coneixeu a partir de Tit Livi…
 5. Compareu un dels elements d’aquest monument amb un altre de més proper, concretament de la ciutat de Barcelona, que també hem treballat al bloc.

GOOD LUCK!

TERESA

11 thoughts on ““Londinium” I: “The Catalan pyramid”

 1. Gaby

  Teresa, jo la imatge de l’article no la veig, ja que l’antivirus (tant el PC Tools com l’AVAST) me la bloquegen, en considerar de risc potencial el lloc on està hostatjada. Per veure-la, haig d’obrir l’article en un PC on l’antivirus està desactivitat.
  Això no significa que la visualització d’aquesta imatge o la seva descàrrega comporti en sí un risc cert per als usuaris que accedeixen a veure-la, senzillament significa que els antivirus tenen el servei d’hostatge etiquetat com a potencialment perillós, potser perquè el lloc no disposa de les mesures de protecció més adients.

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies, Gaby, per la informació, miraré de penjar l’arxiu en un altre lloc. Si demà o més endavant ho veus bé, t’agrairia que m’ho comentessis. De fet, aquest Nadal m’he trobat un altre cas de rebuig dels documents penjats a l’espai públic del Dropbox, concretament un que vaig enviar a la Margalida, a qui suposo que li passarà el mateix que a tu, mentre que tota la resta de remitents ho van obrir sense problemes. Jo, per exemple, tinc la darrera actualització de l’AVAST i no hi detecta res sospitós. Tot i això, la teva informació més molt útil perquè l’important és que tothom pugui tenir accés al document. Espero que durant aquest nou anys tornaràs a presentar-nos articles tan interessants com els anteriors, els meus alumnes i jo els esperem…

 3. Margalida Capellà Soler

  Teresa, m’he quedat amb les ganes de veure la imatge així com la felicitació de Nadal. Aquests antivirus! Demà ho intentaré des de l’institut però també capen de valent.
  Gaby, esperem, com diu la Teresa, col·laboracions teves i cops de mà també ( que falta ens fan!) per anar trenant aquesta nostra teranyina clàssica!

 4. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » “Londinium” II: Quid est?

 5. Carla A.

  1. La referència clàssica és el pas d’Hanníbal pels Pirineus per anar a Roma al segle III abans de Crist
  2. Aquesi monument es troba a le Perthus (frontera francesa), al costat de l’autopista A9, frontera amb Els Límits (part espanyola del poble) . El seu autor és Ricardo Bofill. Les quatre columnes vermelles simbolitzen les ratlles de la bandera catalana
  3. Etimològicament, Le Perthus prové de “pertusus”, participi passat de “pertundere” o “pertusiare” (excavar o foradar)

 6. Thaïs

  Ave!
  1. La referència clàssica què hi ha al principi, és sobre el pas d’Hannibal, l’últim dels germans Barca, pels pirineus amb els elefans des de Cartago, passant per Hispània, els pirineus, els alps fins a Roma, durant la tercera guerra púnica. Finalment les guerres púniqes van finalitzar amb la derrota del tecer germà Bàrquida, Hannibal, al 202 A.c per Publi Corneli Africà Escipió a la batalla de Zama.

  vale!

 7. Thaïs

  4. Al final de l’article s’explica la llegenda de l’origen de la bandera catalana. D’acord a una llegenda del segle XIV, la bandera es remunta al segle IX. Quan les quatre barres vermelles es van elaborar, com un acte de gratitud, en l’escut daurat del comte de Barcelona Guifré Pilos, pels dits del rei Carles el Calb, amb la sang de les ferides de guerra del comte.
  Aquesta llegenda me la van explicar de petita a l’escola i m’ha ajudat a entendre el que estava llegint!

  5.Només veure aquesta imatge, m’ha recordat a la restitució de les quatre columnes jòniques darrera la font màgica de Montjuïc de Puig i Cadafalch a Barcelona. Ja que consten de 4 columnes i estan al capdamunt de la muntanya de Montjuïc.
  Aqui està l’enllaç de l’article.
  http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/12/12/les-quatre-columnes-joniques/#comments
  valee!

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Fantàstic, Thaïs, veig que et recordes de tot el que ens vas explicar sobre els germans Barca i els seus rivals Escipions per contextualitzar la sortida a Tàrraco. Està clar que quan feu recerca sobre un tema i ho heu d’explicar als companys, ho assimileu molt bé i difícilment ho oblideu.
  Encara que potser el text en anglès dificulti una mica l’exercici, veig que no t’ha fet mandra posar-t’hi i has sabut aprofitar els coneixements previs per superar la barrera lingüística. Qui em diu com es diu en anglès Guifré el Pilos, segons l’artticle. A mi personalment en llegir-ho em va fer una certa gràcia, potser no l’hauria reconegut si no hi hagués també en el text el nom en català.
  Pel que fa a la pregunta 5., has encertat de ple la referència que us demanava.
  Sobretot, quan torneu a travessar la frontera per l’autopista, fixeu-vos-hi, es veu molt clarament. algú s’hi havia fixat alguna vegada i no en sabia el significat?

 9. Alba

  Salve!

  Quins records de quan vam anar a Londres de viatge…! No sabia aquesta curiositat, sempre se’n pot aprendre alguna cosa nova llegint les revistes dels avions!
  1. La referència és al pas d’Hannibal (que venia de Cartago), que és derrotat per Publi Corneli Escipió el Africà. Anava fent camí pels Pirineus i Hispània fins arribar a Roma, on acaba la Tercera Guerra Púnica a favor dels romans.
  2. Aquest monument es troba a Le Perthus, en el departament dels Pirineus Orientals i la regió Languedoc-Roselló. A la frontera amb Espanya del poble Els Límits. El seu autor és Ricardo Bofill i simbolitza la bandera catalana amb les quatre columnes vermelles.
  3. Le Perthus prové de “pertusus”, participi passat del verb “pertundo” (verb compost pel prefix “per-” i el verb “tundo”) i sifnifica perforar, excavar.
  4. La llegenda ens explica la història de la nostra senyera. És la llegenda de Guifré el Pilós, un compte amb moltes terres catalanes, estava fent una reconquesta quan va caura ferit en l’intent d’agafar Lleida. Abans de morir, el rei francès Lluís I, va posar els dits del compte Guifré a la seva ferida, i va marcar les quatre barres de sang en un escut daurat, tot dient-li que ja tenia senyera.
  5. Les quatre columnes jòniques de Montjuic per Puig i Cadafalch s’assemblen molt a aquest monument. Quina cosa! http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/12/12/les-quatre-columnes-joniques/#comments

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *