Hèrcules i els dotze treballs

Hèrcules (Hèracles en grec) va néixer de la relació de Zeus amb Alcmena, esposa d’Amfitrió. Quan Amfitrió haver d’anar-se’n a la guerra seguint els designis de la seva pròpia dona, que no volia jeure amb ell fins que no l’hagués venjada. Zeus va aprofitar-ho, va enganyar Alcmena sota la aparença del mateix Amfitrió i va passar una nit amb ella. Amfitrió va tornar a l’alba i va jeure amb Alcmena. Per les paraules d’ella, va comprovar que la seva dona li havia estat infidel i va decidir castigar-la. Però Zeus ho va impedir revelant tota la veritat i la innocència d’Alcmena. A més va advertir Amfitrió que de la doble unió naixerien dos fills en un mateix part i de pares diferents: un de Zeus i l’altre d’Amfitrió. En efecte, Alcmena va donar a llum dos infants: Ificles, fill d’Amfitrió, i Alcides -que més endavant prendria el nom d’Hèrcules-, fill de Zeus. De seguida Hèrcules va ser objecte de l’odi d’Hera, gelosa de tot fill il•legítim del seu marit Zeus. Quan tot just tenia uns mesos, la deessa va deixar anar dues serps enormes a la cambra on dormien tots dos bessons. Mentre Ificles no feia més que plorar i cridar aterrit, el seu germà va agafar sense por cada serp amb una sola mà i les va escanyar. En entrar Amfritrió a veure què passava no li va quedar cap dubte de quin dels dos nens era el fill de Zeus.

Més endavant, Hera no havia oblidat la seva rancúnia i va provocar-li un terrible atac de bogeria, en el qual va matar amb l’arc els seus propis fills i els d’Euristeu, el seu cosí i rei de Micenes. Quan va recuperar el seny, horroritzat per l’acte que havia comès, va acudir a l’oracle de Delfos per saber com expiar el seu terrible crim. L’oracle li va ordenar canviar el nom d’Alcides que havia dut fins a aquell moment pel d’Hèracles -amb el significat de “la glòria d’Hera”- a fi d’aplacar la ira de la deessa i posar-se al servei d’Euristeu durant dotze anys. Durant aquest temps Euristeu li va posar dotze treballs que només Hèrcules podia aconseguir acomplir.

 

Imatge de previsualització de YouTube

 

Heus aquí la relació dels treballs que Hèrcules va haver de portar a terme per alliberar-se de la seva condemna:

I. El lleó de Nemea

II. La Hidra de Lerna

III. La cèrvola de Cerínia

IV. El senglar d’Erimant

V. Els estables d’Augies

VI.Les aus del llac Estimfal

VII. El toro de Creta

VIII. Les eugues de Diomedes

IX. El cinturó d’Hipòlita

X. Els bous de Gerió

XI. Les pomes d’or del jardí de les Hespèrides

XII. El Gos Cèrber

Coneixíeu algun d’aquests treballs? Com el vau arribar a conèixer?

Camila Valencia i Iria Rael, 4t E. Llatí opt.1

46 thoughts on “Hèrcules i els dotze treballs

 1. Pingback: Els dotze treballs d’Hèracles amb Thinglink i el grec d’Apol·lodor! | Aracne fila i fila

 2. moya.elisa2011

  Salve!

  Bon treball però després de traduir el text en grec dels dotze treballs, em sembla que l’ordre que hi ha, està malament, també he trobat faltes en el català, no és ‘toro’, sinó bou, entre d’altres. Per la resta, bon treball, continueu treballant noies!

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Camila i Iria, si em permeteu, aprofitaré el vostre article per introduir els alumnes de l’optativa de tercer en el món de les proves d’Hèracles. Ells han vist el documental “Mitos y héroes de la mitologia griega” i els ha sortit més d’una vegada el nom d’aquest heroi. El vostre recull els anirà molt bé per saber-ne més detalls.
  Nois i noies, us proposo que expliqueu el que es diu al vídeo sobre aquest heroi i que expliqueu amb les vostres paraules quin és el significat de l’heroi en la mitologia clàssica. A continuació, expliqueu quin és el motiu de la realització d’aquests treballs, segons l’article; trieu una de les proves que us presenten les companyes, expliqueu-la i digueu per què l’heu escollida. (No val el treball de l’hidra, que ja hem explicat a classe).

 4. Pol Montferrer

  Jo considero heroi, en la mitologia grega, aquella persona que es troba entre els deus i el poble que duia a terme actes històrics i d’heroïcitat i que de fet, pertenyien a un heroi.
  Hèrcules ha de dur a terme aquests treballs, ja que, en un atac de bojeria, mata a la seva dona , als seus fills i a dos nebots. Llavors es “condemnat” a fer 10 treballs o càstigs. Quan els ha fet, Hera diu que ha de fer 2 més ja que el segon i el cinquè no són vàlids, per varis motius.
  El treball que em sembal més espectacular és del bou de Creta. Hércules es veu obligat a parar a un bou de Creta que expulsa foc del seu nas. Hèrcules el condueix fins a Micenas a través del Mar Egeu montat i controlat a sobre el seu llom.
  He escollit aquest treball, ja que em sembla que és el treball de major dificultat i entrega que Hèrcules es veu obligat a fer. A saber com és aquesta bèstia!!!

 5. Enric

  Aquest treball esta bastant be explicat tot i que els treballs d’heracles en el video no estan ben ordenats.
  Les imatges i l’explicacio en el video em semblen molt adecuades. Esta molt ben fet, seguiu treballant així 🙂

 6. Laia Gonzalez

  M’agrada molt aquest tipus de treballs. Penso que esta molt treballat! Aixo com apunts per despres estudiar pot anar molt be!! El video em sembla molt bo per apendre. Molt bones imatges i musica. Esta molt ben redactat encara que he trobat que, en el text, hauria d’haver alguna mes informació sobre Hercules. Crec que tambe, a part del video, falta que s’expliquin una mica mes els treballs d’hercules, ja que pot ser que falli una mica la connexio i no es pugui veure, per aquest o per altres motius. Pero en general penso que esta molt ben fet i que el video es molt bo. Enhorabona!!!!!!

  Fortuna Secunda!!!!

 7. Exe

  Hercules era un heroi. Euristeu va condemnar a Hercules amb dotze treballs per haver matat a la seva esposa i els seus fills.
  Aquests dotze treballs nomès els podia fer ell, no li podia ajudar ningú. Un d’aquests treballs era captura a Can Cèrber, el guardià de les portes de l’Hades (infern).
  Cèrber era un gos gegant de 3 caps i la seva cua era una serp. Diuen que la mossegada de Cèrber era verinosa.
  Hercules va lluitar amb ell i el va guanyar només amb la força dels seus braços, portant-lo davant d’Euristeu com li havia estat ordenat i tornant-lo altre cop a l’Hades.

 8. Albert Lorenzo

  M’agradat el treball esta bastant bé explicat a sigut fàcil assenventar-se de tota la història de Hèracles.
  El vídeo està bé t’informa ràpidament de tot el que es el mite d’Hèracles i la mùsica fa que vídeo sigui més entretingut.
  Es curiós com Hera li serveix un verí que aconseguira que acabi amb la vida dels seus fills i a la seva dona, aquí s’hi demostra que en el fons per molt fill de un Deú que sigui segueix i seguirà sen un mortal.

 9. Adrià Pérez

  Hèrcules, fill del deu Zeus i la humana Alcmena, per tant semidéu, va cometre un terrible crim a causa de la vengança d’Hera, esposa de Zeus a causa de que Hèrcules era un fill a causa de una infidelitat. Hera li va provocar un atac de bogeria que li va fer matar als seus fills i a la seva dona. Per aquest terrible acte, va ser castigat amb els dotze treballs. He elegit el treball de la cèrvola de Cerínia, perquè penso que vol expressar que s’ha de anar de pressa per aconseguir un objectiu, l’important es aconseguir-lo. El treball es atrapar viva una cèrvola consagrada per Artemisa, i va tardar tot un any en atrapar-la.

 10. Paula Vizcaino Aranda

  Euristeu li va fer fer els dotze treballs a Hèrcules per què només ell era qui els podia fer o aconseguir, i els havia de fer en dotze anys. Era un càstig per haver matat als seus fills i als de Euristeu.
  Dels dotze treballs el que més m’agrada es el de el Gos Cèrber per què es molt curiós, es un gos enorme amb tres caps però Hesíode deia que tenia 50 però en tenia 3, amb una cua de serp, i era el guardià de l’infern ( l’Hades ), i ell el que havia de fer era impedir que els morts sortissin i que els vius
  entressin ( de l’infern ). Era germà d’Ortros i fill d’Equidna i Tifó. M’agrada molt aquest personatge mitològic i per això he buscat una imatge. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cerberus_(PSF).png

 11. alex berral

  en el video, ens expliquen quins son els 12 treballs d’Hèracles, i en que consistien. A Hèracles, se li van encomanar 10 treballs, per assesinar als seus fills, pero va haber de fer 12, ja que els deus no van acepar 2 treballs que va fer, perque consideraven que habia fet “trampes”
  ELS ESTABLES D’AUGIES
  com que els Deus veien que Hèracles era molt fort i intel·ligent, i podia superar qualsevol treball, van posar a prova la seva dignitat fent-li netejar els estables d’Augies en un sol dia. Hèracles, va utilitzar un riu per netejar els estables, per aixor els deus no el van aceptar, ja que consideraven que no ho havia fet ell, sino un riu. E escollit aquesta, perque pesnso que es la prova on Hèracles demostra als deus, que pot fer tot el que li encomanin.

 12. Adrià Gallego

  El video explica com Hèracles va fer les dotze tasques que se li van recomenar a l’heroi després d’embogir.
  Els herois en la mitologia clàssica eren personatges mitològics, molts eren semidéus. La época d’aquests herois es coneix com ”la edat heroica”, que va terminar poc després de la guerra de Troya.
  Hèracles, fill de Zeus i Alcmena es va casar amb la virtud, de gran Hera li va servir verí, com a consequencia Hèracles va embogir i va matar a la seva dona i als seus fills i com castig li van recomenar 12 tasques a l’heroi.
  He agafat el lleó de Nemea perquè és el que més hem crida l’atenció:
  El lleó de Nemea era una fera que infundia terror als camps de Nemea, diuen que era invulnerable i per això l’heroi el va tenir que estrangularper abatre’l, després li va treure la pell a la fera i es va fer una capa. Al morir el lleó va pujar al cel.

 13. Antonio Martínez

  En el video Carlos García Gual intervé parlant sobre Heracles dient que com característiques es un heroi fort, amb ganas de treballar i tambè es cita com a model de conducte per altres homes, Hèracles en un atac de bogeria provocat per Hera va matar a la seva dona y als seus fills. Euristeu li va posar el 12 treballs, y de tots els treballs m’agrada mes la captura de Can Cerbero gos del deu Hades i de 3 caps que Heracles va capturar i amb la captura va finalitzar els 12 treballs.
  Buscant imatges he trobat una imatge en la que Can Cerbero surt a la pel·licula Harry Potter amb el nom de Fluffy.
  Aquest es l’enllaç de la fotografia

 14. Julián

  Hèrcules fill de Zeus i Alcmena. Hera odiava a Hèrcules, a aquesta va provocar-li un atac de bogeria i va matar als seus propis fills, al seu cosí i rei de micenes. Quant va recuperar el seny, el van comdemnar a fer 12 feines. Poc a poc va anar cumplin aquestes feines per alliberarse de la seva comdemna. En veritat eren 10 treballs però en en 2 d’ells va rebre ajuda i no van contar com a treball. El video tot i ser bastant curt explica molt bé els 12 manaments, perque els te que fer i perque van acabar sen dotze quant tenien que ser deu. Fins i tot explica que per alguns dels manaments va trigar un any. Una queixa que tinc del video es que en algunes parts en les que sortien lletres no es podien llegir molt bé.Tot i aixó es un gran video amb molta informació.
  De tots els manaments em quedo amb el primer perque per ami un lleó simbolitza força,astucià i intelligencia; per aixó trobo que la tarea del lleó i a sobre amb la pell tan dura que es diu que tenia podia ser una de les mes dificils. Per un altre part el lleó es el meu animal preferit.
  El lleó de Nemea
  Aquet lleó era una bestia que rundava pels camps de Nemea, aterroriçan ala població.Hi han tres versions de la aparició d’aquet lleó:
  1. Es considera fill de Tifó i Equidna
  2.Es considera fill d’Ortre i Quimera
  3.Que va caure de la lluna com a fill de Selene i Zeus
  Es diu que per matarlo hèrcules va tindre que estrangular-lo fins a asfixiar-lo. Quan el va matar li va treure la pell i es va fer una capa, va portar el cos a el rei Euristeu i així va acabar la seva tarea.

 15. Irina i Andrea

  Xaipe!

  No saviem quina era la història d’Hèrcules. El seu nom tal com heu dit, vol dir “la ira d’Hera”. Aquesta va intentar matar de moltes maneres a Heràcles i castigar-lo. Es diu que Zeus va enganyar a Hera perquè alletés el nen, no li va dir que era el seu fill. i quan aquesta ho estava fent i se’n va adonar que era el fil de Zeus, va apartar el nen inmediatament. Això va fer que es desprenguès llet dels seus pits, caient pel terra, i formant la Via Làctia, podem trobar aquesta informació en el nostre bloc del “cel dels mites”.A més trobem que hi ha alguns dels treballs d’Hèracles relacionats amb els signes del Zodíac, com el Lleó de Nemea que representa el signe de Lleo, tot això també ho trobareu al nostre bloc!

  La primera de les tasques d’Hèracles consistí a matar un lleó monstruós que aterria la població de Nemea. Hèracles havia d’escorxar el lleó i portar la pell a Euristeu.

  L’Hidra era un monstre que vivia en una zona pantanosa anomenada Lerna. Tenia caps horrorosos en forma de serps, amb dents esmolades com dagues. Hèracles va tallar els caps de l’Hidra i els va cremar.

  El tercer treball d’Hèracles consistia a atrapar la cèrvola de Cerínia i portar-la viva a Micenes.

  Aquest senglar era un bèstia que arrasava els camps de la muntanya de l’Erimant i que tenia aterrida la població. El quart treball d’Hèracles va ser capturar-lo.

  La cinquena tasca d’Hèracles era la de netejar els estables del rei Augies en un sol dia.

  La sisena tasca d’Hèracles va ser expulsar Els ocells del llac Estimfal ben lluny.

  La setena tasca d’Hèracles va ser capturar el bou que matava a gent i portar-lo a Micenes, on finalment fou sacrificat.

  La vuitena tasca va consistir en portar les euges de Diomedes cap a Micenes.

  El novè treball consistia a aconseguir el cinyell de la reina de les Amazones, Hipòlita, per demanda de la filla d’Eursiteu, Admete.

  El desè treball d’Hèracles era el de robar els ramats del gegant Gerió, monstre amb la forma de tres homes units per la cintura i de força llegendària que vivia a l’illa de Erítia, a l’oest del Mediterrani.

  L’onzè treball d’Hèracles consistia a obtenir les pomes d’or de l’arbre que creixia al jardí de les Hespèrides.

  El darrer treball d’Hèracles era també el més difícil. Consistia a treure el gos Cèrber dels inferns.

 16. Xènia Serra

  Moltes felicitats per el treball! Els treballs d’Hercules no els coneixia gaire ja que només havia escoltat una mica d’ells, coneixia sobretot el primer treball, que és el del lleó de Nemea, però no tenia gaire clar quins eren els treballs que Hèracles va fer. Principalment coneixo als personatges que apareixen en els treballs, com per exemple Cèrber, Gerió, les Hespèrides, la Hídra de Lerna, etc.

 17. Laura Safont

  Hèracles era un heroi, fill de Zeus i Alcmena, destacat per la seva força sobrehumana.
  Hera, la esposa de Zeus, va decidir vengarse d’ell fent mal a Hèracles, cuan ell era un nadó li va ficar dues serps en el bressol però Hèracles era ja tant fort que las va matar.
  El segont intent d’Hera va ser ficarli verí, Hèracles es va torna boig i va matar als seus fills i la seva esposa i com a càstig li van encomenar els dotze treballs.
  El primer dels dotze treballs va ser el lleó de Nemea, que consistia en matar al lleó de pell gruixuda que era impenetrable a les armes, Hèracles el va estrangular i va porta el cos del lleó a Euristeu, que va ser el que escollia les tasques dels dotze treballs. He escollit aquest treball perquè trobo que va suposar un esforç matar aquesta bèstia nomès amb la força d’Hèracles.

 18. paula vélez

  Hèracles era fill de Zeus i d’Alcmena. Va ser el més grans del herois per la seva força sobrehumana. Hera, va voler vengarse i fer mal a Héracles, un dia mentres els dos nens dormien, Hera va deixar anar dos serps, Héracles, que ja havia desenvolupat la seva força va matar a les dues serps amb les seves propies mans. El segon inten va ser quan Hera va posar verí a Hèracles i així va fer-lo tornar boig, i va matar a la seva familia amb les seves propies mans.
  Ell al adonar-se del que havia fet , va anar a l’Oracle de Delfos i li va dir que faria qualsevol cosa per tal de redimir-se, va ser així com va començar a fer els 12 treballs.
  El cinturó d’Hipòlita.
  Hipòlita era reina de les amàzones.
  Hèracles havia de prende-li el cinturó a Hipòlita, ella es mostraba disposada a ajudar-lo, però les amazones instigades per Hera no, i es van rebel.lar contra ell i va haver de lluitar contra Hipòlita, va morir i ell va aconseguir el cinturó completar un treball més.

 19. Inés

  Jo només havia vist la pèl.licula de Disney, i la veritat és que la història d’Hèrcules/Hèracles es bastant diferent, trobo que és molt interesant, sabia que feia 12 treballs pero no sabia que eren un càstig per haver matat a la seva dona i els seus fills, també sabia que era un semidéu i que tenia força sobre humana, però no sabia res sobre el seu naixement, i està bé saber coses noves, és fill de Zeus i Alcmena, esposa d’Amfitrió. La esposa de Zeus estava molt gelosa i va intentar matar a Hèrcules enviant dos serps gegants al seu dormitori quan tenia dos mesos, pero Hèrcules las va agafar amb una mà i les va escanyar. Més endavant Hera no havia oblidat la seva rancúnia i va provocar-li un terrible atac de bogeria, en el qual va matar amb l’arc els seus propis fills i els d’Euristeu.
  He escollit “el Lleó de Nemea´´, aquest treball consisteix en matar al Lleó de Nemea, el qual jo trobo que és un treball molt difícil, ja que el lleó és un animal molt ferotge i asobre, tenia la pell molt dura!
  Un cop ja mort, va utilitzar la pell del lleó com a escut.

 20. Noelia B

  Hèracles era un heroi o semidéu, fill de Zeus i d’Alcmena. Es caracteritzava per la seva força bruta. Hera l’odiava extremadament i va intentar matar-lo dues vegades. Primer, va llançar dues serps a la seva habitació però ell les va matar amb les seves pròpies mans. També el va intentar enverinar, i el verí va causar un estat de bogeria a Hèracles que va fer que matés a la seva familía. Mostrant arrepentiment va dir que faria qualsevol cosa per ser perdonat, i va ser castigat amb els 12 Treballs.

  EL GOS CÈBER
  Hèracles ha de treure de la cova Arquerúsia a un gos de tres caps i una serp com a cua. Hi han moltes versions de com ho va fer: el gos li va fer cas dócilment, Hèracles va demanar permís a Hades per emportar-se el gos… (entre d’altres)

  Aquest es el treball que més m’ha agradat ja que m’ha sorprès que el gos nombrat sortís a la pel·licula de Harry Potter i la pedra filosofal, una de les meves preferides.

 21. Pingback: Els amors d’Hèrcules, de Carlo Ludovico Bragaglia | La cinta de Νίκη

 22. Alberto Cortés Ruiz

  La veritat es que el video explica molt bé la història que pateix Hèrcules i els seus 12 manaments, però hi ha alguns apartats del vídeo que no es podien llegir bé ja que estaba escrit en un color molt clar. Hècules va ser enverinat per Hera i per culpa d’aquest verí ell va matar a la seva dona i als seus fills, cosa que més tard va haver de pagar amb els dotze manaments. Hèrcules poc a poc va anar complint cada un d’aquestes dotze tasques però el que em sembla una mica injust es que a l’hora de matar a Hidra, Hèrcules va rebre una mica d’ajuda i per això aquesta tasca no compta. Quan Hèrcules va acabar els dotze manaments ja era lliure, ja que havia acabat tota la seva feina, però en canvi ell va rebrer ajuda en una altra tasca i aquesta tampoc va comptar, aixì que en total va fer deu manaments més dos en els quals va rebrer una mica d’ajuda del seu nebot.

  El toro de Creta Aquest és un animal d’origen de la mitologia grega, i que va formar part del manament número set dHèrcules. Ell l’havia d’atrapar ja que causava destrosos en les cuitats, com els terretremols, ja que aquest toro tenía dos poders, treia foc pel nas i podia causar terretremols. Aquest toro va sortir del mar, quan Posidó el va fer sortir perquè el rei Minos va promètrer un sacrifici a Déu , però ell el va veure tan bonic que el va ficar el la seva manada com a ” semental ” i no el va donar a Déu per sacrificar-lo. Pasífae la dona del rei Minos es va enamorar de l’animal i van tenir un fill que va rebrer el nom de Minotaure, que va fer tornar-se voig al toro.
  Minotaure era un monstre meitat home i meitat toro, que Minos va ordenar tancar en el laberint construït per Dèdal.
  Abans d’aixo Hèrcules com ja he dir abans havia de capturar al Toro de Creta i per aconseguir-ho va utilitzar el seu ingeni i va aconseguir pujar al llom del Toro i el va conduir fins Micenes per el mar Egeo. El toro va causar danys per qualsevol lloc per el que pasava , va atravessar Argòlide, va creuar el istmo de Corinto fins que finalment l’heroi Teseu el va aconseguir matar en la ” llanura ” de Maratón ( molt a prop d’Atenes ).
  Aquesta es la petita història sobre la feina o treball número set del nostre heroi Hèrcules.
  He escollit aquesta feina o treball perquè és el que més m’ha agradat i el que olia explicar.

 23. Pingback: L’origen dels Jocs Olímpics segons diferents mites | Citius, Altius, Fortius

 24. Pingback: I.III La música en la religió | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

 25. Pingback: La Divina Comèdia i les Nekyies | El fil del mite grec

 26. Alina Roman

  Xaipete!

  Hèrcules fill de Zeus i Alcimena va ser un heroi grec què a causa dels assessinats que va provocar , va haver de realitzar dotze proves per alliberar-se de la seva condena. El primer treball va ser matar al lleó de Nemea , una fera que causaba terror i que va aconseguir ofegar-lo tot ficant-li un braç per la gola fins a asfixiar-lo. El segon treball va ser matar a l’Hidra de Lerna , un monstre amb més de 10 caps que , va intentar matar l’Hidra tallant-li cadascun dels seus caps però n’hi sortien dos de nous . Per tant amb l’ajuda del seu nebot Iolau , va tallar els caps i els va quemar abans que tornèssin a sortir i l’únic cap immortal el va enterrar sota una gran roca al camí sagrat entre Lerna i Eleia. El tercer treball consistia en atrapar viva la Cèrvola de Cerinea i la va capturar quan és va parar a beure aigüa , clavant-li una fletxa entre el tendó i el os per tal d’immobilitzar-la i portar-la a Micenes. El quart treball consistia en capturar el senglar d’Erimant . El cinquè consistia en treure tota la cantitat d’excrements acumulats i ho va aconseguir en un sol dia obrint un canal que travessava els estables i desviant per ell la llera dels rius Alfeu i Peneu, que van arrossegar tota la brutícia. El sisè treball consistia en expulsar Els ocells del llac Estimfal ben lluny. El setè consistia en capturar el bou que matava a gent i portar-lo a Micenes, on finalment fou sacrificat. El vuitè treballconsistir en portar les euges de Diomedes cap a Micenes.
  El novè treball consistia a aconseguir el cinyell de la reina de les Amazones, Hipòlita, per demanda de la filla d’Eursiteu, Admete. El desè treball d’Hèracles era el de robar els ramats del gegant Gerió, monstre amb la forma de tres homes units per la cintura i de força llegendària que vivia a l’illa de Erítia, a l’oest del Mediterrani. L’onzè treball d’Hèracles consistia a obtenir les pomes d’or de l’arbre que creixia al jardí de les Hespèrides. El darrer treball d’Hèracles era també el més difícil. Consistia a treure el gos Cèrber dels inferns.

  Són molt interessants aquestes históries sobre Hèrcules el famós heroi grec i ja coneixia els seus treballs que com he dit abans li van servir per alliberar-se del càstig.

 27. Pingback: Els Jocs atlètics en el cinema | Citius, Altius, Fortius

 28. Arnau Lario

  Χαιρε!
  Hèracles és un dels personatges mitològics més coneguts, famós per la seva força, i el conec des de ben petit:
  En la mitologia grega, Hèracles (“glòria d’Hera”) era un semidéu fill de Zeus i d’Alcmene, néta de Perseu i esposa d’Amfitrió. En la mitologia romana era anomenat Hèrcules. Era el més gran dels herois mítics, de gran anomenada per la seva força sobrehumana i per la gran quantitat d’històries sobre la seva vida. El més famós grup d’històries fou els dotze treballs d’Hèracles. El seu equivalent etrusc era Hercle, un fill de Tínia i Uni. També fou identificat com Heryshaf en la mitologia egípcia. Els seus atributs iconogràfics són una pell de lleó i una clava (maça).

 29. Pingback: El jardí de les Hespèrides, l’onzè treball d’Hèrcules | El fil del mite grec

 30. Pingback: Xena- La princesa guerrera | La cinta de Νίκη

 31. Jordi Martín Guillen

  Hèrcules era un heroi, semidéu, que va matar als seus propis fills, al seu cosí i rei de Micenes, va ser castigat amb aquests treballs, jo coneixia el treball en el que Hèrcules té que capturar al gos Cèrber, el guardià de les portes de l’Hades, que era el infern. Gos Cèrber és un gos enorme amb tres caps però Hesíode deia que tenia 50 però en tenia 3, amb una cua de serp, es diu que una mossegada de Cèrber era molt verinosa.

 32. Adrià Morales Roig

  Abans de començar l’optativa no coneixia moltes coses sobre Hèracles, però ara que ja he vist un documental i he llegit aquest article i tinc bastants coneixements sobre aquest heroi. Hèracles ja demostrava el valor i força que tenia quan era petit, ho va fer matant a les serps que Hera va posar a la cambra on dormien els dos bessons. Hèracles va matar als seus fills, al seu cosí i al rei de Micenes i com a càstig, Euristeu va ordenar-li dotze treballs que va haver de complir. Entre ells, el que jo he escollit ha sigut “El lleó de Nemea”. Aquest va ser el primer treball que Euristeu li va encomanar a Hèracles, aquest treball consistia en matar a un lleó que era invulnerable a les armes, Hèracles va aconseguir matar al lleó estrangulant-lo gràcies a la gran força que tenia.

 33. Ainhoa Fernández

  Hèrcules era un heroi, és a dir, fill de Zeus (déu) i fill d’Alcmena (humana).
  Aquest heroi es pot dir que és un dels més forts i valents. També cal afegir que gairebé tothom el coneix, tingui molta o poca idea sobre la mitologia grega.
  Personalment a mi, m’ha agradat molt la historia d’Hèrcules ja que em crida molt l’atenció aquests dotze treballs que va haver de fer, i sincerament no en tenia ni idea.
  He de dir que m’agraden molt les pel·lícules sobre la mitologia i en algun cas si que m’he trobat amb la historia de Hèrcules del lleó de Nemea i em resulta força interessant. Encara que, a mi la historia que més m’ha agradat ha sigut la de el gos Cèrber, i encara que hi hagués varies versions sobre l’aventura que va fer Hèrcules per poder capturar al Cèrber, a mi la que més m’agrada és la que diu que va arrastrar al gos per emportar-se’l i aquest finalment va a acompanyar a Hèrcules per tota la seva vida com bons amics.

 34. Paula Olid

  Salve!
  Hi ha algunes parts del video que són difícils de llegir, però en general el vídeo s’expressa molt bé i fa que la história d’Heracles sigui fàcil d’entendre.
  Jo coneixia a Heracles per l’história de Disney, i com bé ens vas dir tu, la verdadera história es un altre món.

  Heracles vol dir fill de Zeus i Alcmena.
  Al video s’explica una mica el que va ser la vida de Heracles, que es va trobar amb dues noies i es va decidir a casar-se amb una d’elles (la virtut) , que va ser entrenat a totes les disciplines, que va matar als seus fills y esposa per culpa d’Hera, y que per això va haver de fer els 12 treballs, com a càstig:

  I.Matar al lleó de Nemea, que té una pell tan grossa que no li travessen les armes
  II. La Hidra de , la qual posseïa una de les entrades a l’inframón i ell l’havia de matar

  III. La cèrvola de Cerínia, Heracles l’havia d’atrapar viva ja que havia sigut consagrada per Artemisa.

  IV. El senglar d’Erimant, també l’havia d’atrapar perquè causava terratrèmols i s’alimentava d’homes

  V. Els estables d’Augies, Heracles l’havia de netejar en un dia, era per a humiliar-lo.

  VI.Les aus del llac Estimfal, que tenien pics i urpes de bronze amb els que atacaven al poble.

  VII. El toro de Creta, havia d’atrapar al bou que treia foc.

  VIII. Les eugues de Diomedes, havia de robar les 4 eugues perquè s’alimentaven de carn humana.

  IX. El cinturó d’Hipòlita, la qual li ho va donar perquè estava enamorada d’ell

  X. Els bous de Gerió, va robar el seu ramat i va matar a Gerió quan s’intentava venjar.

  XI. Les pomes d’or del jardí de les Hespèrides, va enganyar a Atles per a que se les aconseguís.

  XII. El Gos Cèrberhabía de capturar al gos d’Hades, amb tres caps i cua de serp.

 35. Víctor García

  Alcmena i Zeus van tindre un fill que van anomenar Alcides. Aquest fill era odiat per Hera que es l’esposa de Zeus i naturalment no li agradava que tingués relacions amb altres dones, així que quan Alcides era petit el va intentar matar amb dues serps però aquest al ser per part un déu les va matar. Més tard quan Alcides es va casar i va tindre fills, Hera el va enviar un atac de bogeria i va matar a la seva dona, als seus propis fills i als fills del seu cosí Euristeu. Quan l’atac se li va passar Alcides va anar a l’oracle de Delfos per veure que podia fer per els seu crim, l’oracle li va encomanar canviar-se el nom a Hèracles (Gloria de Hera) per així fer que Hera deixés d’intentar matar-lo, i el van posar al servei d’Euristeu durant dotze anys, i durant aquest temps de servei va tindre que fer dotze treballs que el van encomanar que només ell podia fer.

  De tots els dotze treballs els que més m’han agradat o impressionat han sigut el de les eugues de Diomedes, unes eugues les quals s’alimentaven de carn humana i també que possiblement el caball d’Alejandro Magno era procedent d’aquestes eugues, la feina d’Hèracles era portar les eugues a Euristeu. També m’ha agradat la feina en la qual Hèracles derrota a Cerber amb la seva força i el porta a Euristeu, o la del “Toro de Creta” que era pare del Minotaure, en la qual Hèracles també a de portar l’animal a Euristeu.

  M’he adonat de que les feines que Euristeu deia a Hèracles que fes normalment eren només per a que ell mateix pogués veure éssers extraordinaris o fins i tot per humillar-lo.

 36. Carlos Mario Perse

  Hèracles, fill de Zeus i Alcmena, va ser un heroi de la mitologia grega.Hera, la esposa de Zeus, va decidir vengarse d’ell fent mal a Hèracles, quan ell era un nadó li va ficar dues serps en el bressol Ificles no feia més que plorar i cridar, però Hèracles era ja tant fort que las va matar. Hera va fer un segon intent, va provocar-li un terrible atac de bogeria que va acabar matant la seva dona, els seus fills i dos dels sus nebots. Després d’aquests assassinats va haver de fer dotze treballs per a Euristeu, el seu cosí i rei de Micenes.
  He escollit aquest treball perquè m’ha agradat la seva historia i quan acaba matant-lo quan agafa la seva pell i la porta sempre.
  Primer treball; El lleó de Nemea.
  Va ser un lleó que infonia terror als camps de Nemea, se sol considerar fill de Tifó i Equidna o d’Ortre i Quimera, deien que aquest lleó era invulnerable però, Hèracles per derrotar-lo el va haver d’estrangular. Després li tragué la pell i se’n va fer una capa que el representa per tota la seva història.

 37. Tania Mongares 3rC1

  Heracles va néixer de la relació entre Zeus amb Alcmena, esposa d’Amfitrió. Quan aquest va marxar a la guerra Zeus adoptant l’aparença d’Amfitrió i va passar una nit amb ella, i va néixer Heracles un altre fill. Hera morta de rabia per l’aventura del seu marit va enviar dues serps que matessin a Heracles, però mentre que el seu germà plorar de terror Heraclès va agafar les dues serps a una mà i les va matar llavors no van tenir cap dubte de que aquell era el fill de Zeus.
  Heraclès va cometre un crim i per això va anar a veure a d’Euristeu el qual el va dir que si volia esta en pau amb el que havia fet hauria de treballar per a ell, durant dotze anys.
  Un dels treballs que va fer va ser, el Gos Cèrber que guarda la porta del l’infern al servei d’ Hades

 38. Isabel Ayala

  Hèrcules era un heroi molt conegut. Era fill de Zeus i Alcmena. Hera l’odiava perquè és esposa de Zeus i no volia que aquest tingués relacions amb altres. Quan Alcides era petit aquesta va intentar matarlo posant dues serps a la cambra on ell dormia amb el seu germà Ificles. Ificles va plorar espantat en veure les serps mentre que Alcides les va agafar i les va matar. Alcides es va casar i va tindre fills, la deessa Hera que encara l’odiava li va provocar un terrible atac de bogeria, en aquest estat va matar als seus fills, la seva dona i el seu cosí i rei de Micenes. Quan va recuperar el seny en veure el que havia fet va anar a veure l’oracle de Delfos per espiar el seu crim. Aques li va dir que canviés el seu nom per Hèrcules (La Glória d’Hera) perquè així la deessa Hera pari d’intentar matar-lo, a més li van posar al servei d’Euristeu durant dotze anys, durant aquest temps Euristeu li va posar dotze treballs que només ell podia fer.
  He escollit el primer treball que va fer Hèrcules que era matar al lleó de Nemea.
  El lleó infundia terror a Nemea, a més portava una pell molt gruixuda en la qual no travessen les armes, Hèrcules el va intentar matar amb el seu arc i la seva espasa però les armes van resultar inútils ja que no podien travessar la pell. L’heroi va tenir que estrangular-lo ja que l’animal era invulnerable, el va estrangular fins que el va matar, va portar al lleó a Euristeu, després li va treure la pell per fer-se una capa i així utilitzar-la com una armadura.

 39. Alexia Álvarez Pàmies

  Xaipete!
  Coneixia alguns dels treballs, òbviament no tots, el que més em sorprèn i m’agrada és el de l’Hidra de Lerna perquè em resulta molt fascinant com acaba aconseguint superar aquest treball tot sabent que un dels caps era immortal.
  L’Hidra tenia nou caps, era una criatura extremadament verinosa i fins i tot el seu alè era mortal. Amb l’ajuda d’Atenea, Hèracles va trobar el cau del monstre i va començar a lluitar contra ell. Cada vegada que li tallava un cap, brollaven dos o tres al seu lloc. A més Hèracles es va veure també atacat per un cranc o una llagosta gegant que Hera havia enviat per ajudar a l’Hidra. L’heroi, acorralat, va apel·lar al seu cosí Iolaos, que li havia conduït fins Lerna. Mentre Hèracles es desfeia de la llagosta, Iolaos calava foc a diversos arbres. Amb les branques enceses calava foc a les ferides causades per Hèracles cada vegada que tallava un cap. Així van aconseguir acabar amb la serp, però abans d’abandonar el pantà, Hèracles va amarar les puntes de les seves fletxes amb la sang verinosa del monstre per disposar des de llavors d’una arma mortífera.
  En acabar aquest mite podem veure com es reflecteix el treball en equip i l’astúcia (más vale maña que fuerza).

 40. Pingback: Hèrcules de Brett Ratner (2014) | La cinta de Νίκη

 41. Txell

  Aquest article m’ha semblat molt informatiu, ja que explica molt bé la història d’Hèracles.
  Hèracles neix de Zeus amb Alcmena, que era esposa d’amfitrió. Zeus es va fer passar per Amfitrió, per passar una nit amb Alcmena. Amfitrió va descobrir que li havia estat infidel i va decidir castigar-la, però Zeus ho va revelar tot i que Alcmena era innocent. Alcmena va donar a llum a Ificles, de part d’Amfitrió i Alcides ( més endevant Hèrcules), de part de Zeus.
  Hera de seguida va odiar a Hèracles, ja que tenia gelos de tot fill il.legítim de Zeus, el seu marit.
  Hera va deixar anar dues serps a on dormien Ificles i Hèracles quan tenien pocs mesos d’edat. Ificles plorava i tenia molta por, en canvi, Hèracles es va decidir a escanyar-les.
  Amfitrió va entrar, i li va quedarclar quin dels dos era fill de Zeus.
  Hera, sense oblidar la seva rancúria, va provocar un atac de bojeria a Hèracles, fent que aquest matés als seus fills i als d’Euristeu, el seu cosí i el rei de Micenes. Al recuperar el seny, va acudir a l’oracle de Delfos. Es va posar al servei d’Euristeu, qui li va manar de fer elsseus dotze treballs.

 42. Teresa Devesa i Monclús

  Veig que t’ha quedat clar l’origen d’aquests treballs que hem treballat, Txell!

 43. Irene Prat

  L’article i el vídeo son molt interessants. He après coses que no sabia, com per exemple que eren 10 treballs, que els altres dos no contaven perquè va rebre ajuda. Està molt bé explicat, ja que és breu. L’únic que podríeu millorar són el colors de les lletres, perquè en algunes parts del vídeo no es llegia. Molt bon treball.

 44. Ana Núñez

  Felicitats pel gran treball obtingut! Ha sigut molt suggestiu i he après moltes coses que abans desconeixia, és veritat que en certes parts del vídeo algunes lletres no s’apreciaven clarament però en general força bé, la música acompanyava molt bé!
  Un treball molt recomanat !

 45. Dima

  L’article i el vídeo estan molt ben fets. He après coses que no coneixia abans, com per exemple els dotze treballs.
  Felicitats!!!!!

 46. Rodrigo Lindo

  L’article està molt ben redactat i a sobre, el tema de Heracles i els 12 treballs es dels més interessants.
  Felicitats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *