Garrotins (I)

Els Garrotins són cançons populars en que les lletres s’improvisen per explicar algun fet o història, amb to burlesc o irònic. Són un gènere del cant flamenc i un dels precursors de la rumba catalana. La tornada sempre és la mateixa:

Al garrotín, al garrotan
a la vera vera vera de Sant Joan.
(x2)

Per practicar la melodia sobre la que improvisarem, us deixem a continuació un parell d’exemples perquè canteu les lletres.

PRÀCTICA 1: TV3 Caçador de paraules – El garrotín
Uns gitanos catalans canten el garrotín davant d’en Roger de Gràcia, el caçador de paraules, qui explicarà d’on ve aquest tipus de música.

LLETRA:
Al Garrotin al garrotan,
a la vera, vera, vera de Sant Joan.
(x2)

Peixatera punyetera
m’has donat un peix pudent
si no em tornes la pesseta
l’hi diré a tota la gent.

PRÀCTICA 2: Garrotín De Lleida – Patriarcas de la rumba
Del disc: Cosa nostra (2005). Amb la col·laboració de Joan Garriga i Antoni ‘Sicus’ Carbonell (Sabor de Gràcia)

LLETRA:
Al Garrotin al garrotan,
a la vera, vera, vera de Sant Joan.
(x2)

Encara que tu me’n posis
tres olives en un plat.
A tu ja no et vull per dona
perquè tens el cul cagat.

Al Garrotin…

Si el Rafalito fos alcalde
i el Sicus fos manescal,
a l’Ajuntament de Lleida,
no hi hauria mai un ral.

Al Garrotin…

Aire, aire, aire,
la festa major d’Alguaire.
I també la de Serós
que les noies d’aquest poble
totes tenen el cul gros.

Resta de la lletra AQUÍ

 

PRÀCTICA 3: Aquest tren va massa lent! (1 de 23) Garrotins

Un altre exemple de garrotins el tenim en aquest vídeo, en el que veiem un grup de gent improvisant garrotins, en un tren de rodalies!

Garrotins (II)

Hola alumnes de 5è i 6è!

Aquesta setmana s’acaba el curs, després de tres mesos de confinament, de fases diverses i de no poder fer vida normal per culpa d’un virus remenut i tocanassos. Com que la música és un bon recurs per expressar emocions, us proposo deixar gravats els nostres garrotins de confinament. Farem un vídeo on sortirem tota la classe cantant.

Aquesta setmana cal que us graveu en vídeo cantant el vostre garrotín i la tornada dels garrotins. (Els que no heu escrit cap garrotín, cantareu només la tornada).

Ara us expliquem com.

Molts ja haureu rebut un correu amb el vostre garrotín gravat pel Víctor, perquè tingueu una referència abans de poder-lo gravar sobre la base instrumental.

INSTRUCCIONS:

  • – Escolteu la versió cantada del vostre garrotín que us ha fet arribar el Víctor de música.

 

  • – Practiqueu cantant a sobre, seguint tant la tornada com el vostre garrotín.

 

  • – Quan ja us surti igual, proveu sobre la versió instrumental que teniu al Sonabloc.

 

  – Finalment, poseu-vos uns auriculars per escoltar la base instrumental i poder gravar-vos cantant la tornada i el vostre garrotín.

Per gravar-vos en vídeo dues coses:

  • – Heu de picar de mans coincidint amb quan dic “3”. Això és per poder sincronitzar vídeo i àudio quan faci el muntatge. Ha de ser exacte, ni abans ni després que soni “3”. Ho haureu de fer abans de la tornada i abans del garrotín.

 

  – I poseu-vos a prop de la càmera perquè la vostra veu quedi ben gravada. I que es vegi bé la cara. No us preocupeu si la vostra cara està massa a prop de la càmera, en el muntatge quedarà bé! És important que s’entengui bé el que dieu.

Quan tingueu el vídeo, envieu-lo a musica@mestresm.cat.

A practicar!

BASE INSTRUMENTAL – KARAOKE pels Garrotins, versió de “Er Taqueta”:

Enigmes musicals I

A cicle inicial aquesta setmana es proposen uns enigmes interessants. A música també trobem enigmes, fixa’t en aquesta imatge:

Birds on the wires - Paolo Pinto

Com sonaria aquesta fotografia? A internet va aparèixer aquesta imatge (una fotografia de Paolo Pinto) amb una pregunta: Com sonaria si fos un pentagrama?

 

Recordeu que el PENTAGRAMA té cinc línies, i és on viuen la clau de sol i les notes musicals.

Pentagrama

Si els cinc cables on estan els ocells fossin les línies del pentagrama, els ocells serien com les notes musicals!

Hem trobat dues interpretacions fetes per dos músics diferents, les dues són vàlides… i ben diferents! Escoltem aquestes dues respostes a l’enigma musical:

 

Resposta 1: Pierre St. John, la interpreta al piano.
(Si voleu escoltar l’explicació complerta de com va decidir interpretar-la d’aquesta manera, escolteu el vídeo des del minut 0).

 

Resposta 2: Jarbas Agnelli, que la va convertir en una peça orquestral, amb diversos instruments.

 

I tu, com la faries sonar, aquesta imatge?

Com aprendre a tocar el piano

Alguns de vosaltres teniu un teclat a casa, o potser algú té un piano i tot! Aprofiteu aquests dies per tocar-hi cançons!

Per aprendre a tocar el millor és tenir un professor de piano, però com alternativa us compartim alguns recursos, per començar des de zero:

1. En primer lloc dos vídeos on una nena explica els exercicis que ha après en les seves primeres classes de piano. En total ens planteja tres reptes, per agafar força i pràctica amb els dits sobre les tecles.

CLASES DE PIANO DE NIÑOS PARA NIÑOS – CLASE 1
Nom de les notes. Escala Do-Sol i ús dels dits de cada mà.

CLASES DE PIANO DE NIÑOS PARA NIÑOS – CLASE 2
Escala Do-Sol en mirall. Escala Do-Do’ i ús dels dits.

2. En segon lloc algunes cançons senzilles amb una sola mà per començar a fer música amb el teclat.

Diez Canciones Fáciles para Piano (Synthesia)

3. I en tercer lloc, cançons una mica més complicades, a dues mans. Podeu començar només amb la mà dreta, desprès només amb l’esquerra i finalment juntar-les.

La primera d’elles és “Mi corazón encantado”. Veureu que hi ha dos tutorials, escolliu el que us vagi millor. I ja veureu que cada canal té encara més cançons.

Mi Corazon Encantado / Dragon Ball GT / Piano / Tutorial

Mi Corazon Encantado / Dragon Ball GT / Piano Tutorial / Notas Musicales

La segona cançó és “Gravity falls”, també amb dues opcions de tutorial.

Gravity Falls / Intro / Piano Tutorial / Cover / Notas Musicales

Gravity Falls / FACIL / Piano Tutorial

Composició de cançons

Avui us proposem que investigueu una mica en la creació de cançons.

Quan volem fer una cançó nova, pot ser que el primer que ens vingui al cap sigui un fragment de lletra, una melodia o un ritme (o una barreja, per exemple un fragment de cançó que ens volta pel cap).

Amb aquesta idea inicial, podem anar donant forma a la cançó, creant la tornada (la part de la cançó que ens sembla més bona i que resumeix el que volem dir) i diferents estrofes (a les estrofes aprofitem una mateixa melodia i ritme, però cada vegada hi posem lletra diferent, per anar explicant el que t’interessi).

Podeu utilitzar els instruments que tingueu a casa per provar melodies. També teniu algunes aplicacions per poder compondre melodies o ritmes, o per escoltar acompanyaments. Fer acompanyaments a casa és més complex, perquè cal tocar diverses notes a la vegada (com el típic acompanyament de guitarra, amb una roda d’acords), però algunes aplicacions us poden ajudar.

Per practicar acompanyaments teniu aquí dos enllaços:

Roda típica d’acords. Aquí expliquen una roda típica d’acords que funciona bé, que podreu utilitzar tal qual o amb modificacions que us inventeu:

ChordChord. En aquesta podeu fer proves: anar escoltant prèviament els acords un per un i comprovant després com queden en una roda d’acord. També podeu canviar l’estil i la velocitat, i escoltar propostes aleatòries. Si alguna us agrada anoteu-vos els acords i l’estil.

Per practicar melodies podeu utilitzar algunes de les aplicacions que ja havíem publicat al Sonabloc:

CLICA per anar a ->

Incredibox – desbloquejat fins dilluns vinent

Incredibox és una pàgina on podem crear les nostres pròpies combinacions de ritmes. Fins dilluns han desbloquejat opcions de la versió web, aprofiteu doncs!

Quan accediu veureu aquest missatge: All Incredibox’s versions are free to play on our website until next Monday. We hope making crazy beats will help you keep smiling.

Passat aquests dies podreu encara accedir a algunes de les opcions.

Disfruteu creant!


Clica per anar a —-> INCREDIBOX

L’efecte 8D

Avui us presento un efecte utilitzat en videojocs i també en composició musical. Es tracta d’un efecte per ser escoltat amb auriculars i que modifica el so per donar-nos la sensació que el que sentim no està dins la nostra orella sinó fora d’ella o inclús darrera nostre!

Aquest és un exemple de tot allò que es pot aconseguir després de gravar un so o una cançó, de tot el que pot fer l’edició digital per obtenir un millor resultat, en aquest cas per produir un efecte envolvent 3D (que anomenen 8D, no sabem exactament perquè). S’utilitza també en aplicacions de realitat virtual.

Aquí teniu quatre enllaços per disfrutar d’aquest efecte:
– Els tres primers són cançons en que s’ha aplicat l’efecte 8D.
– Els altres dos són de Jaime Altozano un youtuber especialitzat en música que posa exemples de la seva aplicació i explica en què consisteix exactament.

Poseu-vos els AURICULARS i disfruteu!


#DILBAR 8D AUDIO


Tones And I – Dance Monkey [16D AUDIO | NOT 8D]


Ed Sheeran – Shape Of You | 8D Audio

Vídeos de Jaime Altozano (molt interessants):


Qué es la Música 8D y por qué se ha hecho viral | Jaime Altozano


Del vuelo de una abeja a Bohemian Rhapsody: 10 maneras de usar el 8D.

INSTRUMENTS ONLINE: Xilòfon, metal·lòfon i carilló virtuals

Us compartim un enllaç per poder practicar des de casa amb instruments de placa.

Trobareu diferents opcions: Podeu escollir entre els tres instruments; veure les notes de cada placa; afegir o treure el fa# (que estem utilitzant a les darreres cançons).

PER ACCEDIR A L’APLICACIÓ: Després de clicar aniràs a la pàgina de l’enllaç, caldrà que cliquis a “Haz clic para habilitar Adobe Flash Player”, i quan s’obri una finestreta on posa “Ejecutar Flash” haureu de tornar a clicar, a “Permitir”.

CLICA per anar a -> xilofon.online