A la recerca de l’Atlàntida

Dos apunts d’estiu del nostre bloc Aracne, un llibre i una notícia de la televisió grega, m’han portat a la recerca apassionada de l’Atlàntida i de grans civilitzacions, com és el cas de la minoica, així com de visionaris com Heinrich Schliemann, Arthur Evans, Spyridon Marinatos… Què en sabeu? Què n’opineu?

L’Atlàntida, el continent perdut:

Com era l’Atlàntida dels minoics?

Gaby

19 thoughts on “A la recerca de l’Atlàntida

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Un apunt, Gaby, que segur que treballarem en un moment del curs, bé sigui en parlar de l’Atlàntida o de la civilització minoica. Has fet bé en no posar enllaços als grans arqueòlegs del món grec, així els alumnes en podran fer una recerca per la xarxa.
  Fa anys passava a classe el segon vídeo en VHS (quin temps!) i, fins i tot, en tinc fet el qüestionari.
  Moltes gràcies, Gaby, i de ben segur que sabrem moltes més coses de l’Atlàntida, un tema molt apassionant! Almenys aprendrem a no ser arrogants -que sembla ser va ser la seva perdició-!

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Realment, Gaby, aquest estiu t’has convertit en un col·laborador imprescindible. Després de la lectura del llibre de Negrete, m’anirà molt bé repassar aquests vídeos que, com la Margalida, alguna vegada o altra he utilitzat a les classes. Gràcies, doncs, per posar-nos-els a l’abast.

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Jordi, per l’aportació del Vaixell i per fer la singladura plegats. Felicita la Júlia de part meva perquè és un apunt que ens anirà molt bé i que al llarg del curs comentarem. De fet, es complementen; per tant un granet de sorra molt preuat.
  Molta sort per al Vaixell en aquest tram final dels Premis Bloc Catalunya i que tingueu molt bon curs! Ja ens anirem trobant, espero, en diferents ports i en moltes col·laboracions com aquesta! Bon periple!

 4. cledesma06

  Heinrich Schliemann va ser un veritable superdotat, que no només amb vint-i-un anys coneixia ja set idiomes, incloent el matern (alemany, anglès, castellà, holandès, italià, francès i portuguès) i ho intentava amb el rus, sinó que els aprenia amb un sistema propi. No només va somniar amb trobar Troia de petit amb els contes del seu pare, sinó que la va trobar en la realitat, passant a ser conegut com un dels més importants arqueòlegs de la història.

  (l’he de continuar!!)

 5. Estefania

  Crec que el documental de l’Atlàntida està molt bé explicat, ja que parla de com se’n van crear les primeres civilitzacions i la seva evolució. Com van millorar les seves tècniques d’objectes fets a mà i en l’arquitectura, les edificacions com els palaus, cases, esglésies, etc.
  Jo crec que si, que és l’Atlàntida, així no hi hagi documents o artesanies que comprovin que realment és.
  Aquest documental va ser bastant impactant, esta molt ven explicat totes les fases geogràfiques i històriques, és fàcil d’entendre i sobretot afegeix coses que no són molt comunes que es comentin o que no es repeteixen molt.

 6. Mohamed El Brak

  La veritat que aquest vídeo no l’he entès, al principi ja que estaba una mica distret, però després, el vaig veure un altre cop, i em va cuadra una mica més.

  Situació Geogràfica: Santorí, Santorini, Tera, Thera o Thira (en grec, Σαντορίνη, Sandoríni o Θήρα, Thíra) és un petit arxipèlag circular format per illes volcàniques, localitzat al sud del mar Egeu, a uns 200 km al sud-est del territori continental grec. Forma el grup d’illes més meridional de les Cíclades, amb una àrea aproximada d’uns 73 km² i una població de 13.402 habitants en 2001.

  Cultura: en el video he pogut veure que la seva cultura era molt avançada ja que tenen palaus, les cases, les ceràmiques, etc… i a sobre de a ver passat mes de 4000 anys i a ver suportat els desastres natural, encara estan casi perfectes.

  El que m’ha sorprès del video, es que diu el arqueòleg que va trobar les restes es l’ho de “Creiem que podria ser l’Atlàntida” jo crec que no ja tots el mites de l’Atlàntida, està submergida al fons del Mar.

 7. Núria Serra

  Em sembla brutal com la violència d’un volcà pot crear tres illes a partir d’una. Aquestes illes, durant els primers segles van estar deshabitades però es va descobrir, sota trenta metres de terra volcànica, les restes d’una civilització i una colònia espartana (Thera). També m’ha sorprès com aquesta es va veure influenciada per moltes cultures, com la Cretenca, la Romana i la Cristiana. Ho podem saber gràcies a les pintures i les restes trobades. Crec que Thera si podria ser l’Atlàntida perquè Plató ho va deixar escrit en dos dels seus diàlegs. Potser sota les restes es pot trobar la prova de l’existència de l’Atlàntida. M’agradaria que algun dia es descubrís.

 8. Claudia López Astilleros

  Tant Pompeya com Thera es troben prop del mar (Pompeya es troba a la costa i Thera és una illa volcànica) i formen part d’Itàlia, l’erupció volcànica de Pompeya va succeir l’any 79 en canvi l’erupció a Thera ,que crearia l’illa de Santorini, seria a l’època minoica i, per tant, entra dins de la cultura clàssica. A les excavacions que es van fer a Thera es va treure la conclusió que haurien hagut diversos fenòmens naturals anteriors a l’erupció volcànica, amb què els ciutadans es van poder anar protegint, ja que no es van trobar restes humanes ni joies.
  En quant al mite de l’Atlàntida, personalment no penso que hagi pogut ser l’illa de Thera, ja que l’Atlàntida es va enfonsar sota mar i Thera, va sorgir de dins del mar cap a l’exterior, encara que les dates puguin demostrar el contrari. Definitivament, el mite de l’Atlàntida queda entre les civilitzacions actuals com un misteri i és un tema molt interessant per a debatre i investigar possibles raons per a poder desxifrar aquest dubte que ens persegueix des de fa molts anys, amb les primeres preguntes i deduccions de filòsofs com Plató.
  Època minoica:
  L’època minoica és una època molt lligada a la mitologia, i és curiós investigar els límits entre els esdeveniments històrics i mítics com fa Plató per a desxifrar el misteri de Thera l’Atlàntida.

 9. Adeiana Chen

  Thera si que esta en l’Atlàntida, perquè el vídeo mateix ja diu, que esta en alguns diàlegs que ha deixat escrit de Plató .I l’época Minoica és una cultura prehel·lenística que estaba a l’illa Creta entre els anys 3000-1200 aC i que la seva cultura anava molt avançada, ja que tenien cosas de ceràmica, palaus, casas ben feta…

 10. Ahmed Elhani

  Aquest video al principi no et deixa molt ben situat pero quan ho tornes a veure ho entens millor.
  M’agrada ja que te explica quasi tot i no et deixa amb dubtes
  Ho recomanaria per la gent que está estudiant aixo.

 11. Mustafa El Haniti

  Jo, el que he entes, doncs que Thera ,es una illa situada a Grecia una de les illes mes boniques que hi ha.

  La capital de l’illa és Thera. Al sud, a l’única zona no estrictament formada per terra volcànica, hi ha la muntanya Elias, el punt més alt de l’illa. L’antiga ciutat estava situada al centre d’un golf, sota el puig de nom Skaro, una mica al nord de la ciutat actual i propera al llogaret de Merovouli. Al puig Skaro hi ha les restes d’un castell construït pels ducs de Naxos.

 12. emma

  Aquestes illes van ser creades per les violències dels volcans (erupcions),per això es diu que a Santorini potser va quedar enterrada, sota cendres, l’existència d’un continent denominat l’Atlàntida. Tot hi que hem sembla estrany que un continent tan gran s’enfonses i que els altres tan propers a ell no, l’aparició de aquests mateix continent a escrits de l’època hem fa creure en ell.
  La seva cultura estava molt avançada desponien de palaus, ceràmiques, cases…. tenim constància d’això perquè quan el volcà va erupcionar,tot va quedar sota una manta de cendres. La gran part de les coses avui en dia encara estan en bones condicions.

 13. Judith de Salabert

  Em sembla increïble que després de tants anys d’història els equips d’investigació siguin capaços de trobar restes d’antigues civilitzacions en tan bon estat.

  Les illes de Pompeia i Thera es localitzen al sud d’Itàlia. D’aquestes podem destacar la sorprenent erupció de dos dels seus volcans els quals en el cas de Pompeia van enterrar en cendres la ciutat, i, en el cas de Thera van formar l’actual Santorini.

  Respecte al mite de l’Atlàntida, no crec que pugui ser Thera, ja que els escrits de Plató deixaven ven clar que la ciutat perduda va desaparèixer d’un dia per l’altre i va quedar submergida al mar. Encara que actualment no sapiguem la posició original del que podria haver sigut l’Atlàntida, em sembla un tema molt interessant el qual espero que es segueixi investigant. A més a més els vídeos estan explicats amb un vocabulari fàcil d’entendre, fet que fa que l’estona transcorreguda per a veure les gravacions hagin sigut bastant amenes.

 14. Pablo Tirado

  Geograficament parlant podem dir que ľatlantida és un lloc que no sabem ben bé ón està ni com es,però si creiem que va ser un lloc bastant important en ľèpoca històrica.
  En la meva opinió crec que bona part de Creta potser ľatlantida però també penso que hi ha parts de aquesta que no coneixem perquè no sabem on està situada ni si es pot trobar.
  Per tant serà difícil que al llarg del temps trobem informació sobre aquest desconegut lloc.

 15. Azahar Criado

  Les civilitzacions minoiques m’han impressionat moltíssim, ja que estaven molt avançades per la seva època. La manera de com construïen les cases per reforçar-les contra terratrèmols o la forma de portar aigua dintre de les cases per conductes és impressionant. El que m’ ha sorprès també és que les dones estaven ben considerades.

  Podria ser que l’Atlàntida fos l’illa de Théra perquè els egipcis es podrien haver confós o equivocat en la data que li van dir a Soló, també coincideix bastant la forma de com va desaparèixer l’Atlàntida amb el que va passar a Théra amb el volcà. Però per altra banda gràcies a Plató tenim les coordenades geogràfiques de l’Atlàntida i no coincideix amb Théra. Fins que no es trobin restes que ho corroborin no estaré segura de què fos l’Atlàntida o fins i tot, si va existir de veritat.

 16. Katherine

  El video parla sobre l’hipòtesi de que Thera, una illa al mar Egea degut a una explosió volcànica minoica va fer que quedés sepultada sota una capa de pedra, podria ser la civilització perdida i es basa en els descobriments arqueològics i els escrits trobats, com els de Plató. També van trobar frescos fets abans de l’exploció.
  El que em va sorprendre de la civilització minoica va ser ,definitivament, la conservació de les ruïnes, els carrers, les cases i edificis de l’època. Es poden observar unes estructures innovadores i modernes per l’època.
  Jo crec que Santorini podria ser una part de la civiització que han intentar trobar per anys però no podria estar del tot segura, es una història que parla de tantes coses que es imposible estar del tot segurs només amb les proves trobades.
  Com a classe no vaig poder prestar l’atenció suficient el vaig tornar a veure i vaig poder analitazar-ho una mica millor i em va sorprendre realment però que em va deixar amb més dubtes que rspostes.

 17. Violeta Arana Olmos

  Encara que el video al principi es fa una mica estrany i llarg, quan hem vaig posar a pensar tot el que deia i que a partir de el simple fet de l’erupció d’un volcà es van crear unes illes tant al·lucinants en les que avui en dia cap dels turistes que les visita i es fa fotos a els seus paisatges i antiguitats pensaria d’on han sortit.
  Respecte al tema de l’Atlàntida, jo si que crec que hauria pogut ser Thera, doncs les pervivències que anem descobrint dia a dia sobre els grecs els romans i les antigues civilitzacions no deixen de donar-nos sorpreses i crec que si es poguessin aconseguir més proves i pervivències seria encara més creïble per a mi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *