Cadme i Harmonia

Aquesta és la història de Cadme i la seva dona Harmonia que està inclosa en el llibre de Narracions de mites clàssics pàg. 46 i és clar és de les Metamorfosis d’Ovidi. Ja que hem de fer una traducció d’aquesta història millor que us la mireu, així us serà molt més fàcil traduir-la.

cadmelouvre.jpg

 

Cadme era el germà d’Europa. El seu pare li va dir que anés a buscar a Europa i que no tornès sense ella, ja que havia desaparegut i no sabien per què. ( L’havia raptat Júpiter.) Com Cadme no la va trobar enlloc, va decidir anar a l’oracle per saber què havia de fer. L’oracle li va dir que havia de fundar una nova ciutat on una vaca que no havia treballat s’assegués. Va anar seguint la vaca i allà on es va parar van començar a construir una ciutat. Cadme va demanar als seus servents que anessin a buscar aigua en un bosc dels voltants. Els servents en arribar al bosc van veure un drac que els va matar a tots. Cadme en veure que els seus servents no tornaven va anar a buscar-los. Quan va arribar, els va veure a tots morts i va veure el drac. Així que el va matar. Llavors Minerva se li apareix i li diu que allò li portarà molta mala sort.
Cadme i els seus homes funden la ciutat de Tebes. Ell es casa amb la filla del Sol, Harmonia. A partir de llavors, tota la seva família i ell mateix tenen molta mala sort. I també el seu nét que era Acteó ( que és converteix en cérvol en una altra metamorfosi, pàg. 36).
Al cap de molt de temps, pensa que la ciutat de Tebes li porta mala sort i decideix anar-se’n amb la seva dona. Arriba a una altra terra i s’adona que tot el que li ha passat ha estat perquè va matar aquell drac. Així que diu ” Si és així jo també em vull convertir en rèptil” i en aquell moment es va transformar en drac. En veure això la seva dona Harmonia va dir que ella també s’hi volia convertir per viure amb el seu espòs. Així que també va esdevenir drac i van viure feliços els dos junts en un bosc pròxim.

Mercè Rodoreda en un dels seus llibres “La meva Cristina i altres contes” un conte que es titula “La Salamandra” (vid. guia per treballar-lo). Aquest conte justament està inspirat en la història de Cadme. Tracta d’una noia que està enamorada d’un noi casat, però ella no ho sap. La gent del poble es pensa que és una bruixa i la volen cremar. Quan la noia està a la foguera, es converteix en una salamandra i fuig.

Sara Pèrez Hernández 2n Batx. Llatí i Grec.

38 thoughts on “Cadme i Harmonia

 1. Ana Rosa

  Encara que en aquest article no hi hagi cap pregunta a contestar, jo comento.
  Aquesta història no es de les que m’agradin la veritat però tampoc està malament, sempre es interesant saver més clarament aquestes metamorfosis.

 2. lina

  ave lida!! aquesta història es molt romàntica perquè la dona de Cadme vol convertir-se en un drac per estar al costat de el seu marit.El que no hem queda clar del tot es que va passar amd Europa?.
  un bxo!!

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Qui explica a la Lina el que li va passar a Europa?

 4. Rosó

  Va anar a Europa a buscar de dona de Cadme, i no podia tornar sensa ella.L’havia raptat Júpiter.
  Mes tard quan ja esta tot mes o menys normal i Cadme demana als sirvens qe vagin a buscar aigua i torna i sels troba a tots morts i veu el drac desideix matarlo, pero no sap la mala sort qe li donara.Aixi qe funden la ciutat de tebes.
  Ell es casa amb la filla del Sol, Harmonia. A partir de llavors, tota la seva família i ell mateix tenen molta mala sort.
  Per anar Europa li canvien tots els plans inclús l’oracle li fa formar una ciutat

 5. laia

  avee!
  Aquesta història està molt bé i i crec que al final és molt romàntica, perquè la dona de Cadme al veure que el seu marit es converteix en drac ella també es vol convertir, 😮 quee boniiicc! jajaj
  Però a Europa no la troben no? quinaa penaa!

  vaale!

 6. Sara Perez

  Cadme va a buscar a Europa que es la seva germana que ha estat raptada per Júpiter en forma de toro. I Jupiter se la emporta a Creta on dona a llum el seu fill. Finalment no troba a Europa per aixó no pot tornar a casa i com li diu l’oracle funda la nova ciutat Tebes.

 7. nuria

  Ave Lida!
  Quina historia més maca la de Cadme i la seva dona Harmonia! La de coses que arriba a fer l’ésser humà per amor ^^. És una historia realment maca que no coneixia.

  Vale. 😀

 8. dani costa

  Kalimera!
  Sembla que a vegades la mala sort be donada per les nostres accions i busquem la mala fortuna en el que ens rodeja,almenys aixo es el que jo deduixo d’aquest text,per tant,si la maa fortuna pot estar en les nostres mans,no podria ser que la bona tambe hi fos?

 9. Toni Moreno

  Ufff… em sembla una història molt dura. Primer comença amb el seu desterrament (li diuen que no pot tornar fins que no trobi a Europa), després maten a tots els seus homes, després, quan per fi construeix la ciutat, es casa, i té fills i nèts, la mala sort li aclapara la vida, i gairabé tots els seus fills experimenten desgràcies, i tant ell com la seva dona acaben convertits en serps.
  Ells creuen que és la ciutat, Tebes, qui els hi porta mala sort a ell i a la seva família, però no crec que en sigui la causa. Doncs la seva mala sort no comença quan construeix la ciutat, sinó que ja la porta des de abans. Així que suposo que hi ha gent que neix amb fortuna, i d’altres que estan condemnats a que els acompanyi la mala sort, com Cadme. Però tot i així, fins i tot acompanyat de mala sort, pots ser feliç, com quan es casa amb Harmonia.
  Una altre cosa que es pot aprendre d’aquest mite és que, la voluntat dels dèus és inquebrentable, doncs encara que haguessin passat molts anys, la sentència de Mart, que diguè que Cadme acabaria transformat en serp, es compleix.

 10. Odri

  Me gusta mucho esta historia pero, no era un dragon era una serpiente no lida? o soy yo que no me acuerdo del mito jeje.
  A mi me gusta mucho, por que en este mito, se muestra todo lo que es capaz de hacer una persona por amor y como yo estoy muy enamorada eeH lida jeje.

 11. Alissa Komarova

  Quina historia..
  em recorda molt..una que em van contar o llegir de petita quan vivia en Russia.

  El amor, aixo es lo que destaca en aquesta història,
  jo faria el que foss pel meu noviu.

  Aixo es estimar-se de veritat.

 12. you

  Hola Lida !!!!!!!!!!!!
  Aquesta historia es una mica triste per nomes matar a una drac quina mala sort ….pero te un final realment maco al final la seva dona es va convertir en drac per el seu marit ,només per amor que maco !!!!!!!!!!!!!!!!

 13. Júlia Serrano

  Salve Lida!

  Trobo que aquest mite és molt bonic ja que Harmonia es converteix en drac només per estar amb Cadme.

  I una cosa: en el llibre explica que es converteixen en una serp no? Encara que m’imagino que com tots els contes, aquest mite té varies variacions diferents.

  Vale!

 14. Joël Beltrán

  En aquesta història es mostra tot el que pot fer la gent per amor.
  L’amor paternal del pare per Europa ( tot i que després desterri al seu fill).
  I l’amor de la filla del Sol per Cadme.

 15. Sasha kokina

  Que maco!!
  També soc de les persones que creuen que per amor es fa tot i aquest conte ho confirma.

  Valee !!

 16. Sere eloisa velasquez

  Jo pensu que aquesta historia es molt estranya,i una mica confusa pero esta be perque acaba en un final feliç.

 17. Rabab

  Ave lida!
  El mite és molt triste peró te un final feliç.
  El pare de Cadme li va dir que anés a buscar a Europa, que habia desaparegut ( l’habia raptat Júpiter),després maten a tots els seus homes, i quan per fi construeix la ciutat, es casa, i té fills i nèts, la mala sort el seggueix tota la vida, hi ha gairabé a tots els seus fills experimenten desgràcies, i tant ell com la seva dona acaben convertits en dracs.

 18. stefanny

  Aquesta història es per aquelles persones q estan enamorades com jo ho estic del meu noviu jajajaja bueno faria el minim pero no tot per ell…:D perque no tot es per sempre,tenim que aprofitar el moment.l’Història esta molt bé pero el final més encara.

 19. Chaima Anza

  Salve1
  M’agradat molt l’història d’amooooooor!
  Romàntica i una mica triste però desprès s’ha solucionar quan la Cadme es transforma en drac. Aquest mite es molt bónic ens dona la imatge de què l’elememt fonamental que té tota persona (`’amor) es una cosa inexplicable. I jo si estiguès molt enamorada d’ell tampoc feria tot per ell si ell no amb demostra tot el que significu per ell!
  Vale!

 20. Sílvia Espinach García

  La primera part del mite de Cadme pretén explicar la creació de la ciutat de Tebes. La següent explica la força de l’amor. Certament, quan m’estava llegint el mite, creia que Cadme transformat en serp assessinaria sense volguer a la seva dona, però, Ovidi, prova de demostrar que després d’una metamorfosi, la persona que l’ha patit manté la seva essència.

  P.D.: Doncs, no sàbia aixó de Mercé Rodoreda i això que m’he llegit el llibre! Un apunt curiós!

 21. Cristina Álvarez Barraca

  Salve!

  Oh, que bonic!!! M’encanta! Jajaja, és molt romàntic… especial per les persones enamorades!
  Si esque quan s’està enamorat de veritat ets capaç de donar i de fer el que faci falta per la persona estimada, com bé es veu es aquest mite de Cadme!

  Salve!

 22. Oriol López

  Ave!
  Com molt bé diu la Sílvia el mite ens explica un origen mitològic de la ciutat de Tebes i això el fa un mite bastant interessant. Però tot i això trobo que la part més important d’el mite és la segona, que ens transmet un missatge romàntic molt important. Crec que el que vol dir aquest mite és que és igual com siguis exteriorment si pots estar amb qui estimes i t’estima per ser feliç.
  Vale!

 23. Fatima

  Salve!

  Es una historia molt bonica, hi ha mi que m’agraden les histories d’amor aquesta una de les mes buniques a la historia de les classiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *