Parc del Laberint II: Minos

Minos és fill de Zeus i Europa. Els seus germans són Sarpèdon i Radamantis. Minos va construir un altar sagrat per a Posidó i demanà al déu que fes sortir del mar un toro, que el sacrificaria en seu honor. Del mar sorgeix un toro blanc, però per pena Minos va sacrificar un altre toro. Amb el sacrifici aconseguirà el seu tron com a rei de Creta. Però el déu Posidó s’enfadà amb ell i, per poder venjar-se, va fer que la dona de Minos s’enamorés del toro. Llavors Pasífae va demanar a Dèdal que l’ajudes aconseguir l’amor del toro. Dèdal li va construir un vestit de toro per poder satisfer els seus desitjos i d’aquesta unió neix el Minotaure. Quan el Minos se’n va adonar, va demanar a Dèdal que construís el Laberint, on tancarien el Minotaure per ocultar-lo.

Egeu, rei d’Atenes, sospitava que Androgeu, fill de Minos, planejava una revolta contra Atenes. Per això, en una ocasió que Androgeu havia acudit a Atenes per participar en uns jocs, Egeu va ordenar matar-lo. Minos va viatjar a Atenes buscant una explicació i un culpable per a la mort del seu fill i, com que no va trobar ni una cosa ni l’altra, va decidir venjar-se. Minos va enviar una expedició de càstig que va assolar la regió i va imposar un tribut especial a Atenes. El tribut consistia que, cada nou anys, els atenesos havien d’enviar set nois i noies a Creta, destinats a ser menjats pel Minotaure. Quant apareix Teseu com a voluntari, i que és fill d’Egeu, rei d’Atenes i d’Etra.

Després de la mort del Minotaure a mans de Teseu, amb la col·laboració d’Ariadna, Minos, enfurit per la fugida els atenesos i de la seva filla, va castigar Dèdal. El va tancar amb el seu fill Ícar al Laberint, que era tan embolicat que ni tan sols el seu constructor sabia trobar la sortida. Però l’astúcia i la traça de Dèdal no podia ser reclosa pels murs del Laberint i va aconseguir fugir-ne volant, tot i que els seu fill va morir en l’intent.
Minos va buscar Dèdal de ciutat en ciutat, proposant una endevinalla: oferia un cargol de mar i demanava que es passes un fil a través d’ell. Va a Càmic a Sicília, on el rei de Còcal, sabent que Dèdal seria capaç de resoldre l’enigma, va a buscar l’ancià. Aquest va lligar un fil a una formiga que va recórrer tot l’interior de la closca. Minos va saber llavors que Dèdal era a la cort del rei Còcal i va exigir que li fos lliurat. Cocal va aconseguir convèncer-lo que prengués primer un bany i les seves filles el van matar cremant-lo amb aigua bullint. Després de la seva mort, Minos es va convertir en jutge dels morts a l’Hades juntament amb Radamantis i Sarpèdon: Radamantis jutjava les ànimes dels orientals, Sarpèdon la dels occidentals i Minos tenia el vot decisiu.

rhadamanthysminosaiakos
Els jutges de l’Hades. Antikensammlungen, Munich.

Minos també va participar en un altre relat mitològic narrat per Ovidi a Les Metamorfosis. Va atacar Mègara, el regne de Nis, durant una guerra amb Atenes per la mort del seu fill Androgeu. Nis, tenia un floc de cabells vermell que el va mantenir fora de perill de qualsevol perill, però Eros va fer que la seva filla Escil·la s’enamorés de Minos. En una versió, Minos tempta Escil·la amb un collaret d´or a canvi d’enganyar i matar el seu padre. I en una altra versió, ella s’enamora de Minos des de la distància, i després de tallar el floc del seu pare, l’ofereix a Minos. Però, tot i que gràcies a això Minos va derrotar Nis i conquerir Mègara, la va menysprear i va salpar sense ella. Però Nisos, que s’havia convertit en àguila pescadora, la va atacari i la seva filla es va transformar també en au marina.

Knarik Badoyan

1r Batxillerat

IES Isaac Albéniz

7 thoughts on “Parc del Laberint II: Minos

 1. nuria

  Salve!
  Estava fet tot un personatge Minos! És testic de uns 5 mites… He trobat molt interesant això de que al morir Minos, Éaco y Radamantis fóssin els que jutjaven les ànimes de les persones, amés Minos tenia un paper important, ja que, ell tenia el vot decisiu.

  Valee! 😀

 2. Carla A.

  pel que veig, hi ha bastants motius per haver tancat Dèdal dins al laberint, no només un… pobre Dèdal…

 3. Alissa Komarova

  Hola!
  Minos estava casat amb una dona molt bella que es deia Pasifae, la filla del Sol.Minos tenía una filla que és deia Fedra.
  Pasifae tenia molta atracció per Toro que provenia del Mar.Pasifae no sabia que Zeus es solia transformar en Toto, i va pedir a un genial artesà (Dédalo)un servei per poder mantenir relacions intimes amb el Toro.El producte de la relació entre el Toro i la Pasifae va ser el Minotaure.

  Aquesta història em lia molt.
  ajaja massa noms i massa coses, pero mes o meng la entenc.

  Molt bé KNARIK!

  tiaa entra en el meu facebook que crec que està la foto que surtim juntes!

 4. Pingback: Miércoles en un momento « Iaenus Weblog

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Parc del Laberint I: els mites

 6. Marina Garcia

  Minos apareix en diversos mites, però aquest és el més famòs.
  Tal i com diu la Knarik, Minos és el fill de Zeus i Europa. Minos va demanar a Poseidó que fés sortir del mar un toro per sacrificar-lo en el seu honor. El déu del mar i dels terratrèmols, va fer sortir un toro blanc, que a Minos li va fer llastima matar, i el va canviar per un altre, el que va oferir en sacrifici. Poseidó al veure que no havia matat aquell toro, sinó un altre es va enfadar i va voler venjar-se. Va ser per aquest motiu per el que la dona de Minos es va enamorar de l’animal, i va tenir un fill, el Minotaure. Quan Minos es va adonar, el va tancar a un laberint que va haver de fer Dèdal.
  Egeu va matar a Androgeu, fill de Minos, això va probocar que Minos s’enfadès i demanès explicacions. Com a venjança, va fer que cada nou anys havien d’enviar a set nois i noies atenencs a Creta per donar-los de menjar al Minotaure.
  Teseu, que és fill d’Egeu va a Creta i aconsegueix matar al Minotaure amb la ajuda d’Ariadna. Aleshores Minos tanca Dèdal i al seu fill Ícar. Dèadl aconsegueix sortir, però Ícar mor.
  Minos va buscar a Dèdal, amb una endevinalla. Quan el va trobar, que estava a la cort de Cocal, les files el van matar fent que es banyes amb aigua bullint.
  Desprès de tot això Minos va esdevenir jutge dels morts a l’Hades.

  Tot aquest mite és molt interesant, ja que reflexa com les venjançes poden arribar a tant lluny, i com les coses sempre tenen una justificació del perquè es fan. Tot i això jo sóc de les que pensa que la venjança no porta a res, i que més val deixar les coses passar, però en el cas de la mitologia mai es deixa passar res.

 7. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Marina, el mite ja està explicat a l’article, el que hauries de fer és relacionar-ho amb l’etapa històrica corresponent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *