MÚSICA URBANA La música Rap II

A l’anterior publicació “MÚSICA URBANA La música Rap I” vam veure com els loops creats per DJs Kool Herc, i utilitzats després per molts altres DJs, van donar lloc al naixement del rap i tota la cultura Hip Hop.

El rap consisteix a rimar (a fer poesia) damunt d’un ritme. No és res realment nou, ja que és semblant a les històries explicades pels griots africans de Mali des del segle XIII o els bards medievals. I és semblant a les lletres improvisades de les gloses catalanes com les nyacres o el garrotín, des de finals del segle XIX.

El gospel i el jazz van promoure també l’ús de la veu per expressar emocions.  I segur que les rimes de Muhammad Alí van inspirar també als MCs (Master of Ceremonies or Microphone Controller). Però, com dèiem, el rap forma part de tota una cultura única anomenada Hip Hop, que es va anar formant a partir dels anys setanta del segle XX, i que va donar veu, en primer lloc, a les bandes del Bronx, un barri de Nova York molt deteriorat urbanísticament i molt perillós. El col·lectiu afro-americà i llatí del Bronx van poder expressar-se d’una forma clara i potent, per fer crítiques polítiques i socials, i per reivindicar-se. Després, molts altres col·lectius van seguir el seu rastre i el rap es va fer popular a tot arreu.

L’any 1979, amb la presentació del disc de rap Rapper’s Delight, de Sugar Hill Gang, el rap passa de ser marginal a ser comercial.

 

The Sugarhill Gang – Rapper’s Delight (Official Video)

 

I sobre quin loop estan rapejant? Escolteu un èxit publicat pel grup de R&B “Chic” el mateix any 1979

 

Chic – Good Times (Atlantic Records 1979)

 

>> SEGUEIX LA HISTÒRIA A “MÚSICA URBANA La música Rap III”

 

Per saber-ne més:

https://elpais.com/cultura/2017/08/18/ruta_norteamericana/1503071141_798160.html

https://davidmonleonmusic.com/como-hacer-rap-para-principiantes/

 

Gospel Music… But wait for ittttt – Episode 3

 

1940s Rapping… But wait for ittttt

 

Muhammad Ali – Memorable Rhymes RIP

 

James Brown’s Impact on Hip-Hop

 

Who Sampled? James Brown – The Funky Drummer Break

 

Notorious B.I.G. + James Brown | The Notorious J.B.’s B.I.G. Payback | Amerigo Gazaway (Full Album)