Altura: agut i greu

 

Les aventures de Jordiet – Cap. 1 L’ALTURA [àudio en valencià] (Teresa Patapum)

 

Us compartim un joc, una cançó i un conte per repassar una mica la diferència entre so greu i so agut.

I a continuació, 7 activitats per treballar agut i greu a l’aula.

 

EDU365 >Infantil>Música>Greus i aguts

 

“El greu i l’agut” de Dàmaris Gelabert (TOT SONA)

 

El conte de Vila-agut i Vila-greu (1/3)

 

Recollim a continuació 7 activitats més, que podeu trobar al bloc de música de la Judith Pijuan: “El racó de fem música”

SI VOLUEU PODEU CLICAR AQUÍ PER VEURE LA PUBLICACIÓ ORIGINAL: http://elracodefemmusica.blogspot.com/2018/05/diferenciem-agut-i-greu-infantil.html

 

ACTIVITAT 1:

A partir d’un conte on els personatges tenen veus ben diferenciades introduïm el concepte AGUT i GREU amb els més petits.

 

Opció 1. Jo acostumo a fer servir el conte d’EL LLEÓ I EL RATOLÍ. Cada vegada que parla el ratolí faig servir una veu aguda i quan parla el lleó faig servir una veu greu.

Els situem dins de la caseta dels sons i ens convertim en animals per fer el joc del lleó i el ratolí:

Fem dos grups, uns nens seran lleons i uns altres ratolins.

Amb el piano toquem melodies agudes i greus, si escolten melodies agudes es bellugaran fent saltirons per la classe com si fossim ratolinets, i si senten sons greus es bellugaran els lleons caminant pel terra.

 

Clica aquí per veure l’exemple.

 

Opció 2. Un altre conte que funciona molt bé per classificar sons és el de LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L’ESCALETA. Cada vegada que surt un personatge podem parlar de la seva veu.

Jo em vaig fabricar una roda per explicar el conte, els encanta!

 

Clica aquí per descarregar-te la plantilla

 

ACTIVITAT 2:

Activitats sensorials. Seguir la pulsació d’una melodia tocada amb el piano. De sobte sentiran un trino, si és agut han d’aixecar els braços ràpidament i continuar caminant. Si senten un trino greu els nens hauran de tocar el terra amb les mans i seguir caminant a pas de marxa.

 

ACTIVITAT 3:

Classificar els sons dels animals en aguts i greus.

Per parelles els dóno una imatge d’un animal. entre els dos nens han de pensar quin so fa aquest animal i si és agut o greu. Després per parelles surten a la pissarra, ens ho expliquen i col.loquen la imatge al seu lloc corresponent.

 

Clica aquí per veure l’exemple.

 

ACTIVITAT 4:

Amb cançons. La més utilitzada és la de la Dàmaris Gelabert: El senyor greu i el senyor agut, amb la qual pots jugar a fer una representació dels dos personatges mentre canten/escolten la cançó:

 

ACTIVITAT 5:

Amb audicions:

 

Opció 1: Qui té raó de Kabalevsky

Amb aquesta audició es pot fer un teatre amb titelles que dialogen entre ells:

 

Opció 2: La Flauta màgica de Mozart: El duet de Papageno i Papagena

També amb titelles es fa la representació

 

Opció 3: Dansa Xinesa (fagot greu / violí i flauta diàleg agut).

https://blocs.xtec.cat/sonabloc/?p=8682

 

 

ACTIVITAT 6:

Jocs amb la pantalla tàctil

 

ACTIVITAT 7:

Amb campanes afinades

Comencem comparant dos campanes amb dos sons, un agut i l’altre greu. Els alumnes hauran de dir quina és la més aguda i quina és la més greu. Després agafarem una campana intermitja i compararem les tres campanes,

Dibuixarem a la pissarra tres cases on col.locarem els sons que anirem tocant. Farem sonar l’ordre que vulguem, per exemple, campana aguda, campana aguda i campana greu; i a les cases dibuixarem una rodona al pis de dalt de les dues primeres cases i una rodona al pis de baix de la tercera campana greu. Després farem que els alumnes completin les sèries.