MÚSICA URBANA La música Rap I

Parlar de rap és parlar de música i cultura hip-hop.

La concepció clàssica del hip-hop se centra en l’existència de quatre aspectes o “pilars” de la cultura: El MCing (o rapping), el DJing (o turntablism), el breakdancing (o bboying) i el graffiti. Hi ha qui dona la mateixa importància a altres pilars com el beatboxing, l’activisme polític, el disseny de roba o el de complements (*1).

El hip-hop és un moviment artístic que va néixer a principis de la dècada del 1970 entre les comunitats afroamericanes i hispanoparlants del barri sud del Bronx, al districte del Bronx de Nova York. La unió de dos dels elements, el MC (Master of Ceremonies or Microphone Controller) i el DJ (discjòquei), conformen l’estil musical del hip-hop (*1).

Molts coincideixen que la música hip-hop va començar amb DJ Kool Herc. Era un adolescent que havia arribat de Jamaica, i trobava a faltar les festes amb música al carrer anomenades “Sound System“. A Jamaica la gent humil tenia pocs diners, i un únic equip de so permetia que molta gent es reunís per escoltar i ballar la música de moda que un o més discjòqueis punxaven amb un giradiscs (turntable) i feien sonar amb un potent equip de so. En Kool va comprar-se un giradiscs i també punxava música al carrer. Fins que els seus pares van decidir traslladar-se a Nova York, a un barri molt humil anomenat “Bronx“. Era l’any 1970.

Al Bronx va organitzar les seves pròpies “Sound System” i altres de seguida s’hi van afegir. Van passar uns anys, i en Kool s’adonava que la gent ballava sobretot algunes parts concretes de les cançons, però que eren molt breus. I va tenir una gran idea: utilitzar dos plats giradiscs amb la mateixa cançó per poder repetir el fragment que més agradava tantes vegades com volgués, i canviar de plat sense aturar mai la música. Era l’any 1973 i havien nascut els loopsque canviarien per sempre la història de la música!

 

Mireu el següent vídeo, amb dos dels grans dels inicis del Hip Hop: DJ Kool Herc i Grand Wizard Theodore als giradiscs. Mentre sona un dels discs, fa que no soni l’altre per poder fer-lo retrocedir i preparar-lo abans de tornar a fer-lo sonar. Llavors, fa que no soni el primer, per poder fer-lo retrocedir… i així, tantes vegades com vulgui.

Viva freestyle kool dj herc live

 

Pocs anys més tard s’afegiria una nova tècnica: l’scratch. Es considera a Grand Wizard Theodore com el seu inventor, tot i que Grandmaster Flash també havia reclamat el reconeixement.

L’scratch consisteix a deixar sonar el disc mentre se’l fa moure amb la mà. L’efecte resultant va tenir molt èxit i aviat tots els DJ l’utilitzarien.

 

Escolteu en aquest vídeo la tècnica scratch amb Grand Wizard Theodore, 

 

A més del DJ, una altra figura important acompanyava les festes, era l’anomenat Mestre de Cerimònies (MC), que presentava al DJ i animava al públic. Amb el temps, alguns MC es van fer molt popular per les seves improvisacions parlades. A partir d’aquestes primeres improvisacions sobre fragments llargs de bases sobretot rítmiques que punxava el DJ, va néixer el rep.

Es considera que el rap tal com el coneixem el va crear Anthony DJ Hollywood Holloway de Harlem (Nova York). És el que s’anomena hip hop old school. Té poques gravacions perquè creava el seu material en directe, i és considerat per molts el primer raper dins del hip-hop

 

Escolteu una de les poques gravacions de DJ Hollywood

 

> SEGUEIX LLEGINT A “MÚSICA URBANA La música Rap II”

 

PER SABER-NE MÉS:

*1 https://ca.wikipedia.org/wiki/Hip-hop

https://en.wikipedia.org/wiki/DJ_Kool_Herc

 

“Documental breu” EL INICIO DEL HIP-HOP | La Primera Fiesta por DJ Kool Herc

“Documental” Los CIMIENTOS del HIP HOP | Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash.

Kool Herc “Merry-Go-Round” technique

Sèrie HBO (capítol 3): DJ KOOL HERC -1973- ”Vinyl” [HBO]: the roots of hip-hop music

Grand Wizard Theodore is THA MAN!

Hip-Hop Evolution – “Grandmaster Flash” The Origin of Scratching on Vinyl