MÚSICA CLÀSSICA Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Johann Sebastian Bach va néixer el 21 de març de 1685 a Eisenach (Turíngia, Alemanya), en una família de llarga tradició musical. Va quedar orfe abans de complir 10 anys i va ser criat pel seu germà gran, un organista que li va donar les seves primeres lliçons de teclat. Bach va fer-ho bé a l’escola i va ser seleccionat per a un cor de nois pobres a l’escola de Michaelskirche (Lüneburg, Alemanya).

Retrat de Johann Sebastian Bach (per Elias Gottlob Haussmann, 1748)

Bach va ser un músic molt important en la seva època, però la seva vida personal és poc coneguda. Va ser el membre més important de la família Bach (una de les famílies de músics més destacades de la història, amb més de 35 compositors famosos). Bach també va tenir una família nombrosa amb un total de vint fills, nascuts entre els seus 23 i 57 anys. Va tenir set fills del seu primer matrimoni (amb Maria Barbara Bach), dels quals van sobreviure quatre, i tretze del segon (amb Anna Magdalena Wilcke), dels quals van sobreviure només cinc.

Va tenir una gran fama com a organista i clavecinista a tot Europa per la seva gran tècnica i capacitat d’improvisar música al teclat. A més de l’orgue i del clavecí, tocava el violí i la viola de gamba. Però durant cinquanta anys després de la seva mort (Leipzig, 28 de juliol de 1750), només unes poques de les seves obres van ser publicades o interpretades. Bach va ser oblidat.

Malgrat això, en l’actualitat la seva obra es considera una de les màximes expressions de la música clàssica i universal, i ha estat font d’inspiració per a compositors tan famosos W.A. Mozart i Ludwig van Beethoven, J. Brahms i A. Schönberg. Com és possible? Poca gent va reconèixer la genialitat compositiva de J.S. Bach a la seva època, i va ser amb el pas del temps que es va entendre i admirar de forma més amplia, amb el Romanticisme (moviment cultural de finals del s. XVIII, contrari a la Il·lustració i el Neoclassicisme, que prioritzava els sentiments de l’artista).

El revival de Bach va començar a agafar impuls amb la publicació en 1801 de “El clave ben temperat” (Wohltemperierte Klavier) i l’aparició en 1802 de la biografia de Forkel Über “Sobre la vida, l’art i les obres de Johann Sebastian Bach” (Über Johann Sebastian Bachs Leben, Kunst und Kunstwerke). El revival va continuar amb la publicació del Magnificat en 1811, la Passió segons Sant Mateu en 1830, la Missa en Si menor parcialment en 1833 i completament en 1845, la Passió segons Sant Joan en 1830 (partitura per a piano), parts vocals en 1834; moltes cantates, totes les obres per a orgue, moltes obres per a clavecí i moltes altres que van aparèixer entre 1803 i 1850.

I també van començar a interpretar-se de nou obres seves, quan el crític Johann Friedrich Rochlitz (1769-1842) va estimular l’interès amb els seus articles a la revista “Diari musical general” (Allgemeine musikalische Zeitung), que va fundar el 1798 i va ser editor fins al 1818. La publicació dels motets va portar a les seves interpretacions als anys 1820 per la Berlin Singakademie sota Carl Friedrich Zelter. A casa seva, Mendelssohn i membres de la família Devrient es van reunir per estudiar la música de Bach. L’11 de març de 1829, Mendelssohn va dirigir la primera interpretació des dels dies de Bach de la Passió segons Sant Mateu amb la Singakademie. Van seguir dues interpretacions més dins de cinc setmanes. El 1833, la Singakademie va interpretar la Passió segons Sant Joan i una Missa en Si menor molt retallada. Altres centres musicals alemanys importants, incloent-hi Leipzig, van seguir el lideratge de Berlín.

Algunes de les obres més conegudes de Bach són la “Missa en Si Menor”, els “Concerts de Brandenburg”, “El Clave Ben Temperat”, el “Magnificat”, l’“Air on the G String” (de la tercera suite orquestral de Bach). Altres obres famoses inclouen les Sonates i partites per a violí, Suites per a violoncel, Cantates i Passions.

 

VÍDEOS SOBRE LA SEVA VIDA I OBRA

 

Johann Sebastian Bach – Grandes Compositores en su Tinta

 

3 RAZONES que hacen INCREIBLE a BACH

 

Johann Sebastian Bach ¿Por qué es el más grande compositor de TODOS LOS TIEMPOS?

 

De Pokemon a Bach. Una historia de VOCES. || Jaime Altozano

CONTRAPUNT, homofonia, polifonia

 

Una (muy) breve introducción a la Música Clásica

BACH, MOZART, BEETHOVEN

 

Biografías Universales 5 Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Schubert, Johann Strauss y Verdi.

 

VÍDEOS PER ESCOLTAR LA SEVA MÚSICA

 

13 Bach Pieces You’ve Heard and Don’t Know the Name (#Vinheteiro)

 

Air on the G String (Suite No. 3, BWV 1068) J. S. Bach, original instruments

 

HAUSER – Air on the G String (J. S. Bach)

 

SCHIFF, Bach “THE WELL-TEMPERED CLAVIER” BOOK ? (1) (1984 version)

Segons Classical Music, una de les versions més escoltades de “The Well-Tempered Clavier-Book” de J.S.Bach és la versió d’András Schiff (piano) de 2012 (ECM New Series 476 4827).

András Schiff té dues versions, que són clàssics intemporals. La primera, una gravació de Decca de 1984, és equilibrada i lírica, encara que de vegades es decanta pel sentimentalisme; la versió posterior, del 2012 a ECM, és més abstracta, menys sentimental: com a tal, escoltem la música de Bach destil·lada fins a la seva essència, en lloc de la personalitat del pianista.

 

András Schiff on the recording of Bach’s “The Well-Tempered Clavier”

Andràs Schiff ens raona quin seria l’instrument ideal per interpretar les obres de Bach.

 

Doodle – Homenatge a Bach

https://www.google.com/doodles/celebrating-johann-sebastian-bach?hl=ca

 

Webgrafia

https://ca.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach

https://www.vermontpublic.org/programs/2016-03-21/timeline-the-bach-revival

https://www.encyclopedia.com/arts/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/bach-revival

https://www.elmundo.es/cultura/musica/2017/08/09/5989eef3e5fdea4f638b4582.html

https://www.oxfordwesternmusic.com/view/Volume2/actrade-9780195384826-div1-07011.xml

https://www.bach-leipzig.de/en/neutral/johann-sebastian-bach-%E2%94%80-chronology

https://www.biografiasyvidas.com/monografia/bach/fotos2.htm