AUDICIÓ Antonio Vivaldi – L’estiu (Les quatre estacions)

Per tornar al llistat d’audicions del Sonabloc:

AUDICIONS Educació infantil

AUDICIONS Primària

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi va ser un important compositor molt vinculat a la ciutat de Venècia, i és un exemple de la música barroca (característica del segle XVII fins a la primera meitat del segle XVIII [1600-1760]).

Les quatre estacions

A “Les quatre estacions” l’objectiu de Vivaldi era “pintar” les escenes típiques de cada estació de l’any, com si fos un quadre musical on el vent, la pluja, la neu, els ocells, un dia de cacera… hi quedessin representats. “Les quatre estacions” és un conjunt de quatre concerts per a violí, cadascun dels quals representa una estació de l’any, i a cada estació li va dedicar tres moviments (un moviment és una peça musical).

L’estiu

Al concert de “L’estiu”, la música descriu el despertar de la naturalesa després del fred hivern i inclou melodies animades i alegres:

 • El primer moviment és calorós i agitat, i representa el sol abrasador i els llamps que anuncien una tempesta.
 • El segon moviment és més lent i melancòlic, i representa el cant d’una tórtora i el plor d’un camperol que veu els seus camps arrasats pel granís.
 • El tercer moviment és més ràpid i dramàtic, i representa la fúria de la tempesta.

 

A l’audició, fixeu-vos en aquests elements:

– Quin estil musical és i com van vestits.
– Qui dirigeix el concert.
– Quins instruments toquen.
– Quina emoció ens transmet.
– Qui toca en cada moment, si toquen fort (f), mig fort (mf) o piano (p), ràpid o lent…

 

Nigel Kennedy – Vivaldi “Summer” 1st Movement

 

Nigel Kennedy – Vivaldi “Summer” 2nd Movement

 

ANNE-SOPHIE MUTTER – Vivaldi,The Four Seasons Summer Presto

 

Line Rider #27 – The Four Seasons, Summer/”Storm” (Vivaldi)

 

AUDICIÓ Piano

Clica aquí per tornar a la pàgina de la Família de corda

Clica aquí per tornar a la pàgina principal de Les famílies d’instruments.

 

INSTRUMENTS MUSICALS

Piano

Família de corda percudida

Types Of Acoustic Pianos - PianistHQ.Com

 

 

El piano és un instrument de teclat i de cordes percudides que va ser desenvolupat per Bartolomeo Cristofori al segle XVIII a partir del clavicèmbal. El piano es diferencia dels seus predecessors per la seva capacitat de produir sons amb diferents intensitats, d’aquí el seu nom original de pianoforte. El piano va tenir una gran influència en la música clàssica, romàntica i moderna, i va donar lloc a diferents estils musicals com el jazz, el blues, el rock o el pop.

En tenim de verticals i d’horitzontals (de cua o mitja cua). Però tots ells, per dins, són sorprenents!

 

Com funcionen els pianos? (David González Sánchez)

 

Cómo funciona el piano – Discovery MAX

 

Como funciona un piano – Como es un piano por dentro

 

The Fascinating World Inside of a Piano

 

 

 

Alguns dels pianistes més famosos de la història són:

 • Maria Anna Mozart (1751-1829, Àustria): També se la coneixia com a Nannerl. Va ser una pianista i una compositora molt talentosa, que va tocar i va viatjar amb el seu germà quan eren nens. Quan va créixer, però, va haver de deixar la música per complir amb els rols socials de l’època. Moltes de les seves obres es van perdre o es van atribuir al seu germà. És una pena que no se la reconegui més, oi?
 • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791, Àustria): Considerat un dels primers grans mestres del piano, va ser un compositor prodigiós que va crear obres mestres de la música clàssica com les seves sonates, concertos i simfonies.
 • Ludwig van Beethoven (1770-1827, Alemanya): Innovador i talentós, Beethoven va començar a tocar el piano sota les ordres del seu pare i va esdevenir un dels compositors més influents de la música occidental. Va crear obres immortals com la Simfonia núm. 5, la Simfonia núm. 9 o la Sonata per a piano núm. 14 “Clair de Lune”.
 • Frédéric Chopin (1810-1849, Polònia): Conegut com el “poeta del piano”, Chopin va ser un compositor i pianista virtuós que va revolucionar el gènere del nocturn, el vals, l’estudi i la masurca. Les seves obres són plenes de sensibilitat, elegància i expressivitat.
 • Franz Liszt (1811-1886, Hongria): Considerat un dels pianistes més tècnics i virtuosos de tots els temps, Liszt va ser un compositor prolífic que va crear obres de gran dificultat i originalitat, com els seus estudis transcendentals, les seves rapsòdies hongareses o els seus poemes simfònics.
 • Clara Schumann (1819-1896, Alemanya): Considerada una de les primeres pianistes virtuoses de la història, va ser també una compositora i una pedagoga. Va ser l’esposa del compositor Robert Schumann i va interpretar i difondre les seves obres, així com les de Chopin, Brahms o Mendelssohn.
 • Teresa Carreño (1853-1917, Veneçuela): Coneguda com la “valquíria del piano”, va ser una pianista, compositora i cantant que va tenir una carrera internacional plena d’èxits. Va interpretar obres de Liszt, Beethoven, Chopin o Schumann, i va crear obres pròpies com el vals “Mi Teresita” o el “Himno a Bolívar”.
 • Scott Joplin (1868-1917, Estats Units): Conegut com el “rei del ragtime”, Joplin va ser un compositor i pianista afroamericà que va crear un estil musical basat en ritmes sincopats i melodies contagioses. Les seves obres més famoses són “The Entertainer”, “Maple Leaf Rag” o “The Easy Winners”.
 • Art Tatum (1909-1956, Estats Units): Considerat un dels pianistes de jazz més genials i innovadors de tots els temps, Tatum va ser un virtuós que va combinar una tècnica prodigiosa amb una gran creativitat i sentit de l’harmonia. Les seves improvisacions són considerades veritables obres d’art.
 • Alicia de Larrocha (1923-2009, Espanya): Considerada una de les millors pianistes del segle XX, va ser una intèrpret magistral que va destacar per la seva tècnica, el seu fraseig i el seu sentit del ritme. Va interpretar obres de diversos compositors, especialment els espanyols com Granados, Albéniz o Falla.
 • Jerry Lee Lewis (1935 – 2022, Estats Units): Va ser un cantant i pianista estatunidenc de rock and roll, bugui-bugui i country entre altres estils. També va ser conegut amb el sobrenom de “The Killer”.
 • Martha Argerich (1941-, Argentina): Considerada una de les millors pianistes vives del món, Argerich és una intèrpret excepcional que destaca per la seva energia, passió i brillantor. Ha interpretat obres de diversos compositors com Chopin, Liszt, Schumann o Prokófiev.
 • Daniel Barenboim (1942-, Argentina): És pianista i director d’orquestra. Va debutar com a pianista als set anys. És conegut per la seva defensa de la pau al Pròxim Orient i per la seva col·laboració amb músics àrabs i jueus. Ha dirigit orquestres com la Filharmònica de Berlín, la de Viena, la de Chicago i la de París. És un dels músics més respectats del món.
 • Hélène Grimaud (1969-, França): Considerada una de les millors pianistes vives del món, és una intèrpret apassionada que busca la profunditat i la intensitat en la música. Ha interpretat obres de diversos compositors com Bach, Beethoven, Brahms o Rakhmàninov.
 • Lang Lang (1982-, Xina): Considerat un dels pianistes més populars i carismàtics del món actual, Lang Lang és un virtuós que combina una tècnica impecable amb una gran expressivitat i comunicació amb el públic. Ha interpretat obres de diversos compositors com Mozart, Beethoven, Chopin o Rakhmàninov.
 • Yuja Wang (1987-, Xina): Considerada una de les millors pianistes originàries de la Xina, és una intèrpret virtuosa que combina una tècnica prodigiosa amb una gran expressivitat i comunicació amb el públic. Ha interpretat obres de diversos compositors com Mozart, Beethoven, Chopin o Rakhmàninov.

 

AUDICIÓ – PIANO: Daniel Barenboim, Jerry Lee Lewis, Hélène Grimaud, Scott Joplin…

Comparem els diferents estils.

 

Daniel Barenboim plays Beethoven Sonata No. 8 Op. 13 (Pathetique)

 

Jerry Lee Lewis – Whole Lotta Shakin Goin’ On , Real Wild Child , Great Balls Of Fire – Live Concert

 

Hélène Grimaud – Chopin Berceuse in D Flat Major, Op. 57 (excerpt, 2005)

 

The Entertainer on a 1915´s Piano

 

The Making of a Steinway – A Steinway & Sons Factory Tour Narrated by John Steinway

MÚSICA DEL BARROC Antonio Vivaldi

Per tornar al llistat d’audicions del Sonabloc:

AUDICIONS Educació infantil

AUDICIONS Primària

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi va ser un important compositor molt vinculat a la ciutat de Venècia, i és un bon exemple de la música barroca (característica del segle XVII fins a la primera meitat del segle XVIII [1600-1760]).

En aquest enllaç us deixem imatges de la ciutat de Venècia, per acompanyar l’obra de Vivaldi.

I també un article per saber una mica més sobre la seva vida.

 

Breu biografia

Antonio Lucio Vivaldi va néixer el 4 de març de 1678 a Venècia, fill d’un barber i violinista (Giovanni Battista Vivaldi). De la seva mare (Camilla Calicchio) en sabem molt poc, tan sols que era filla d’un sastre i que va tenir nou fills. Va aprendre a tocar el violí amb el seu pare i va començar a compondre des de jove. Va ser ordenat capellà el 1703, segurament per poder millorar el seu estatus, però va deixar de dir missa poc després per problemes de salut. Se’l coneixia com Il prete rosso (El cura roig) per la seva cabellera vermella.

Va treballar com a mestre de violí i director musical a l’Ospedale della Pietà, un orfenat per a nenes, on va escriure moltes obres per a les seves alumnes, educades exclusivament en música, i que cantaven i tocaven de meravella qualsevol instrument (flauta, violí, cel·lo, orgue, oboè…).

Va ser un dels principals representants del Barroc venecià, un estil musical ric i expressiu que reflectia la prosperitat i el cosmopolitisme de la ciutat. Va destacar per la seva producció de concerts, peces instrumentals per a solista i orquestra, com les famoses Quatre estacions. També va escriure moltes òperes, algunes de les quals es van representar arreu d’Europa.

Va morir el 28 de juliol de 1741 a Viena, on havia anat a buscar oportunitats musicals, però va ser oblidat durant molt de temps fins que al segle XX es va redescobrir la seva obra.

 

Les quatre estacions

Les quatre estacions de Vivaldi és la seva obra més famosa. La va compondre l’any 1723. En ella, Vivaldi “pinta” les escenes típiques de cada estació de l’any, com si fos un quadre musical on el vent, la pluja, la neu, els ocells, un dia de cacera… hi queden representats. “Les quatre estacions” és un conjunt de quatre concerts per a violí, cadascun dels quals representa una estació de l’any, i a cada estació li va dedicar tres moviments (un moviment és una peça musical).

 

Vivaldi: The Four Seasons – Anne-Sophie Mutter /Mutter Virtuosi Ensemble

 

Al Sonabloc hem dedicat un article a cada estació, a continuació us deixem els enllaços:

AUDICIÓ Antonio Vivaldi – La primavera (Les quatre estacions)

AUDICIÓ Antonio Vivaldi – L’estiu (Les quatre estacions)

AUDICIÓ Antonio Vivaldi – La tardor (Les quatre estacions)

AUDICIÓ Antonio Vivaldi – L’hivern (Les quatre estacions)

 

Més enllà de les quatre estacions

Però, tot i que “Les quatre estacions” és la seva obra més famosa, Vivaldi té moltes altres obres que es consideren excel·lents i importants. Aquí en teniu cinc exemples:

 

Gloria RV 589

Composta l’any 1713, és un cant religiós per a cor i orquestra.

Vivaldi Gloria en re mayor R.V. 589 Grupo Cámara Boecio

L’estro armonico

Composta l’any 1711, és una col·lecció de dotze concerts per a violins i orquestra.

Vivaldi – L’estro armonico – Concerto No. 10 in B minor for 4 violins, Op. 3 Ospedale della Pietà

L’Olimpiade RV 725

Composta l’any 1734, és una òpera basada en un text clàssic de Metastasio.

 

Vivaldi L’Olimpiade RV 725

 

Concert per a dues trompetes i orquestra RV 537

Composta l’any 1720, un dels primers concerts per a trompeta escrits.

 

Antonio Vivaldi – Concerto for 2 Trumpets in C RV 537 (David & Manuel)

 

Concert per a fagot i orquestra RV 484

Aquesta potser no és tan important com les altres, però és original.

 

Vivaldi – Concerto in E minor for Bassoon, RV 484 Klaudia Abramczuk – bassoon

 

 

Versions i adaptacions de l’obra de Vivaldi

 

Amazing Dance BIRDS – Vivaldi/Max Richter

 

Tràiler | Les Quatre Estacions, de Max Richter – Coreografia de Ilya Jivoy

 

Recomposed by Max Richter: Vivaldi Recomposed – The Four Seasons, The Unsung Collective

 

A. Vivaldi – Summer Presto guitar cover

 

Vivaldi`s Four Seasons: Winter I – Allegro non molto, by Sinfonity

 

Ara Malikian. 15. El Verano. Vivaldi. (Latin Grammys 2015)

 

Vivaldi – Storm | Amazing Bandura and Accordion Cover!!!

AUDICIÓ Antonio Vivaldi – La tardor (Les quatre estacions)

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi va ser un important compositor molt vinculat a la ciutat de Venècia, i és un exemple de la música barroca (característica del segle XVII fins a la primera meitat del segle XVIII [1600-1760]).

Les quatre estacions

A “Les quatre estacions” l’objectiu de Vivaldi era “pintar” les escenes típiques de cada estació de l’any, com si fos un quadre musical on el vent, la pluja, la neu, els ocells, un dia de cacera… hi quedessin representats. “Les quatre estacions” és un conjunt de quatre concerts per a violí, cadascun dels quals representa una estació de l’any, i a cada estació li va dedicar tres moviments (un moviment és una peça musical).

La tardor

Al concert de “tardor”, la música descriu el despertar de la naturalesa després del fred hivern i inclou melodies animades i alegres:

 • El primer moviment és alegre i rítmic, i representa la celebració de la collita amb cançons i ball.
 • El segon moviment és més lent i suau, i representa el son dels borratxos després del banquet.
 • El tercer moviment és més viu i juganer, i representa la cacera del cérvol amb els gossos, els trets i les banyes.

 

Recordeu els elements en què ens vam fixar:
– Quin estil musical és i com van vestits.
– Qui dirigeix el concert.
– Quins instruments toquen.
– Quina emoció ens transmet.
– Qui toca en cada moment, si toquen fort (f), mig fort (mf) o piano (p), ràpid o lent…

 

VIVALDI – Four Seasons – “Autumn” (1st mvt) – Apollo’s Fire/Olivier Brault, violin

 

Vivaldi: The Four Seasons – Anne-Sophie Mutter /Mutter Virtuosi Ensemble

Antonio Vivaldi – Le quattro stagioni (The Four Seasons)

*Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269, “Spring” (La primavera) 1. Allegro (00:30) 2. Largo e pianissimo sempre (03:37) 3. Allegro pastorale (06:25)

*Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315, “Summer” (L’estate) 1. Allegro non molto (10:22) 2. Adagio e piano – Presto e forte (16:02) 3. Presto (18:03)

*Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293, “Autumn” (L’autunno) 1. Allegro (20:37) 2. Adagio molto (26:14) 3. Allegro (28:47)

*Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297, “Winter” (L’inverno) 1. Allegro non molto (32:40) 2. Largo (35:56) 3. Allegro (38:34)

Encore: J. S. Bach – Air for Violin, Harpsichord and Strings (45:28)

(Anne-Sophie Mutter, violin and direction Mutter Virtuosi Ensemble)

 

Vivaldi Four Seasons: Autumn (L’Autunno) 3rd mvt. Allegro. Carla Moore & Voices of Music RV 293 4K

AUDICIÓ Antonio Vivaldi – La primavera (Les quatre estacions)

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741)

Antonio Vivaldi va ser un important compositor molt vinculat a la ciutat de Venècia, i és un exemple de la música barroca (característica del segle XVII fins a la primera meitat del segle XVIII [1600-1760]).

Les quatre estacions

A “Les quatre estacions” l’objectiu de Vivaldi era “pintar” les escenes típiques de cada estació de l’any, com si fos un quadre musical on el vent, la pluja, la neu, els ocells, un dia de cacera… hi quedessin representats. “Les quatre estacions” és un conjunt de quatre concerts per a violí, cadascun dels quals representa una estació de l’any, i a cada estació li va dedicar tres moviments (un moviment és una peça musical).

La primavera

Al concert de “La primavera”, la música descriu el despertar de la naturalesa després del fred hivern i inclou melodies animades i alegres:

 • El primer moviment és alegre i festiu, i representa el despertar de la natura i el cant dels ocells.
 • El segon moviment és més tranquil i dolç, i representa el somni d’un pastor sota un arbre florit.
 • El tercer moviment és més viu i animat, i representa la dansa de les nimfes i els pastors.

Recordeu els elements en què ens vam fixar:
– Quin estil musical és i com van vestits.
– Qui dirigeix el concert.
– Quins instruments toquen.
– Quina emoció ens transmet.
– Qui toca en cada moment, si toquen fort (f), mig fort (mf) o piano (p), ràpid o lent…

 

Primavera (1r moviment) – Vivaldi – Les quatre estacions

Aquest és el primer moviment de la primavera. Penseu en com el camp canvia a la primavera, omplint-se de flors i vida, com refilen els ocells, com baixa pels rius l’aigua que es desglaça de les muntanyes…

Fixeu-vos com hi ha una melodia que es repeteix diverses vegades (el ritornello): 0:00, 1:08, 1:40, 2:16, 2:41, 3:07 i entremig ens va explicant diferents històries.

 

Primavera (1r moviment) – Vivaldi – Les quatre estacions – MUSICOGRAMA

Aquí podem observar també la música de manera gràfica, i entendre què està passant en la música que escoltem. Fixeu-vos que els instruments són diferents que a l’anterior audició: són tots instruments de corda? Hi ha instruments d’alguna altra família? De percussió, de vent, electrònics?

 

Antonio Vivaldi – the Four seasons – Julia Fischer – “spring” 2nd movement.

 

Vivaldi Four Seasons: Spring (La Primavera) Full, original. Youssefian & Voices of Music RV 269 4K

0:00 Primer moviment
3:37 Segon moviment
6:24 Tercer moviment

 

 

 

DENIP Dia de la Pau 2023

El dia 30 de gener és el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). Un recordatori més del que cal fer perquè el nostre entorn, les nostres vides i el món on vivim siguin cada dia una mica millors. El 30 de gener ens reunim tota l’escola per alçar plegats les nostre veus.

I quina millor manera que amb una cançó. I una de les cançons més conegudes, de les que ens parlen de com construir camins que ens portin a un món millor, és el Swing de la Pau.

Us compartim la lletra i la música per practicar-la!

 

Swing de la pau

 

El swing de la Pau

LLetra: Anna M. Lorente i Rosa M. Vidal
Música: Rosa M. Vidal

El swing de la Pau
Si estimes la vida, la Pau, l’amistat..
aprèn a conviure amb qui tens al costat.
Davant els conflictes tu sigues valent,
no et quedis indiferent!

Poder i egoisme dominen en món
i així mort la gent a cada segon…
Les guerres perduren i la humanitat
no troba felicitat.

Construïm camins
que ens portin junts a un món millor!
Que els pobles de la terra
siguin lliures de debò!
Dibuixem un horitzó
en un mar pintat de blau
i entonem aquest swing de la Pau.

Res no és el que sembla, tot és complicat!
Hi ha massa injustícia, no es diu la veritat!
Davant les mentides, tu sigues sincer,
no fugis del què cal fer!

Envia tendresa on hi hagi dolor,
regala esperança aqui perd la il·lusió
i la melangia en els cors marcirà
si tots en donem la mà!

 

 

PARTITURA Swing de la Pau

 

. . . . .

 

Cànon de la pau

 

Cantem al carrer – Cànon de la pau – Orfeó – Ajuntament – Corpus Solsona 2018

 

CÀNON DE LA PAU – MESTRES D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA CONFINATS

SANTA CECÍLIA 2021

El pròxim 22 de novembre celebrem el dia de la música, Santa Cecília!

 

Cada any dediquem aquell dia, a l’escola, a fer i escoltar música.

Enguany, tenim la sort de comptar amb un grup de percussió i dansa africana: Ngomez Nokass.

Us deixem el cartell del concert i una cançó interpretada aquest grup. Anem escalfant motors!

 

 

Ngomez Nokass – Diambaléo

Ritmogrames (I)

Els ritmogrames permeten treballar la coordinació corporal, el ritme i l’audició.

L’objectiu és executar els ritmes, en el moment adequat (cal escoltar i estar atent) i tot el grup alhora.

A continuació hem seleccionat diferents ritmogrames, per a tots els nivells.

 

Prepareu primer els ritmes que haureu de fer servir durant la cançó.

Alguns vídeos deixen veure el següent ritme que cal fer, però en altres haureu de recordar el que ve.

Que els disfruteu!

 

[ EI / CI ]     Musicograma para Infantil_ El Rey León.

 

[ EI / CI ]     MUSICOGRAMA “The Addams Family” (La familia Addams)

 

[ EI / CI ]     Pantera Rosa – (Percusión corporal)

 

[ EI / CI ]     Ritmograma EdSheeran

 

[ EI / CI ]     Un Poco Loco Body Percussion

 

[ EI / CI ]     Harry Potter – Percusión corporal

 

[ CI / CM ]     Ritmograma + Percusión Corporal: Believer – Imagine Dragons

 

[ CI/CM/CS ]     We Will Rock You (Queen) – Percusión Corporal.

 

[ CM/CS ]     Dance Monkey Percusión Corporal_Body Percussion

 

 

[ CM/CS ]    Quiero ser como tú (Percusión corporal)

 

[ CM/CS ]     Uptown Funk (fragmento) – Percusión corporal

 

 

AUDICIÓ Violoncel – El cigne

INSTRUMENTS MUSICALS

Violoncel

Família de corda fregada

 

Violoncel - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Clica per veure les parts del violoncel (infografia de TermCat)

 

El violoncel és un instrument de corda que va sorgir a la primera meitat del segle XVI com el baix de la família de les violes da braccio. El seu nom significa “violí gran” i té quatre cordes afinades en la, re, sol i do. El violoncel es toca amb un arquet i el músic que el toca s’anomena violoncel·lista.

Alguns dels violoncel·listes més famosos de tots els temps són:

 • Luigi Boccherini (1743-1805) va ser un violoncel·lista i compositor italià, que va viure a Espanya al servei del rei Carles III. Va escriure més de 100 quintets per a corda, entre els quals destaca el conegut: La musica notturna delle strade di Madrid. També va escriure 12 concertos per a violoncel.
 • Pau Casals (1876-1973) va ser un violoncel·lista, director i compositor català, reconegut com un dels més grans intèrprets de Bach. Va ser un pacifista i un defensor de la República Espanyola. Va fundar el Festival de Prada de Conflent i va rebre el Premi Nobel de la Pau.
 • Aurora Bertrana i Salazar (1892-1974) va ser una violoncel·lista i escriptora catalana, filla del compositor Enric Morera. Va viatjar per diversos països i va escriure obres de temàtica exòtica i feminista. Va ser la primera dona que va tocar el violoncel a l’Orquestra Pau Casals.
 • Paul Tortelier (1914-1990) va ser un violoncel·lista i pedagog francès, que va estudiar amb Pau Casals i va ser professor de Jacqueline du Pré. Va ser conegut per la seva tècnica virtuosa i per la seva expressivitat musical. Va escriure diverses obres per a violoncel, entre elles les Suites per a violoncel sol.
 • Mstislav Rostropóvich (1927-2007) va ser un violoncel·lista i director d’orquestra rus, considerat un dels millors del segle XX. Va ser un defensor dels drets humans i va col·laborar amb compositors com Shostakóvich, Britten i Prokófiev.
 • Natalia Gutman (1942-) és una violoncel·lista russa, neta del compositor Samuil Feinberg. Va estudiar amb Mstislav Rostropóvich i va guanyar el Concurs Internacional Chaikovski el 1967. Ha tocat amb directors com Claudio Abbado, Riccardo Muti o Kurt Masur.
 • Jacqueline du Pré (1945-1987) va ser una gran violoncel·lista britànica, famosa per la seva interpretació del Concert per a violoncel d’Elgar. Va patir esclerosi múltiple i va haver d’abandonar la seva carrera als 28 anys. La seva vida va inspirar la pel·lícula “Hilary i Jackie”.
 • Julián Lloyd Webber (1951-) és un violoncel·lista anglès, germà del compositor Andrew Lloyd Webber. Ha tocat amb orquestres com la Filharmònica de Londres, la de Berlín o la Simfònica de Xangai. Ha estrenat obres de compositors com Philip Glass, Joaquín Rodrigo o Malcolm Arnold.
 • Yo-Yo Ma (1955-) és un violoncel·lista xinès-estatunidenc, guanyador de 18 premis Grammy. Ha tocat amb diversos estils musicals, des del clàssic al jazz, passant pel tango, el bluegrass o la música del món. És el fundador del Silk Road Ensemble, un projecte intercultural.
 • Arturo Russell (1960-) és un violoncel·lista italià d’origen irlandès, que ha tocat amb orquestres com la Simfònica de Londres, la Filharmònica de Nova York o la Simfònica de Veneçuela. Ha estrenat obres de compositors com Luciano Berio, Franco Donatoni o Luis Bacalov.
 • Sol Gabetta (1981-) és una violoncel·lista argentina, que va començar a tocar el violoncel als quatre anys. Ha guanyat diversos premis internacionals i ha tocat amb orquestres com la Filharmònica de Berlín, la Simfònica de Boston o la de Londres. És la fundadora del Festival Solsberg a Suïssa.

Hi ha violoncel·listes de diferents estils musicals, com el clàssic, el jazz, el rock o el folk.

 

 

En aquest vídeo, veiem i escoltem al famós i gran violoncel·lista Yo-Yo Ma, que interpreta “The Swan”, una cançó per a violoncel de Camile Saint-Saëns.

Compositor: Camille Saint-Saëns
Intèrprets: Yo-Yo Ma (violoncel), Kathryn Stott (piano). 
Títol cançó/obra: The Swan (El cigne) (de l'obra "El carnaval dels animals").
Any de publicació: 1886 
Gènere: Música clàssica
Estil: Romanticisme

 

Preguntem-nos: com es podria ballar, aquesta música? Com ens hauríem de moure?

 

Aquí teniu a Lil’ Buck, un ballarí especialitzat en Street dance (un estil de dansa urbana, fruit de la combinació de molts estils, que va aparèixer a Nova York seguint els ritmes dels DJ).

 

Us deixem també la versió de dansa clàssica de “The Swan”. És una interpretació molt expressiva i difícil que representa un cigne en el darrer ball abans de la seva mort.

És la coreografia d’Anna Pavlova (1881-1931) una famosa ballarina de ballet russa.  “La mort del cigne” era la seva dansa més famosa, amb una coreografia feta expressament per a ella per Michel Fokine, amb la música d'”El cigne”. Aquí teniu una versió gravada l’any 1925.

 

Finalment, una altra interpretació de Yo-Yo Ma, aquesta junt amb el gran cantant Bobby McFerrin. És una cançó que es va fer molt famosa fa anys, anomenada “Hush little baby”.

AUDICIÓ: Chuck Berry, el pare del Rock’n’roll

 

Hem escoltat a Chuck Berry, considerat per molts com el pare del rock&roll, amb la cançó “Johnny B. Goode”, una de les millors cançons de Rock&Roll de tots els temps:

Artista: Chuck Berry
Títol cançó: Johnny B. Goode
Any de publicació: 1958
Gènere: Música urbana
Estil: Rock&Roll

 

Johnny B. Goode – Chuck Berry amb Bruce Springsteen (1995)

 

Johnny B. Goode – Chuck Berry  (1958)

 

 

Per ampliar informació:

 

Rock&Roll

Historia y origen del rock and roll

Viquipèdia: Rock and roll