Unes obres a Vilassar poden fer malbé la necròpolis romana

Ahir, tot llegint el diari “El Punt”, em vaig trobar de nassos amb aquest titular i em vaig posar a llegir-lo amb força curiositat, ja que no és una notícia que surti cada dia.

L’article parlava de les queixes del president del Centre d’Estudis Vilassarencs, Alex Serrano, sobre la construcció i ampliació de la piscina municipal de la vila, que podria destruir la suposada necròpolis que trobarien els obrers si excavessin el subsòl.

Una arqueòloga treballa en la necròpolis de Vilassar de Mar, al febrer del 2001.         Foto: T.M. (Font: El Punt)

“S’han trobat restes de parcel·les adjacents i també aquí es va recuperar un dels únics mil·liaris de l’època augusta”, explica un historiador local.

El Departament de Cultura diu que enviarà un arqueòleg a supervisar les obres per tal que les màquines perforadores no trinxin les restes arqueològiques clàssiques.

Crec que és important preservar el nostre patrimoni, tant històric con natural, i no destruir-lo per interessos econòmics d’algunes persones.

Arnau Lario Devesa

2n ESO

23 thoughts on “Unes obres a Vilassar poden fer malbé la necròpolis romana

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Darrerament apareixen moltes notícies que demostren un interès creixent a mantenir la memòria arqueològica. És evident que la tasca d’aquests arquòlegs locals, molts d’ells aficionats, ha salvat i salvarà molts jaciments de l’especulació immobiliària. Continueu així que els aràcnids en continuarem fent ressò!

 2. Oriol Lario Devesa

  En aquests moments fan les construccions sense estudiar el terreny, per aquest motiu en algunes construccions es destrossen restes antigues o estan a punt de fer-ho.

  ORIOL

 3. Margalida Capellà Soler

  Fantàstic, Arnau, que hagis fet una entrada d’aquesta notícia al bloc. Jo en vaig fer difusió el dia abans al Friendfeed i al Facebook, per tant és una notícia que creia que calia difondre però per escriure un apunt cal dedicar-li temps, comunicar la notícia i prou és el més fàcil; per això Facebook és per a …
  Esperem que les màquines no trinxin el nostre patrimoni, la nostra història. Arnau, ja ens aniràs informant!

 4. Zícora

  Realment, és una vertadera llàstima que per culpa d’unes obres a Vilassar s’arribi a fer malbé la necrópolis romana. No hem d’oblidar que aquest troçet d’història és una part de nosaltres i destroçar-la seria un gran error i pèrdua.

  Vale.

 5. Marta Calvo

  Jo crec que no s’hauria de fer unes obres sobre una necròpolis romana ja que forma part de la historia de la nostra societat que ens ajudaria a conèixer una mica més la societat que tenim avui dia ja que moltes de les coses que hi han avui dia son majoritàriament pervivències clàssiques que hem anat conservant amb el pas del temps, a mes tot aixo és cultura i no s’hauria de destruir algo que forma part de la nostra cultura, història i societat.

 6. Adrià Morales Roig

  On estaven situats i quina era la seva ubicació en el teixit urbanístic d’una ciutat romana? Comenta també quina és la teva posició envers la situació que descriu l’article. Tu què faries si poguessis decidir?

  Les necròpolis a la cultura grega eren cementiris, o també se’ls hi deia llocs de soterrament on s’ enterraven els morts de tota la ciutat. Els mil·liaris són columnes cilíndriques que es posaven a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada mil Passus (passos dobles romans) és a dir, cada milla romana, la qual cosa equival a una distància d’aproximadament 1.481 metres.
  Jo penso que no és bona idea enderrocar aquest jaciments arqueològics ja que són llocs que fan que la ciutat sigui més turística i que tingui més antiguitat.
  Si jo pugés decidir, no construiria res ja que és una part de la ciutat molt important.

 7. Jhon Campaña

  Salve!
  Penso que és una llàstima que per no fer estudis previs als terrenys que volen construir, es faci malbé la pervivència dels nostres avantpassats. Cal recordar que tot tipus de restes que es puguin trobar en jaciments ens serveix per estudiar el passat de una cultura que a dies d’avui encara segueix viva.
  Vale 🙂

 8. Biel Cussó García

  Salve!
  Les necròpolis estaven situades a les afores de les ciutats , això demostra fins a quin punt s’han ampliat les ciutats i pobles d’avui en dia.
  Personalment crec que sempre s’han de preservar, a més en aquest cas on les restes tenen una importància bastat alta des de el punt de vista de la arqueologia.
  Si tingues el poder en les meves mans sobre el futur d’aquesta construcció, destaparia i faria estudis sobre la necròpolis, ho analitzaria i amb molta cura tornaria a tapar-la i deixaria que es seguis amb la construcció.
  Vale!

 9. Claudi Solé Martín

  Salve!
  La necropolis eren els cementiris, normalment, situats fora de les ciutats. Es solien construir als costats de les vies, a prop de les portes de la ciutat.
  Un mil·liari és una columna que es posava a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada milla romana.
  Sobre la noticia, penso que avui en dia la gent dóna molta més importància a obtenir un benefici econòmic, encara que hagin de destruir o malmetre restes arqueològiques amb milers d’anys d’història. Personalment jo buscaria una alternativa per construir la piscina en un altre lloc de la ciutat, sense perill de malmetre cap patrimoni històric.

 10. Marco Moreira

  Doncs crec que no esta be que es facin mal be unes restes arqueològiques con unes necròpolis per unes construccions tindrien que restaurar-ho i traslladar-ho a un museu, per que es un tros d’historia important que no es por tirar a la paperera

 11. Martina Camps

  Jo penso que no s’hauria de fer obres sobre una necròpolis romana perquè es una cosa que estaria be conservar perquè al llarg del temps es interessant visitar aquestes coses ja que formen part de la historia, i ara encara es conserven algunes coses i són interessants de visitar, encara que no estiguin com abans, és clar, però es interessant visitar les restes.
  Està bé que els arqueòlegs ajudin a conservar aquestes restes i salvarà molts jaciments i per tan això em sembla molt be.

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Espero de debò, nois i noies, que si alguna vegada arribeu a tenir poder de decisió en la vostra ciutat, us recordeu d’això que dieu aquí…

 13. Víctor García

  La necrópolis era el lloc on s’enterraven els morts i estava situat fora dels limitas urbans. Els mil·liaris eren columnas que es situaven a les vores de les calçades per marcar distancies de mil Passus.
  Sobre aquesta situación crec que es tindria que donar prioritat a la necrópolis, ja que és de bastant més importancia que una piscina. I a més si diuen que s’ha trobat un dels únics mil·liaris de l’època augusta augmenta encara més la importancia de les investigacións romanes.

 14. Eloy Martinez Orozco

  Una necròpolis és un cementiri o lloc de soterrament que literalment significa ciutat dels morts. S’usa generalment per als cementiris pertanyents a grans ciutats, així com a les zones de soterrament que s’han trobat prop de ciutats d’antigues civilitzacions.
  La meva posició sobre el que es diu a l’article és que deixaria de fer l’ampliació de la piscina municipal per no danyar la necròpolis, si pogués decidir que fer, no deixaria continuar les obres.

 15. Noemí Rodríguez

  la necròpolis és un cementiri, aquesta paraula prové del grec i significa ciutat dels morts, estan situades fora de les ciutats. La necròpolis han estat construïdes per raons religioses i per la prohibició de crear soterraments dins dels límits urbans.
  en el meu opinion penso que se li hauria de donar prioritats a la necròpolis ja que és molt més important i interessant que una piscina que es pot construir en qualsevol altre territorials que no sigui aquest.

 16. Aitor

  Desde el meu punt de vista no es que no es faci l’estudi del terreny per falta de temps o per un altre motiu, sino perquè poden sospitar que hi ha algo aix que els pot fer perdre diners, i prefereixen destrossar patrimoni a buscar una altre ubicació potser una mica mes . Les necropolis estaban situades a les afores de la ciutat, necropolis pot dir ciutat dels morts.

 17. Guangzhen Ye

  Salve!
  Necròpolis: és una espècie de cementiri o lloc destinat a enterraments. Etimològicament significa ciutat dels morts / cadàvers, doncs prové del grec antic:”‘νεκρος” “Necros”, mort o cadàver, i”πολυς” “polys”, Ciutat-estat. El terme s’utilitza normalment per a cementiris pertanyents a grans ciutats.
  – Mil·liari: Paraula que prové del llatí ”miliarium”, és una columna cilíndrica, oval o paralelepípeda que es col·locava en la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada mil passus (passos dobles romans).Normalment eren de granit, amb una base cúbica o quadrada i mesurava entre 2 i 4 m d’alçada, amb un diàmetre de 50 a 80 cm.
  Jo penso que és molt més important un descobriment arqueològic que ens pot proporcionar alguna informació sobre el nostre passat a una piscina municipal que es pot fer en un altre lloc per no afectar aquest descobriment tan important.

 18. Laura Vicente

  La necròpolis era un cementiri on enterraven als morts, literalment significaba ciutat dels morts. Els mil·liaris eren unes columnes i es situaven en les vies de comunicació més importants per assenyalar la distància en milles existent entre el lloc concret i la ciutat de Roma.
  Jo crec que té més prioritat necròpolis que una piscina ja que té més context històric i més important,la piscina es pot fer en un altre lloc.

 19. Carla Escolar Lopez

  Salve!
  La Necròpolis era un cementiri o lloc de soterrament pertanyent a les grans ciutats, situat als límits de les ciutats.
  El mil·liari és una columna cilíndrica, oval o paral·lelepípeda que es posava a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada mil Passus (passos dobles romans) .
  Penso què es molt important preservar el patrimoni cultural i per lo tant penso que voler seguir amb les obres per a la piscina municipal està malament per a els interessos de certes persones que prefereixen no preservar la cultura que té un valor molt més gran. Si jo pogués decidir no seguiria amb les obres de la piscina, seguiria excavant per a poder descobrir més.

 20. Noa Alonso

  La necropolis eren els cementiris on s’ enterraven els morts de tota la ciutat, normalment, situats fora de les ciutats. Es solien construir als costats de les vies, a prop de les portes de la ciutat.
  Un mil·liari és una columna que es posava a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada milla romana.
  Sobre la noticia, penso que avui en dia la gent dóna molta més importància a obtenir un benefici econòmic, encara que hagin de destruir o malmetre restes arqueològiques amb milers d’anys d’història. Personalment jo buscaria una alternativa per construir la piscina en un altre lloc de la ciutat, sense perill de malmetre cap patrimoni històric ja que són llocs que fan que la ciutat sigui més turística i que tingui més antiguitat.

 21. Alba

  On estaven situats i quina era la seva ubicació en el teixit urbanístic d’una ciutat romana? A Vilassar de Mar, al febrer del 2001.
  Comenta també quina és la teva posició envers la situació que descriu l’article. Tu què faries si poguessis decidir? Jo intentaria preservar les restes arqueològiques o provar a reconstruir-les i portar-les al museu de la ciutat.

 22. Laia Torres

  La necròpolis era un cementiri on enterraven als morts, literalment significava ciutat dels morts. Crec que s’hauria de vigilar més el terreny, per si de cas passen aquestes coses. Són restes arqueològiques i s’haurien de cuidar per exposar-les al món i poder saber coses noves de les antigues civilitzacions i com vivien, no destrossar-les. Es poden buscar altres llocs per fer la piscina, on no s’hi trobin aquestes restes.

 23. Vanessa

  Penso que abans de fer qualsevol obra en qualsevol terreny, s’ha de insepccionar bé la zona per molts motius, en aquest cas perquè hi poden haber-hi restes importants e històriques.
  Molta gent només pensa en el benefici propi, però hi han moltes maneres de aconseguir diners, però de trobar restes històriques e importants, no es tan fàcil., i si a més ho destruim, estem destruint el passat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *