Dido i Eneas, titelles dels déus

Dido i Eneas són els dos grans personatges del cant II de l’Eneida de Virgili, prescrit per PAU Catalunya. Eneas explica les aventures de Troia a Dido i més endavant per designi dels déus, tot i estar-ne enamorat, l’haurà d’abandonar. La reina de Cartago no li ho perdonarà, se suïcidarà per amor o per l’abandó que li provoca el seu enamorat, i segellarà el futur odi entre Roma i Cartago. Sabeu a què em refereixo?

 

Heu reconegut el personatge del bitllet de l’última diapositiva? Consulteu l’article de El Fil de les Clàssiques i comenteu-lo. Busqueu també més pervivència de Dido i Eneas i compartiu-la amb tots nosaltres.

Anna Salas
2n batxillerat

19 thoughts on “Dido i Eneas, titelles dels déus

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bé, Anna! Finalment has aconseguit explicar tot el cant segon de l’Eneida de Virgili a partir de Dido i Eneas!

 2. Anna Salas Tarré

  Si, la veritat és que després d’entendre malament el que havia de fer, he aconseguit sortir-me’n!
  Moltes gràcies de nou per penjar-me l’article!!!!
  Ha quedat molt bé i la veritat és que m’agrada molt aquest programa de camaléo!

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Me n’alegro molt, Ana. A veure si aviat des de Xtecblocs us permeten editar de nou els articles.

 4. Julieta Lorenzo

  M’agrada molt com està fet el power point.
  La història em sembla força interessant i apassionant, ja que la reina Dido es suicida per amor. A més, amb les imatges que hi ha a l’article fan apropar més a l’espectador a que es faci una idea del que van viure aquests personatges.

  Bona feina!

 5. Rocío Molina

  Salve!!!

  La veritat és que esta molt bé explicada la història! I el mite, en general, demostra la gran força que tenien els déus en la vida dels personatges imprortants en la història de la cultura clàssica. La veritat és que és una llàstima que acabi així una història d’amor que podria ser molt maca..però si no hagués sigut així, pot ser no seria un gran mite!
  Felicitats per el power point, esta tot perfectament explicat i fa que el mite s’entengui a la perfecció!

 6. Laia Muñoz Osorio

  Felicitats pel treball! La història d’Eneas i Dido és preciosa, encara que també tràgica… A més a més el power point està molt ben escrit.

  Crec que la dona que apareix al bitllet és Dido. Ah! per cert el quadre que surt a la diapositiva de Lacoont l’estem estudiant a Història de l’Art. Els estudiants de clàssiques tenim avantatge ja que coneixem mites com aquests!

  Vale!

 7. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!
  Moltes felicitats! Quin gran treball, es veu clarament l’esforç i la dedicació que hi ha hagut darrere. El powerpoint s’enten molt be i està molt ben explicat. I em sembla bonic i trist que la reina Dido es suicidi per amor. I crec que històries d’amor amb un suicidi al final hi han moltes.

  Vale!!!

 8. Uxue Avilés

  Salve!!

  Felicitats pel treball, està molt ben fet i amb el powerpoint s’enten clarament el mite.

  Penso que aquest mite demostra sobretot força en els déus com a personatges en la cultura clàssica. Penso que és un mite precios on penso que podria haver estat una història molt bonica d’amor, però això és el que fa que avui en dia el considerem un mite.

  Vale!!

 9. lourdes caparros

  Salve!

  Felicitats pel treball, podem veure que hi ha hagut un gran esforç i es molt facil dpentendre..

  Aquest mite es precios

 10. Noelia Caballero

  Salve!!
  Moltes felicitats! Quin gran treball, es veu clarament l’esforç i la dedicació que hi ha hagut . S’enten molt bé i està molt ben explicat. La història em sembla força interessant i apassionant , encara que té un final tragic.

 11. nuria yela

  Salve!
  La meva enhorabona Anna, fas de la història de Dido i Eneas molt amena i fàcil de recordar. La història d’amor entre Dido i Eneas sembla realment una mala passada dels déus cap als humans, on la pobre Dido acabarà mal parada ja que es llevarà la vida per amor.

  Virgili coneix les Guerres Púniques, així que pot arribar a manipular el relat de manera que pot arribar a incrementar encara més aquest odi que hi ha entre Cartago i Roma (que ja venia de temps enrere).

  Coincideixo amb la Laia en que la noia que hi ha al bitllet de la representació que ha fet l’Anna sembla la reina Dido.

  Vale!

 12. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Primer de tot, felicitats per l’article! La presentació en powerpoint fa que la història d’ambdós personatges s’entengui del tot! És un petit resum, i m’anirà força bé cara a l’examen, a l’hora de repassar aquesta tràgica història d’amor.

  Doncs bé, com diu el títol d’aquest apunt, Dido i Eneas són titelles a mans dels déus, els qual controlaven els destins de tot ésser humà. Venus, Juno i Júpiter són els que els manipulen; Venus, sempre intentant defensar el seu fill i intentant que Juno no deixi anar la seva còlera cap a ell i la resta dels troians, a causa de l’odi i la inexistent empatia que sent cap aquests.
  També hi ha un gran condicionant en aquesta història, que és Cupido, però aquest segueix les ordres d’Afrodita.

  En aquella època, tal i com es pot veure perfectament en l’Eneida, els déus tenien un paper rellevant en les vides de tot ésser humà; els demanaven permís per a dur a terme alguna acció, sempre els feien ofrenes quan els demanaven alguna cosa, etc. Aquests déus però acabaven fent el que a ells els venia de gust, seguint els seus instints o el seu afecte o bé odi que sentien cap als humans.

  En conclusió podem dir que la història d’amor de Dido i Eneas segurament no hagués estat possible sense l’ajuda determinant dels déus, ja que si Venus, per a salvar al seu fill de les urpes de Juno, no hagués manat a Cupido que llancés una fletxa per tal d’enamorar Dido, fent-se passar pel fill d’Eneas, aquesta història d’amor no hauria existit.

  Valete!

 13. Laura Luna

  En moltes històries mitològiques, per no dir totes hi intervenen els déus o és entre els déus. Dido i Eneas, tot i així, crec que ens n’adonem més, ja que a part de ser el fragment preferit de l’Eneida per casi tots els que l’hem llegit, és una història d’amor.
  Abans, mirant altres articles sobre la història de Dido i Eneas hi havia comentaris que deien, que els hi agradava aquest fragment de l’Eneida perquè pensaven que tot i que fa molts anys que va ser escrita, podria passar ara i que, per tant, ens fa adonar que el llarg de temps canvien les maneres de mostrar els sentiments, però no els sentients en si.
  Penso que, per aquest motiu, ens fixem amb la manipulació dels déus en els dos enamorats. Perquè nosaltres quan veiem aquesta història pensem que nosaltres també podem ser manipulats per familiars, amics, enemics, circumstàncies o ambients que ens allunyin de l’amor veritable.
  Potser Virgili ja ens volia transmetre aquest missatge, qui sap.

 14. Zícora

  Sembla mentida com la mitologia clàssica ha influït a artistes d’arreu per crear les seves obres, una d’elles, entre d’altres, la d’Eneas i Dido. Ha sigut molt enginyós combinar text amb imatges per explicar la història.
  Veure aquest treball m’ha vingut al cap el llibre de “A la recerca d’una pàtria”.

  Vale.

 15. Pingback: Suïcidi de Dido (Eneida IV 630-705) | Aracne fila i fila

 16. Pingback: Dido reloaded / Go, Aeneas, Go! | Cartellera de teatre clàssic

 17. Pingback: Les obres clàssiques de teatre grecollatí al TNC | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 18. Pingback: La mitologia a la cartellera teatral de Barcelona | El fil del mite grec

 19. Pingback: L’Eneida, baula romana de pervivència homèrica | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *