Els ocells i la mitologia

Segons Apol·loni de Rodes, el mascaró de proa de la nao de Jàson, l’Argo, estava fet de roure del bosc sagrat de Dodona i podia parlar el llenguatge dels ocells. En la mitologia grega es podia obtenir el llenguatge dels ocells per mitjans màgics. Es deia que Demòcrit, Anaximandre, Apol·lonio de Tiana, Tirèsias, Melamp i Esop podien entendre els ocells.

Zeus, el romà Júpiter, pren la forma d’àguila per raptar el jove Ganimedes o de cigne per seduir Leda. Els déus sovint es transformen en ocell i cada un té el seu preferit. Els ocells són missatgers dels déus i encara avui les aus migratòries són un bon senyal d’un canvi de temps.  La mitologia  també és ornitogonia, és a dir, explica històries d’herois i heroïnes transformats en aus.   En aquest sentit, val a esmentar el romà Ovidi que en les seves Metamorfosis explica l’origen d’algunes aus i el motiu de les seves transformacions gairebé sempre com a pena o càstig de les seves culpes. Tot seguit us he preparat un llibret ornitogònic que espero que us agradi:


 

Us agraden els ocells? A mi molt, moltíssim! He descobert que a la Margalida també!

Jaume Salinas

4t ESO llatí

42 thoughts on “Els ocells i la mitologia

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Fantàstic, Jaume! Has aconseguit fer un treball ben transversal i actual a partir de la lectura de Narracions de mites clàssics. Qui m’ho hauria de dir!
  Et felicito sincerament i alhora t’encoratjo a presentar-te a tots els exàmens pendents (llatí, ja està aprovat!) perquè si has pogut fer aquesta recerca i ser capaç d’unir mitologia, literatura i ornitologia, crec que pots ser capaç de treure’t el títol de l’ESO i estudiar el cicle formatiu de grau mitjà que tant desitges.
  Esforça’t un xic més, Jaume, i ho aconseguiràs! Molt bona sort!

 2. Jaume Salinas

  Moltes gracies Margalida. Si aprovo no es que sigues gracies a tu pero son els teus anims. Intentare fer el maxim esforç que mai he fet i ara toca estudiar.

  pd:el fare servir per el treball .

  pd: gracies.

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Si estudies, ho aconseguiràs, Jaume!
  Crec que és una bona idea la d’utilitzar aquest apunt, com dius, en el teu treball, i tant! Bona sort i estudia!

 4. Coty

  Quines històries més interessants, tot i que moltes sí que les havia llegit a “Narracions” altres poques encara no les coneixia.
  Crec que la que més m’ha agradat ha estat la de Pèrdix i que expliquin que no vola gaire alt perquè encara té por de caure, quan el va empenyar el seu tiet Dèdal.
  Ah, tampoc sabia això de que els ocells representen l’ànima! I cercant informació sobre això, he trobat un vídeo maquíssim que dura uns quatre minuts, i que ve del conte escrit per Mijail Snunit i s’anomena “El pájaro del Alma”. Una explicació breu i quasi infantil, però plena de metàfores molt boniques.
  http://www.youtube.com/watch?v=IXyg-vCttw0

  Vale 🙂

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Un conte molt bonic, Coty. Escoltarem, doncs, el nostre ocell!
  T’hauries de recordar de totes les històries que recull en Jaume perquè totes són de la primera part de Narracions de mites clàssics. Crec que ha aconseguit fer un treball ben original. D’ocells mitològics no en coneixia cap!

 6. Anna Jimenez

  Salve Margalida !
  Esta super bé el treball, esta super currat !
  Jaume et felicito ! !

 7. Estefania

  Salve lidaa !
  Molt be el treball et felicito Jaume :D! i aixo que hi ha 12 ocells impotants a tots els mites es una cosa que no lo sabia pero ara ja ho se a mes jo vaig explicar el mite de picus que es converteix en un pigot.

  vale 😀

 8. Zicora

  Salve Lida!!! 🙂

  Un treball fantastic!!!. Si que es veritat que son els mateixos ocells que surt en el llibre de Narracions de Mites Classics. M’ha agradat moltissim. El ocell que mes m’ha gradat ha sigut el cabussó, de la transformació d’Ésac.

  Valeee. 🙂

 9. Miriam Pelegrina

  Salve!
  Un treball fantastic, tot i que n m’agradin els ocells.
  Apareixen ocells del llibre narracions de mites classics, increible!

 10. Eric Andreu

  Molt bon treball! Realment hi han molts ocells en aquesta primera part del llibre, i sempre em feia un embolic amb alguns. Gracies a aquest treball ja em queda més clar cada ocell amb qui es transforma. A mi m’agrada el pèrdix, trobo que és un ocell amb unes característiques una mica inusuals per ser un ocell, i em crida l’atenció. En tot cas, repeteixo, molt bona feina.

 11. diaz.cristina1020

  Salve Lida 🙂
  És un treball bastant interessant sobre els ocells, a més me adonat de que els ocells del treball surten en el llibre de Narracions de mites clàssics! És bastant entretingut!

 12. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Molt bon treball!! Gran treball, al haver llegit la primera part i haver mirat aquest treball he après molt més sobre els ocells.
  Vale!!

 13. Uxue Avilés

  Salve!!
  A la primera part del llibre apareixen molt diferents tipus d’ocells i gràcies a aquest treball puc tenir més clar quin tipus és cadascun. És molt interessant trobar aquests tipus d’ocells i després veure en quin mite apareix cadascun.
  El que m’ha cridat més l’atenció és l’ocell Filomela.

  Vale!!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Caldria un comentari més aprofundit sobre la relació del nom de l’ocell, el seu tarannà i la mitologia.

 15. Eulàlia

  És veritat que la figura dels ocells ha sigut molt important en la cultura clàssica, també en altres ètnies. Els ocells han servit per explicar fenòmens sobre la natura que en aquell moment eren incapaços d’entendre o fer que el poble ho comprengués. És molt maco que aquestes històries tradicionals hagin arribat a les nostres oïdes actualment.
  Vale!

 16. luna.laura1120

  És un gran treball!
  Està molt bé, ja que resumeix tots els ocells que hem treballat a la primera opart del llibre dels mites.
  És molt curiós ja que, ara al veure un ocell podem recordar tot la hiostòria que hi ha darrere!

 17. Chaima Anza

  Aquest article, està fet molt bé, és molt interessant.A mi m’agrada saber oses com aquestes, que interpreten els colors dels ocells ….! M’ha quedat molt clar, el que interpreta el cor,i perquè es negre, és negre perquè representa el odi o una cosa desagradable que passarà.Potser diem això perquè el color negre no és agradable, es un color fosc on no té il·luminat.Desprès les garses, són ocells que tampoc no ens fa gracia, és un ocell que està per Catalunya.Desprès de dir aquest exempels gràcies el teu power point Jaume.

  M’agradat moltel treball és super interessant, moltes vegades volia saber coses d’aquest tipus,però amb aquest treball se m’ha quedat ben clar.

  Molte sgràcies!

 18. Laia Bagà

  Aquest article és molt interesant, aprens el nom del ocells en llatí, i les seves característiques.
  I esta relacionat amb els mites que hem llegit, veient els ocells podem recordar el mite.

 19. Rocío Molina

  Salve!
  Un treball molt ben fet la veritat. M’enrecordo de quan vaig llegir-me el llibre de les metamorfosis d’Ovidi i això ens poden fer relacionar cada ocell amb cada història i recordar-la sempre! Una manera fàcil de fer relacions ràpides amb els aprenentatges de classe.

  vale

 20. Andrea Balart

  Salve! M’ha agradat molt aquest power que has fet de la mitologia. La veritat és que a les Narracions de Mites clàssics on per exemple es pièrides són convertides en grases per les muses. També està Pèrdix que es converteix en perdiu. Tereu, Procne i Filomena es converteixen respectivament en Puput,Russinyol i Oreneta, etc.
  Valete!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *