Pitàgoras

Bust de Pitàgoras. Còpia d’un original grec. Museus Capilolins. Roma. [Font Viquipèdia]

Jo sóc un apassionat de les matemàtiques. Per això, he aprofitat els seus orígens grecs  per fer un article sobre Pitàgoras.

En estudiar els triangles surt el nom de Pitàgoras, perquè va ser el primer pensador que es va anomenar filòsof  i va fer de la geometria una veritable ciència. El teorema de Pitàgoras diu que en el triangle rectangle el quadrat de la hipotenusa és igual a la suma dels quadrats dels catets.

[Font: Departament de Matemàtiques de l’Institut Pau Vila de Sabadell]

En aquesta fórmula, la lletra a és la hipotenusa i b i c, els catets. El quadrat d’un nombre és la multiplicació per ell mateix

La geometria el va portar a la aritmètica i a l’estudi del concepte del nombre. Pitàgoras es pensava que tot el món  eren nombres, fins i tot va descobrir els intervals musicals aplicant-hi les matemàtiques. Un altre matemàtic grec va ser Euclides. Molts anys després Galileu es va inspirar en Pitàgoras.

A mi també m’agrada anar comptant pel món.

ORIOL LARIO DEVESA
5è de Primària

N.B.:

Pitagoras más que un teorema:


Videos tu.tv

2 thoughts on “Pitàgoras

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Molt interessant, l’article. Agraïm molt als aràcnids més científics aquests apunts que estenen un pont entre el món clàssic i les branques més científiques del saber. No hem d’oblidar que gran part de la ciència, les matemàtiques, l’astronomia, la medicina, l’aquitectura, l’enginyeria… tenen les seves arrels en els primers pensadors grecs i romans. De fet, en el nostre bloc ja hem parlat d’Hipòcrates, de Vitrubi, d’Hipàtia i també hi ha hagut interessants articles de fotografia matemàtica.
  Científics i tècnics, esperem les vostres aportacions!

 2. Margalida Capellà Soler

  Oriol, l’enhorabona! És el teu primer apunt a Aracne i això té regal: m’he permès incrustar en el teu apunt un documental sobre les matemàtiques, crec que t’agradarà com a bon deixeble de Pitàgoras que sembles ser. Fixa’t que el seu deixeble Filolau de Crotona ja per tot hi veia nombres com tu (no sols és el xicot de l’anunci televisiu el que compta calories!). El mot matemàtiques ja ho deixa ben clar!

  Per cert, quina és l’etimologia de matemàtiques? Alumnes de grec, quan comenci el curs, ja escriureu el nom en grec!

  Com diu la Teresa, les aportacions científiques són ben rebudes i, de fet, tenim professors de matemàtiques d’altres centres que ens segueixen i ens comenten sovint com l’Àlvar deEl pentàgon de la bellesa. Voleu dir que no és ben ridícula la separació de lletres i ciències?

  Oriol, espero més apunts del col·laborador més jove del bloc, uns dies (concretament quaranta per ser matemàtics) més jove que la Valèria; però en definitiva, el més jove a punt de començar cinquè de primària on afortunadament encara no hi ha la divisió del coneixement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *