Segons Apol·loni de Rodes, el mascaró de proa de la nao de Jàson, l’Argo, estava fet de roure del bosc sagrat de Dodona i podia parlar el llenguatge dels ocells. En la mitologia grega es podia obtenir el llenguatge dels ocells per mitjans màgics. Es deia que Demòcrit, Anaximandre, Apol·lonio de Tiana, Tirèsias, Melamp i Esop podien entendre els ocells.
Zeus, el romà Júpiter, pren la forma d’àguila per raptar el jove Ganimedes o de cigne per seduir Leda. Els déus sovint es transformen en ocell i cada un té el seu preferit. Els ocells són missatgers dels déus i encara avui les aus migratòries són un bon senyal d’un canvi de temps. La mitologia també és ornitogonia, és a dir, explica històries d’herois i heroïnes transformats en aus. En aquest sentit, val a esmentar el romà Ovidi que en les seves Metamorfosis explica l’origen d’algunes aus i el motiu de les seves transformacions gairebé sempre com a pena o càstig de les seves culpes. Tot seguit us he preparat un llibret ornitogònic que espero que us agradi:
Us agraden els ocells? A mi molt, moltíssim! He descobert que a la Margalida també!
Jaume Salinas
4t ESO llatí
Salve!
M’ha agradat força aquest treball sobre els ocells! M’agraden bastaant els ocells. Mirant auqesta presentació m’he enrecordat de totes les persones que es transformen en ocells en les metamorfosis d’Ovidi: Perdix en perdiu, les Pièrides en garses, le Míniades en ratpenats..
Salve!
No sabia que a la Margalida li agradaven els ocells.
El treball que ens presenta en Jaume està molt bé, apareixen els següents ocells:
El corb,la garsa, l’agró, la perdiu, la pèrdix, el Cabussó, el Puput, el Rosinyol, l’Oreneta, el Tereu, la Filomela, el Procne i el Pigot.
Els quatre últims els desconeixia, he après noves espècies d’ocells.
El Tereu m’ha agradat molt, és un ocell molt bonic.
El mite que em va agradar i que està relacionat amb ocells és el d’Apol·lo, transforma al corb en negre (símbol d’odi) per xarraire, si s’hagués callat, Apol·lo el seguiria estimant.
Salve!
La veritat és que a mi també m’agraden els ocells, i aquest treball l’he trobat bastant interessant, ja que he vist espècies d’ocells que no coneixia com: la filomela, el tereu, l’agró, procne… i la veritat es que són espècies bastant maques.
Sheila, ja has llegit la primera part de Narracions de mites clàssics, per tant hauries de saber que Tereu, Procne i Filomela esdevenen ocells. Quins ocells són i quina relació poden tenir amb el mite?
Salve!
M’he llegit “Narracions de mites clàssics” i si si! podem al llibre podem comprobar com molts déus i deesses es transformen en ocells.
L’ocell que més m’ha cridat l’atenció és el puput.
I podem veure com Tereu per voler venjar-se dels déus, ells el van convertir en puput.
Salve!
No havia pensat en cap moment perquè Ovidi ens relata aquestes transformacions esmentades en el PowerPoint, totes d’aus. Tampoc havia relacionat que els ocells –per els psiquiatres— són els símbols de la personalitat del somiador. Ho havia escoltat alguns cops però no ho havia relacionat amb aquests mites. Totes les transformacions són adients, com per exemple la d’Èsac, transformat en cabussó per Tetis, quan va voler suïcidar-se tirant-se al mar.
M’agraden bastant els ocells. Trobo que són molt bonics, tenen molt colors diferents i tots tenen alguna cosa que els distingeix. Em puc passar hores mirant com volen, són molt tranquil•litzadors.
Molt bona feina Jaume, es nota que està molt treballat.
Salve!
No m’havia donat compte de que aquests ocells reben el seu nom dels mites que ens narra Ovidi sobre Tereu, Procne i Filomela, que es converteixen en un tereu, un procne i una filomela.
Després de llegirme els mites de; “Narracions de mites Clàssics”, puc dir que te tota la raó hi han molts déus que es converteixen en ocells. En concret l’ocell que més m’ha cridat l’atenció és la Filomela, més que res per el seu nom és molt graciós. Tot el treball en sí està molt ben fet i treballat si veu esforç per part seu. És molt interesant!!
Valete!!
Salve!
Primer de tot Jaume, felicitar-te per aquest power-point tant didàctic i preciós.
En segon lloc dir que del llibre de Narracions de Mites Clàssics només recordava la transformacions de les Miniades en ratpenat.
Aquest article m’ha fet venir al cap un apunt molt especial;
A casa meva, fa uns tres anys que van aparèixer unes orenetes, varen fer el seu niu de fang a la teulada, i s’hi van instal·lar. El mateix any que es van instal·lar, al venir l’hibern, van marxar, vaig buscar per internet i es veu que emigren fins a sud-Àfrica i quan torna el bon temps tornen a pujar (quin viatge! més llarg que anar a Roma!). El cas es que des de llavors, venen cada any, per el que observem, ens sembla que és la mateixa família i per el que hem observat, hem pogut veure els fills i els néts de les primeres en venir! Així vaig començar a conèixer els ocells de més aprop.
M’ha agradat molt aquest article d’ocells, ja que amí personalment m’agraden aquests ovípars, no només per la immensitat d’espècies que hi ha, sinó per el fet que volen, i qui no ha pensat mai en volar com un ocell?, ser lliure com un ocell i poder anar d’aquí allà en qüestió de segons, veure-ho tot des de l’aire a de ser una passada. O fer un viatge com les meves amigues les Orenetes! I de franc!
Vale!
Salve!!!
Molt bon apunt!
En quant he vist aquesta especie de power point no m’enrecordava que hi hagués tantes transformacions de personatges mitològics en ocells. A mi la que més m’agrada és la transformació del nebot de l’inventor Dèdal en perdiu, ja que m’enracordava molt bé d’aquesta història perquè a 3r de l’ESO en una optativa que es deia cultura clàssica vam veure uns vídeos on explicava molt bé la historia. Crec que era aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=ktOtGWYugrw
Encara que no estic segur.
Finalment dir que dels cants dels animals m’ha agradat molt el cant del rossinyol perquè encara que sembli estrany l’he escoltat molt poques vegades.
A mi també m’agraden els ocells!
Valete!!
Salve!
Gran aportació d’en Jaume que ens relaciona el món dels ocells amb els mites escrits per Ovidi. Personalment m’agrada molt l’ornitologia ja que sempre que creiem que sabem molt sobre els ocells, en descobrim de nous i amb noms curiosos. Obviament sempre he sentit major apreci i curiositat pels que tenim per casa nostra. També està molt bé conéixer el seu nom científic, escrit en llatí.
De tots els mites amb transformacions en ocells el que més em va agradar fou el de les Pièrides convertides en garses.
Valete.
Salve!
he fet el joc dels ocells, i he fet algun fallo jajajajaj ja que la veritat és que no tenia ni idea d’aluns sorolls que fan els ocells jajajaj.
Aquest treball del Jaume esta molt bé i molt currat la veritat, al principi sembla un power simple però el contingut és extens i està molt bé. En ell podem trobar diferents típus d’ocells, els quals són:
El corb
La garsa
L’agró
La perdiu
La pèrdix
El Cabussó
El Puput
El Rosinyol
L’Oreneta
I per últim El Pigot.
Alguns d’ells els podem trobar a la primera part de Narracions de mites classics. Altres com vé a ser l’oreneta és típic de primaria del cole (L’epoca de les orenetes jajaja ) per cert, al cristofol a les finestres tenim nius d’orenetes. I d’altres eren desconeguts i gràcies al treball ara ja els conec.
Vale 😀
Salve!
Gràcies Jaume per aquest gran apunt. M’ha agradat molt i trobo molt curiosa aquesta relació de la ornitogonia amb la mitologia.Sempre m’ha agradat el món del ocells i sempre he estat molt atret per els habits i els costums d’aquests curiosos animals.La transformació d’Escil·la en l’agró és la què més m’ha sorprés i m’ha agradat.Us deixo un enllaç on hi ha més informació sobre aquests curiosos animals. http://www.vulcanusweb.de/dialogando/Las-Aves-en-la-Mitolog%EDa.htm
SALVE
Felicitats a l’autor del power point hem sembla que està molt ben fet i és bastant senzill.
Molts ocells dels que posses estàn relacionats amb la mitologia, per exemple les pièrides són convertides en grases per les muses. Tereu, Procne i Filomena es converteixen en Puput,Russinyol i Oreneta,les Míniades en ratpenats, també Pèrdix es converteix en perdiu, etc.
VALE!!!!
Salve!!
M’ha agradat molt el powerpoint i esta molt ben fet, felicito al autor!
A mi m’agraden molt els ocells, sobretot els que són grans i majastuosos com l’àliga, però els petits també m’agraden molt.
Ara que m’hi fixo, hi ha molts ocells que sorten en la mitolgia grega i m’ha sorprés. Gràcies per ajudar-me a descobrir noves coses!
Salve!
Tereu, Procne i Filomela es converteixen en un puput ,una oreneta i un rossinyol.
Ornitología y mitos
http://www.youtube.com/watch?v=1uLJVBZYbBg
https://nihilnovum.wordpress.com/2015/02/21/un-museo-mitologico-vi/