Parc del Laberint VII: Més mites

Dànae
Segons la mitologia grega, Dànae era filla d’Acrisi i d’Aganipe. Acrisi, per mitjà de l’oracle es va assabentar que el seu nét el mataria. Va decidir tancar Dànae en una cambra de perdra, més tard va ser seduïda per Zeus, transformat en pluja d’or i d’aquesta unió va nèixer Perseu. Acrisi va ficar Perseu i Dànae en una arca i els va llançar al mar. Zeus, va fer arrossegar l’arca fins a l’illa de Sèrifos i la va trobar Dictis. Aquest els porta davant el rei Polidectes. El rei la pren per esposa acollint Perseu, que és educat al temple de Minerva.
Acrisi va emprendre el camí per reclamar-los, quan es va assabentar on es trobaben. Perseu va prometre al seu avi que mai el mataria. Polidectes va morir per culpa d’una tempesta. Van tenir lloc els jocs fúnebres: Perseu va llançar el disc, que el vent va portar fins al cap d’Acrisi, i el va matar. Per voluntat dels déus, Perseu va acabar matant Acrisi. Posteriorment Perseu va marxar a Argos on va regnar.
Adaptació del text d’Higini, Faules, 43. Font de la traducció: Mites, art i literatura: un treball interdisciplinari a les aules.
(Si vols veure el text en llatí clica aquí).

Dànae rebent la pluja d’or (1545). Tizziano Vecellio (1485 – 1576). El Prado – Madrid

Rapte d’Europa, el relat segons Ovidi
Júpiter, anomenat Zeus en mitologia grega pren l’aparença d’un toro blanc i es posa enmig dels vedells, magnífic d’aspecte. El seu color, certament, és el de la neu. La musculatura del coll és ferma, les banyes són petites, qualsevol diria que han estat treballades a mà, molt lluents. Sembla pacífic. Europa queda admirada en veure que és tan bonic, que no amenaça d’atacar-la. A priori, tot i veure’l tan dòcil, té por de tocar-lo; després, s’hi acosta i li posa flors a la boca blanca. A Zeus li agrada i li fa petons a les mans; Fa saltirons en l’herba verda i frega el seu llom de neu en la sorra roja; i després de treure-li poc a poc la por, ofereix el pit a la noia perquè li faci copets amb la mà, o les banyes perquè les envolti amb garlandes de flors fresques. La princesa s’asseu damunt l’esquena del toro; i aleshores el déu, a poc a poc, va començar a allunyar-se de la terra i del litoral. La noia té por i es gira a mirar la costa; amb la mà dreta s’agafa ben fort a una banya, l’altra la té posada damunt el llom; els seus vestits ondulen al vent. Zeus se l’havia endut a Creta. Un cop allà el déu li revela la seva identitat i fan l’amor. De la seva unió van nèixer Minos, Ramadant i Sarpedó Zeus la va cedir a Asteri, rei de Creta, amb qui ella es casa i obté la sobirania sobre l’illa. Va gaudir dels honors de deessa amb el nom de Hellotis o Hellotia.
Adaptació de les Metamorfosis d’Oividi. Font de la traducció: Mites, art i literatura:un treball interdisciplinari a les aules.
(Si vols veure el text en llatí clica aquí).

F. BOUCHER, El rapte d’Europa(1732). Oli. Museu del Louvre. París

El rapte d’Amfitrite
Pertany al grup de les filles de Nereu i Dóride, les Nereides. Posidó la va raptar quan ella estava un dia amb les germames, a prop de la illa de Naxos. També es diu que Posidó l’estimava des de feia molt temps, però que per por la jove el va rebutjar i es va ocultar en les profunditats de l’Oceà, més enllà de les Columnes d’Hèracles. No obstant això, va ser descoberta pels dofins, i conduïda per aquests enmig d’un solemne seguici a Posidó, qui la va fer la seva esposa. Amfitrite ocupava al costat del déu del mar el mateix paper que Hera al costat de Zeus i que Perséfone amb el déu dels morts. Sol ser representada envoltada de nombroses divinitats marines.

amfitrite

Pintura (c.1610) de Nicolas Poussin (1594-1665) titulada El triomf de Posidó i Amfitrite

Jéssica Llavero
1r Batxillerat
IES Isaac Albéniz

5 thoughts on “Parc del Laberint VII: Més mites

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Una bona feina, Jéssica. És d’agrair la referència al treball de la nostra companya Mª Jesús Espunya, d’on has tret la informació dels dos primers mites. Igualment destacable és que ens ofereixis d’accedir directament a l’original llatí. Si teniu curiositat per llegir Ovidi en la llengua del Laci, ni que sigui per veure con sona, seguiu l’enllaç que ens ofereix l’article.

 2. nuria

  Salve!
  Segons tinc entés, del naixement del fill de Dànae i Zeus(es a dir, Perseu) esdevindrà el mite de Medusa. Ja que crec que Perseu és l’heroi que mata a aquesta gorgona.

  El segón mite l’hem treballat a classe, és una de les infidelitats de Zeus a Hera. En aquest engany es transforma en un preciós toro blanc.

  Valee! 😀

 3. Alissa Komarova

  Hola!
  A mi m’ha agradat el segón conte el Rapte d’Europa, el relat segons Ovidi.

  El Zeus ja veig que té fills per tot arreu és un (mujeriego).I també es infidel a Hera.

  -Tiziano Vecellio(1485 – 1576), conegut com a Ticià (Tiziano en italià), nascut a Pieve di Cadore i mort el 28 d’agost de 1576 a Venècia, és un pintor renaixentista italià, autor d’una obra pictòrica notable. Hom el considera un dels més grans retratistes de la seva època, sobretot gràcies a la seva habilitat per captar els trets de caràcter dels seus personatges.

 4. Saraa

  Ave!
  Primer de tot volía felicitar a la Jessica per la feina, tot i que a la sortida li feia vergonya parlar!
  Malgrat tot, els mites estàn molt ben explicats. El que més m’agrada és el del rapte d’Europa, tant per la trama com per el fet que d’aquí surti el nom del nostre continent.
  A l’entrada del laberint, on havíem d’escollir un “camí de la vida”, ens rebía un relleu a la pared de pedra, on es veia Europa pujada al toro i també apareixia Cupido, dient-nos així que el mite es tracta d’un tema amorós.
  Totes les escultures del parc eren precioses!

  Vale! 🙂

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Parc del Laberint I: els mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *