MÚSICA URBANA Música country

A continuació trobareu una breu introducció a la música country i molta música relacionada. El text és una barreja, amb afegits, del que podeu trobar a les pàgines que apareixen a les referències (al final de l’article).

La música country és pròpia dels Estats Units d’Amèrica (EUA). Els orígens d’aquesta música es troben al s.XVII, quan emigrants txecs, francesos, alemanys i anglo-celtes (escocesos, irlandesos i gal·lesos) van arribar a les colònies dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i del Canadà amb la música folk, balades, balls i peces instrumentals variades de la seva terra natal. Aquestes músiques s’aniran combinant i evolucionant. El country naixerà de la fusió d’aquests i altres estils musicals, de diferents cultures.

Cap al 1700 els Apalatxes (serralada muntanyosa situada paral·lela a la Costa Est dels Estats Units) van ser colonitzats per immigrants escocesos, gal·lesos i irlandesos. Aquells habitants eren coneguts com els hillbillies, i la seva música, el hillbilly (que es va mantenir incòlume durant dos segles), va influir en el folklore de les zones circumdants i va ser la base del Bluegrass i el Country. A l’origen, el hillbilly s’interpretava amb tres instruments de corda: mandolina, guitarra i violí (o fiddle) i, més endavant, el banjo. Molt més tard, ja al segle XX, se li afegeix el contrabaix. Per la seva banda, l’estil vocal és fàcil de reconèixer: Veu solista aguda, gairebé estrident, amb harmonies de dos, tres i quatre intervals.

The Hillbilly Gypsies – “Shuckin the Corn” – LIVE

 

Quan a finals del segle XVIII, cap al 1776, una gran quantitat de colons britànics va arribar al Canadà, van anar desplaçant els primers immigrants francesos que hi vivien (els acadians). Llavors, aquests colons francesos van haver de trobar noves terres i van fer-ho al sud dels EUA, a l’estat de Louisiana. Allà portaran la seva música cajun, que té ritmes alegres i es toca especialment per ballar, amb acordió, violí (fiddle) i triangle. Més tard, l’arribada del tren afegirà nous instruments com el banjo i més tard la guitarra. El cajun es combinarà amb el blues de Louisiana i donarà lloc a un altre estil, el zydeco.

 

Cajun music with Pays d’en Haut (Tit Galop Pour Mamou)

 

Amb els anys es van anar oblidant aquelles primeres cançons tradicionals i el folk es va anar transformant

A principis del segle XIX als estats del sud dels EUA apareix un tipus de cançó coneguda com a “cançó esdeveniment”. Eren temes que relataven les històries del moment. I a finals d’aquell mateix segle es van popularitzar els xous viatgers. Comerciants itinerants que oferien medicaments miraculosos (Medicine show) mitjançant una barreja de comèdia i música.

Als anys vint del segle XX, amb l’abolició de la famosa llei seca dels EUA, van començar a néixer a Texas sales de ball on es podia beure, ballar, cantar i fer petar la xerrada. A aquests locals se’ls coneixia com a honky-tonks, i és aquest mateix nom amb què es coneixen avui dia els locals als quals es pot anar a ballar country.

També en aquest moment van aparèixer els primers segells discogràfics i neixen les primeres estrelles. Destaquen Jimmie Rodgers i The Carter Family, considerats els fundadors del country per ser les seves cançons les primeres a ser registrades fonogràficament en una sessió històrica l’1 d’agost de 1927. De fet, molts artistes posteriors encara poden ser identificats com a pertanyents a la branca de Jimmie Rodgers o la branca de la Carter Family.

 

Jimmy Rodgers 

 Jimmie Rodgers - Country Music Hall of Fame and MuseumCarter Family - Country Music Hall of Fame and Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

The Carter Family

 

Actualment, existeixen més de 600 coreografies de ball en línia i country. Tan sols per citar-los, cal anomenar els estils que engloba la música country:

  • el western swing (barreja de country i blues);
  • el bluegrass (interpretat amb instruments de corda i que troba els seus orígens en els sons escocesos);
  • el tex-mex (barreja de músiques i cultures de Texas i Mèxic)
  • i el cajun (amb formes derivades de la polca).

 

NASHVILLE, a l’estat de Tennessee, es va convertir en el principal centre d’actuació. De fet, és allí on aspiren a anar a
ballar tots els amants del country. Però són molts els estats on la música country va ser i és important: Pennsylvania, Mississipi, Arkansas, Missouri, West Virginia, Georgia, Kentucky, Oklahoma i Texas.

El culpable d’encendre la guspira del country a Catalunya va ser Coyote Dax, que va versionar el tema “Don’t brake my hart” de Billy Ray Cyrus, una figura important del country als EUA.

 

CLICA PER APRENDRE A BALLAR COUNTRY: CM Ball Country

 

I a continuació, exemples de música country dels inicis, hillbilly, música cajun, zydeco, bluegrass…:

 

The Original Carter Family – 1 August 1927.***

 

Blue Yodel, N° 11 (Jimmie Rodgers) [with english subtitles]

 

The Original Carter Family – 15 February 1929.

 

Jimmie Rodgers – Years Ago (The last recording of Jimmie Rodgers)

 

Jimmie Rodgers – Waiting For A Train 78rpm

 

Lost Highway: the story of Country Music (Episode I – Down from the Mountain)

 

Historia del Country y sus intérpretes.

 

(Hillbilie music) Appalachian Mountain Bluegrass 24 vintage classics

 

Foghorn Stringband – Reuben’s Train

 

Zydeco Is Not Cajun Music

 

History of Zydeco | Music of the Americas

 

CAJUN MUSIC Cajun Country Revival – You Won’t Be Satisfied (Live at Pickathon)

 

CAJUN MUSIC Mon Coeur T’Appelle – Cleoma Breaux Falcon 1929

 

CAJUN MUSIC “Osson” – Cleoma Breaux & Joe Falcon – Cajun old style 1920’s

 

Bob Wills and His Texas Playboys, 1951

 

Fortune/Walker/Rogers/Isaacs – Man Of Constant Sorrow (Live At Columbia, TN/2020)

 

Alison Krauss & Union Station – Man of Constant Sorrow

 

Alison Krauss & Union Station – The Boy Who Wouldn’t Hoe Corn & Take Me For Longing

 

Referències:

https://usuaris.tinet.cat/country/Historia%20del%20country.htm

https://www.corbetosboots.com/blog/mundo-cowboy/una-breve-historia-de-la-musica-country/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cajun_music

https://eu.tennessean.com/story/entertainment/music/country-mile/2019/09/13/honky-tonk-music-history/2291285001/

https://es.wikipedia.org/wiki/Hillbilly

The Top 10 States for Country Music: https://www.countrystandardtime.com/blog/countrymike/entry.asp?xid=382

7 Must-Visit Places Country Music Fans Should Flock to Now: https://www.rollingstone.com/product-recommendations/finance/best-destinations-for-country-music-trips-1170047/