Una nova Antígona, de Benjamín Gomollón

Vull fer ressó d’un esdeveniment teatral que tindrà lloc a Badalona el dia 18 de juny. El grup de teatre format pels actors Mario Carmona, Quim Collado, Genís Lama, alumnes de l’instiut Ventura Gasol, i les actrius Gloria Miret i Sara Martínez, de l’Isaac Albéniz, sota la direcció de Benjamín Gomollón, ens presenten al teatre de la Cooperativa la Moral de Badalona (c/ Güell i Ferrer 86-92) una nova Antígona. Obra del mateix director, continua la tradició del mite, arrelat a la immortal peça de Sòfocles.

Marie Spartali Stillmann, Antígona, c. 1920

[Font: Pittsburg State University]

Tindreu l’ocasió, tots els assistents, de gaudir per un preu de 3 euros, del debut d’una nova companyia de la ciutat, formada per alumnes dels Instituts Isaac Albéniz i Ventura Gassol.

Segons paraules de l’autor, “veureu com la lluita entre germans ha acabat amb la mort d’ambdós i ha fet que a un d’ells, Polinices, per ordres de Creont, li sigui negat un sepulcre digne. És aleshores quan Antígona, desafiant les lleis i al costat del seu company Hemó, decideix enterrar-lo.

Entrareu dins del món màgic de la mitologia clàssica i descobrireu que fets com l’amor, l’honor i el deure tenen fonament en la poesia i el pensament de l’Antiguitat, sempre capaç de renéixer, un cop i un altre”.

Trobareu informació més detallada al Facebook.

Els desitgem moltíssima sort, especialment a l’autor i director, company d’universitat de la Margalida i meu. I, com no, també als joves actors i actrius pel seu valor i dedicació.

Com se sol dir en l’àmbit teatral i amb perdó,

MOLTA MERDA!

O en grec,

Καλή τύχη!

15 thoughts on “Una nova Antígona, de Benjamín Gomollón

 1. Margalida Capellà Soler

  En Benja em va deixar llegir la seva excel·lent adaptació i m’havia parlat d’aquesta representació teatral, però no vaig lligar caps! Promet!

 2. Coty

  Χαιρε!
  Sempre m’ha agradat l’Antiga Grècia i després de veure Electra, el teatre grec m’ha cridat molt l’atenció, no tan sols per la intensitat dels personatges, sinó també per la perviviència que té després de milers d’anys. Faré el possible per anar-hi i veure els companys de l’Albéniz, tot i que el dia següent tinc un festival de ball així que no puc asegurar res.
  Parlant de l’Antígona es pot dir que és un sucés de catastròfiques situacions, que van comportant a cadascún dels personatges sinó a la mort al suicidi i sinó a la desgràcia de viure sol.
  Molta merda als actors i, sobretot, que es noti que trepitgeu l’escenari i que esteu allà, no deixeu que els nervis us juguin males passades! 😉

 3. Margalida Capellà Soler

  Coty, estaria molt bé que hi puguessis anar. A veure si aconsegueixes animar la resta!

 4. Teresa Devesa i Monclús Post author

  I tant, Margalida, segur que al Benjamín i als joves actors i actrius li agradaria que hi assistís gent de tot arreu! La Cooperativa “La Moral” és un centre emblemàtic de Badalona.

 5. Margalida Capellà Soler

  Teresa, saps quina en serà la durada? Tinc una reunió i no me la puc saltar!

 6. Teresa Devesa i Monclús Post author

  No ho sé, en la informació que m’han passat no ho especifica. Potser si ho preguntes a la pàgina del Facebook… L’autora de la pàgina és la Sara Martínez de 2n, una de les actrius, que també va venir a la “Magna”.

 7. Margalida Capellà Soler

  M’he posat en contacte amb en Benjamín Gomollón i aquestes són les seves paraules, entre altres: “Doncs… em sembla que no durarà més enllà d’hora i mitja com a molt… Pensa que només tenim la sala de quatre a sis. Si comencem sense retard, em penso que anant tot com cal a les 17.15 ja pot haver acabat. 17.30 a tot estirar”.

 8. Mario Carmona Chavarría

  Si no comencem amb retard l’obra haurá acabat sobre les 17.30 com a màxim… Espero que us agradi a tothom, Gracies!

 9. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Mario! Segur que ens agradarà! Quin paper fas tu?

 10. andrea martinez serrano

  Quina il·lusió d’article! En la meva exposició oral als meus companys sobre el cícle Tebà, apareixia aquest personatge i més a més la Gloria Miret com actriu en aquesta obra, Quan era més jove vaig realizar durant alguns anys amb ella clases de teatre al Círcol Catòlic.
  M’hagués agradat molt veure-la i així poder endinssar-me més en la ciutat tebana i la seva història.

  Antígona(Ἀντιγόνη) engendrad a partir d’un incest entre mare i fill, va acompanyar, durant la resta de la vida errant, al seu pare Édip a vaga entre calumnies i ceguessa com a càstig imposat per ell mateix pel que havia comés sense voler. Després, en tornar al seu reialme amb els seus germans, els qualsvan faltar el respecte a Èdip i van ser maleïts i condemnats.
  Per causa d’una disputa entre els seus dos germans , ambdos van morir però Creont el seu oncle va decidir deixar sens sepultat a Polinices per haver lluitat contra la seva ciutat. Antígona no ho pot consentir i mor en saltar-se la prohibició.

  Després d’haver tractat els personatges més representatius del cícle Tebà, puc dir que Antígona es el reflex d’Èdip, pel seu caràcter i per viure la vida amb seny, oblicacions i responsabilitats. I fins la mort, tant pare com filla, lluitaran pel que ells creuen que es correcte i han de fer, tot i que el destí estigui tràgicament marcat. Trobo que són clarament dos víctimes del destí, però que s’enfrontan a ell com vertaders herois.

 11. Ariadna Jiménez

  Quin article més interessant!! La veritat m’hagués agradat veure aquesta pel•lícula.
  Antígona (en grec Ἀντιγόνη) és una tragèdia del dramaturg atenès Sòfocles (en grec Σοφοκλῆς), escrita, segons els estudiosos, cap el 442 aC.
  En primer lloc, vull dir que la història d’Antígona no es pot entendre sense llegir “Èdip rei” de Sòfocles i “Els set contra Tebes” d’ Èsquil, dos dramaturgs tràgics grecs.
  Aquest mite es troba en el cicle tebà, el conjunt d’esdeveniments mítics que giren al voltant de la casa reial de Tebes i que tenen com a protagonista Èdip.
  Així doncs, el mite explica que Èdip es va casar amb la seva mare Iocasta, després de matar al seu pare Laios. Més tard, quan va ser proclamat rei de Tebes va engendrà quatre fills , Polinices, Antígona i Ismene.
  Quan es descobreix tot (és l’argument de “l’Èdip Rei”) Iocasta és suïcida i Èdip es treu els ulls , per després marxar a l’exili amb les seves filles, ja que els seus fills es neguen acompanyar-lo. Per aquest motiu són maleïts pel pare a morir l’un en mans de l’altre. Per evitar la maledicció d’Èdip van decidir regnar alternativament durant un any cadascun. Etèocles va ser el primer en regnar, però en passar un any, quan li tocava regnar a Polinices, Etèocles s’hi negà.
  Polinices, després de demanr-li al seu germà el tron de bones maneres, decidí formar una expedició, els Set contra tebes, contra la seva ciutat. Tebes va resistir victoriosa, però els dos germans van morir un per l’arma de l’altre (argument de “Els set contra Tebes”).
  Com a conclusió és podria dir que Antígona és el símbol i expressió de l’humà, guanyadora en la mort, es destaca com un dels personatges femenins més grans i millor aconseguits de la literatura.

 12. Ariadna Jiménez

  Perdo m’he confós a l’escriure. M’hagués agradat veure aquesta obra de teatre 🙂

 13. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Ariadna, això de la pel·lícula m’ha produït un salt al cor, sort de la correcció posterior… Has fet bé d’esmentar els tràgics que han verisonat moments del cicle, probablement d’altres obres que no han arribat fins a nosaltres també devien tractar la història d’aquesta heroïna. Potser alguna d’Eurípides? Segurament algun “deus ex machina” es presentaria per rescatar la donzella de la cova. Però això són només elucubracions meves…

 14. Margalida Capellà Soler

  Potser, Teresa, un dia o altre podríem demanar als nostres alumnes un final diferent per a Antígona. Qui s’hi anima?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *