Les dones de la vida a l’antiga Grècia

Sabeu qui era Friné? i qui eren les cortesanes i les heteres?; creieu que a Grècia ja s’exercia la prostitució?, com l’entenien?, què era la prostitució sagrada?, n’hi havia també de masculina? com concebien els grecs el sexe? qui va inventar-se els bordells?… tot això ho podreu esbrinar tot visualitzant aquest vídeo i després en podeu fer recerca, si us interessa el tema, ja que no deixa de tenir pervivència avui en dia. No us oblideu de comentar ni de deixar en uns dos-cents mots el resultat de la vostra recerca. Us recomano, d’entrada, Arte y prostitución en la Grecia antigua.

Joan Ramírez

34 thoughts on “Les dones de la vida a l’antiga Grècia

 1. irina

  La prostitució és un tema que fins i tot avui en dia és present per desgràcia, però no sabia que ja des de l’época dels grecs ja hi havia la prostitució, després de mirar el video i de fer recerca sobre les preguntes plantejades deixo aquí tota la informació que he pogut trobar:

  La Friné és una hetera “prostituta” molt coneguda per la seva belleza pero el seu nom real és Mnésareté que vol dir ‘conmemoradora de la virtud’. A Grècia, hi havia diversos tipus de prostitució. Les pornai ocupaven el graó més baix de la jerarquia, eren esclaves (nascudes d’altres esclaves o adquirides com a botí de guerra) que depenien d’un ciutadà que es quedava gran part dels seus ingressos (els primers proxenetes). Al següent graó hi havia les prostitutes independents, que portaven roba al·lusiva i sovint treballaven també com a ballarines. Més amunt se situava l’hetera o hetaira, una dama de companyia o cortesana, educada per relacionar-se amb homes de gran estatus i precedent de la geisha japonesa. Una de les heteres més famoses és Aspàsia de Milet. Els tres tipus de prostitució eren legals i tolerats, excepte a Esparta, sembla que pel fet de tenir un altre tipus de moneda, que no propiciava l’establiment de bordells.

  A la Grècia clàssica, la prostitució era practicada tant per dones com per homes joves. El terme grec per a la prostitució és porne, derivat del verb pernemi (vendre), el que ha generat una accepció moderna ben evident. Les prostitutes podien arribar a ser dones independents i fins i tot influents. Estaven obligades a vestir-se amb robes distintives i pagar impostos. Existeixen certes similituds entre les heteras gregues i les geishes japoneses, figures complexes en una situació intermèdia entre prostitutes i cortesanes, de manera similar a les tawaif hindús. Algunes prostitutes de la Grècia Antiga, com Lais de Corint o Lais de Hicara, eren famoses tant per la seva agradable companyia com per la seva bellesa, i cobraven sumes extraordinàries pels seus serveis.

  Soló va fundar el primer bordell d’Atenes en el segle VI a. C., i amb els beneficis va fer construir un temple dedicat a Aprodites Pandemo, deessa patrona d’aquest negoci. No obstant això, el proxenetisme estava terminantment prohibit. A Xipre i Corint es practicava un tipus de prostitució religiosa en un temple que comptava amb més d’un miler de prostitutes (hierodules, ιερόδουλες)
  Cada categoria especialitzada de prostitució tenia el seu propi nom.

  La prostitució masculina era comú a Grècia. Generalment era practicada per joves adolescents, un reflex dels costums pederastes de l’època. Els joves esclaus treballaven en bordells a Atenes, mentre que un noi lliure que vengués els seus favors s’arriscava a perdre els seus drets polítics un cop aconseguís l’edat adulta.

 2. Marta Verde i Elisa Moya

  Salve!
  Friné (Φρύνη) és el sobrenom d’una hetera grega célebre per la seva bellesa.
  Les heteres i cortesanes eren dones que exercien com a prostituta, companya de pagament i/o amant. A la Grècia clàssica, la prostitució era practicada tant per dones com per homes joves. La prostitució pertany a la vida cotidiana dels grecs antics des de l’època Arcaica.A les ciutats representa una activitat econòmica de primera plana. No era gens clandestina els prostíbuls existeixen a plena llum del dia. S’atribueix a Solón la creació de burdells estatals a preus moderats. Les dones de totes les edats i els homes joves es prostituïen per els clients majoritàriament masculins.
  La prostitucio sagrada és la ofrenda a las divinitats en forma de dones (prostitutes).
  : En l’Antiga Grècia no es concebia l’orientació sexual com identificador social, cosa que sí s’ha fet en les societats occidentals en l’últim segle. La societat grega no distingia el desig o comportament sexual pel sexe biólogico de qui participessin, sinó per quant s’adaptava dit desig o comportament a les normes socials. Aquestes normes es basaven en el gènere, l’edat i l’estatus social5 . Existeix poc material original sobre com consideraven les dones l’activitat sexual.

 3. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Les heteres i les cortesanes eren les dones que traballaven a la prostitució. Antigament a Grècia, aquest ja era un ofici molt conegut. La prostitució masculina també era comú a Grècia, aquest tipus de prostitució dirigida a les dones en grec s’anomenava πόρνοι.
  Normalment eren els joves els que practicaven aquesta professió.
  Friné (Φρύνη) va ser una prostituta molt coneguda a l’Antiga Grècia per la seva bellesa.
  Hi havia dos tipus de prostitutes, les que tenien un propietari i les independents. Aquest propietari podia ser un ciutadà i aquest pagava un impost proporcional als beneficis que li generava. En canvi les prostitutes independents treballaven al carrer, eren viudes i pobres.

 4. Xènia Serra

  Salve!!

  Frine (Phryne, Φρύνη) va ser una famosa hetera grega, filla d’Epícles i natural de Tèspies a Beòcia. També era molt famosa per la seva bellesa i va ser acusada d’impietat, un delicte molt greu a Grècia, per la seva contínua comparació de la seva bellesa amb la de la deessa Afrodita.
  En l’antiga grècia, la prostitució era legal, i la prostitució l’entenien com a un entreteniment públic necessari. L’estat marcava els preus i les prostitutes pagaven imposts i els homes també es prostituien.

  Jo no sabia que la prostitució venia de l’antiga grècia i aquest tema crec que es un tema que també vivim avui en dia, encara que actualment no el veiem com un entreteniment public i necessari.

 5. victor.barranco2011

  Salve!!
  Frine (Phryne, Φρύνη)prové d’origen humil però extraordinàriament bella, es va dedicar a hetera, i va amassar una gran fortuna (es diu que va oferir reconstruir les muralles de Tebes del seu patrimoni, després de ser destruïdes per Alexandre el Gran, però amb la condició de posar la inscripció “Alexandre va destruir aquestes muralles, però l’hetera Frine les va reconstruir”).
  El video m’ha sorprés, ja que jo no sabia que la prositució provenia de l’antigua grècia, sabia que era algo que ja venia de la nostra antiguetat ja que des de sempre s’ha sentit parlar del tema, però no sabia que venia de l’antigua grecia. Crec que és un tema que hem portat i portarem sempre assobre, tot i que la gran diferència és que els grecs i la gent de l’antiguetat ho tractaven com un entreteniment public i necessari, a diferència de nosaltres que no ho veiem així.
  Vale 😀

 6. Sergio Fernández

  Salve!

  La Friné és una hetera “prostituta” molt coneguda per la seva belleza pero el seu nom real és Mnésareté que vol dir ‘conmemoradora de la virtud’. A Grècia, hi havia diversos tipus de prostitució. Les pornai ocupaven el graó més baix de la jerarquia, eren esclaves (nascudes d’altres esclaves o adquirides com a botí de guerra) que depenien d’un ciutadà que es quedava gran part dels seus ingressos (els primers proxenetes). Al següent graó hi havia les prostitutes independents, que portaven roba al·lusiva i sovint treballaven també com a ballarines. Més amunt se situava l’hetera o hetaira, una dama de companyia o cortesana, educada per relacionar-se amb homes de gran estatus i precedent de la geisha japonesa. Una de les heteres més famoses és Aspàsia de Milet. Els tres tipus de prostitució eren legals i tolerats, excepte a Esparta, sembla que pel fet de tenir un altre tipus de moneda, que no propiciava l’establiment de bordells.

  A la Grècia clàssica, la prostitució era practicada tant per dones com per homes joves. El terme grec per a la prostitució és porne, derivat del verb pernemi (vendre), el que ha generat una accepció moderna ben evident. Les prostitutes podien arribar a ser dones independents i fins i tot influents. Estaven obligades a vestir-se amb robes distintives i pagar impostos. Existeixen certes similituds entre les heteras gregues i les geishes japoneses, figures complexes en una situació intermèdia entre prostitutes i cortesanes, de manera similar a les tawaif hindús.

 7. Nora

  Xaipe!

  Fríne és el sobrenom d’una hetera grega célebre per la seva bellesa.Les heteres i cortesanes eren dones que exercien com a prostituta. Aquest ofici de prostitua era una de les cosas mes comunes de fer duran aquella época. La prostitució l’entenien com a un entreteniment públic necessari. L’estat marcava els preus i les prostitutes pagaven imposts i els homes també es prostituien. En l’Antiga Grècia no es concebia l’orientació sexual com identificador social, cosa que sí s’ha fet en les societats occidentals en l’últim segle.

 8. Alina Roman

  Salve!!

  Friné (Φρύνη) és el sobrenom (el significat d’aquest és ‘gripau’) d’una famosa hetera grega cèlebre per la seva bellesa, amb el nom Mnésareté, que significa ‘commemorat de la virtut’).
  Era l’amant i musa preferida de Praxíteles, que es va inspirar en ella per a la creació de diverses escultures de la deessa Afrodita.
  Hetera: era el nom que rebien en l’antiga Grècia les cortesanes, és a dir, una forma de companyia sofisticada barrejada amb prostitució.L’estat marcava els preus i les prostitutes pagaven imposts i els homes també es prostituien.

  Vale!!!

 9. Elisa Moya

  A partir d’aquest apunt sobre les dones de  la vida, vàrem decidir fer aquest PowerPoint per tal que us assabenteu una mica més de manera simple i concisa sobre la vida de les antigues prostitutes sagrades que hi havien a l’Antiga Grècia.

  La prostitució va ser, des de l’època arcaica, una activitat comuna en la vida quotidiana de les ciutats gregues més importants. Particularment en les zones portuàries, donava feina, de manera legal, a un nombre significatiu de persones, constituint una activitat econòmica de primer nivell. Exercida tant per homes joves com per dones de totes les edats, la clientela era majoritàriament masculina. S’atribueix a Soló (en grec Σόλων) la creació a Atenes de bordells estatals a preus moderats.

  Hem cercat informació i hem trobat un article d’un dels nostres companys de El Fil de les Clàssiques, on podeu veure un vídeo que parla de les prostitutes i que us pot servir de gran ajut. També hem trobat un altre apunt que parla de les prostitutes.

  La naturalitat amb què es percebia la prostitució femenina es posa de manifest en la següent cita del pseudo-Demòstenes, en grec  Δημοσθένης (Contra Neera, 122; segle IV a. C.): Tenim les cortesanes per al plaer, les concubines per proporcionar cures diàries i les esposes perquè ens donin fills legítims i siguin les guardianes fidels de la nostra casa…

  Les prostitutes gregues pertanyien a diferents categories, depenent de diversos factors relacionats amb el seu treball: les pornai, en grec πόρναι, les prostitutes independents i les heteres, a més, existia una categoria específica dels temples sagrats, la de les prostitutes sagrades, que es proveïa, habitualment, de heteres.

  Us deixem aquí el nostre PowerPoint i una mica d’informació.

  Què ens sabieu de les prostitues sagrades? Creieu que era digne treballar d’això? I ara? Què penseu dels homes que recorren als serveis d’aquestes dones?

  Esperem que us hagi agradat!

  Elisa Moya i Marta Verde 2 Batx. Grec

 10. Pingback: Dones gregues: testimonis amb textos i imatges de vides silenciades | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *