Als anteriors articles sobre rap i cultura hip-hop explicàvem com l’any 1979 es donava a conèixer el rap a tots els Estats Units, gràcies a l’èxit de la presentació del disc Rapper’s Delight.
A Espanya, però, es dona a conèixer una mica més tard. L’any 1984 és clau, perquè el programa “Un, dos, tres!” de TVE, presenta el grup Break Machine i el seu èxit internacional “Street Dance”. D’aquest mateix any és la pel·lícula Beat Street. El rap i el break dance entren a totes les llars espanyoles, i la cultura hip-hop inspirarà a molts artistes.
El rap en català trigarà una mica més a consolidar-se. L’any 1999 és clau, quan el programa Sputnik de TV3 presenta “Jo no soc polac, soc català”, amb el raper Dísop. A la dècada dels 2000, pocs grups feien rap en català. Un referent important va ser el grup At Versaris. No es tractava de fer una reivindicació de la llengua, sinó de poder utilitzar la llengua en què es parlava per fer rap, i fer-ho amb qualitat. A partir dels pioners en català, van seguir molts altres, com Homes Llúdriga, Lil Dami, Valtònyc, JazzWoman, La Clika Pika, Xavier Mata, Pawn Gang, Poor Tràmit, Senyor Oca, Lil Russia, Nu Drama, Pinan… De molts d’aquests artistes podem escoltar rap de qualitat, en català i en castellà.
EL DISOP “Jo no sóc Polac”
LilRussia – Hogueras
Gata Cattana – Lisístrata
Lildami, Xavibo, Sr. Chen – Mediterrani
Aspencat – Quan Caminàvem
TESA – El amor no duele feat La Prima
At versaris La il·lusio és el finikitu de les ganes feat Miki
Parlar de rap és parlar de música i cultura hip-hop.
La concepció clàssica del hip-hop se centra en l’existència de quatre aspectes o “pilars” de la cultura:
El Disc Jockey (DJ Dijei – Punxadiscos PD)
El Master of Cerimonies (MC – Mestre de Cerimònies) i el rap (rapping)
El Breakdance
El Graffiti.
Hi ha qui dona la mateixa importància a altres pilars com el beatboxing, l’activisme polític, el disseny de roba o el de complements (*1).
El hip-hop és un moviment artístic que va néixer a principis de la dècada del 1970 entre les comunitats afroamericanes i hispanoparlants del barri sud del Bronx, al districte del Bronx de Nova York. La unió de dos dels elements, el MC (Master of Ceremonies or Microphone Controller) i el DJ (discjòquei), conformen l’estil musical del hip-hop (*1).
El Disc Jockey (DJ): loops i l’scratch
DJ Kool Herc i els loops
Molts coincideixen que la música hip-hop va començar amb DJ Kool Herc. Era un adolescent que havia arribat de Jamaica, i trobava a faltar les festes amb música al carrer anomenades “Sound System“. A Jamaica la gent humil tenia pocs diners, i un únic equip de so permetia que molta gent es reunís per escoltar i ballar la música de moda que un o més discjòqueis punxaven amb un giradiscs (turntable) i feien sonar amb un potent equip de so. En Kool va comprar-se un giradiscs i també punxava música al carrer. Fins que els seus pares van decidir traslladar-se a Nova York, a un barri molt humil anomenat “Bronx“. Era l’any 1970.
Al Bronx va organitzar les seves pròpies “Sound System” i altres de seguida s’hi van afegir. Van passar uns anys, i en Kool s’adonava que la gent ballava sobretot algunes parts concretes de les cançons, però que eren molt breus. I va tenir una gran idea: utilitzar dos plats giradiscs amb la mateixa cançó per poder repetir el fragment que més agradava tantes vegades com volgués, i canviar de plat sense aturar mai la música. Era l’any 1973 i havien nascut els loops, que canviarien per sempre la història de la música!
Viva freestyle Kool DJ Herc live
Mentre sona un dels discs, fa que no soni l’altre per poder fer-lo retrocedir i preparar-lo abans de tornar a fer-lo sonar. Llavors, fa que no soni el primer, per poder fer-lo retrocedir… i així, tantes vegades com vulgui.
Samples (mostres) i loops (bucles)
D’una cançó es pot escollir una part (una mostra o sample) sobre la que t’interessa rapejar i fer-ne un loop (un bucle, que es repeteixi tantes vegades com vulguis). Aquí teniu exemples de cada any, des dels anys 70 fins a l’actualitat.
Sample Breakdown: The Most Iconic Hip-Hop Sample of Every Year (1973-2023)
Grand Wizard Theodore i l’scratch
Pocs anys més tard s’afegiria una nova tècnica: l’scratch. Es considera a Grand Wizard Theodore com el seu inventor, tot i que Grandmaster Flash també havia reclamat el reconeixement.
L’scratch consisteix a deixar sonar el disc mentre se’l fa moure amb la mà. L’efecte resultant va tenir molt èxit i aviat tots els DJ l’utilitzarien.
Escolteu en aquest vídeo la tècnica scratch amb Grand Wizard Theodore,
El Mestre de Cerimònies (MC): dominant la paraula
A més del DJ, una altra figura important acompanyava les festes, era l’anomenat Mestre de Cerimònies (MC), que presentava al DJ i animava al públic. Amb el temps, alguns MC es van fer molt populars per les seves improvisacions parlades. A partir d’aquestes primeres improvisacions sobre fragments llargs de bases sobretot rítmiques que punxava el DJ, va néixer el rap.
Es considera que el rap tal com el coneixem el va crear Anthony DJ Hollywood Holloway de Harlem (Nova York). És el que s’anomena hip hop old school. Té poques gravacions perquè creava el seu material en directe, i és considerat per molts el primer raper dins del hip-hop. A continuació teniu una gravació feta anys després per recordar les seves intervencions en directe.
Escolteu una de les poques gravacions de DJ Hollywood
Molts consideren que el primer MC (Master of Ceremonies) va ser Coke La Rock (nascut al Bronx), acompanyant a DJ Kool Herc. Però ell no escrivia els seus propis versos de manera que, tot i ser un referent del hip-hop, no es pot considerar el primer raper.
Molts altres consideren a Melle Mel (Melvin Grover), també del Bronx, com el primer raper de la història. Escrivia les cançons del grup Grandmaster Flash and the Furious Five. També n’hi ha molts que consideren com a primers rapers a DJ Hollywood, a Kurts Blow o a Grandmaster Caz.
En qualsevol cas, tots aquests artistes són referents dels inicis del hip-hop i del rap.
“Coke La Rock, Triple Ace and Dj Ice” Bronx Legends Tour 2012
Coke La Rock & Melle Mel – Hello, Merry Christmas Baby (produced by Easy Mo Bee)
Molts consideren que el primer MC (Master of Ceremonies) va ser Coke La Rock (nascut al Bronx), acompanyant a DJ Kool Herc. Però ell no escrivia els seus propis versos de manera que, tot i ser un referent del hip-hop, no es pot considerar el primer raper.
Molts altres consideren a Melle Mel (Melvin Grover), també del Bronx, com el primer raper de la història. Escrivia les cançons del grup Grandmaster Flash and the Furious Five. També hi ha molts que consideren com a primers rapers a DJ Hollywood, a Kurts Blow o a Grandmaster Caz.
En qualsevol cas, tots aquests artistes són referents dels inicis del hip-hop i del rap.
“Coke La Rock, Triple Ace and Dj Ice” Bronx Legends Tour 2012
Coke La Rock & Melle Mel – Hello, Merry Christmas Baby (produced by Easy Mo Bee)
Els Garrotins són cançons populars en que les lletres s’improvisen per explicar algun fet o història, amb to burlesc o irònic. Són un gènere del cant flamenc i un dels precursors de la rumba catalana. La tornada sempre és la mateixa:
Al garrotín, al garrotan
a la vera vera vera de Sant Joan. (x2)
Per practicar la melodia sobre la que improvisarem, us deixem a continuació un parell d’exemples perquè canteu les lletres.
PRÀCTICA 1: TV3 Caçador de paraules – El garrotín Uns gitanos catalans canten el garrotín davant d’en Roger de Gràcia, el caçador de paraules, qui explica d’on ve aquest tipus de música.
LLETRA: Al Garrotin al garrotan,
a la vera, vera, vera de Sant Joan. (x2)
Peixatera punyetera
m’has donat un peix pudent
si no em tornes la pesseta
l’hi diré a tota la gent.
PRÀCTICA 2: Garrotín De Lleida – Patriarcas de la rumba
Del disc: Cosa nostra (2005). Amb la col·laboració de Joan Garriga i Antoni ‘Sicus’ Carbonell (Sabor de Gràcia)
LLETRA: Al Garrotin al garrotan,
a la vera, vera, vera de Sant Joan. (x2)
Encara que tu me’n posis
tres olives en un plat.
A tu ja no et vull per dona
perquè tens el cul cagat.
Al Garrotin…
Si el Rafalito fos alcalde
i el Sicus fos manescal,
a l’Ajuntament de Lleida,
no hi hauria mai un ral.
Al Garrotin…
Aire, aire, aire,
la festa major d’Alguaire.
I també la de Serós
que les noies d’aquest poble
totes tenen el cul gros.
PRÀCTICA 3: Aquest tren va massa lent! (1 de 23) Garrotins
Els garrotins tenen una intenció sovint humorística i també reivindicativa.
Trobem un bon exemple en aquest vídeo, en el que veiem un grup de gent improvisant garrotins que critiquen que el tren va massa lent. I ho fan dins el mateix tren de rodalies!
Us compartim un enllaç per poder practicar des de casa amb instruments de placa. Es tracta de l’aplicació Placophone, que imita els instruments Orff de plaques que tenim a l’escola.
INSTRUCCIONS:
Un cop vagis a l’enllaç, clica per activar els emuladors del programa i espera uns moments fins que torni a aparèixer el xilòfon.
Pots escollir entre els tres instruments: xilòfon, metal·lòfon o carilló.
Si cliques a la clau de sol, apareixen els noms de les notes.
Pots afegir o treure les notes sib i fa# (que es poden utilitzar en algunes cançons).
Aquesta setmana s’acaba el curs, després de tres mesos de confinament, de fases diverses i de no poder fer vida normal per culpa d’un virus remenut i tocanassos. Com que la música és un bon recurs per expressar emocions, us proposo deixar gravats els nostres garrotins de confinament. Farem un vídeo on sortirem tota la classe cantant.
Aquesta setmana cal que us graveu en vídeo cantant el vostre garrotín i la tornada dels garrotins. (Els que no heu escrit cap garrotín, cantareu només la tornada).
Ara us expliquem com.
Molts ja haureu rebut un correu amb el vostre garrotín gravat pel Víctor, perquè tingueu una referència abans de poder-lo gravar sobre la base instrumental.
INSTRUCCIONS:
– Escolteu la versió cantada del vostre garrotín que us ha fet arribar el Víctor de música.
– Practiqueu cantant a sobre, seguint tant la tornada com el vostre garrotín.
– Quan ja us surti igual, proveu sobre la versió instrumental que teniu al Sonabloc.
– Finalment, poseu-vos uns auriculars per escoltar la base instrumental i poder gravar-vos cantant la tornada i el vostre garrotín.
Per gravar-vos en vídeo dues coses:
– Heu de picar de mans coincidint amb quan dic “3”. Això és per poder sincronitzar vídeo i àudio quan faci el muntatge. Ha de ser exacte, ni abans ni després que soni “3”. Ho haureu de fer abans de la tornada i abans del garrotín.
– I poseu-vos a prop de la càmera perquè la vostra veu quedi ben gravada. I que es vegi bé la cara. No us preocupeu si la vostra cara està massa a prop de la càmera, en el muntatge quedarà bé! És important que s’entengui bé el que dieu.
Quan tingueu el vídeo, envieu-lo a musica@mestresm.cat.
A practicar!
BASE INSTRUMENTAL – KARAOKE pels Garrotins, versió de “Er Taqueta”:
A cicle inicial aquesta setmana es proposen uns enigmes interessants. A música també trobem enigmes, fixa’t en aquesta imatge:
Com sonaria aquesta fotografia? A internet va aparèixer aquesta imatge (una fotografia de Paolo Pinto) amb una pregunta: Com sonaria si fos un pentagrama?
Recordeu que el PENTAGRAMA té cinc línies, i és on viuen la clau de sol i les notes musicals.
Si els cinc cables on estan els ocells fossin les línies del pentagrama, els ocells serien com les notes musicals!
Hem trobat dues interpretacions fetes per dos músics diferents, les dues són vàlides… i ben diferents! Escoltem aquestes dues respostes a l’enigma musical:
Resposta 1: Pierre St. John, la interpreta al piano.
(Si voleu escoltar l’explicació complerta de com va decidir interpretar-la d’aquesta manera, escolteu el vídeo des del minut 0).
Resposta 2: Jarbas Agnelli, que la va convertir en una peça orquestral, amb diversos instruments.
Per aprendre a tocar el millor és tenir un professor de piano, però com alternativa us compartim alguns recursos, per començar des de zero:
1. En primer lloc dos vídeos on una nena explica els exercicis que ha après en les seves primeres classes de piano. En total ens planteja tres reptes, per agafar força i pràctica amb els dits sobre les tecles.
CLASES DE PIANO DE NIÑOS PARA NIÑOS – CLASE 1
Nom de les notes. Escala Do-Sol i ús dels dits de cada mà.
CLASES DE PIANO DE NIÑOS PARA NIÑOS – CLASE 2
Escala Do-Sol en mirall. Escala Do-Do’ i ús dels dits.
2. En segon lloc algunes cançons senzilles amb una sola mà per començar a fer música amb el teclat.
Diez Canciones Fáciles para Piano (Synthesia)
3. I en tercer lloc, cançons una mica més complicades, a dues mans. Podeu començar només amb la mà dreta, desprès només amb l’esquerra i finalment juntar-les.
La primera d’elles és “Mi corazón encantado”. Veureu que hi ha dos tutorials, escolliu el que us vagi millor. I ja veureu que cada canal té encara més cançons.
Mi Corazon Encantado / Dragon Ball GT / Piano / Tutorial
Mi Corazon Encantado / Dragon Ball GT / Piano Tutorial / Notas Musicales
La segona cançó és “Gravity falls”, també amb dues opcions de tutorial.
Avui us proposem que investigueu una mica en la creació de cançons.
Quan volem fer una cançó nova, pot ser que el primer que ens vingui al cap sigui un fragment de lletra, una melodia o un ritme (o una barreja, per exemple un fragment de cançó que ens volta pel cap).
Amb aquesta idea inicial, podem anar donant forma a la cançó, creant la tornada (la part de la cançó que ens sembla més bona i que resumeix el que volem dir) i diferents estrofes (a les estrofes aprofitem una mateixa melodia i ritme, però cada vegada hi posem lletra diferent, per anar explicant el que t’interessi).
Podeu utilitzar els instruments que tingueu a casa per provar melodies. També teniu algunes aplicacions per poder compondre melodies o ritmes, o per escoltar acompanyaments. Fer acompanyaments a casa és més complex, perquè cal tocar diverses notes a la vegada (com el típic acompanyament de guitarra, amb una roda d’acords), però algunes aplicacions us poden ajudar.
Per practicar acompanyaments teniu aquí dos enllaços:
Roda típica d’acords. Aquí expliquen una roda típica d’acords que funciona bé, que podreu utilitzar tal qual o amb modificacions que us inventeu:
ChordChord. En aquesta podeu fer proves: anar escoltant prèviament els acords un per un i comprovant després com queden en una roda d’acord. També podeu canviar l’estil i la velocitat, i escoltar propostes aleatòries. Si alguna us agrada anoteu-vos els acords i l’estil.
Per practicar melodies podeu utilitzar algunes de les aplicacions que ja havíem publicat al Sonabloc: