La mitologia a la cartellera teatral de Barcelona

En la cartellera teatral de Barcelona amb referents clàssics grecollatins hi podem trobar una quantitat d’obres amb pervivència mitològica. És el cas de la dansa de Medea de Thomas Noone, que es basa en el mite de Medea. En l’obra de Fedra, representada en el Teatre Romea, la protagonista és un personatge pertanyent a la mitologia grega. Un altre personatge de la mitologia grega és Amfitrió, en el qual va prendre el referent Plaute a l’hora d’escriure Amfitrió, obra que van representar Producciones Imperdibles al Teatre Gaudí.

Amphitrion

A Love for Shakespeare es van interpretar alguns textos del dramaturg anglès, que com tots sabem era un amant de la cultura grecollatina; un dels textos era Troilos i Crèssida, en el qual s’havia inspirat en La Guerra de Troia. Una altra obra de Shakespeare representada a Barcelona va ser Somni d’una nit d’estiu basada en el mite clàssic Píram i Tisbe d’Ovidi.

Dido reloaded / Go, Aeneas, go! pren el mite clàssic sobre un amor impossible, l’etern conflicte entre el desig i el deure de Dido i Eneas.

Dido reloaded / Go, Aeneas, go!

Bartolomé encadenado és la versió moderna de Prometeu Encadenat, d’Èsquil. Cal recordar que el dramaturg grec va prendre el referent mitològic de Prometeu.

Bartolomé encadenado

Darrere de Els homes són de Mart i les dones de Venus s’amaguen referents clàssics, ja que es fa referència a la deessa Venus, la deessa de l’amor, la bellesa i la fecunditat, en la mitologia romana l’anomenaren Afrodita. El símbol que representa la feminitat es tracta del mirall de la deessa, mentre que el símbol masculí representa l’escut i la llança de Mart, Ares en la mitologia grega. Per això no és casualitat la relació del planeta Venus amb les dones i Mart amb les dones i els homes respectivament i que els dos déus fossin amants.

D’altra banda, a La Casa de los Cuentos Numancia Rojas representa Placeres de Afrodita i Arnau Vilardebò Ese Sísifo, basat en el mite clàssic de Sísif. Els espectacles per als més petits de la casa també ensenyen mitologia, així com El cavall de Troia i la petita Helena.

El cavall de Troia i la petita Helena

Queda per estrenar enguany Mots de rituals per Electra en el Teatre Nacional de Catalunya, obra de Josep Palau i Fabre, dirigida per Jordi Coca.

Tenint en compte temporades anteriors s’han representat Èdip Rei, Medea, Antígona en el Teatre Romea. En el Teatre Lliure s’ha ofert Recordant a Fedra, Juicio a una zorra, La rara anatomia de los centaurosPersèfone. En el Teatre Nacional de Catalunya s’ha dut a terme La Venus de Willendorf, Electra i Dido & Aeneas. En el Teatre Akadèmia s’ha representat Amfritió 38Helena de Iannis RitsosHelenaElectra de Sòfocles i Ismene, germana d’Antígona.

Camila Arigón
Alumna de 2n de Batxillerat Humanístic Editora de Cartellera de teatre clàssic a Barcelona
Un treball de recerca en format bloc que continua més enllà del TR!

Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, General, Mitologia comparada, Sísif, Teatre i etiquetat amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La mitologia a la cartellera teatral de Barcelona

  1. Ben cert, Camila, la mitologia continua agradant en el segle XXI i és també tot un referent en el teatre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *