Vida quotidiana a Grècia

El curs passat, les alumnes de Grec van fer els seus treballs personals sobre la vida quotidiana a Grècia, que van resumir en forma de presentació. Ara que comencem aquest tema (suposo que a Premià estareu a punt), crec que poden ser un bon punt de partida per a l’estudi d’aquest aspecte de la civilització grega.

Mireu-vos-les amb atenció i aprofiteu per contrastar i completar la informació que teniu al llibre. Podeu també trobar-hi pistes per als exercicis del tema.
De la mateixa manera, animo els artistes de Premià i Badalona que ens regalin un dels seus dibuixos, que fa dies que els trobo a faltar…

TERESA

9 thoughts on “Vida quotidiana a Grècia

 1. Carla A.

  Hola holeta, parlem de robeta ^_^

  A mi em semblen molt interessants aquestes presentacions, ja que donen grans detalls sobre la societat en general i l’individu en sí… de fet, una d’aquestes em va servir per fer el còmic d’Aracné…

  PERO HI HA UN DETALL QUE NO EM PASSA PER ALT!Si us fixeu com és la forma del quitó i com es col·loca veureu que els kimonos japonesos segueixen el mateix procediment! Dos paÏsos separats completament, però que comparteixen això… curiós, si més no…

 2. andrea martinez serrano

  Les tendencies canvian amb el temps i els grecss tenien una forma de vestir-se molt peculiar. Els grecs lluien una especie de túniques, el pobre usaven més la llana o les pells, amb obertures pel cap i els braços i subjectades amb fermalls i a la cintura amb un cinyell.No portaven roba interior, tot i que els dones es subjectaben els pita amb una banda i eran molt semblants els vestits de dones que de homes.no hia havia gran diferencia entre la roba d’ivern i la d’estiu.
  hi havia varios tipos:
  -quiró: fet de lli i amb manigues amples.
  -Exómide: cordat a una d eles espatlles i amb un braça descobert.
  -Clàmide:capa rectangular de llana.Usada principalment pels homes, soldats i joves.
  -himàcion:mantell de llana que sobreposta a la espatlla esquerra deixava sense mobilitat el braç esquerre.
  El calçat era fet a mida i de cuir, normal ment en estiu usaven sandalies i a l’ivern usaven esclops sabetes o borseguins.
  Els homes tenien el cabell arrissat i es deixaben la barba tot i que els soldats s’afeitaven ja.
  Els camperols gorres de llana.

 3. Margalida Capellà Soler

  Molt útil! Nosaltres a primer de grec també hem començat a treballar la vida quotidiana (com es nota que fem servir el mateix llibre de text!). Jo coneixia del curs passat les vostres dues presentacions, però els meus alumnes potser no. Aquí serà més fàcil que les consultin i comentin.

  A veure, si Camila s’anima a publicar finalment (des de l’octubre ho ha de fer!) el seu apunt i presentació sobre la dona grega i musulmana actual, tal com ha fet Knarik amb la dona grega-armènia. Ara és el moment, Camila, aprofita’l.

 4. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Esperem el teu treball, Camila, ja que aquests apunts comparatius sempre són molt enriquidors. I amb el tema de la dona, encara més.

 5. Sarah

  Com han dit les meves companyes l’article es molt interesant i és cert que les tendències canvien amb el temps però no se si us heu fixat que l’estètica de la dona grega i la de la dona actual no ha canviat tant.
  Es veritat que la roba a canviat, pero si ens fixem en els complements i en el calçat podem obervar moltes similituds amb el que portem en l’actualitat. Per exemple, les sàndalies que portaven els homes ara han tornat a posar-se de moda per el sector femení i les sandàlies femenines son les que portem, una mica més actualitzades, tothom a l’estiu i s’ahan fet unisex.
  En cuant a complements si us fixeu en les descripcions es podria dir que el barret que portaven els esclaus es el típic barret que portem nosaltres a l’hivern per abrigar-nos i que el barret amb visera que portaven els homes de ciutat ha evolucionat a les gorres actuals. Els mantells també es porten ara ja sigui per fer bonic com per a protegir-se del fred.

  Per a mi lo que més a canviat des de llavors fins ara es el paper de la dona en la societat. La dona ha anat adquirint importancia amb el temps i s’ha anat idependitzant cada cop més de l’home per ocupar el lloc que li correspon en la societat al costat de l’home com a igual no com a essèr inferior.

 6. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Tens raó, Sara, que les tendències tornen i es repeteixen cíclicament. Us recomano al respecte un article molt interessant d’El Fil sobre la influència de les sandàlies romanes en l’actualitat. Has fet bones apreciacions, però et recomanaria que posessis el nom en grec de les peces que esmentes, per tal que els aneu recordant.
  Continua participant i aprofito per comentar-te que espero una nova mostra de la teva prosa introspectiva i plena de simbolisme en l’exercici creatiu d’aquest tema.

 7. Jessica Llavero

  Teresa, gràcies per penjar aquests dos powerpoints, ja que m’han ajudat molt per el exercici de creació que hi ha per demà. Estic molt d’acord amb el que ha dit la sara, les tendències tornen i moltes vegades ens vestim amb coses que van ser portades fa molt de temps.
  A part de la roba, els cosmètics la manera d’arreglar-se de la dona també és molt similar ja que les dones actuals i les dones gregues de l’antigor volem aconseguir una màxima pulcritut. La diferència que hi ha com a dit la sara, és que el paper de la dona ha cambiat molt i ara fins i tot hi ha homes que els agrada posar-se cremes i arreglar-se!

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  A veure si és veritat i m’heu fet unes composicions ben treballades.

 9. nuria

  Salve Teresa!
  L’estètica dels grecs antics l’hem estat treballant amb la Lida al moodle amb exercicis i la veritat es que m’ha ajudat bastant per a completar-los.

  M’ha semblat molt interessant el treball de “la dona grega”. Crec que està bé recordar que la dona sempre ha estat marginada i menyspreada. Això ens recorda que en aquesta societat, (que comparada amb la de l’antiga Grècia es gairebé un paradís per a les dones) em de seguir lluitant per la igualtat de sexes.

  Bon article! =)

  Valee! 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *