MÚSICA URBANA Reggae

El reggae és un gènere musical que es va desenvolupar a Jamaica a finals dels anys 60. També és el nom que es dona als diferents estils i ritmes que es van desenvolupar en aquell període a Jamaica: ska (1960-1966), rocksteady (1966-1968), dub (1968-1974), reggae (1969-1983) i dancehall (finals del 1970 i sobretot a partir dels anys 1980).

El reggae es caracteritza pel seu ritme sincopat*, que es basa en un patró rítmic que es toca a la guitarra i que es repeteix durant tota la cançó. La majoria de les cançons estan compostes amb un compàs de 4/4 i la guitarra toca els acords en els temps dos i quatre, amb un so molt curt, gairebé com un instrument de percussió. Aquest ritme de la guitarra es coneix amb el nom de skank o bang (al final de l’article trobareu un vídeo on s’explica com tocar el ritme skank).

Les lletres de les cançons de reggae solen estar lligades amb la crítica social, malgrat que moltes cançons aborden temàtiques més lleugeres, amb temes més personals, com l’amor i la socialització.

El reggae ha donat lloc a diversos subgèneres, com ara el roots reggae, el dub o el rockers. Actualment, també s’han fusionat altres gèneres com el hip hop i el rap.

El reggae sovint es relaciona amb el moviment rastafari, que va influir en molts músics prominents del reggae als anys 70 i 80. El reggae també ha estat influenciat per altres gèneres musicals jamaicans com l’ska, el dub i el rocksteady.

Entre els músics més importants del reggae es troben Bob Marley, Peter Tosh i Bunny Wailer, que van formar el grup The Wailers. Altres músics destacats són Jimmy Cliff, Toots and the Maytals, Desmond Dekker, Lee “Scratch” Perry i Augustus Pablo.

 

Què és un ritme sincopat?

És un ritme que accentua una altra pulsació i desaccentua la pulsació establerta o assumida com forta de la melodia o d’un ritme precedent.

Per exemple, si pensem en una cançó que té un ritme de 4/4, la pulsació forta seria la primera i la tercera nota de cada compàs. Si el ritme de la cançó té una nota accentuada en un temps diferent, com ara el segon temps, això seria un exemple de ritme sincopat.

 

 

I per acabar, alguns exemples de com sona la música reggae!

 

Bob Marley & The Wailers – Stir It Up

(Live at The Old Grey Whistle, 1973)

 

Bob Marley And The Wailers – Get Up Stand Up

( Capitol Session ’73 )

 

Bob Marley & The Wailers – No Woman, No Cry

(Live At The Rainbow 4th June 1977)

 

Jimmy Cliff – Reggae Night

(Official Video)

 

Jimmy Cliff – Journey

 

Skanking tutorial:

How to play proper skanks and reggae rhythm guitar! (And why)!

 

Bibliografia web (per saber-ne més):