Cap a Bàrcino s’ha dit

El dia 14 d’octubre del 2010, l’alumnat de clàssiques de l’Institut Isaac Albéniz anirem a contemplar in situ els vestigis de l’antiga Barcino romana. Concretament, realitzarem la visita guiada De Barcino a Barchinona. La ciutat antiga, que parteix del Museu d’històrica de Barcelona, concretament de la seva seu central a la Plaça del Rei. Se’ns presentarà la història de la ciutat antiga fins als primers temps medievals, desgranada al llarg d´un itinerari guiat per les restes arqueològiques. Durant aquest itinerari s´explica l´estructura urbanística de la ciutat i alguns aspectes de la vida urbana en l´època romana, i es visiten les columnes que queden del temple d’August. Inclou una visita al subsòl arqueològic del Conjunt Monumental de la Plaça del Rei, on es troben les restes d’un taller de tints i un de salons, a més d’una factoria vinícola.

A diferència d’altres sortides, com la de l’any passat a Tarragona, en aquest cas us demanarem una tasca a posteriori, però caldria que repasséssiu abans de la sortida alguns conceptes d’urbanisme que necessitareu per completar el dossier de treball que us serà lliurat al Museu i que caldrà que realitzeu i retorneu a la vostre professor o professora de l’institut. Com estem d’urbanisme? Què és el cardo maximus? I el decumanus? Suposo que no hi haurà problemes amb el fòrum i amb els aqüeductes, oi?

Tingueu els ulls ben oberts i pareu atenció a tot el que us exposi el/la guia, ja que després caldrà que confeccioneu un article sobre alguns dels àmbits de lavisita:

 1. Els de 4t d’ESO estareu encarregats de fer el reportatge sobre l’àmbit del Museu.
 2. A 1r de batxillerat aprofitareu per fixar-vos especialment en l’urbanisme i la part exterior de la visita.
 3. I què us queda als de segon? Evidentment, ja que estem immersos en l’estudi de la Religió i els temples, la vostra tasca farà referència especialment al temple d’August que, ubicat en el punt més alt de la ciutat, el Mons Taber, presidia l’antiga Bàrcino.

Columnes del Temple d’august a Barcelona [Font: Viquipèdia]

Pareu, doncs, molta atenció el dia de la sortida i mireu amb uns nous ulls aquesta zona de la ciutat comtal que fins ara, de ben segur, us cridava més l’atenció per la seves botigues o restaurants. Hi ha una altra manera de mirar la realitat que ens envolta. Proveu-ho, us sorprendrà!

El que us demano, de moment, és que em deixeu un comentari previ sobre el que sabeu en relació als diferents aspectes del contingut de la visita i el que us hi espereu trobar. Després ja direm si s’han complert les nostres expectatives.

Pel que fa a l’alumnat del Cristòfol Ferrer, m’ha dit un ocellet que vosaltres també hi  anireu més endavant però fareu una altra ruta. Ens agradaria que en el seu moment deixéssiu un comentari amb la comparació entre la vostra experiència i la nostra.

TERESA

19 thoughts on “Cap a Bàrcino s’ha dit

 1. Ana Rosa

  Ave!
  No es per fer la pilota ni res d’aixó però les sortides de llatí son les que més m’agraden.
  Sempre anem a llocs interessants que ens aporten molt a l’hora d’estudiar i d’avançar el temari.
  Personalment, el que m’agradaria principalment és poder anar a veure tot el que esta planejat, no com va passar a Tàrraco que ens vam quedar amb les ganes de veure l’aqüeducte.
  L’any passat vam veure diferents aspectes de l’urbanisme de “Baetulo” però que estaven relacionades amb “Barcino”: la seva divisió dels carrers, la situació dels diferents establiments de la ciutat…

  Esperem que tot sorti bé 🙂

 2. marona

  Ave!
  Encar m’enrecordo de lo estressada que vaig anar a l’exàmen final de Llati del 3r trimestre amb l’urbanisme!
  Que jo recordi el “Cardus maximus” era el carrer principal de Barcino situat verticalment i que al centre o al costat hi estava situat el fòrum (centre de la vida pública a l’antiga Roma, “Forum Romanum”) que es creuava am el “Decumanus Maximus” es creuava perpendicularment amb l’altre carrer principal ja esmentat.
  Els altres carrers que els seguien paral·lelament estaven ordenats per números, de mes petit si estaves més a prop; i més gran si et situaves més lluny.
  (Crec que el fòrum de Baetulo era el que és ara actualment el col·legi: La Cultural).

  Nose si ho he dit bé del tot o me quibocat en alguna cosa, de totes maneres tinc moltes ganes d’anar a Barcino.

  Vale!

 3. cuevas_carl

  Ave!!
  Espero no, n’estic segur que aquesta sortida serà molt divertida i ens anirà molt bé per, com tu bé vas dir Teresa, veure Barcelona amb uns altres ulls, amb els ulls de Barcino i quan estem passejant per els carrers, pensar que estem al “cardo maximus”.
  Les sortides de Llatí sempre són especials, tenen alguna cosa que no se ben bé el que és però les fa molt i molt especials; a lo millor serà que les ànimes dels grans personatges romans, com Virgili o Ovidi, ens acompanyen allà on anem!
  Respecte a que és el “Cardo Maximus” era el carrer principal de l’antiga Barcino, és a dir, el carrer que creuava de nord a sud la ciutat. Actualment, segueix a Barcelona pero ja no s’anomena així encara que nosaltres hem de pensar que hi estem.
  D’altra banda, el “Decomanus Maximus” era el carrer que creuava d’est a oest la ciutat i es creuava en el mig amb el “Cardos Maximus”.

  En fi, serà un gran día i n’aprendrem molt de Barcino!

  Vale!!

 4. Saraa.

  Ave!
  Ja tinc ganes de fer la sortida!
  S’ha d’admetre que tenint una ciutat com Barcelona amb tanta història i tan a prop, hi ha molta gent que ho desconeix o que no li interessa.
  El “Decumanus maximus” és el carrer central que trevessava d’oest a est l’antiga ciutat romana, i el “Cardo maximus” que era també un altre carrer central però que trevessava la ciutat de nord a sud, com era comú a totes les colònies romanes.
  Al fòrum de la ciutat, actualment es troba el Palau de la Generalitat, que segur que tots hem passat per allà.
  Barcelona és realment fascinant.

 5. Marc Cortés

  Ave!

  Primer de tot:
  – Cardo maximus i Decumanus: El “Cardo maximus” és un dels carrers més importants de les ciutats romanes, creuava de forma perpendicular amb el “Decumanus” que era un altre carrer molt important. Eren els carrers principals de les ciutats.

  – Fòrum: El”Forum” era un espai públic on els ciutadans comerciaven i negociaven entre d’altres coses.

  – Aqüeductes: Els aqüeductes eren unes construcción de pedra que servien per transportar l’aigua d’uns llocs a uns altres, normalment dels rius o els llac cap a les ciutats. Eren les actuals canonàdes.

  Per fí anirem a Barcino! Espero que la sortida sigui igual o més interesant que la que vàrem fer a Tarraco.
  La veritat, es que no conec moltes construccions romanes a Barcino, i això que es la meva ciutat natal…

  Pero bueno, mai es massa tard per apendre coses, i espero que sigui molt profitossa.

  Vale!

 6. Thaïs

  Ave!!
  Espero què aquesta sortida sigui tant interessant com les de més! Les columnes del temple d’August les he vista “in situ” , però no m’enrecordo en quina sortida! A veure si algú em refresca la memòria..
  Contestant a les teves preguntes, evidentment, m’enrecordo de què és el “cardo maximus” i el “decumanus”!
  Eren ètims per dessignar els dos carrers principals en la planificació de l’urbanística romana.
  El “cardo maximus”, era el ccarrer principal (cardo significa carrer en llatí) què creuava de nord a sud, la colònia o ciutat romana.
  I el “decumanus” creuava d’est a oest.
  M’enrecordo què en l’examen de “Baetulo” què vàrem fer fa 2 anys, sortia una pregunta en la què havíem de situar-los i també més coses.
  Suposo que traurem molt de profit d’aquesta sortida!
  valee!

 7. llavero_jess

  Avee!
  M’agrada que es facin sortides en relació amb el que estem estudiant, perquè ami m’és complicat el tema d’urbanisme, religió etc. D’aquesta manera, em familiaritzo i gràcies a les coses vistes s’em queden més a la memòria els diferents aspectes e estudiar. Respecte al tema d’urbanisme i el que sabem, el “cardus maximus et decumanus”, eren les “viae” principals d’una ciutat romana, el primer carrer dividia la ciutat de nord a sud i el darrer la dividia d’est a oest. Aquest dos, llavors es creuaven perpendicularment. Respecte al fòrum, es trobava al centre de la ciutat i era el centre de comerç, de justícia, de negocis… Els Aqüeductes, en canvi són unes contruccions que van fer els romans per la distribució d’aigua a les ciutats. En aquell temps va ser una innovació tecnològica molt important. Un aqüeducte conegut és l’Aqüeducte de Segovia.
  Jo no tinc molta idea del que veurem a Bàrcino, però espero que la visita ens serveixi i que en treiem profit.
  Vale!

 8. Thaïs

  Ave!
  El que espero d’aquesta sortida és aprendre el màxim possible, fer el dossier i un prosper MOLT BO examen!
  jaja
  valee

 9. andrea martinez serrano

  ave!
  Aquest dijous estaré molt endinssada en les clàssiques, pel matí excurció a Barcino i després examen de Grec 😀
  jajajajjajaj
  La veritat es que ja sabia que Barcelona havia estat una ciutat molt important pels romans, però soposo que com la tinc tant visitada no m’ hen adono de el tresor que hi tenim.
  Aquest estiu vaig estar a Roma y em va semblar espectacular la barreja entre edificacions i cultura del s. XIX i les restes inmenses romanes que predominen i es senten en tota la ciutat.

  -Què és el ”cardo maximus”?
  L’ any passat ja vem estudiar l organització de les ciutats romanes, per sort totes son organitzades com un campament, de manera que tots els carrers formen una mena de graella vist des de dalt el ”cardo maximus” es el carrer principal que creua la ciutat de nord a sud, creuant-se en el mitj amb el ”decomanus”.

  -I el ”decumanus”?
  Carrer principal, similar al ”cardo maximus”,que creua de banda a banda la ciutat d’ est a oest.

  -El fòrum: plaça central de la ciutat on es comerciava, reunien… entre d’ altres coses d’ oci. Normalement estava situada al centre.

  -Els aqüeductes: construccions urbanes construides pels romans per poder distribuir l’ aigua per tota la ciutat.

  VALE!

 10. Margalida Capellà Soler

  Doncs, nosaltres tenim l’examen de grec dimecres i anem a Bàrcino el dia de les Saturnàlia. Ja ens ho explicareu, però segur que serà tot un èxit!

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Nois i noies, veig que l’urbanisme estudiat l’any passat va deixar petja, però em preocupa que alguns de vosaltres no escriviu bé “cardo”, substantiu de la tercera que teniu tendència a convertir a la segona com “decumanus”. Aneu amb compte que aquest error no l’heu de cometre, vosaltres. I en plural, com serien aquest dos noms de carrers? Potser haureu de buscar el tema invariable de “cardo”…
  Carlos, et paso que hagis posat “decomanus” per això que les ànimes d’Ovidi i Virgili ens segueixen…
  Thaïs, “ètim” significa arrel etimològica d’una paraula, no ho confonguis amb “mot, “paraula”…
  Recordo que, després de la sortida, espero les vostres valoracions destacant els aspectes més positius o negatius, si s’escau, de la sortida. Què us ha sorprés? Què us ha semblat més interessant?
  Jo també espero, Ana, que ho poguem veure tot i no tinguem cap desencís com el de l’aqüeducte.

 12. Ana Rosa

  Hola!
  Doncs bé ja hem fet la sortida i ha anat molt bé, penso jo. Per sort no ens hem deixat res per veure. Com semnpre fem, nose si ja es costum jajaja, ens fixem molt en el noi/noia que ens fa de guia i ens fa explicacions i aquest cop el noi pronunciava bé Bàrcino, però a vegades anava dient paraules en llatí que no estaven ben pronunciades i per variar ho comentavem entre nostaltres jajaja. Crec que ha sigut una sortida molt productiva, ja que vivim a Barcelona però no teniem coneixement de tot el que tenim aqui referent a l’antiga Roma.

 13. Ana Rosa

  I el que més m’ha agradat, sens dubte, ha sigut la maqueta de la “domus” de Pompeia que hi habia al museu i les impressionants columnes del temple d’August.

 14. garcia_annia

  Ave!
  Jo abans d’anar a la sortida no vaig comentar, així que no vaig fer comentari prèvi, però el faig ara.
  Ahir la veritat és que van haver moltes coses que em van impactar.
  Primer, ja només arribar el guia ens va mostrar unes fotografies de quan van trobar el jaciment amb restes romanes i el fet de saber que estava trapitjant el mateix terra que trapitjaven fa tants i tants anys… és fascinant.
  Veure les restes tan ben conservades de les muralles que proteixien l’antiga Bàrcino també va ser bastant interessant, però la sorpresa més graciosa va ser quan vam pujar a la famosa “maquina del temps” del museu que ens va transportar fins l’any -12 jajaja
  Allà adins les restes la veritat és que no deixaven res que desitjar eh!
  Personalment conèixer aquestes cultures “in situ” fa que no marxin les ganes de saber més.

  Vale!

 15. casensio_ro

  No hi ha res millor que anar a fer un passeig en el temps… però sembla ser que els tints romanen allà intactes! que se’n riguin els rotuladors permanents, tecnologia punta tenien els romans!

 16. cuevas_carl

  Ave!!
  La sortida a Barcino no va estar gens malament. Varem veure coses de la ciutat que no sabien i, a més varem veure com i on vivien els nostres avantpassats. La part més interessant va ser quan varem estar sota terra veient les restes de l’antiga Barcino “in situ”!
  Va ser una molt bona expreiència però em segueixo quedant amb Tarraco perquè, com sempre dic, crec que va ser una de les millors excursions que he fet des que sóc a l’Institut.

  La única decepció que em vaig emportar ahir va ser l’ascensor… ja que jo juntament amb en Marc i l’Edgar ens esperavem un viatge en el temps espectacular i no ho va ser gaire la veritat…

  En fi, bona experiència i Barcino visitada!

  Vale!!

 17. martinez_and

  en poques paraules: No m’ havia adonat mai que Barcino ha estat sempre present en la meva ciutat natal BArcelona.En els carrers, en les tendes, en les paret… on he crescut he passejat… i puc dir que ahir vaig adonar-m’en del tresor.

  Ara quan passegi per els carrers de l’ interior de les muralles, sentiré el llatí més viu que mai.

  Molt bona excurció

 18. Edgar Baena

  Bueno, després d’aquesta sortida veuré Barcelona (“Barcino”) d’una altre manera!
  El dissabte vaig estar exactament pel mateix lloc que vam estar a l’excursió i només vaig pensar:
  -“Bah, troços de runes sense importància”
  Ara, cada vegada que passi per alla sabre que aquell carrer va ser el més important durant segles, el “cardo maximus” i els petits carrers que tinc que passar per visitar totes les botigues van ser els “cardo minor”.

  Resumint una bona experiencia però que finalment em va deixar una mica de mal sabor de boca ja que el Carlos, el Marc i jo estavem molt il·lusionats amb l’ascensor i ens vam portar una gran decepció…

  Visca “Barcino”!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *