Audicions de (febrer i) març – Vivaldi – (hivern i) primavera.

Vam escoltar alguns fragments dels tres moviments de l’hivern de l’obra més coneguda d’Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741): “Les quatre estacions“.

En aquesta obra el seu objectiu era “pintar” les escenes típiques de cada estació de l’any, com si fos un quadre musical on el vent, la pluja, la neu, els ocells, un dia de cacera… hi quedessin representats. Va ser un important compositor molt vinculat a la ciutat de Venècia, i és un exemple de la música barroca (característica del segle XVII fins la primera meitat del segle XVIII [1600-1760]).

Vivaldi va dedicar a cada estació tres moviments (un moviment és una peça musical).
A continuació us compartim algunes dues audicions de l’hivern que vam escoltar a l’aula de música, i dues més del primer moviment de la primavera.

Recordeu els elements en que ens vam fixar:
– Quin estil musical és i com van vestits.
– Qui dirigeix el concert.
– Quins instruments toquen.
– Quina emoció ens transmet.
– Qui toca en cada moment, si toquen fort (f), mig fort (mf) o piano (p), ràpid o lent…


Hivern (1r moviment) – Vivaldi – Les quatre estacions
En aquesta gravació tenim 12 músics i tots estan tocant! L’instrument “amagat” és un orgue barroc (el teclat de l’orgue ens queda amagat) i està darrera el violoncel.
L’instrument de més a la dreta és un arxillaüt (molt semblant a la tiorba). I el que sembla un piano en realitat és un clavicèmbal (que ja vam comentar que és com l'”avi” del piano).


Hivern (3r moviment) – Vivaldi – Les quatre estacions – MUSICOGRAMA
Aquest vídeo va agradar molt perquè ens permet escoltar i alhora veure la música! Fixeu-vos com es poden veure quan hi ha més d’una melodia a la vegada. I com queden clars els silencis entre notes…


Primavera (1r moviment) – Vivaldi – Les quatre estacions
Aquest és el primer moviment de la primavera. Penseu en com el camp canvia a la primavera, omplint-se de flors i vida, com refilen els ocells, com baixa pels rius l’aigua que es desglaça de les muntanyes…


Primavera (1r moviment) – Vivaldi – Les quatre estacions – MUSICOGRAMA
Aquí podem observar també la música de manera gràfica, i entendre què està passant en la música que escoltem. Fixeu-vos que els instruments són diferents que a l’anterior audició: són tots instruments de corda? Hi ha instruments d’alguna altra família? De percussió, de vent, electrònics?