Cadme i Harmonia

Aquesta és la història de Cadme i la seva dona Harmonia que està inclosa en el llibre de Narracions de mites clàssics pàg. 46 i és clar és de les Metamorfosis d’Ovidi. Ja que hem de fer una traducció d’aquesta història millor que us la mireu, així us serà molt més fàcil traduir-la.

cadmelouvre.jpg

 

Cadme era el germà d’Europa. El seu pare li va dir que anés a buscar a Europa i que no tornès sense ella, ja que havia desaparegut i no sabien per què. ( L’havia raptat Júpiter.) Com Cadme no la va trobar enlloc, va decidir anar a l’oracle per saber què havia de fer. L’oracle li va dir que havia de fundar una nova ciutat on una vaca que no havia treballat s’assegués. Va anar seguint la vaca i allà on es va parar van començar a construir una ciutat. Cadme va demanar als seus servents que anessin a buscar aigua en un bosc dels voltants. Els servents en arribar al bosc van veure un drac que els va matar a tots. Cadme en veure que els seus servents no tornaven va anar a buscar-los. Quan va arribar, els va veure a tots morts i va veure el drac. Així que el va matar. Llavors Minerva se li apareix i li diu que allò li portarà molta mala sort.
Cadme i els seus homes funden la ciutat de Tebes. Ell es casa amb la filla del Sol, Harmonia. A partir de llavors, tota la seva família i ell mateix tenen molta mala sort. I també el seu nét que era Acteó ( que és converteix en cérvol en una altra metamorfosi, pàg. 36).
Al cap de molt de temps, pensa que la ciutat de Tebes li porta mala sort i decideix anar-se’n amb la seva dona. Arriba a una altra terra i s’adona que tot el que li ha passat ha estat perquè va matar aquell drac. Així que diu ” Si és així jo també em vull convertir en rèptil” i en aquell moment es va transformar en drac. En veure això la seva dona Harmonia va dir que ella també s’hi volia convertir per viure amb el seu espòs. Així que també va esdevenir drac i van viure feliços els dos junts en un bosc pròxim.

Mercè Rodoreda en un dels seus llibres “La meva Cristina i altres contes” un conte que es titula “La Salamandra” (vid. guia per treballar-lo). Aquest conte justament està inspirat en la història de Cadme. Tracta d’una noia que està enamorada d’un noi casat, però ella no ho sap. La gent del poble es pensa que és una bruixa i la volen cremar. Quan la noia està a la foguera, es converteix en una salamandra i fuig.

Sara Pèrez Hernández 2n Batx. Llatí i Grec.

38 thoughts on “Cadme i Harmonia

 1. Ruben Florencio Post author

  Doncs, a mi, aquest mite de Cadme i Harmonia m’ha inspirat aquesta recreació:

  L’Albert vivia a la ciutat de Mèxic, la seva família pertanyia a les classes més altes de la ciutat. Se sentia culpable pel rapte de la seva germana Alícia. Sabia que per als seus pares ell era el culpable.
  Un dia , cansat de menjar-se el cap i de plorar per la seva germana, que per una simple distracció i acte d’una persona irresponsable se la van emportar. Va ser tot molt ràpid, ell l’únic que va veure va ser com un furgó amb els vidres tintats va frenar de cop va obrir les portes i un home encaputxat va agafar la seva germana, no va poder actuar, tot va ser molt ràpid. L’unica cosa que el podria apropar a buscar-la era la matrícula del furgó FSA-8966.
  Llavors decideix trucar a uns amics i decideix sortir a buscar-la pels carrers de Mèxic. Sap que la polícia no hi posaria la mà al foc ni investigaria per un cas i problema com aquest, ja que tots els policies es troben en negocis de narcotràfic i mafies.
  Ell se sent obligat a anar a buscar-la encara que sàpiga que és quasi bé impossible i d’allò més perillós. Ell i els seus amics es preparen tot equipant-se amb armes i d’altres. S’apressen a sortir contra més aviat possible.
  Al cap d’una llarga estona d’haver buscat pels carrers i casetes sospitoses, escolta la veu d’una nena plorant i cridant, sap que no tindrà cap altra opció de tornar a escoltar-la així que surt corrents mentre que els seus amics se sorprenen i no arriben a poder seguir-lo. L’Albert s’adintra en uns carrers obscurs durant 5 minuts angoniosos. Durant aquest petit termini de temps, els seus amics van ser tirotejats i assassinats per la banda que havia raptat la seva germana. Tot havia estat una trampa per trencar el grup. Quan torna, veu els cossos del seus amics llençats per terra i al final sí, veu la seva germana corrents cap a ell, de tans sols deu anyets. Ve perseguida per un home. L’Albert treu tota la seva ràbia per poder defensar la seva germana, i al cap d’una estona aconsegueix matar l’home d’una bala al pit. De sobte apareixen quatre homes més que sembla que volen emportar-se l’Alícia .
  Finalment tirotegen l’Albert i aquest no pot fer res per la seva germana, la qual finalment és raptada de nou.

  Al cap de nou anys, l’Alícia s’escapa i comença una nova vida.

 2. molina.rocio2012

  Molt maca la recreació, fa veure el mite des d’un altre punt de vista. Felicitats!

 3. Uxue Avilés

  Salve!!

  Penso que està molt bé i que és molt bonica. Gràcies a ella puc veure el mite des d’un altre punt de vista.
  Bon treball, felicitats.

  Vale!!

 4. Andreu Punsola

  Salve!
  Aquesta història de Cadme i Harmonia és molt maca, ensenya el que poden fer els déus indirectament. És una de les meves preferides!
  Vale

 5. Pingback: Els personatges de la Hipsípila d’Eurípides | Literatura grega a escena

 6. Pingback: El casal de Tebes | El fil del mite grec

 7. Iria

  Aquest mite es el que més m’ha entretingut.
  Cadme va a buscar a Europa, que es la seva germana que ha estat raptada per Júpiter. I Jupiter se la emporta a Creta on dona a llum el seu fill. Finalment no troba a Europa per aixó no pot tornar a casa, perquè el seu pare li diu que no torni sense ella. Estic pensant en fer la meva recreació sobre Cadme i Harmonia

 8. Mariona Sabanés

  És un mite molt bonic, demostra el poder de l’amor (quan Harmonia es converteix també en drac per estar juntament amb Cadme) i també és una bona recreació del mite. Bona feina!!!

 9. Juls París

  Cadme era el germà d’Europ. El seu pare li va dir que anés a buscar Europa ja que no sabien on estava ja que havia desaparegut. Cadme no la va trobar enlloc i va decidir anar a l’oracleper saber que havia de fer. Cadme va fer tot alló que l’oracle li va dir. Van fundar la ciutat de Tebes i es casa amb Harmonia (filla de Sol) Al cap de molt de temps arriba a la conclussió que la seva familia li dona molt mala sort, llavors decideix anar-se’n amb la seva dona. Anteriorment va matar un drac i va ser aquell fet el que fa que hagi tingut tanta mola sor, així que decidí convertir-se en drac.

  Aquest mite és el que m’ha interesat més!
  Vale

 10. Belén Cansino Hernández

  <em< Salve!

  Bon treball! És un mite molt bonic, ja que demostra la força de l’amor quan Harmonia es converteix també en un drac per estàs al costat de Cadme per tota la vida. Una bona recreació del mite. Felicitats!

 11. David

  Quina historia més maca la de Cadme i la seva dona Harmonia .
  Cadme va a buscar a Europa que es la seva germana que ha estat raptada per Júpiter en forma de toro. I Jupiter se la emporta a Creta on dona a llum el seu fill. Finalment no troba a Europa per aixó no pot tornar a casa i com li diu l’oracle funda la nova ciutat Tebes. La de coses que arriba a fer l’ésser humà per amor…

 12. Andrea Gómez

  Salve!
  Aquest mite està molt bé resumit i narra clarament la història de Cadmo, germà d’Europa i com la força de l’amor aconsegueix que Harmonia decideixi també a convertir-se en drac per estar junt Cadmo.

 13. Pingback: De itinere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *